26.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 31 жовтня по 4 листопада)

Огляд світових подій (з 31 жовтня по 4 листопада)

1. Система охорони здоров’я Румунії не справляється Четверта хвиля COVID-19 Румунія Ця лікарня в Румунії переповнена,..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

1. Система охорони здоров’я Румунії не справляється

Четверта хвиля COVID-19
Румунія

Ця лікарня в Румунії переповнена, як і багато інших. Пацієнти з коронавірусом постійно прибувають, але вільних ліжок у реанімаціях просто немає. У вівторок у країні від COVID-19 померло рекордно багато людей.

У четверту хвилю пандемії ситуація в Румунії — одна з найважчих у Європі. У жовтні країна била рекорди за кількістю нових заражених. Румунська система охорони здоров’я працює на межі можливостей. Деяких пацієнтів відправляють літаками на лікування до Німеччини.

Показники вакцинації тут також серед найнижчих у Східній Європі. Повністю вакциновано приблизно третину дорослих румунів.

Минулого тижня в країні знову ввели нічну комендантську годину, спецперепустку до більшості громадських місць та носіння масок.

[Раєд Арафат, держсекретар МВС Румунії]:
«Якщо ми бачимо, що випадків стає трохи менше, не можна розслаблятися, бо реанімації, як і раніше, заповнені. І так буде щонайменше найближчі два-три тижні».

Загалом у Європі минулого тижня було виявлено на 6 % більше нових випадків зараження коронавірусом, ніж тижнем раніше. Смертей фіксували на 12 % більше.

У четвер антирекорди за кількістю нових інфікованих було побито у Словаччині, Хорватії та Словенії. А в Польщі показники захворюваності стали найвищими з квітня.

Попереду різдвяні свята, і політики вирішують чи запроваджувати обмеження на пересування.

2. 25 людей загинуло внаслідок нападу на найбільшу військову лікарню Афганістану

Вибух у шпиталі
Кабул, Афганістан

У найбільшій військовій лікарні Афганістану в Кабулі лунали вибухи та стрілянина. На шпиталь, у якому 400 ліжкомісць, напали озброєні бойовики.

Вони активували дві бомби та зчинили стрілянину. Загинуло щонайменше 25 людей. Понад 50 було поранено.

Свідки кажуть, що вибухи пролунали біля входу до шпиталю.

Як повідомив представник «Талібану» чотирьох нападників вдалося ліквідувати, ще одного взяли живим.

[Мохаммад Улла, свідок]:
«Це був жахливий інцидент. Вони привезли до цієї лікарні багато поранених. Я бачив кілька мертвих тіл».

[Машал Баха, родич жертви нападу]:
«Це не перший такий напад. Їх учиняють ті, хто виступає проти ісламу».

Жодна організація поки не взяла відповідальності за теракт. Проте місцеве агентство новин повідомило, що його організував рух «Ісламська держава».

2017-го року він уже нападав на цей шпиталь. Тоді загинуло понад 30 людей. Також після того, як влітку цього року владу захопили таліби, бойовики ІДІЛу вчинили низку атак на афганські мечеті та інші об’єкти.

Після перемоги «Талібану» й різкого припинення міжнародної підтримки слабка економіка Афганістану опинилася на межі краху. Також мільйонам людей загрожує голод через посуху.

3. Італія вперше прийняла саміт «Великої двадцятки»

Саміт «Великої двадцятки»
Рим, Італія

Перша зустріч наживо за два роки. Лідери клубу провідних країн під назвою «Велика двадцятка» з’їхалися на саміт до Рима.

Такий захід Італія приймає вперше.

Серед учасників — італійський прем’єр-міністр Маріо Драгі, британський принц Чарльз та президент США Джо Байден.

Світові лідери схвалили глобальний мінімальний податок, щоб викорінити податкові гавані, а також погодилися надати більше вакцин проти COVID бідним країнам.

Другого дня в центрі уваги був клімат. Цю тему порушили напередодні масштабної кліматичної конференції ООН.

Загалом прем’єр Італії назвав захід успішним.

[Маріо Драгі, прем’єр-міністр Італії]:
«Без співпраці ми ні до чого не дійдемо в таких питаннях, як клімат, здоров’я та бідність. А найкраща відома нам форма співпраці — це багатосторонність».

Драгі також сказав, що Італія потроїть свій внесок у допомогу країнам, які постраждали від зміни клімату. Упродовж наступних п’яти років Рим виділить 1,4 мільярда доларів.

На саміті також попрощалися з Ангелою Меркель. Канцлерка Німеччини приїхала на такий захід востаннє.

Ну і, звісно ж, ??куди без традицій. Світові лідери кинули монетки у знаменитий фонтан Треві, щоби знову повернутися до Рима.

Багато хто прямо звідси вирушив до Шотландії на кліматичну конференцію.

4. 100 країн пообіцяли зупинити вирубування лісів

Припинити вирубування лісів
Глазго, Велика Британія

Понад сто світових лідерів пообіцяли зупинити вирубування лісів уже до 2030 року й зосередитися на їх відновлені. Таку заяву зробили на кліматичному саміті, що триває в Глазго.

На програму, яка також має зупинити деградацію земель, із державних та приватних фондів обіцяють виділити понад 19 мільярдів доларів.

Британський прем’єр Борис Джонсон назвав ці обіцянки визначними.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Діймо разом не лише, щоб захистити ліси, а й задля того, щоби ліси відновити».

[Джо Байден, президент США]:
«Ми працюватимемо з Конгресом, щоб до 2030 року на збереження й відновлення наших лісів виділити з бюджету США до дев’яти мільярдів доларів, а також залучити мільярди доларів наших партнерів».

За 2020 рік у світі вирубали понад 250 тисяч квадратних кілометрів лісу. Водночас незрозуміло, як відповідатимуть країни за невиконання своїх обіцянок. Активісти наполягають, що для цього слід переписувати закони.

Тим часом одна з найбагатших людей світу Джефф Безос обіцяє виділити два мільярди доларів на природоохоронну діяльність. Ще торік він заснував фонд обсягом 10 мільярдів для фінансування наукових досліджень та некомерційних організацій. На конференції в Глазго він сказав, що хоче сприяти відновленню природного середовища Африки.

5. Делегація ЄС уперше приїхала з офіційним візитом на Тайвань

Перший офіційний візит
Тайбей, Тайвань

Члени Європарламенту зустрічаються із прем’єр-міністром Тайваню. Це перший офіційний візит делегації ЄС на острів.

[Рафаель Глюксманн, член Європарламенту]:
«Гадаю, світ усе ще не усвідомив, наскільки складно будувати демократію під тиском авторитарного режиму, такого як у Пекіні, і скільки на це потрібно сміливості».

До частково визнаної держави приїхало 13 членів комітету Європарламенту з іноземного втручання в демократичний процес. Здійснити візит вони вирішили після того, як минулого місяця Європарламент ухвалив резолюцію, яка закликає зміцнити відносини блоку з островом.

Європейська делегація також зустрілася з президентом Тайваню Цай Інвень, а ще відвідала компанії, які борються з кібершпигунством.

[Рафаель Глюксманн, член Європарламенту]:
«Ви вирішили відповісти на погрози спокоєм та відкритістю, більшою демократією, і це правильна відповідь. Ми в Європі теж стикаємося із перешкодами авторитарних режимів. І ми приїхали сюди у вас повчитися».

Тайвань — острів, на який після громадянської війни в Китаї втекли противники комуністів. Вони створили демократичне суспільство, яке дуже контрастує із ситуацією в КНР.

[Су Чженьчан, прем’єр-міністр Тайваню]:
«Тайвань уважають дуже вільною та відкритою демократичною країною, яка цінує верховенство закону та свободу інформації. А КНР, що з того боку вузької Тайванської протоки, використовує щодо свого народу тоталітарний підхід і не цінує правил вільної торгівлі».

Тайвань десятиліттями живе під загрозою вторгнення. Останнім часом дії Пекіна стали агресивнішими. Приміром, недавно повітряний простір Тайваню порушила рекордна кількість літаків КНР.

Слід зазначити, що останнім часом ЄС почав активніше підтримувати острів. Так, у липні Литва відкрила представництво Тайваню у своїй столиці, яке фактично буде посольством. Вона також пожертвувала острову сотні тисяч вакцин, викликавши невдоволення материкового Китаю. У серпні Пекін на знак протесту відкликав із Литви свого посла, а також вислав посла цієї країни з Пекіна.

6. Ізраїль дозволив в’їзд вакцинованим туристам

Вакцинованих туристів впустили
Ізраїль

Вакциновані іноземні туристи з 1 листопада можуть приїжджати до Ізраїлю. Країна послабила карантинні обмеження вперше за півтора року.

Однак пускають лише тих, хто щепився другою чи третьою дозою препарату проти COVID не раніше ніж за шість місяців до візиту.

[Есті Столер, туристка зі США]:
«Чудово, ми всі раді повернутися до Ізраїлю. Це наша батьківщина, і, нарешті, після кількох місяців ми повернулися. Ми приїхали в повному складі. Щасливі, схвильовані та готові до дивовижних вражень, бо Ізраїль — це те місце, де треба бути».

Нові правила в’їзду поширюються також і на тих, хто хоче відвідати Західний берег річки Йордан, Віфлеєм та інші палестинські міста.

[Моше Марсіано, рятувальник на пляжі]:
«Відсьогодні туристи можуть сюди приїжджати, і ми їх чекаємо, дуже чекаємо. Останні півтора року тут було трохи пусто. А 1 листопада стане новим початком».

Торік до Ізраїлю приїхало на 80 % менше туристів, ніж зазвичай.

[Файзал Абу Маялех, власник сувенірного магазину]:
«Ми надіємося, що тепер світ відкриється, і все буде як колись. Але все не так просто — туризму потрібен час. Люди мандрують, коли з’являються вільні гроші. Але світова економіка йде на спад, тож усе відбуватиметься не так швидко».

В’їзд до Ізраїлю також дозволять тим, хто одужав від COVID-19 за пів року до візиту. Якщо це трапилося раніше, то необхідно надати підтвердження хоча б одного щеплення препаратом, який схвалила Всесвітня організація охорони здоров’я.

[Клементіна та Фредді, туристи з Лондона]:
«Гадаю, їм буде вигідно, коли приїдуть туристи, бо вони є джерелом доходу. <> У магазинах повно дивовижних речей. <> Але ніхто нічого не купує. <> Сподіваюся, скоро вони приїдуть».

У 2019 році до Ізраїлю приїхала рекордна кількість туристів — понад 4 з половиною мільйони. Вони дали економіці понад сім мільярдів доларів.

7. Летюче таксі курсуватиме між аеропортом і Римом

Летюче таксі для аеропорту
Рим, Італія

Це аеротаксі має перевернути уявлення італійців про засоби пересування. Модель VoloCity збудував німецький стартап Volocopter. Нині її виставили в аеропорту Ф’юмічіно в передмісті Рима.

Уже за три роки тут може з’явитися служба летючого таксі. Дрон доставлятиме пасажирів з аеропорту до центру столиці за 15 хвилин. Дорога на звичайному таксі без заторів займає 45 хвилин.

Політ в один кінець коштуватиме 150 євро.

[Марко Транконе, директор компанії Aeroporti di Roma]:
«150 євро – розумна ціна. Вона має покривати витрати на цю послугу. І це, безумовно, буде чудовим співвідношенням ціни та якості».

Volocopter розрахований на двох пасажирів. Є місце для багажу. Розробники кажуть, що дрон негучний. Учетверо тихіший за вертоліт.

Виробник планує в найближчі два-три роки отримати ліцензію Європейського агентства з авіаційної безпеки. Після цього почнуться продажі.

Службу аеротаксі хочуть запустити в Римі, Венеції, Болоньї, а також на Французькій Рів’єрі. Італійські і французькі аеропорти спільно створюватимуть необхідну інфраструктуру. Також летючі таксі з’являться в Парижі. Вони перевозитимуть гостей під час Олімпіади-2024.

[Крістіан Бауер, співробітник компанії Volocopter]:
«Ми європейська компанія, і чудово, що стільки міст у Європі тепер мають право запускати службу повітряних таксі. У нас також є партнери в Сінгапурі та інших азійських містах. Та ми дуже раді, що такі перевізники з’являться в Парижі та Римі».

Volocopter працює на 18 двигунах, які живляться від дев’яти електричних батарей. Дальність польоту – 35 кілометрів, швидкість – 110 кілометрів за годину.

8. Штучні льодовики допоможуть запасати воду

Штучні льодовики
Чилі

Штучні льодовики почали з’являтися у високогір’ї чилійських Анд. Так тут намагаються запасатись водою.

Використовують технологію, розроблену в Індії. Проєкт назвали «Ніл». Він дає змогу використовувати зимові дощі, щоби потім посушливого літа була вода.

[Енріке Гельйона, керівник проєкту «Ніл»]:
«Проєкт спрямований на розв’язання однієї великої проблеми — водної кризи, яку ми переживаємо сьогодні як у Чилі, так і в решті світу. Ми робимо воду доступною в гірському ланцюзі певної пори року».

Завдяки проєкту штучні льодовики вже з’явилися в горах, що на півдні від столиці Чилі.

[Енріке Гельйона, керівник проєкту «Ніл»]:
«Ми воду не виготовляємо. Ми просто знаходимо спосіб на тривалий час запастися цією водою в горах, щоб можна було доставляти місцевим жителям».

Головна мета наступного року — зробити запас обсягом 100 мільйонів літрів води. Для цього треба буде створити 50 таких льодовиків.

[Роберто Лара, інженер]:
«Це буде 100 мільйонів літрів, які дадуть нам змогу забезпечувати (водою) коло 100 тисяч людей упродовж трьох місяців. Це те, що ми надіємося зробити наступного року».

Чилі — найбільший у світі виробник міді та експортер сільгосппродукції. Однак останніми роками країна потерпає від масштабної посухи.

Водночас науковці попереджають, що льодовики в чилійських Андах повільно зникають. Особливо це стосується центральних регіонів країни.

9. Будинки зі сміття: будматеріали із пластику роблять на Філіппінах

Будматеріали зі сміття
Маніла, Філіппіни

Ось такий простий, але все ж будинок. Його звели з пластикових відходів. Їх збирають та переробляють на підприємстві в Манілі — столиці Філіппін.

[Еріка Реєс, директор переробної компанії]:
«Екологічний будматеріал на 100 % складається із пластикових відходів. Ми ще додаємо барвники. Ці дошки не гниють, підфарбовувати їх не треба, і від них не буде скалок».

Перероблення пластику для працівників компанії — це спосіб захистити океан від забруднення. Коло 80 % усього пластику потрапляє в моря з азійських річок, і третину цього обсягу викидають на Філіппінах.

Під час пандемії проблема загострилася. До звичайного сміття додалися маски та рукавички. Також люди почали частіше замовляти товари через інтернет, а ті обертають пухирчастою плівкою. Її теж потім викидають.

[Еллісон Тан, працівниця переробної компанії]:
«Люди не знають, як утилізовувати цей пластик та поліетилен, куди його відносити. Тому ми також даємо їм можливість передати відходи нашій компанії, а не викидати їх на звалища чи в океани».

Компанія за два роки переробила 100 тонн пластикових відходів. З вторсировини відливають дошки та стовпи. З цього матеріалу можна робити ящики, огорожі та настили, а ще зводити невеликі будинки. Вони можуть стати тимчасовим притулком для тих, хто через стихійне лихо втратив житло.

10. Флорентійський стейк перетворили на вуличну їжу

Стейк на ходу
Флоренція, Італія

Знаменитий флорентійський стейк — гордість Тоскани. Його заведено їсти поволі за обіднім столом. Але один ресторан у Флоренції пропонує вийти за межі умовностей і покуштувати «стейк на ходу». Саме таку назву вигадали цій страві, яку продають навинос.

[Аделе Воцца, власниця ресторану]:
«Ідея “стейка на ходу” виникла кілька років тому, коли ми відпочивали на морі. Ми побачили на березі ятки, які продавали смажену рибу. У ресторані готують м’ясо. То чому б не спробувати й нам?»

Спочатку ідею відклали, але коли виникла пандемія, вона стала актуальнішою. Щоправда, клієнти якийсь час із нововведення сміялися. В Італії кулінарні традиції дуже міцні. Першими почали купувати стейк люди віком 30–40 років.

[Аделе Воцца, власниця ресторану]:
«Типові покупці — це ті, хто має мало часу на обід, але їсти бутерброди не хоче».

«Стейк на ходу» ще популярний серед мандрівців та водіїв туристичних автобусів.

[покупець]:
«Я вибрав “стейк на ходу”, бо це зручно. Якщо обідня перерва триває менше ніж годину й не хочеться сидіти в ресторані, можна замовити таку страву і з’їсти її зовні на свіжому повітрі. Це нові враження».

[покупець]:
«Приємно смакувати стейк, гуляючи з друзями чудовою Флоренцією. То навіщо обмежувати себе і їсти, сидячи в ресторані, позбавляючи себе можливості погуляти з друзями?»

Ідею перетворити стейк на вуличну їжу підтримують й інші шеф-кухарі.

[Шейді Хасбун, шеф-кухар]:
«У Помпеях виявили свідчення існування вуличної їжі. Тобто в римських поселеннях продавали вуличну їжу, бо була така потреба. Нині вулична їжа теж стала важливою, але це більше розвага, ніж необхідність».

Флорентійський стейк такий же давній, як і сама Флоренція. Його готують з особливої яловичини — м’яса корів к’янінської породи. Воно смачне й нежирне. Стейк смажать на жару. Причому використовують лише дуб чи оливу, бо ті не димлять і не псують смак.

11. Австралійським дітям почали викладати мову аборигенів

Мову аборигенів відроджують
Джилонг, Австралія

Ці австралійські школярі вітають учительку мовою аборигенів, яка зникає. Вона називається вадавуррунг. Нею говорив корінний народ, який жив на території штату Вікторія. Нині цю мову викладають у початковій школі в Джилонгу.

[Меверік, школяр]:
«Учителька викладає нам водавуррунг. Вона все знає про цей народ, про їхню землю, а також про те, як говорити цією мовою».

На кожному уроці діти вивчають нові слова.

[Айві, школярка]:
«Слово “габада” означає “бережи себе”. Вадавуррунги кажуть “бережи себе”, а не “прощавай”, бо хочуть побачити тебе знову».

Школярів навчає аборигенка Коріна Екклс. Вадавуррунг — її рідна мова, але вона теж вчилася додатково.

[Коріна Екклс, учителька]:
«Ці заняття надихнуть дітей і навчать їх берегти культуру, бо ця мова належить нашій країні».

Експерти кажуть, що, якщо не втрутитися, 80 % мов корінних народів Австралії можуть зникнути. Тому у Вікторії розпочали програму підвищення кваліфікації вчителів-носіїв мови аборигенів.

[Лі Гілі, керівниця проєкту]:
«Для наступних поколінь важливо мати можливість викладати мови корінних народів у країні, де вони зародилися. Так вони назавжди залишаться живими, як це було в давнину».

У штаті Вікторія мови аборигенів викладають у 24 школах. Поки до програми входить лише п’ять діалектів. Пізніше їх може стати більше.

[Айві, школярка]:
«Бережіть себе».

12. Як у Гамбії проводять обряд ініціації юнаків

Стародавній обряд ініціації
Бакау, Гамбія

Під покровом ночі в гамбійському місті Бакау представники народності мандінка проводять обряд ініціації. Це ритуал переходу юнаків до стану чоловіків. Тут його називають канкуранг.

[Мамаду Джаллоу, керівник церемонії]:
«Дорослі співають гарні пісні. Вони вчать хлопців співати, правильно спілкуватися, шанувати людей. Тут їх виховують».

Святкування триває місяць, переважно ночами. Щонеділі влаштовують вуличну процесію. Першим біжить головний персонаж цього дійства Канкуранг. Він убраний у костюм, що символізує листя та кору червоного дерева. Канкуранга супроводжують помічники. Їхнє спільне завдання — підтримувати порядок і справедливість між людьми та відлякувати злих духів.

[Мамаду Джаллоу, керівник церемонії]:
«Зло боїться (Канкуранга). Тому якщо ми нарядимо когось у Канкуранга, то духи, можливо, подумають, що він справжній, і злякаються».

Останньої ночі ритуалу чутно бій барабанів, усі веселяться. Юнаків, які проходять обряд, обдаровують грішми. Потім вони мають виконати перед учасниками церемонії ритуальний танець.

У 2005 році ритуал народності мандінка увійшов до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

[Мамаду Джаллоу, керівник церемонії]:
«Я керую такими церемоніями, щоби зберегти традиції. Це наша культура. І я завжди докладатиму зусиль, щоб вона не забулася».

Ритуал ініціації проводять у Гамбії та Сенегалі — регіонах, де живуть мандінка.

13. Індійці їдуть святкувати Дівалі на гірські курорти

Туристи поспішають на гірські курорти
Шимла, Індія

Індійці поспішають на гірські курорти. Шимлу, що на півночі країни, туристи просто заполонили. Нині в Індії святкують Дівалі, а ще проводять фестиваль вогнів, головні атрибути якого сяйні ліхтарі, свічки та феєрверки.

[турист]:
«Наразі сезон відпусток. Через локдаун ми сиділи вдома. А зараз настали свята, тому я з друзями приїхав до Шимли, щоб разом повеселитися».

Завдяки туристам знову наповнилися так звані іграшкові потяги. Вони ходять вузькоколійною залізницею Калка—Шимла. Її додано до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

[Харіш В’яс, працівник турагентства]:
«У міжсезоння поїзди порожні, туристів мало. Тепер сюди поїдуть мандрівники із Гуджарату. Останні два роки через пандемію не було роботи, а цього святкового сезону наш бізнес знову процвітає».

Для індійців Дівалі важливе. Воно триває кілька днів. Починається з Дхантерасу — свята, присвяченого божеству процвітання. Цього дня заведено купувати золото та срібло. Завершується Дівалі святом братів та сестер. Воно називається Бхаї-дудж.

14. У Лондоні проходить виставка сатиричних картин XVIII століття Вільяма Гогарта

Виставка картин Вільяма Гогарта
Лондон, Велика Британія

Уперше за сто років портрет «Міс Мері Едвардс» повернувся до Великої Британії. У лондонському музеї проходить виставка картин англійського художника Вільяма Гогарта. Мері Едвардс була покровителькою мистецтв та найбагатшою жінкою Англії у XVIII столітті, коли творив Гогарт.

[Еліс Інслі, кураторка виставки]:
«Вона була цікавою жінкою, і гадаю, це видно на портреті. Вона оточена деякими атрибутами, які зображають на чоловічих портретах. Це і гончак, і глобус, і бюсти Єлизавети I та Альфреда Великого».

На виставці також можна оглянути картини європейських художників-сучасників Гогарта. Так можна порівняти їхню творчість.

Таку пару, приміром, утворює картина «Біла скатертина» французького художника Жан-Батиста Сімеона Шардена та полотно «Смерть графині». Друга робота належить до сатиричної серії картин «Модний шлюб», у якій Гогарт висміює звичаї еліти своєї епохи.

[Еліс Інслі, кураторка виставки]:
«Гадаю, картини серії “Модний шлюб” змушують замислитись, а твори Шардена спокійніші, їх хочеться споглядати. У “Модному шлюбі” помітне якесь безладдя. Особливо в останній картині, де собака краде їжу зі столу. Усе це свідчить про розруху та біду».

А цю картину з маркізом Брістолем приписують одразу трьом художникам. Спочатку над нею працювали француз та швейцарець. Потім англійському художнику доручили переписати обличчя однієї пані та її сина.

Експерти вивчили картини Гогарта та виявили, що художник не завжди дотримувався початкового задуму. Таким прикладом може бути полотно «Божевільня» із серії «Кар’єра марнотрата». Рентгенівські знімки показали, що по завершенню художник змінив положення людини, яка лежить на підлозі.

Мистецтвознавці вважають, що сатиричні твори Гогарта, як і раніше, сучасні. Художник народився 1697 року в Лондоні. Він прожив 66 років.

Виставка «Гогарт і Європа» проходить у Британській галереї Тейт. Вона триватиме до 20 березня.

15. Боснійський весільний музикант знайшов спосіб, як не втрачати чайових

Термінал на акордеоні
Баня-Лука, Боснія і Герцеговина

Більше жодних виправдань для тих, хто не дає чайових. Боснійському музикантові Желько Джякичу надто часто казали, що немає готівки. Тому він прикріпив до акордеона термінал для оплати банківською карткою.

[Желько Джякич, музикант]:
«Ця ідея спала мені на думку, бо люди на святах часто жартома вдають, що вставляють картку в міхи акордеона. Я вирішив їх перехитрити. Якщо вони справді захочуть дати чайові за музику, то зможуть це зробити через термінал. Вони навіть отримають чек».

Музикант переважно грає на весіллях. Він також установив на акордеоні три мікрофони, а ще смартфон, щоб можна було послухати музику з інтернету.

[Більяна Джякич, дружина музиканта]:
«Люди сміються, коли бачать це все. Вони запитують, що ще з’явиться після трьох мікрофонів і термінала для сплати»

За фахом Желько інженер-електронник. Музика — його хобі.

16. Двоє рідкісних білих левенят народилося в заповіднику на півдні Іспанії

У заповіднику народилися білі левенята
Хімена-де-ла-Фронтера, Іспанія

Двоє білих левенят народилося в заповіднику на півдні Іспанії. Вони не альбіноси. Світла шерсть — результат генетичного захворювання.

[Елісабет Родрігес, доглядачка]:
«Їхні батьки — звичайні африканські леви. Тому ми зовсім не очікували, що в них народяться білі левенята».

Лев’ятам менш ніж тиждень від народження. Їх перенесли до спеціальної дитячої кімнати. Тут малят вигодовуватимуть під постійним наглядом. Доглядачам допомагає біолог.

[Фабіола Меса, біолог]:
«Для мене це щось дивовижне. Не щодня можна взяти на руки білого лева. Я дуже рада, що можу працювати з рідкісними тваринами».

Білі леви — не окремий підвид. Тому вони не мають свого охоронного статусу. Таких хижаків у дикій природі трохи більше ніж десяток. Незвичайне забарвлення їм лише заважає — їх ліпше бачать і мисливці, і потенційна здобич.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: