25.12.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 26 по 30 вересня)

Огляд світових подій (з 26 по 30 вересня)

1. Землетрус на Криті: загинув чоловік Землетрус силою 5,8 бала о. Крит, Греція Усипані уламками тротуари,..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

1. Землетрус на Криті: загинув чоловік

Землетрус силою 5,8 бала
о. Крит, Греція

Усипані уламками тротуари, тріщини в стінах будинків і вибите скло. На грецькому острові Крит стався землетрус магнітудою 5,8. Повідомляють про одного загиблого. Ще близько десяти людей постраждало.

Підземні поштовхи тривали кілька хвилин і відчувалися на всьому острові.

Коло епіцентру в східній частині Криту пошкоджено багато старих будівель.

Одна людина загинула — під час ремонтних робіт на чоловіка впав купол каплиці.

[Ставрос Калогіаннакіс, голова служби порятунку]:
«Стіни все ще стояли, але дах завалився, і уламки були заввишки метр. Ми зрозуміли, що шансів вижити у чоловіка майже не було. Важкою технікою ми прибрали уламки й дісталися до бездиханного тіла бідолашного робітника».

У столиці Криту місті Іракліон, що за 30 кілометрів від епіцентру, люди вибігли на вулиці й бояться повертатися в будинки.

За словами чиновників, для людей, які через небезпеку обвалення змушені залишатися просто неба, підготували номери в готелях. Тимчасово також нададуть 2,5 тисячі наметів.

Влада Греції відправила на Крит інженерів, щоб оцінити збитки.

2. Партія Меркель програла вибори до бундестагу

Вибори завершилися
Берлін, Німеччина

Партія Ангели Меркель за результатами виборів до бундестагу прийшла другою. Її випередила Соціал-демократична партія Німеччини, набравши майже 26 % голосів. Блок Християнсько-демократичного союзу й Християнсько-соціального союзу дістав трохи більше як 24 %.

Лідер соціал-демократів Олаф Шольц — тепер один із найімовірніших кандидатів на крісло Меркель.

[Олаф Шольц, лідер СДПН]:
«Звісно, я дуже задоволений результатами виборів, тим, що вибрали громадяни цієї країни. Вони вирішили, що СДПН повинна піднятися, і це великий успіх».

Якщо його оберуть, то він стане четвертим соціал-демократичним канцлером Німеччини з часів Другої світової.

Його консервативний суперник від блоку ХДС/ХСС Армін Лашет оголосив, що не має наміру здаватись і теж боротиметься за місце канцлера.

[Армін Лашет, лідер ХДС/ХСС]:
«Ми зробимо все можливе, щоб сформувати уряд під керівництвом консерваторів, бо Німеччині потрібна коаліція, яка модернізує країну».

На третьому місці — партія «Союз 90/Зелені». Потім іде Вільна демократична партія. На п’ятому місці — права «Альтернатива для Німеччини».

До речі, Ліву партію підтримали лише 4,9 % виборців. Тобто необхідний п’ятивідсотковий бар’єр вона не подолала.

Найбільш імовірним результатом стане тристороння коаліція, очолювана або соціал-демократами, або блоком Меркель. При цьому до неї увійдуть дрібніші «зелені» або «вільні демократи».

Коли буде створено коаліцію, бундестаг обере канцлера. А він уже сформує новий уряд Німеччини.

3. ЄС посилює візові правила для Білорусі

Візові санкції
ЄС – Білорусь

Європейський Союз посилить візові правила для білоруських чиновників. Про це заявили представники Єврокомісії. За їхніми словами, це відповідь на міграційну кризу на кордоні Білорусі з Литвою, Латвією та Польщею.

[Маргарітіс Схінас, заступник голови Єврокомісії]:
«Ми пропонуємо частково зупинити нашу візову програму з Білоруссю. Ми не будемо карати білоруський народ за дії його влади. Призупинення зачепить лише чиновників і власників дипломатичних паспортів».

ЄС звинувачує президента Лукашенка у створенні штучної міграційної кризи. Останніми місяцями різко зросла кількість біженців, які переходять із білоруської території до сусідніх країн-членів блоку.

А почалося це після того, як Євросоюз ввів щодо Мінська санкції за порушення прав людини й вибори президента, які назвали черговим фарсом.

[Ільва Йоганссон, єврокомісар з питань внутрішніх справ]:
«Ми бачимо, що сьогодні білоруський лідер Олександр Лукашенко в розпачі. Він серйозно постраждав від економічних санкцій, які на нього наклала Європа. Він у розпачі, тому намагається дестабілізувати ЄС, направляючи туди мігрантів».

Угоду про спрощення візового режиму ЄС і Білорусь підписали торік після п’яти років переговорів. Вона зробила європейські візи для білорусів дешевшими, а також скоротила час очікування для заявників.

Водночас обидві сторони підписали договір про висилання осіб, які перебувають у ЄС або Білорусі без дозволу. Але пізніше Мінськ із цієї угоди вийшов.

4. Голова Європейського центробанку не має побоювань щодо інфляції

Голова ЄЦБ про інфляцію
Франкфурт, Німеччина

Голова Європейського центробанку Крістін Лагард не вважає глобальне підвищення рівня інфляції серйозною проблемою. З її слів, зростання цін у світі — це тимчасове явище, спричинене пандемією.

[Крістін Лагард, голова Європейського центробанку]:
«Низький торішній рівень інфляції і високий цьогорічний у середньому такі ж, як й інфляція 2019 року до пандемії. Тобто рівень цін зараз приблизно такий же, яким би він був, якби інфляція залишалася стабільною, на допандемічному рівні».

За словами Лагард, тільки-но вплив пандемії припиниться, інфляція піде на спад.

[Крістін Лагард, голова Європейського центробанку]:
«Тепер ми стежимо за розвитком ситуації. Але поки не бачимо жодних ознак того, що підвищення рівня інфляції стає масштабним явищем».

Свою заяву вона зробила на онлайн-конференції в Німеччині.

Економічна ситуація в цій європейській країні й далі стабілізується. Так, згідно з опитуваннями, індекс споживчих настроїв на жовтень зріс до найвищого рівня за півтора року.

Це ознака того, що зі зростанням купівельної спроможності домогосподарства й далі підтримуватимуть відновлення в найбільшій економіці Європи.

[Рольф Буркл, економіст]:
«У вересні споживчі настрої поліпшилися. Особливо різко зросли очікування доходів, які досягли докризового рівня».

Кількість заражених коронавірусом зменшується, і це додало споживачам оптимізму. Четверта хвиля пандемії виявилася не такою серйозною, як боялися раніше.

5. Зупинити насильницьке вирізання органів у Китаї закликали на онлайн-саміті

Зупинити вирізання органів
Міжнародний онлайн-саміт

1 жовтня відзначають Міжнародний день проти примусового вирізання органів. До цієї дати п’ять правозахисних організацій випустили спільну декларацію із закликом припинити таку практику в Китаї.

Перед ухваленням документа десятки політиків і експертів із 19 країн обговорили проблему на онлайн-саміті.

Незалежні розслідування показали, що китайська влада десятиліттями вирізала органи у в’язнів сумління без їхньої згоди. Однак про цю проблему мало хто говорить публічно.

[Джон Гоффман, сенатор від штату Міннесота]:
«Коли я глибше вивчив проблему, то був просто шокований. Вирізання органів — це жахлива практика, це навіть складно собі уявити. Людину вбивають, а її тіло розглядають як шматок м’яса. Страшно».

Китай уважають одним із головних напрямків так званого трансплантаційного туризму. Він приваблює людей рекордно коротким терміном очікування органа. За словами очевидців, чекати орган треба всього кілька тижнів. На Заході ж це зазвичай роки в черзі.

Пекін заявляє, що органи надходять від донорів-волонтерів. Зовсім іншого висновку дійшов Міжнародний трибунал щодо Китаю, який відбувся в Лондоні у 2019 році. Він постановив, що насильницьке вирізання органів відбувається в усьому Китаї й у великих масштабах, і що керує цим комуністична влада країни.

На думку експертів, головне джерело органів — прихильники Фалуньгун. Китайська влада репресує цю мирну медитативну практику з 1999 року. У КНР люди, що займаються Фалуньгун, є найбільшою групою в’язнів сумління у світі.

Французький сенатор Андре Гаттолен сказав, що через погрози Пекіна або підкуп деякі політики вважають, що ліпше про проблему мовчати.

[Андре Гаттолен, французький сенатор]:
«Якщо хтось порушує питання вирізання органів у Китаї, то відразу наражається на великий ризик, що його оголосять ворогом компартії або ворогом Китаю. Також виникає ризик політичної або економічної відплати з боку Пекіна. Це можна назвати дипломатією замовчування».

А представниця Південної Кореї каже, що ООН буде складно вирішити проблему, бо Китай є членом Ради Безпеки. Вона рекомендує країнам запроваджувати персональні санкції щодо чиновників, причетних до вирізання органів.

[Сон Кім, представниця адміністративного суду в Сеулі]:
«Може пройти ще 20 років, поки ООН застосує ефективні заходи».

США, ЄС, Ізраїль, Канада та Австралія вже ухвалили закони, які посилюють покарання за насильницьке вирізання органів. Деякі країни також ввели обмеження на трансплантаційний туризм.

6. Китай звільнив двох канадців в обмін на фіндиректора Huawei

Канадців звільнили
«Дипломатія заручників» Китаю

Провівши більш як 2,5 роки в китайській в’язниці, ці двоє канадців повернулися додому. В аеропорту Калгарі їх зустрів прем’єр-міністр Джастін Трюдо.

Майкл Спейвор і Майкл Ковриг стали жертвами так званої дипломатії заручників, до якої вдається компартія Китаю. Вона використовує іноземних громадян, щоб тиснути на різні уряди.

У випадку з Канадою припускають, що Китай намагався змусити її звільнити Мен Ваньчжоу — фінансового директора китайського технологічного гіганта Huawei. Вона була під домашнім арештом у Канаді, бо влада США домагалася її екстрадиції. Вашингтон звинувачував її в промисловому шпигунстві.

І, схоже, тиск Пекіна на Захід спрацював. Мен Ваньчжоу пішла на угоду з прокуратурою США, і та припинила справу про екстрадицію. А суд Канади звільнив її з-під домашнього арешту, після чого Мен Ваньчжоу змогла полетіти до КНР.

У серпні суд Китаю засудив Майкла Спейвора до 11 років в’язниці. Його звинуватили у викраденні державних таємниць КНР.

Саму ж Мен Ваньчжоу затримали 1 грудня 2018 року в аеропорту Ванкувера за запитом США. Її звинувачують у шахрайстві й порушенні санкцій Вашингтона щодо Ірану. Як уважають, Huawei продавала обладнання іранській владі, а Мен Ваньчжоу повідомляла неправдиву інформацію банку HSBC щодо співпраці її компанії з Тегераном.

7. МРТ-дослідження: COVID пошкоджує внутрішні органи

МРТ-дослідження
Як COVID впливає на організм

COVID вражає численні внутрішні органи, зокрема серце, нирки та печінку. Такого висновку дійшли британські вчені під час нового МРТ-дослідження.

Одна оксфордська компанія, яка розробляє медичні інновації, зробила томографію 550 добровольцям, які перехворіли на COVID. Усі ці люди до зараження були здоровими.

Потім порівняли результати з МРТ ста здорових людей.

[Андреа Денніс, дослідниця]:
«Ми дивилися на дві основні характеристики: обсяг жиру всередині органа та наявність запалення. Потім вивели коефіцієнт здорового й нездорового органа. Далі проаналізували те, що отримали на зображеннях».

Результати такі: у 70 % пацієнтів був уражений щонайменше один орган. У третини — два органи. Ще у 17 % виявили пошкодження в серці.

Британка Герда заразилася коронавірусом у березні 2020 року. Її мучила задишка, німіли кінцівки. Але вона не очікувала, що через рік усе ще страждатиме від болю й утрудненого дихання. Пізніше їй поставили діагноз — міокардит.

[Герда Бейлісс, жінка, що перехворіла на COVID]:
«Часто починається різкий біль із цього боку й по всьому плечу. Іноді втрачаю чутливість, особливо в лівій руці. Якщо ходжу більше, починає боліти й німіти рука. Іноді ноги погано рухаються, починають ніби волочитися. Ще періодично дуже болить голова».

Бейлісс теж брала участь у програмі МРТ-дослідження. Вона каже, що поступово відновлюється. Але процес дуже повільний.

Досі невідомо, чи всі пацієнти повністю видужують після COVID. Щоб зробити висновок, потрібні нові дослідження.

8. Зарядки для IPhone й Android у ЄС можуть стати однаковими

Однотипна зарядка
Брюссель, Бельгія

Набридло шукати окрему зарядку для айфона й андроїда? У Євросоюзі, можливо, цю проблему скоро розв’яжуть. Єврокомісія запропонувала затвердити однаковий зарядний пристрій для всіх гаджетів. І це буде USB.

Якщо рішення затвердять, то всі мобільні телефони, планшети, навушники, камери, портативні колонки, відеоприставки тощо муситимуть випускати з однаковим роз’ємом. До того ж зарядки продаватимуть окремо, а не в комплекті з пристроєм.

[Тьєррі Бретон, єврокомісар з питань внутрішнього ринку]:
«Коли я їду за кордон, завжди беру із собою два зарядних пристрої. Називаймо речі своїми іменами — це клопітно. Тому ми намагаємося розв’язати цю проблему».

Регулювання найбільше зачепить компанію Apple. Їй прийдеться адаптуватися. Вона вже заявила, що це придушить інноваційний процес і зашкодить споживачам.

Раніше майже для всіх мобільних пристроїв треба була своя зарядка. Тепер кількість їхніх видів зменшили з 30 до трьох. Але в ЄС кажуть, що суперечку між Apple та Android не вдається залагодити й досі.

Користувачі мають різні погляди.

[житель Брюсселя]:
«Це добра ідея, щоб у всіх був один кабель. Менше проблем. Іноді ми працюємо з друзями, і в одного з них є зарядка “Samsung”, а в іншого — “Apple”. Стає складно позичити зарядний пристрій».

[житель Брюсселя]:
«Продаючи власні продукти з власною зарядкою, Apple заробляє великі гроші. Тож я цілком згоден із тим, що зарядка має бути універсальною всюди: в автомобілях, на комп’ютерах і так далі. Хай живе USB!»

[жителька Брюсселя]:
«Гадаю, Apple має право на свої власні кабелі. Я повністю згодна з компанією. Немає сенсу щось змінювати. Apple має свої зарядки, тож не дивно, що вони відрізняються від тих, що в Android».

Щоб рішення набуло чинності, його спочатку мають затвердити країни-члени ЄС і Європарламент. Потім компанії матимуть два роки на адаптацію.

9. Британці панічно скуповують бензин

Дефіцит бензину
Велика Британія

Уже кілька днів британські водії юрбляться на заправках у всій країні. Багато хто в паніці скуповує пальне, вистоюючи в багатогодинних чергах.

Водії кинулися заправлятися ще наприкінці минулого тижня. Місцеві ЗМІ повідомили, що оскільки бракує водіїв бензовозів, може початися криза.

Пізніше влада сказала, що таких шоферів справді не вистачає, але бензин у країні є, і заправлятися про запас не потрібно.

Утім, запевнення влади водіїв не заспокоїли. Лондонський таксист Пол Кірбі каже, що він і його колеги дуже бояться, що невдовзі не зможуть працювати.

[Пол Кірбі, таксист]:
«Ми втратимо 100 % доходу, бо не зможемо їздити на своїх таксі, не зможемо заробляти».

Кірбі, який працює таксистом ось уже 30 років, каже, що через порожні баки у понеділок коло половини його колег не виїхало на роботу.

[Пол Кірбі, таксист]:
«Вони просто не знають, коли зможуть знову працювати. І це дуже непокоїть багатьох. Ми хвилюємося не лише за себе, але й за наші сім’ї».

Водіїв стало менше після «брекзиту», бо багато хто з них приїздив до Великої Британії з інших країн Європи.

Тепер уряд намагається швидко розв’язати проблему. Він уже погодився запросити за тимчасовими візами коло п’яти тисяч водіїв. Водночас, як кажуть працівники галузі, це навряд чи кардинально поліпшить ситуацію. Загалом не вистачає коло 90 тисяч шоферів.

Брак робочої сили також позначився й на інших галузях. Особливо постраждала харчова індустрія: від ресторанів до супермаркетів.

10. Індійські жінки вирощують морські водорості й добре заробляють

Ферма з вирощування водоростей
Рамешварам, Індія

Морські водорості допомагають прожити індійським жінкам. Вони створили ферми біля узбережжя на півдні країни.

[Гавабіві, фермер]:
«Спочатку ми збираємо водорості в морі, далі приносимо сюди й сушимо. Потім продаємо. Якщо урожай хороший, ми добре заробляємо. Це відбувається постійно».

Вирощувати водорості жінок змусили негаразди. Їхні чоловіки більше не ловлять рибу через проблеми з військово-морськими силами Шрі-Ланки. Індійців часто затримували за ймовірний незаконний промисел в чужих водах.

Тоді індійська науково-дослідна станція морського рибальства запропонувала сім’ям рибалок створити ферми.

[Джаякумар, співробітник Інституту морського рибальства Індії]:
«Одна жінка може обслуговувати 40 плавучих острівців. Тому кожна заробляє від 100 до 135 доларів щомісяця».

Морські водорості закуповують харчові, фармацевтичні та текстильні компанії.

11. Бокс допомагає виховувати юних австралійців

Бокс надихає молодь
Маунт-Айза, Австралія

Бої юних боксерів — найліпші вечірні розваги для жителів австралійського містечка Маунт-Айза. Але для самих спортсменів бокс не просто єдиноборство, а школа життя.

14-річному Келу боксерські рукавички допомагають виховувати в собі мужність.

[Кел Бернс, боксер]:
«Коли готуюся до виходу, мене нудить від страху, я дуже хвилююся. Та тільки-но вийду на ринг, усе враз проходить».

Кел тренується в приватному боксерському спортзалі більш як рік. Тут юних спортсменів учать поважати людей, наполегливо працювати й дотримуватися дисципліни.

[Джеймс Деррік, власник спортзалу]:
«Ми з’ясовуємо, чого діти хочуть від життя. Потім працюємо з ними, ураховуючи це. А коли вони готові, дозволяємо їм виходити на ринг».

[Судеш Сому, тренер]:
«Тут вони можуть розповідати про свої проблеми. Їх тут підтримують. Так вони стають упевненими в собі».

Спорт дисциплінує. Закінчивши школу, багато юних боксерів шукають роботу. Кел уже навчається в автомайстерні.

[Кел Бернс, боксер]:
«Я вивчив багато техніки — екскаватор і всілякі автомобілі, умію ремонтувати двигуни».

[Ентоні Фаселлі, власник автомайстерні]:
«Він упевнений у собі, знає, що робить і чого хоче, і що від нього чекають».

Приватний спортзал працює в Маунт-Айзі п’ять років. За цей час його власник допоміг знайти роботу сімом боксерам. Місцеві жителі підтримують зусилля власника й кажуть, що виховання дітей — це відповідальність усього суспільства.

12. Новий вид туризму в Тоскані: польоти на повітряних кулях і вертольотах

Туризм відновлюється
Тоскана, Італія

В Італії відновлюється туризм. Але тепер гостей приваблюють новими розвагами. Це південь Тоскани. Тут можна політати на повітряній кулі або вертольоті, щоб розглянути регіон із нового ракурсу.

[Антоніо Мартіні, директор туристичної компанії]:
«Це туризм нового покоління, туризм версії 4.0, який повертає до життя справжні подорожі. Ми по-новому відкриваємо Землю».

Політ на повітряній кулі відчутно відрізняється від подорожі на вертольоті. Видимість тут значно ліпша. Крім того, дуже тихо. Чути лише шум пальника.

[Лінда, пасажирка]:
«Дуже красиво. Ми летимо над цим регіоном і ми дуже високо. Панує неймовірна тиша. Просто дух перехоплює».

Поки пілот контролює висоту й обирає місце для приземлення, пасажири милуються ландшафтом і фотографуються.

Після годинного польоту вже на землі гостей пригощають італійським вином і місцевим прошуто.

А в Пйомбіно діти й дорослі шикуються в чергу, щоб покататися на вертольоті.

Мер міста в захваті від нової галузі туризму.

[Франческо Феррарі, мер Пйомбіно]:
«Усі квитки розпродано. Жителям Пйомбіно й багатьом туристам це дуже цікаво, попри те, що зараз вересень».

Коли над Пйомбіно сідає сонце, здається, що коронавірусна криза в Італії поступово згасає.

13. Підводні печери в Іраку приваблюють туристів

Засуха оголила підводні печери
Ірак

Жителі Іраку уподобали нове туристичне місце. Вони юрбами приїжджають відпочивати на берег Тигра біля мосульської греблі. Торішнє літо було посушливим, і рівень води дуже впав. Як наслідок, оголилися підводні печери й тунелі.

[Метін Мохаммед, турист із Дахука]:
«Ми дізналися про це із соціальних мереж. Це дуже красиво й незвично, тому ми приїхали сюди. Це нові враження».

Люди купаються й розважаються, але прогулятися печерами охочих небагато.

[Тахсін Юнус, турист із Дахука]:
«Тут є печери жаху. Вони здаються дуже страшними, бо йдуть під гору. Вони дуже довгі, і кінця не досягти».

Несподівана зацікавленість цією місцевістю дала заробити човнярам. За два долари вони довозять до печер, а за 20 доларів подовжують екскурсію втричі.

[Насір, власник човна]:
«Роботи додалося, бо сюди приїжджають з Ербіля, Сулейманії та Мосула. Приїздять навіть із Басри й Багдада».

Мосульску греблю відкрили в 1986 році. Вона найбільша в Іраку й четверта за величиною на Близькому Сході. Стоїть на річці Тигр на півночі від Мосула. Вона забезпечує регіон електроенергією та водою для зрошення полів.

Тим часом фахівці попереджають про можливе лихо. Гребля побудована на нестабільних карстових породах і може обвалитися. У такому разі вода добереться навіть до Багдада, який розташований за 500 кілометрів звідси.

14. Найкращий багет вибрали в Парижі

Конкурс на найкращий багет
Париж, Франція

350 рум’яних й ароматних французьких багетів куштує журі в Парижі. Перед суддями нелегке завдання — обрати найсмачнішу й правильно спечену традиційну булку. Саме вона здобуде звання найкращого багета в Парижі.

У конкурсі бере участь понад 170 пекарів з усієї столиці. Переможець отримає нагороду 4000 євро й матиме право цілий рік постачати багети до Єлисейського палацу й самому президентові.

[Шарль Пепера, пекар]:
«Це великий престиж. Якщо ми переможемо, то зможемо обслуговувати Єлисейський палац, і до пекарні почне приходити більше покупців. Це обов’язково привабить людей».

Пекарі мають надати журі по два багети завдовжки від 55 до 70 сантиметрів і вагою від 260 до 310 грамів. Півсотні багетів відсіяли на першому етапі, бо ті не відповідали цим вимогам.

Переможець конкурсу 2012 року каже, що спекти багет правильної довжини йому досі складно.

[Себастьян Мов’є, пекар]:
«Мої багети здебільшого виходять завдовжки 50 сантиметрів. І мені треба було спекти особливу булку, щоб вона відповідала правилам конкурсу».

Для оцінення багетів є й інші критерії.

[Паскаль Барійон, член журі]:
«Слід звернути увагу на зовнішній вигляд, а також на кірку — деяким подобаються хрусткі багети. М’якуш має бути пористим і красивим — це теж критерій. І людям подобаються смачні багети, адже ми любимо смачну їжу».

Французький багет роблять із чотирьох інгредієнтів: борошна, дріжджів, води та солі. А ось технологія приготування в кожного пекаря своя, і її багато хто тримає в таємниці.

Цього року в конкурсі переміг Макрам Акрут. Його пекарня працює у XII окрузі Парижа.

15. Останній Бонд Крейга: агенту 007 не час помирати

Останній Бонд Крейга
Агенту 007 не час помирати

Холодний погляд й англійська стриманість — Деніел Крейг відмінно вписався в образ Джеймса Бонда. Він пройшов перевірку часом, виконуючи роботу агента 007 найдовше. Крейг — обличчя франшизи з 2006 року.

Але нещодавно Крейг виконав головну роль стрічки востаннє. На екрани виходить п’ятий і останній фільм із його участю — «Не час помирати».

Шанувальники бондіани затамували дух, бо вже почали вибирати нового кандидата.

[Ієн Кайнейн, редактор журналу про Джеймса Бонда]:
«Щодо Деніела Крейга, ми досі бачимо, що він, особливо в перших своїх двох фільмах “Казино Рояль” та “Квант милосердя”, повністю віддається цій ролі. Він не став пародією головного героя, як було з Роджером Муром».

Роджер Мур із 73 року знявся в семи фільмах про Бонда. Тоді він був великою зіркою.

Пірс Броснан став найстарішим Бондом-новачком. Він долучився до франшизи в 42 роки. А ось його попередникові Муру на той час було вже під 50.

Актора Тімоті Далтона називають найбільш недооціненим Бондом. Та для багатьох уособленням образу завжди буде Шон Коннері.

Але яке ж майбутнє агента 007? Аналітики впевнені, що персонаж і далі приваблюватиме людей до кінотеатрів.

[Ієн Кайнейн, редактор журналу про Джеймса Бонда]:
«Це дійна корова для студії».

Відколи вибухнула пандемія, для кінотеатрів настали скрутні часи. Можливо, шпигун, який рятує світ, прийде на допомогу й кінематографу.

16. Поля квітучого латаття прикрасили Індію

Море квітучого латаття
штат Керала, Індія

Райським куточком стали заболочені поля штату Керала, що на південному заході Індії. Тут зацвіли тисячі квіток рожевого латаття. Пейзажем милуються місцеві жителі й туристи.

[турист]:
«Тут дуже красиво, і ми нарвали багато квітів латаття. Таке буває нечасто».

[турист]:
«На воді всюди латаття. Ми чудово провели тут час».

Серед латаття можна покататися на човні. А місцеві торговці вже почали водяні квіти продавати.

Зазвичай у цей час сюди приїжджало багато туристів. Але ось уже два роки людей утримує вдома пандемія.

Учені знають 50 видів латаття, яке буває різного кольору. З його коренів роблять борошно та крохмаль, а насіння використовують як замінник кави.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: