19.12.2024
Телеканал NTD

Унікальну колекцію картин експонує Берлінський музей

Унікальну колекцію картин експонує Берлінський музей

Діва Марія з немовлям та чотирма святими. Це робота художника доби Ренесансу Давида Гірландайо. Він написав..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Діва Марія з немовлям та чотирма святими. Це робота художника доби Ренесансу Давида Гірландайо. Він написав її для монастиря у Флоренції наприкінці XV ст. Кілька сотень років картина була забутою. Згадали про неї лише у XIX столітті, коли вона потрапила до Берліна.

[Роберт Сквірбліс, куратор виставки]:
«Це робота раннього Ренесансу із Флоренції. На початку XIX століття цінності вона не мала, але потім несподівано художники того часу почали вважати її ідеальним прикладом історичного мистецтва, еталонною роботою».

Як так сталося, що через 200 років після створення картина опинилася за сотні кілометрів від Флоренції? Усе завдяки англійському бізнесменові Едварду Соллі.

[Роберт Сквірбліс, куратор виставки]:
«Едвард Соллі був насамперед купцем. Возив зерно й деревину з Росії до району Балтійського моря в Англії. Він був англійцем, але кілька років жив у Данцигу, а потім — у Берліні. А ще він збирав твори мистецтва і їх продавав. Спочатку колекціонував, а потім почав торгувати.

За п’ять років життя в Берліні Соллі зібрав понад 3000 картин. Кажуть, що вони були розвішані й розставлені хаотично по всьому будинку: від першого поверху до горища. На той час більшість із них шедеврами не вважали.

1821 року він продав свою колекцію Берлінському музею. Вона й досі є основою музейного фонду.

[Роберт Сквірбліс, куратор виставки]:
«Це велика колекція італійських, голландських та, німецьких картин від середньовіччя до XVIII століття».

Виставка під назвою «Колекція Соллі» триватиме до 16 січня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Унікальну колекцію картин експонує Берлінський музейТуніська співачка хоче відродити в країні давню берберську мовуВ Італії вимирають газетні кіоскиВогняноволосі жінки незвичайної краси: виставка прерафаелітів відкрилася в ІталіїМодний дім Carolina Herrera показав красу як силуМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАФранцузький художник оживив фасад престижного готелю в Ріо-де-ЖанейроГотель у Римі відкрив доступ до колекції старовинних картин, скульптур та гобеленівБоснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковамиЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собак

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: