29.08.2024
Телеканал NTD

Боснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковами

Боснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковами

Фантазія та 60 років практики — ось що допомагає боснійці Мирославі створювати красиві великодні яйця. Майстриня..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

Фантазія та 60 років практики — ось що допомагає боснійці Мирославі створювати красиві великодні яйця. Майстриня із Крешево розписує їх за допомогою гарячого воску. Цій техніці навчилась у мами, а та — у своєї.

[Мирослава Івічевич, жителька Крешево]:

«Жінки за давніх часів були винахідливими. Вони не мали всіляких фарб, не мали великого вибору, як прикрасити. Але був бджолиний віск. Його розтоплювали й ним розписували, оскільки бджолиний віск, нанесений на яйце, ніколи не змиється».

Мирослава за десятки років виробила свій стиль. Багато символів пов’язані з боснійськими традиціями, але головне, щоби було гарно. Усі ці вироби підуть на подарунки рідним і друзям.

[Мирослава Івічевич, жителька Крешево]:

«У цьому сенс великодніх яєць — приносити щастя людям, яким ви їх даруєте».

Майстриня передає вміння онучкам. Тому впевнена — традиція не зникне.

А цей майстер прикрашає яйця підковами. Цьому мистецтву вже 700 років. Степан — найстарший і найдосвідченіший фахівець у цій галузі. Каже, що раніше підковування яєць було іспитом для майбутніх ковалів. Яйце має бути порожнім.

[Степан Білетич, житель Крешево]:

«Створювали комісію майстрів. Вони дивилися, тріснуть яйця чи ні. Якщо яйця тріскалися, учням доводилося складати іспит заново. Якщо ні, то комісія приймала роботу й підковане яйце вважалося дипломом».

Степан присвятив цьому мистецтву понад 40 років. У місті є й інші майстри в цій галузі. Вони прикрашають яйця не лише підковами, а й різними символами, наприклад емблемами футбольних клубів. Такі сувеніри часто купують туристи.

Крешево багато століть славилося своїми кузнями. Одна така старовинна майстерня працює в містечку й нині.
Коротке посилання на цю сторінку:

Боснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковамиДо Перу повернулися 4600 археологічних артефактівФранцуженка на Ейфелевій вежі побила світовий рекорд із висоти лазіння по канатуМузичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні, показали на виставці в ЛондоніФруктова мода: як з ананасів роблять взуттяНайвідоміший храм Камбоджі хоче повернути колишню кількість туристівМодний дім Dior показав свою осінню колекцію в Нью-ЙоркуЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакНаціональний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментахКамбоджа: як святкують кхмерський Новий рік

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: