23.09.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 3 по 7 жовтня)

Огляд світових подій (з 3 по 7 жовтня)

1. Землетрус у Пакистані: щонайменше 20 загиблих Землетрус силою 5,9 бала Харнай, Пакистан Він почався, коли..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

1. Землетрус у Пакистані: щонайменше 20 загиблих

Землетрус силою 5,9 бала
Харнай, Пакистан

Він почався, коли всі спали. Землетрус у Пакистані забрав життя щонайменше 20 осіб. За словами рятувальників, загинули переважно жінки й діти. Понад 200 осіб дістали тілесні ушкодження.

Епіцентр землетрусу розташовувався приблизно за 100 кілометрів на схід від столиці провінції Белуджистан — Кветти. Його осередок залягав на глибині 20 кілометрів.

У лікарні міста Харнай зібралися юрби людей – постраждалі та їхні родичі. Лікарі не встигають надавати допомогу.

[місцевий житель]:
«Близько 3-ї години ночі стався сильний землетрус магнітудою 5,9. У Харнаї загинуло приблизно 13 осіб, ще сотні постраждали».

[місцевий житель]:
«Серйозно постраждалі — у лікарні й чекають швидких, щоб їх відвезли до Кветти».

Понад сто глинобитних хат завалилося. Багато будівель пошкоджено, зокрема й урядові. Сотні людей залишилися без даху над головою.

2. Лідери ЄС обговорили відносини з Китаєм і США на неформальній зустрічі в Словенії

Неформальний саміт лідерів ЄС
Словенія

Зовнішню стратегію Євросоюзу обговорили на неформальному саміті в Словенії. У замку Брдо зібралося 27 лідерів європейського блоку.

Учасники зустрічі вважають, що важливо зменшити залежність Євросоюзу від інших країн в економіці й обороні. Зокрема, вони обговорили, як стати вільнішими від США. Потреба в цьому виникла після того, як, ігноруючи критику від ЄС, Вашингтон поспішно вивів війська з Афганістану.

Ще одним поштовхом стало формування оборонного альянсу AUKUS, до якого увійшли Велика Британія, США та Австралія. Водночас Канберра зненацька розірвала угоду з Парижем на постачання атомних підводних човнів на суму 56 мільярдів євро.

Обговорили і стратегію відносин із Китаєм. На цю тему заговорили вперше з березня, коли Євросоюз наклав на Пекін санкції за порушення прав людини.

[Шарль Мішель, голова Європейської ради]:
«Після недавніх подій, пов’язаних з Афганістаном, Китаєм й Індо-Тихоокеанським регіоном, чітко зрозуміло, що важливо розвивати “колективний розум” ЄС. За столом переговорів ми вислуховуємо різні аргументи, намагаємося співпрацювати й координувати наші дії. Єдність — це дуже велика перевага Європи».

Розробляти оборонну стратегію Євросоюзу після саміту буде Верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Припускають, що документ буде готовий у листопаді.

Учасники неформальної зустрічі ще обговорять можливу інтеграцію до ЄС шести західнобалканських країн. Приєднатися до європейського блоку хочуть Північна Македонія, Боснія і Герцеговина, Албанія, Сербія, Косово та Чорногорія.

3. Французькі сенатори відвідали Тайвань, попри протест КНР

Візит французьких сенаторів
Тайвань

Група французьких сенаторів всупереч невдоволенню КНР приїхала на Тайвань.

Голова делегації — Ален Рішар — колишній міністр оборони Франції за президента Жака Ширака. Разом із ним ще три сенатори — Олів’є Кадік, Ельз Жозеф і Макс Бріссон. Вони пробудуть на острові до 10 жовтня. У них заплановані зустрічі на вищому рівні, зокрема і з президентом Цай Інвень.

Візит проходить у непростий час для частково визнаної держави.

Сили оборони Тайваню повідомили, що з п’ятниці в повітряний простір острова з південної і південно-західної сторони залетіло майже 150 літаків китайських ВПС. Раніше ніколи стільки не було.

Тайбей називає це прихованою війною, спрямованою на те, щоб виснажити сили Тайваню і перевірити його реакцію.

[Су Чженьчан, прем’єр-міністр Тайваню]:
«Тайвань, безумовно, має бути напоготові. Китай дедалі більше переграє. Світ також бачив неодноразові порушення регіонального миру й тиск на Тайвань з боку КНР».

Китай уважає Тайвань своєю бунтівною провінцією і не виключає можливості застосування сили для об’єднання.

Острів із демократичною системою управління провадить незалежну від КНР політику з 1949 року. Відтоді він постійно живе під загрозою вторгнення.

Його підтримують США, які засудили нещодавні військові дії КНР. Щодо Франції, то вона не має дипломатичних відносин із Тайванем. Але вона кілька разів продавала йому озброєння.

4. Ціни на газ у ЄС і Великій Британії злетіли до рекордного максимуму

Ціни на газ зростають
ЄС і Велика Британія

Споживачі енергії в Європейському Союзі і Сполученому Королівстві стикаються з рекордно високими цінами на газ і електроенергію. Головна причина — скорочення запасів.

Газові сховища у Великій Британії та ЄС сьогодні заповнені на 76 %. Тоді як середній сезонний показник — 90%.

Дефіцит частково пояснюють раптовим збільшенням глобального попиту на енергію, бо світова економіка відновлюється після пандемії COVID-19.

У такій ситуації ринки в усій Європі підвищують ціни для споживачів, щоб обмежити попит.

Побоювання зростають також через погіршення відносин між Європою та Росією. Адже російський «Газпром» забезпечує 35 % усіх постачань до Європи. Однак ЄС заявляє, що компанія робить недостатньо для зменшення дефіциту й зростання цін у регіоні.

Експерти прогнозують, що ціни на газ та електроенергію в Європі, ймовірно, залишаться вищими за середні доти, доки запаси енергоносіїв не поповнять.

5. Не спонсорувати Олімпіаду-2022 у Пекіні закликали уйгури

Протест уйгурів
Мюнхен, Німеччина

«Ні геноцидним Іграм!» — скандують уйгури біля страхової компанії в Мюнхені. Півсотні протестувальників вимагають не спонсорувати зимову Олімпіаду-2022 у Пекіні.

Вони заявляють, що комуністична влада Китаю переслідує мусульман-уйгурів у регіоні Сіньцзян, а також тибетців. Протестувальники називають це геноцидом.

[Асгар Джан, голова Союзу Східного Туркестану в Європі]:
«Країну, яка зневажає права людини й учиняє геноцид, не можна допускати до проведення Олімпіади. Великі міжнародні компанії не повинні спонсорувати Китай і підтримувати його. Інакше це означатиме, що західні демократичні країни або компанії з цих країн підтримують дії китайської влади».

Китайських комуністів неодноразово звинувачували в репресіях етнічних і релігійних меншин. Переважно це уйгури, тибетці, парафіяни домашніх християнських церков і прихильники духовної практики Фалуньгун.

Як повідомляють очевидці, влада помістила понад мільйон уйгурів до так званих центрів професійного підготовлення, які по факту — звичайні в’язниці.

[Асгар Джан, голова Союзу Східного Туркестану в Європі]:
«Людей безпричинно заарештовують, жінок насильно стерилізують, дітей розлучають із батьками, щоби дати їм китайську освіту. Ситуація гіршає з кожним днем ??і з кожним роком».

Зі слів правозахисників, компартія змушує уйгурів відмовитися від їхньої віри й культури. Пекін усі звинувачення відкидає.

Уряди західних країн й ООН поки не можуть перевірити стан мусульман-уйгурів у Сіньцзяні, бо китайська влада не відкриває туди доступу.

6. Що стало причиною відключення фейсбуку й інстаграму

Фейсбук повернувся
Що стало причиною збою?

Фейсбук, інстаграм і вотсапп знову запрацювали після майже шестигодинного відключення в понеділок.

Фейсбук перепросив у користувачів. Водночас компанія спочатку не назвала причини збою.

Пізніше вона заявила, що проблема — у неправильній зміні конфігурації на маршрутизаторах.

Генеральний директор Марк Цукерберг опублікував у фейсбуці звернення: «Вибачте за сьогоднішній збій. Я знаю, як ви покладаєтеся на наші послуги, щоби бути на зв’язку з дорогими вам людьми».

Відключення — це вже другий удар по Фейсбуку за кілька днів. У неділю колишня працівниця соцмережі оприлюднила внутрішню документацію компанії. Вона також звинуватила платформу в тому, що та більше цінує прибуток, ніж безпеку користувачів.

Акції Фейсбуку подешевшали майже на 5 %. Однак відновили близько половини відсотка вартості, коли платформа повернулася до роботи.

Кілька працівників Фейсбуку, які не схотіли називатися, заявили, що, на їхню думку, відключення сталося через внутрішню помилку. Вона пов’язана з тим, як інтернет-трафік спрямовується до систем соцмережі.

Експерти з безпеки також кажуть, що причиною збою могла бути ненавмисна помилка або саботаж працівників компанії.

Щогодини відключення Фейсбук утрачав більш як пів мільйона доларів доходу від реклами в США.

Водночас поки Фейсбук, інстаграм і вотсапп не працювали, почали з’являтися кумедні дописи від інших інтернет-гігантів.

Так, соцмережа «Твіттер» опублікувала таке повідомлення: «Привіт у буквальному розумінні слова всім». А особисто Інстаграму вона написала: «Привіт і гарного понеділка».

На сторінці Книги рекордів Гіннеса у твіттері з’явився такий допис: «Можливо, уже побито рекорд з найбільшої кількості користувачів у твіттері».

А «Старбакс» додав: «Саме час пити каву».

7. У гігантському павільйоні Дубая відкрилася Всесвітня виставка — 2020

Всесвітня виставка
Дубай, ОАЕ

Ще недавно це була пустеля. Тепер же тут ходить метро, а павільйони з футуристичним дизайном розкинулися на площі 440 гектарів.

У Дубаї розпочала роботу Всесвітня виставка, яку через пандемію відклали на рік. Участь бере понад 190 країн. Об’єднані Арабські Емірати хочуть показати світу свою привабливість, особливо для ведення бізнесу.

[Костянтин Співаков, відвідувач виставки]:
«Для мене найдивовижніше те, що можна створити таке серед пустелі. Коли приїжджаєш, то взагалі не очікуєш таке побачити».

Над павільйоном Італії натягнуто 70 кілометрів мотузки, зробленої з 2-х мільйонів пластикових пляшок. Однак головна його окраса — тривимірна копія створеної Мікеланджело статуї Давида. Її зробили з мармурового пилу.

Але побачити обличчя гіганта, який заввишки більш як п’ять метрів, вийде не зразу. Для цього відвідувачі мають зійти на спеціальну платформу. А все тому, що публічно демонструвати наготу в ОАЕ заборонено, навіть якщо це творіння великого майстра.

У павільйоні США можна побачити копію ракети Space X Falcon 9. А якщо стати на рухому стрічку, можна ліпше вивчити інші американські винаходи.

Однак незрозуміло, скільки відвідувачів зможе привабити Дубай і наскільки виставка простимулює його економіку. Щоб потрапити до павільйонів, треба показати негативний результат ПЛР-тесту або підтвердити вакцинацію проти коронавірусу.

Це перша на Близькому Сході Всесвітня виставка. На неї пішло вісім років приготувань і мільярди доларів витрат.

8. Нобелівська премія з фізики: клімат і хаос

Нобелівська премія з фізики
Стокгольм, Швеція

Нобелівську премію з фізики цього року розділять японо-американський, німецький та італійський учені. Їхні дослідження допомогли зрозуміти складні фізичні системи, наприклад клімат Землі.

Половину суми призу в мільйон 150 тисяч доларів отримають Сюкуро Манабе та Клаус Гассельман.

На думку Академії, дослідження Манабе в Принстонському університеті в 60-х роках заклали основу для сьогоднішнього розуміння клімату Землі.

Тим часом Гассельман розробив моделі, згідно з якими викиди вуглекислого газу можуть спричинювати підвищення температури на поверхні Землі.

Друга половина премії дістанеться Джорджо Парізі. У 80-х роках він відкрив так звані приховані закономірності в русі газів і рідин, які здаються хаотичними. Його модель можна застосувати й щодо інших аспектів науки: від атомарного до планетарного рівня.

Як і торік, через пандемію у Швеції не буде традиційного бенкету й церемонії вручення нагород. Лауреати отримають нагороди на батьківщині.

Торік Нобелівську премію з фізики вручили за вивчення чорних дір. А першу в історії нагороду в 1901 році отримав Вільгельм Конрад Рентген за відкриття ікс-проміння.

9. Діаманти, окуляри та бетон, що між ними спільного?

Поглинути вуглекислий газ
Новий тренд у виробництві

Діаманти, сонцезахисні окуляри, високоякісний спортивний одяг та бетон. Що між ними спільного? Виявляється, усе це можна створювати шляхом поглинання вуглекислого газу. Тепер же такі методи привертають увагу інвесторів.

Перероблення СО2 стає прибутковим бізнесом і автоматично робить дуже перспективною кожну галузь, яка починає це робити.

Багато вчених упевнені, що клімат змінюється через парникові гази, зокрема діоксид вуглецю. З цим згодні не всі. Але яка різниця, якщо на цьому можна заробити.

Цього року компанії цієї галузі залучили понад 800 мільйонів доларів. Тобто втричі більше, ніж у 2020-му.

[Раян Шерман, виконавчий директор компанії – виробника діамантів]:
«Ми виявили, що споживачі готові платити величезні гроші за наші камені, виробництво яких корисне для планети».

Отримують надприбутки й виробники бетону. Вони придумали збагачувати його СО2, щоб той ставав міцнішим. Виявляється, за це теж готові платити більше.

Деякі кліматологи впевнені, що світові щорічно необхідно поглинати 10 мільярдів тонн СО2, щоб уповільнити зміну клімату. Згідно з іншою поширеною теорією, клімат змінюється природно, і діяльність людини на цей процес не впливає.

Одним із найвідоміших прихильників другої теорії є експрезидент США Дональд Трамп. Він виступав за збереження й розвиток галузі видобутку вугілля, а також шельфового буріння.

10. У чому сенс навчання? В одній зі шкіл США знайшли відповідь

Навіщо ми вчимося?
Одна школа знайшла відповідь

Усі погодяться, що шкільна освіта — це те, без чого обійтися просто не можна. Але як пояснити це дітям? Як мотивувати їх не просто заробляти оцінки, але ще бути допитливими, усвідомлено здобувати знання? Це часом не виходить і в дорослих.

Утім, в одній американській школі впевнені, що знайшли відповіді на ці запитання.

Майкл Фітцджеральд викладає англійську мову в Північній Академії мистецтв у США. Це приватна школа, яка приймає учнів з 6 по 12 клас. Він каже, що учні часто хочуть зрозуміти, навіщо їм те, чого їх тут навчають.

[Майкл Фітцджеральд, учитель]:
«Вони в школі, щоб розширити кругозір завдяки цінним речам в історії, завдяки багатьом речам, які є в класичному мистецтві. Вони чекають, щоб їм сказали, чому вони тут, чому вони вчать Шекспіра, математику. Вони мають зрозуміти, що це ті речі, які відкривають їхній розум для чогось більшого. Усі люди минулого це вивчали й робили це саме через цю ж причину».

Зі слів Майкла, головна мета навчання — відкрити прихований потенціал. Хороша робота й зарплата додадуться самі собою.

Тут стараються перейняти найкраще із систем освіти минулого. Приміром, Стародавнього Риму чи Китаю. Найбільше приділяють уваги класичному мистецтву, мисленню без стереотипів і розвитку характеру.

[Мерілін Торлі, директор Північної Академії мистецтв]:
«Ми тут встановили для учнів такі основні критерії: щирість, доброта, стійкість. І кожен із критеріїв розділяється ще на п’ять характеристик. Тобто загалом їх 15».

Директор академії каже, що тут дітям дають мотивацію, а не мету. У підсумку вони розуміють, чим важлива кожна характеристика, серед яких повага, зовнішній вигляд, відповідальність і доброзичливість.

[Мерілін Торлі, директор Північної Академії мистецтв]:
«Наш зворотний зв’язок — відгуки, а не оцінки. Ми, як дорослі, просто інформуємо дітей про успіхи на шляху до потрібних критеріїв».

Наприклад, школярам потрібна стриманість, щоб зрозуміти роботи Шекспіра. З іншого боку, коли діти читають його твори, то вчаться розшифровувати й розуміти інформацію.

[Майкл Фітцджеральд, учитель]:
«Треба чітко пояснити, що ми робимо це для розвитку характеру. Треба запровадити певні критерії. Спочатку даємо знання, потім підіймаємося вище, закладаємо певні принципи. А в підсумку здобуваємо мудрість».

Директор каже, що в школі готують дітей не просто до вступу в коледж.

[Мерілін Торлі, директор Північної Академії мистецтв]:
«Якщо ви сильна особистість, неважливо, що вам трапиться на шляху. Ви матимете знання і вміння, щоб бути успішним. І саме це наша справжня мета».

11. Як рідкісна порода кіз рятує пагорби Ірландії від пожеж

Кози проти пожеж
Ірландія

Ось так ірландка Мелісса скликає свою команду з профілактики природних пожеж. А ось і сама команда. 25 напівдиких кіз місцевої давньої породи.

[Мелісса Джукен, пастушка]:
«Для цих ірландських панянок тут є робота, і вони добре з нею впораються».

Річ у тім, що ці кози охоче їдять легкозаймисту рослинність. А її якраз дуже багато на пагорбах Гоуту — одного з найбагатших передмість Дубліна. Місцева влада вирішила дати старт проєкту.

[Падрейг Браун, голова Товариства охорони староірландських кіз]:
«Приїжджаєш до Гоуту й бачиш вигорілі чорні пагорби. Тут постійно пожежі. Але якщо зменшити біомасу, рослинність, то ризик пожеж зменшиться, а разом із ним — і небезпека для життя, здоров’я та майна людей».

Але козам потрібен «наглядач». Мелісса швидко відгукнулася на одну з найбільш дивних в Ірландії вакансій.

[Мелісса Джукен, пастушка]:
«Я давно працюю з козами — майже виросла з ними».

Ще один плюс проєкту — кози цієї породи дуже рідкісні, і стадо на таких поживних харчах просто зобов’язане дати приплід.

Узагалі предки цих парнокопитних з’явилися в Ірландії ще 5000 років тому. На початку минулого століття їх було коло 250 тисяч. Але потім щось пішло не так, і вони зовсім перестали траплятися, тож їх занесли до вимерлого виду. Однак пізніше таки знайшли в горах невелику популяцію.

Для породи створили невеликий заповідник. Причому виживає вона поки лише в дикому вигляді.

Ці 25 бородатих красунь — саме звідти. Люди впевнені, що вони не лише захистять пагорби Гоуту від пожеж, а й відродять колишнє біорізноманіття цієї місцевості.

12. 81-річний альпініст хоче підкорити майже 300 вершин

Дідусь підкорює гори на честь дружини
Шотландія, Велика Британія

Британський дідусь Нік Гарднер щойно підкорив гору заввишки 1020 метрів у Шотландії. Стоячи на вершині Бушель-Етів-Мор, 81-річний альпініст радіє як дитина.

[Нік Гарднер, альпініст]:
«Тут не обійтися без шапки, рукавичок і вітрівки, але тут просто чудово. Мені значно ліпше на вершині, ніж удома в теплі».

Та не лише дитяча мрія покликала Ніка в гори — він має благородну місію. Сивочолий альпініст збирає гроші для благодійних британських компаній, які допомагають людям з остеопорозом і хворобою Альцгеймера.

Саме ці дві недуги розлучили Ніка з дружиною Джанет. 30 років вони прожили пліч-о-пліч у віддаленому куточку Шотландії. Але тепер жінка потребує цілодобового догляду й лежить у лікарні.

Нік раптово лишився вдома сам. Підступав відчай. Ось тоді й вирішив податися в гори. Поставив мету — піднятися на 282 шотландські вершини заввишки більш як 1000 метрів за 1200 днів.

[Нік Гарднер, альпініст]:
«Ці сходження допомогли мені трохи розвіятися. Треба було знайти якесь заняття, інакше б я збожеволів. Це безперечно».

Дідусь почав сходження у 80 років. Підкорив уже 87 вершин. Фотозвіт про свої досягнення викладає у соцмережах. Для збору коштів завів спеціальну сторінку.

[Нік Гарднер, альпініст]:
«Я піднявся, здається, на третю вершину й випадково розговорився з іншими альпіністами. У бесіді побіжно згадав, чому підкорюю гори. Альпіністам було важко в це повірити».

Тепер Нік, коли зустрічає альпіністів, завжди розповідає про свою місію. Тож більшу частину пожертвувань внесли саме вони. Британець зібрав уже понад 30 тисяч фунтів, це приблизно 41 тисяча доларів.

13. Забіг галапагоських черепах влаштували в Лондонському зоопарку

Черепахи прогулялися зоопарком
Лондон, Велика Британія

Забіг, дивлячись на який доведеться набратися терпіння. У Лондонському зоопарку змагаються три галапагоські черепахи. Вони навчені йти за конусом певного кольору. Водночас ласощі обов’язкові.

Змагаються три сестри — Поллі, Доллі та Прісцилла. 26-річні черепахи мають фінішувати у своїй новій домівці.

[Бенджамін Теплі, співробітник Зоологічного товариства Лондона]:
«Справа не стільки у фізичних вправах, скільки в спокійному способі переміщення рептилій до їхнього нового вольєру. Прогулянка вельми корисна для них. Сьогодні чудовий сонячний день, і вони вперше гуляють територією зоопарку».

У дикій природі галапагоським черепахам загрожує зникнення. Ці сестри народилися в Цюрихському зоопарку в межах програми розведення. До Лондона приїхали у 2009-му.

У новій домівці ці вихованки опиняться в такому ж середовищі, як на Галапагоських островах. Там висаджено звичні для таких рептилій рослини і є водойми.

[Бенджамін Теплі, співробітник Зоологічного товариства Лондона]:
«Цей вольєр дуже великий. Черепахам не доведеться постійно стикатися. У них буде багато місця. Чудово, що ми даємо їм великий вибір. У кожної черепахи буде своя зона для купання. Там є кілька ставків і багато заболочених місць».

Спочатку в перегонах лідирувала Доллі, потім сестри її обігнали. Зрештою Поллі увійшла до нового будинку через 1 годину 9 хвилин після старту. Прісцилла поступилася їй двома хвилинами. А ось меланхолійна Доллі дісталася до фінішу ще через 10 хвилин.

Черепахи поки освоюються в новому житлі. Побачити їх там можна буде після 9 жовтня.

14. Підводної йоги навчають у Сент-Люсії на Карибському морі

Йога під водою
Сент-Люсія

Ці дайвери не випадково влаштувалися на затонулому кораблі в Карибському морі. Тут, на глибині шість метрів, вони займаються йогою. Такий вид відпочинку пропонують туристам у Сент-Люсії на однойменному острові.

Спочатку інструктор навчає вправ нагорі. Потім їх можна повторювати у воді.

[Ебігейл Браун, інструктор]:
«Ці заняття мають допомогти людям заспокоїтися, забути про ситуацію з COVID і про все інше. Також це ознайомлення з йогою. Якщо просто сказати, що в нас проходять заняття з йоги, то люди можуть не прийти. Але якщо запросити на підводну йогу, то дайверів це може зацікавити».

Можна позайматися йогою і на зеленій галявині — серед дерев і під спів колібрі. Щоби привабити птахів, поруч розвішують годівниці.

[Деніз Бенуа, працівниця готелю]:
«Ми на тропічному острові, і птахи — частина місцевої природи. Гадаємо, це поліпшить самопочуття, додасть заспокійливих звуків, допоможе розслабитися й побути в гармонії з природою».

Туристична індустрія до пандемії становила щонайменше 65 % ВВП Сент-Люсії. Зараз туристи потроху повертаються. Це здебільшого мандрівники зі США. Незабаром почнуть приїжджати британці та канадці.

[Деніз Бенуа, працівниця готелю]:
«Ми впевнені, що на свіжому повітрі людині легше повернутися в природний стан. У нас тут місцеві органічні фрукти й овочі, спеції та зелень. Усе це корисне для здоров’я й поліпшує самопочуття».

Сент-Люсія лежить у східній частині архіпелагу Малі Антильські острови. Головні галузі місцевої економіки — сільське господарство й туризм. Раніше країну щорічно відвідували 300 тисяч іноземців.

15. Вії, нігтики й масаж: ярмарок Olympia Beauty повернувся до Лондона

Ярмарок Olympia Beauty
Лондон, Велика Британія

Коло 60 професіоналів-масажистів зібралося помірятися силами на виставці краси Olympia Beauty в Лондоні.

Їхні клієнти, схоже, розслабляються, а ось самим майстрам доводиться попітніти.

[Еммі Гілмор, суддя]:
«Ми оцінюємо те, яку масажисти використовують техніку і як запобігають травмам. Ми дивимося на пальпацію, тобто на те, як майстер відчуває тіло й на нього реагує, а не просто виконує певні рухи».

Чомнапхат Сміт — масажистка з тайським корінням. Вона не боїться з ногами забратися й на столик, і навіть на самого клієнта. Її зусилля не пропали — вона стала переможницею.

[Чомнапхат Сміт, масажистка]:
«Я думала, що робитиму, якщо впаду. Та я глибоко вдихнула й сказала собі, що все буде гаразд, і що я не роблю нічого поганого, а просто повинна добре виступити, хоч і маю всього пів години».

Olympia Beauty — це захід, на якому фахівці обмінюються досвідом і вчаться один в одного. Lash Games — гарний тому приклад. Це змагання, у якому професіонали краси змагаються в чотирьох типах нарощування вій.

Це категорія Light Volume. Учасники мають усього три години, щоб створити свій образ.

Судді дивляться на те, як майстри враховують асиметричні риси обличчя клієнтів.

[Джулі Найт, організатор]:
«Їм треба це вирівняти. Можливо, використати вії різної довжини. Це складне завдання. Чим ліпше вони це роблять, тим більше очок отримають».

Переможець іде з оберемком косметичних товарів. Але головний приз — престиж і маркетингові можливості.

Це 17-й випуск Olympia Beauty. Торік захід скасували через пандемію. Цього разу ярмарок об’єднав коло 18 тисяч професіоналів індустрії краси.

16. 51-річна Наомі Кемпбелл стала зіркою на тижні моди в Парижі

Показ Lanvin
Париж, Франція

Колекція весна-літо дому моди Lanvin на Тижні моди в Парижі. Креативний директор Бруно Сіалеллі показав найяскравішу колекцію дому за останній час.

Зазвичай він надто не ризикує й дотримується класики. Але цього разу вирішив поекспериментувати: замість звичайних абстрактних принтів використав комікси про Бетмена 40-х років минулого століття.

Також він показав інтерпретацію одного із символів попарту — ромашки. А ще запропонував жінкам одягати металізовану бахрому.

Уся його гламурна колекція просочена відсиланням до нульових. Жакети оверсайз поєднуються з мінісукнями та спідницями з боковим розрізом.

Зірка показу — 51-річна Наомі Кемпбелл. Вона вийшла в чорному вбранні з довгою накидкою. Так Сіалеллі натякнув, що сьогодні світові потрібен не лише Бетмен, а й Бетвумен.

Цього разу Тиждень моди знову повернувся на подіуми. Торік усі покази наживо скасували через пандемію. Тепер же десятки брендів змогли провести заходи для глядачів.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: