25.03.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 19 по 23 вересня)

Огляд світових подій (з 19 по 23 вересня)

1. Стрілянина в Пермському університеті: 6 убитих, понад 20 поранених Стрілянина в університеті Перм, Росія Вони..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

1. Стрілянина в Пермському університеті: 6 убитих, понад 20 поранених

Стрілянина в університеті
Перм, Росія

Вони вистрибували з вікон і барикадувалися в аудиторіях. Трагедія сталася в Пермському університеті. Студент цього вишу прийшов на лекції у військовій формі й з рушницею 12 калібру й став розстрілювати всіх, хто йому траплявся.

Загинуло шестеро осіб, серед них один охоронець. Понад 20 постраждало. У 19 із них вогнепальні поранення. Один — у важкому стані. Решта має поранення середньої тяжкості.

ЖІНКА НА ВУЛИЦІ:
«Треба швидку в другий корпус – там поранені».

[студентка Пермського університету]:
«Щойно ми збагнули, що він стріляє по нас, ми почали забігати, як стадо овець. Він, як пастух, просто заганяв нас до цієї прохідної. І все, ми бігли».

[студент Пермського університету]:
«Чуємо постріл — повертаємося, а за 20 метрів від нас іде в наш бік озброєний чоловік із дробовиком, стріляє. Ми розбіглися хто куди. Нікого з наших не зачепило».

Повідомляють, що нападника поранено, й що він зараз у лікарні. За даними правоохоронців, це 18-річний Тимур Бекмансуров. Стрілянину він учинив близько 11 ранку. Спочатку в кампусі, потім зайшов до восьмого корпусу вишу.

[Костянтин Калінін, співробітник ДПС, який поранив нападника]:
«Я побіг до головного входу, запитав очевидців, де чутно стрілянину. Вони сказали, що на другому поверсі. Забіг у будівлю на перший поверх, побачив, як озброєний парублок спускається сходами. Я вигукнув: “Кидай!” Після чого молодик наставив зброю на мене й здійснив постріл. Після чого я застосував вогнепальну зброю».

Перед нападом Бекмансуров на своїй сторінці в одній із соціальних мереж докладно описав свої мотиви, а також те, як дістав дозвіл на вогнепальну зброю. Згідно з його записами, це не теракт, і він не входить до жодного угруповання.

Так, за його словами, люди й світ надто прогнили й не заслуговують права існувати. Також у його дописі йдеться, що до університету він вступив з єдиною метою — убити якомога більше людей.

Слідчий комітет порушив кримінальну справу за статтею вбивство двох або більше осіб.

2. Лава вулкана на канарському острові Пальма спалює все на своєму шляху

Урятувати урожай
о. Пальма, Іспанія

На канарському острові Пальма, що належить Іспанії, і далі евакуюють жителів через виверження вулкана. Свій дім покинуло вже кілька тисяч людей.

Тенегія активно викидає лаву з 19 вересня. Її потік повільно рухається до Атлантичного океану, спопеляючи все на своєму шляху. Знищено вже щонайменше 150 будинків, зокрема й будівлі шкіл. Дісталося й банановим плантаціям. Банани — найбільший експортний продукт острова.

Фермери рятують урожай.

[Маріо, місцевий житель]:
«Я в жахливому становищі, як і всі інші тут. Збираємося розвантажити машину й завтра знову повернутися».

[Роберто, місцевий житель]:
«Намагаємося зібрати урожай бананів, який зможемо».

Міста вкриті шаром попелу. Водночас фахівці кажуть, що вміст шкідливих речовин у повітрі поки в нормі.

[Мігель Анхель Моркуенде, фахівець кризової групи]:
«Рівень сірки в нормі. Судячи з показників, загрози здоров’ю людей немає. Шлейф вуглекислого газу перебуває на великій висоті — три кілометри».

Токсичні газові хмари можуть утворитися, якщо лава досягне океану. Спочатку фахівці чекали цього вже наступного дня після виверження. Однак зараз кажуть, що лавовий потік настільки сповільнився, що може й зовсім не дійти до води.

Попереднього разу вулкан Тенегія вивергався в 1971 році. Тоді втратила життя одна людина. Цього разу про постраждалих або загиблих повідомлень немає.

3. Головна тема Генасамблеї ООН – COVID і вакцини

Генеральна асамблея ООН
Нью-Йорк, США

Лідери понад 100 країн світу з’їхалися до Нью-Йорка. Тут проходить Генеральна асамблея ООН. Головні теми на щорічному заході — COVID і вакцинація.

Генеральний секретар Антоніу Гутерриш каже, що у світі доступ до препаратів від коронавірусу дуже нерівномірний.

[Антоніу Гутерриш, Генеральний секретар ООН]:
«Багаті люди в усьому світі здебільшого повністю вакциновані, а понад 90 % африканців досі чекають перших доз».

Приїхав до Нью-Йорка й противник щеплень — президент Бразилії Жаїр Болсонару. Він бере участь у Генасамблеї невакцинованим, хоча правила це забороняють.

Загалом його адміністрація не проти вакцинації, але проти обов’язкових сертифікатів про щеплення.

[Жаїр Болсонару, президент Бразилії]:
«Федеральний уряд розповсюдив понад 260 мільйонів доз вакцин, і більш як 140 мільйонів бразильців уже зробили принаймні одне щеплення. Це майже 90 % дорослого населення».

А ось із нью-йоркськими ресторанами Болсонару пощастило менше. До них пускають тільки із сертифікатами, тому піцу президент і його оточення їли на узбіччі.

Водночас усередині будівлі ООН африканські лідери, а також президенти Колумбії і Філіппін закликали до справедливого розподілу вакцин.

[Родріго Дутерте, президент Філіппін]:
«Багаті країни не дають вакцини бідним, а чекають, поки щось трапиться. Тепер вони почали повторну імунізацію, тоді як країни, що розвиваються, мріють отримати хоча би перші дози».

Торік через COVID-19 Генасамблея проходила онлайн. Цього разу з трибуни має виступити понад 100 голів держав і урядів і кілька десятків міністрів. Завершиться сесія 27 вересня.

4. Суперечка щодо підводних човнів: ЄС незадоволений відмовою Австралії

Суперечка щодо підводних човнів
ЄС – Австралія

Міністри закордонних справ ЄС екстрено обговорили суперечку, що виникла з Австралією через замовлення на будівництво підводних човнів.

Спочатку Канберра уклала контракт на 40 мільярдів доларів із Парижем. Але недавно його розірвала на користь оборонної угоди з Вашингтоном і Лондоном.

Згідно з новим документом, Австралії дадуть для будівництва атомних підводних човнів креслення і продадуть вісім готових.

Міністри ЄС обговорили ситуацію на щорічній зустрічі світових лідерів на Генеральній асамблеї ООН у Нью-Йорку.

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС з питань закордонних справ]:
«Нинішні виклики стабільності в регіоні вимагають від нас більшої кооперації, — кооперації між партнерами та однодумцями. Без сумніву, Австралія, Велика Британія і США — це однодумці Євросоюзу. Кооперація і ще раз кооперація, і менше роздробленості».

[Жан-Ів Ле Дріан, міністр закордонних справ Франції]:
«Зараз важливо щонайперше відновити довіру, яка похитнулася між партнерами, бо партнери по альянсу — це прозорість і передбачуваність. Ми чекаємо пояснень. Мова йде про те, щоб розмовляти один з одним, зокрема й щодо важливих питань, а не ховатися один від одного. А всього цього не сталося».

Боррель зустрівся і з міністром закордонних справ Австралії Меріс Пейн. Проте незрозуміло, чи вдалося їм дійти згоди, і чи вплине суперечка навколо підводних човнів на наступний раунд торговельних переговорів між ЄС і Австралією.

Також Жозеп Боррель сказав журналістам, що міністри Великої Британії, Китаю, Франції, Німеччини та Росії не будуть зустрічатися з представниками Ірану на щорічній зустрічі світових лідерів і обговорювати ядерну угоду 2015 року.

Шостий раунд непрямих переговорів між Тегераном і Вашингтоном було перервано в червні цього року. Тоді президентом Ірану обрали прихильника жорсткої лінії Ібрагіма Раїсі. Він обійняв посаду в серпні.

5. У Китаї може збанкрутіти компанія з найбільшим у світі боргом

Протести біля офісу «Evergrande»
Шеньчжень, Китай

Китайські інвестори та пайовики зібралися біля штаб-квартири холдингу «China Evergrande Group» у південному місті Шеньчжень. Це другий за величиною забудовник у КНР. Протести почалися через чутки, що компанія невдовзі банкрутує.

Люди вимагають виплатити борги. Вони вигукують «Поверніть наші гроші».

Біля офісу зібралася й поліція в цивільному. Вона спробувала перешкодити знімати відео. Людям сказали, що ті мають слухатися наказів, інакше їх арештують.

[протестувальниця]:
«Я сиджу біля “Evergrande”. Почуваюся жебрачкою. Але я навіть гірше, ніж жебрак, бо вони хоч можуть просити милостиню на вулиці, а я не маю права цього робити. Мені навіть не дозволяють поставити перед собою миску».

Акції проходять і в інших містах. Протестують не лише інвестори, а й покупці нерухомості, а також самі співробітники компанії, які придбали інвест-продукти «Evergrande».

Загалом акції забудовника купило коло 70 тисяч китайців. Компанія також отримала авансові платежі за недобудовані об’єкти більш ніж від півтора мільйона громадян.

Спочатку керівництво холдингу категорично заперечувало будь-які чутки про банкрутство. Проте нещодавно заявило, що постало перед певними труднощами.

Якщо «Evergrande» не знайде коштів, то не зможе заплатити постачальникам, а також не добудує вже розпочаті об’єкти.

Сума зобов’язань компанії зараз перевищує 300 мільярдів доларів. Це найбільший у світі борг. Її банкрутство може не лише потягнути за собою вниз економіку Китаю, але й призвести до нової світової кризи.

6. Француз оголосив голодовку через обов’язкову вакцинацію медиків і пожежників

Голодовка через вакцинацію
Ніцца, Франція

У Ніцці через примусову вакцинацію працівник лікарні оголосив голодовку. Минулого тижня у Франції почало діяти правило, згідно з яким щеплення проти коронавірусу мають зробити всі медики, співробітники будинків для людей похилого віку та пожежники. Інакше їх не допустять до роботи.

Тьєррі Пайсан працює в пожежній охороні лікарні. Він не проти самих вакцин, але проти примусу й відсторонення від роботи.

[Тьєррі Пайсан, протестувальник]:
«Я бачу по телебаченню, що противників обов’язкової вакцинації або тих, хто сумнівається в її необхідності, швидко відтісняють у сторону або називають прихильниками теорії змови».

До Пайсана приєднався ще один чоловік. Підтримати їх приходять противники обов’язкової вакцинації і санітарних пропусків.

[прихильниця протесту]:
«Ми від початку брали участь у демонстраціях (проти санітарних пропусків) і вважаємо такий закон несправедливим. Ми більше не визнаємо Францію країною прав людини».

За офіційними даними, відколи ввели нове правило, більша частина медиків вакцинувалася, але коло 3000 відмовилося. Зараз їх не допускають до роботи.

А це Париж. Тут минулими вихідними сотні французів вийшли на протест проти санітарних пропусків. Їх вимагають у ресторанах, кафе та великих торгових центрах. До того ж вони обов’язкові для пасажирів поїздів і літаків. Мітингувальники також виступають проти обов’язкової вакцинації медиків.

[Флоріан Філіппо, лідер партії «Патріоти»]:
«Мета не виправдовує засоби. Ми не можемо миритися з дискримінацією за ознакою вакцинованості. Це поділ людей. Ми не розуміємо такої логіки й не знаємо, до чого все це призведе».

У Парижі проти санітарних пропусків протестують із середини липня. Цього разу мітинг був мирним, але іноді такі заходи закінчуються сутичками з поліцією.

7. На розмірі будинку в Австралії не зекономиш

Маленькі будинки – не вихід
Австралія

В Австралії, де вдосталь місця, усі звикли до простору. Скрізь. І в будинках теж. Якщо маєте три спальні, дві ванні кімнати й вітальню, то такий дім вважається невеликим. Але міста стають більшими, і ситуація змінюється.

Ціни на нерухомість у країні невпинно зростають, тож багато хто вибирає будинки на 1–2 кімнати.

Ця сім’я вже будує великі плани у своєму невеличкому домі на острові Тасманія. Але, як з’ясувалося, бюрократична тяганина є і тут. Треба виконати багато часом безглуздих вимог, які стосуються проєктування.

[Іржі Лев, житель Тасманії]:
«Навіть у будинку площею 7 на 3,5 метра за законом ви мусите мати як мінімум три раковини: одну окрему для ванної кімнати, одну для кухні та одну для зони прання».

Род Бейкер у свої 70 не думав, що доведеться будуватися. Тому теж зупинив свій вибір на малому будинку.

[Род Бейкер, житель Тасманії]:
«Навіщо мені великий дім? Мені подобається цей: він невеликий, симпатичний, його легко прибирати й опалювати».

Але й тут на заваді стала паперова тяганина.

[Род Бейкер, житель Тасманії]:
«Я витратив 7400 доларів США на дослідження, тестування ґрунту, визначення рівня загрози лісових пожеж, на затвердження, інспекцію будівлі. Мене це шокувало. Я гадав, що, раз будинок невеликий, то і витрат буде менше».

Тепер профільні асоціації закликають змінити правила.

[Крістін Брукфілд, представниця Асоціації нерухомості]:
«Кодексам і нормам планування по 40–50 років. Вони трохи змінюються, але це все ще правила для найпоширенішого типу будинків».

Тим часом у цій сім’ї чекають на поповнення. Кажуть, що для економії місця придбають складані ліжка.

8. Іспанець перетворює пластикові відходи на модні меблі

Модні меблі зі сміття
Тельде, Іспанія

У цих пробках і шматку целофану хтось побачить лише сміття, а іспанцеві Умберто уява малює стильні меблі. Чоловік старанно збирає пластикові відходи на узбережжі острова Гран-Канарія.

[Умберто Лес, засновник меблевої компанії]:
«Це лише крапля в морі. Уявіть, скільки сміття в океані. Якщо складно очистити пляж, то, уявіть, як важко очистити океан. Пластику дуже багато. Я раджу людям долучитися до прибирання пляжу або іншого місця, щоб побачити, якої шкоди завдано природі».

Умберто — успішний інженер-конструктор. Але на початку минулого року залишив роботу в Барселоні й повернувся на рідний острів. Тут заснував меблеву компанію.

[Умберто Лес, засновник меблевої компанії]:
«Я зрозумів, що на самому ентузіазмі берег не очистити. Тому я знайшов спосіб зробити знайдене на пляжі сміття економічно цінним».

Іспанець збирає сміття, потім просіює його й відбирає те, що годиться для перероблення. Це й пластикові пляшки, й кришки та навіть каски. За раз збирає п’ять кілограмів відходів.

Це сміття могло пролежати десятки років на узбережжі, але тепер воно перетвориться на міцні меблі.

[Умберто Лес, засновник меблевої компанії]:
«Я створю продукт, який прослужить роки, як пластик. Перевага меблів у тому, що їх можна зробити цінною брендовою річчю. Для покупця важливо отримати гідний впізнаваний продукт».

Бізнесмен робить столи, стільці й табуретки яскравого кольору й незвичайної форми. Також виробляє вішалки для одягу.

9. Як у середні віки: три боснійські сім’ї ковалів покладаються на енергію води й вогню

Традиції ковалів
Очевія, Боснія і Герцеговина

Це одне з останніх місць у Європі, де залізо виплавляють і кують, як у середньовічні часи.

Боснійське село Очевія славиться своїми ковалями. Вони плавлять метал у вугільних печах. Потім кладуть його на ковадло, щоб великим молотом надати потрібної форми.

Тут залишилося лише три кузні, які стоять на швидкій річці Очевіце.

Перші письмові згадки про ковалів цієї місцевості датуються 1485 роком. Сьогодні кузнями керують нащадки засновників.

[Мійо Йозельжич, коваль]:
«Заведено вважати, що цю кузню заснувала родина Йозельжичів близько 700 років тому. Ми працювали тут за часів Османської імперії. Туркам теж потрібні були вмілі майстри, а ковальство — це форма мистецтва. Справжній коваль має бути митцем».

Мійо перейняв майстерність від батька й уже всього навчив свого сина.

[Дразен Йозельжич, син Мійо]:
«Тепер моя черга. Побачимо, що буде в майбутньому. Якщо ми й далі зможемо тут щось заробляти, то нічого змінювати не збираємося. Відтоді, як тут зародилося це ремесло, використовували тільки воду й вогонь. Ми нічого не міняли».

Унікальна й заготівля деревного вугілля. Раз на рік сюди приїздить майстер, який особливим чином спалює деревину. Процес триває близько місяця. Спочатку виривають велику яму, куди складають колоди. Потім усе це покривають травою й мохом і підпалюють. Стежити потрібно постійно, щоб не з’явився відкритий вогонь. Через 15 днів вугілля гасять і дають йому охолонути.

Сьогодні найліпше продаються ковані чани й сковороди для смаження й запікання. А пів століття тому попит був на зброю й підкови.

Ці ковалі кажуть, що готові робити будь-який товар, головне — зберегти методи, які їхні предки застосовували століттями.

10. У зоопарку Вашингтона леви й тигри одужують після COVID

Леви й тигри впоралися з COVID
Вашингтон, США

Цей грізний лев кілька днів був безпорадним, як кошеня. Причиною став COVID-19. Разом із цим хижаком, заразилися ще вісім левів і тигрів зі Смітсонівського національного зоопарку у Вашингтоні. Зараз усі одужують.

Ветеринари вважають, що інфекцію приніс доглядач, який хворіє безсимптомно. Спочатку занедужала одна тварина. Через дві доби злягли всі.

Хижаки втратили апетит, майже перестали рухатися, почали чхати й кашляти. Ветеринари взяли аналізи, а потім призначили лікування.

[Дональд Найффер, ветеринар]:
«Зараз ми бачимо, що їм усім ліпше. Тварини почали більше їсти й більше рухатися. Вони рідше чхають і кашляють».

Незабаром леви й тигри мають повністю одужати. Для гостей зоопарку вони безпечні. Між хижими кішками й людьми — велика дистанція.

11. Індійський вчитель проводить уроки на дорозі

Уроки на дорозі
штат Західна Бенгалія, Індія

Дошки на стіні й бетонні парти. Ось так навчаються діти в одному із сіл на сході Індії. Ні зручностей, ні даху над головою, ні столів.

З березня минулого року більшість із них просто тинялася вулицями села. Через карантин школу закрили. А відвідувати онлайн-уроки не було можливості. Велика кількість людей тут живе без інтернету.

Напевно, усе б так і залишалося, якби не місцевий учитель. Ось він і придумав, як і правил дотриматися, і дітей навчити.

[Двіпнараян Наїк, учитель початкової школи]:
«Ми навчаємо дітей усього — як дотримуватися дистанції, як носити маску, наскільки важлива маска і як мити руки. Діти самі вчаться, а також передають знання іншим».

Ось урок біології. Діти уважно вивчають мікробів. Багато обладнання учитель закуповує сам.

[Хіманті Гауда, школярка]:
«Ми всі прийшли вчитися. І дуже цьому раді. Добродій дає нам книги, зошити, рюкзаки та фрукти».

[Маундія Ора, школярка]:
«Школярі спочатку не вчилися через локдаун. А тепер ми знову навчаємося. Я цьому рада».

Дослідження показують, що в Індії онлайн навчається лише коло 10 % школярів. Водночас майже 40 % взагалі не вчиться. Також, згідно з опитуваннями, більшість батьків хочуть, щоби школи відкрилися якнайшвидше.

12. Слеклайнер прогулявся над Парижем на висоті 70 метрів

Прогулянка стропом над Парижем
Франція

Французький слеклайнер Натан Полін прогулявся над Парижем на висоті 70 метрів. Його шлях почався від Ейфелевої вежі. Кінцева мета — дах театру Шайо. Між ними — 600 метрів.

Слеклайнер виконує свій трюк зі страховкою. Водночас під час прогулянки він зупиняється, сідає, лежить і навіть висить на стропі. Весь шлях тривав пів години.

Натан каже, що перед ним розкинувся чудовий краєвид Парижа, але милуватися не було часу.

[Натан Полін, слеклайнер]:
«Це було чудово й нелегко. Пройти 600 метрів, залишаючись зосередженим, виявилося важче, ніж я уявляв. Та це було прекрасно».

27-річний француз захопився слеклайном десять років тому. Раніше боявся висоти — паморочилося в голові, але він подолав цей страх.

На рахунку слеклайнера вже кілька світових рекордів. Його найдовша прогулянка була протяжністю більш як 1600 метрів на 300-метровій висоті. Він здійснив її в горах на півдні Франції.

13. Книга Гіннеса показала, які рекорди увійдуть до її видання 2022 року

Нові рекорди
Книга Гіннеса 2022 року

Книга Гіннеса оприлюднила рекорди, які увійдуть до її видання 2022 року.

[Пейдж Ольсен, власниця собаки-рекордсмена]:
«Мене звуть Пейдж. У мого собаки Лу найдовші у світі вуха».

ПІДПИС НА ЕКРАНІ: 33,9 см

[Олівер Ріхтерс, володар світового рекорду]:
«Мене звуть Олівер Ріхтерс. Мене також називають “голландським велетнем”. Мій зріст 2 метри 18 сантиметрів. Я володар звання найвищого бодибілдера світу».

ПІДПИС НА ЕКРАНІ: 2,18 м

[Елізабет і Катаріна, володарки світового рекорду]:
«Привіт, я Елізабет. Я Катаріна. Ми найнижчі жінки-близнюки у світі з тих, що нині живуть».

ПІДПИС НА ЕКРАНІ: середній зріст – 127 см

[Бет Лодж, володарка світового рекорду]:
«Мене звуть Бет Лодж. Я швидше за всіх зробила 100 перевертів уперед, а також найбільшу кількість сальто назад за 30 секунд».

100 разів вона перевернулася за 42,64 секунди.

Також за пів хвилини встигла зробити п’ять сальто назад.

Зіон Кларк встановлює рекорд із найшвидшого бігу на руках: 20 метрів за 4,78 секунди.

А Лолліпоп і Сашимі встановили рекорд із найшвидшої їзди на самокаті серед тандемів кіт і собака. П’ять метрів подолали за 4,37 секунди.

14. Премію «Еммі» здобув серіал «Корона» й не тільки він

Премія «Еммі»
Лос-Анджелес, США

Голлівудські зірки, зокрема Кейт Вінслет, Кетрін Зета-Джонс і Майкл Дуглас, пройшли червоною доріжкою на церемонію нагородження премією «Еммі». Цю нагороду щорічно вручають телесеріалам.

Цього року найкращим драматичним серіалом став фільм «Корона». Він розповідає про життя британської королівської сім’ї з 1979 по 90-й рік. Зокрема, показано відносини принца Чарльза й Діани Спенсер за часів правління Маргарет Тетчер.

Найкращим комедійним серіалом став «Тед Лассо». Фільм про тренера з американського футболу, який більше піклується про людей, ніж про перемоги.

Найкращим мінісеріалом визнали «Ферзевий гамбіт». Він розповідає історію шахового вундеркінда-сироти Бет Гармон.

[Аня Тейлор-Джой, акторка]:
«Люди різного віку приходять і кажуть, що їм дуже сподобався цей серіал».

Олівія Колман і Джош О’Коннор із фільму «Корона» отримали «Еммі» за найкращі драматичні ролі. Вони зіграли королеву Єлизавету II і принца Чарльза.

Кейт Вінслет назвали найкращою акторкою за роль детектива в мінісеріалі «Мейр з Істтауна», а Юен Макгрегор отримав «Еммі» за роль у мінісеріалі «Голстон».

Це була 73-тя церемонія нагородження «Еммі». Захід проходив в одному з готелів Лос-Анджелеса.

15. На весіллі в Канаді наречену вітала голограма

Голограма на весіллі
Ніагара-он-те-Лейк, Канада

Їм кілька разів доводилося відкладати своє весілля через карантинні обмеження. Однак нарешті канадці Брітні та Джеффрі змогли взяти шлюб і стати подружжям.

Але було одне «але». Найкраща подруга нареченої Сара не змогла приїхати з Великої Британії.

[Брітні Галлант, наречена]:
«Джастін Трюдо оголосив, що ми не зможемо запросити на весілля нікого, крім громадян Канади чи США. Це було дуже сумно. Ми плакали і з Сарою, і з Джеффом».

Та Брітні навіть не здогадувалася, що її наречений має план. Він зв’язався з компанією, що спеціалізується на особливих технологіях. Водночас усе тримав у таємниці.

[Брітні Галлант, наречена]:
«Я знала, що він готує сюрприз. Він казав, що ходить на уроки з вокалу й співатиме для мене. Я пам’ятаю, що просто подумала: “О Боже”».

А ось якою була сама урочиста мить. Це виявилася зовсім не пісня.

[Джефф Галлант, наречений]:
«Без зайвих слів я хочу представити вам подругу нареченої з Лондона Сару Редінгтон».

[Брітні Галлант, наречена]:
«Це була дуже особлива мить».

Через різницю в часі Сара прийшла до студії о третій годині ночі у святковій сукні, із зачіскою і келихом шампанського.

Але як вдалося передати її у вигляді голограми?

[Ларрі О’Рейллі, голова компанії, що створила голограму]:
«Ми знімали її на камеру 4K. Ми також записували звук. Потім брали цю інформацію і поміщали на наш сервер, де її шифрували, стискали й відправляли інтернетом. Зображення відтворювалося на голографічному екрані».

Але глядачам здавалося, що Сара насправді була в кімнаті поруч із ними.

[Ларрі О’Рейллі, голова компанії, що створила голограму]:
«Ваш мозок каже вам, що вона разом із вами. Тобто ми створюємо відчуття присутності. І це зовсім інший емоційний рівень».

Ця історія показала: щоб ощасливити свою обраницю, співати не обов’язково.

16. Рояль на воді: Лондоном плаває незвичайне судно

Рояль на воді
Лондон, Велика Британія

Оглядати визначні пам’ятки Лондона й насолоджуватися фортепіанною музикою. Це судно перетворилося на плавучий концертний зал.

[Ріана Гендерсон, менеджер судна]:
«Цей човен із роялем — унікальний. Його побудували за нашими специфікаціям як концертний майданчик, що плаває. У нас тут зовсім новий рояль “Стейнвей”».

Гості вбрані святково. Для них виконують твори Бетховена й Шумана. Капітан судна й за сумісництвом піаніст каже, що для нього це унікальна можливість встановити контакт зі своїми слухачами в камерній обстановці.

[Масаюкі Таяма, капітан і піаніст]:
«Я виступаю також і у звичайних концертних залах, але коли граєш у залі на 4000 місць, освітлення засліплює. І, так, можна уявити, що там сидять люди, але це не те. А тут відчуваю інтимність обстановки, ми ділимося музичними митями. І це зовсім нові відчуття: говорити без мікрофона й не кричати на все горло».

Ідея концертного залу, що плаває, сподобалася багатьом.

[Ріана Гендерсон, менеджер судна]:
«Ми почали менш як два місяці тому, а наші круїзи вже розпродані на кілька місяців уперед».

Можливо, такі камерні концерти стануть новою реальністю в епоху пандемії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: