28.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 10 по 13 жовтня)

Огляд світових подій (з 10 по 13 жовтня)

1. На острові Пальма вулкан спалив цементний завод Лава спалила завод о. Пальма, Іспанія 1240 градусів..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

1. На острові Пальма вулкан спалив цементний завод

Лава спалила завод
о. Пальма, Іспанія

1240 градусів Цельсія. Така температура в потоці вулканічної лави. Сила, яка знищує все на своєму шляху.

На канарському острові Пальма ще однією жертвою вулкана став цементний завод. Під час горіння утворилися хмари чорного диму.

[Мігель Анхель Моркуенде, голова комітету з питань реагування на вулкани]:
«У промзоні Каллехон-де-ла-Гати згорів цементний завод, і ми вирішили, поки перевіряємо якість повітря, закрити цей район, щоб у людей не почалися проблеми зі здоров’ям».

Лава також знищила останні кілька будинків у селищі Тодоке.

У вихідні вулканологи зняли на відео, як із кратера Кумбра-В’єхи виливається ще одна порція магми заввишки як триповерховий будинок. Виверження супроводжували десятки підземних поштовхів. Найсильніший був магнітудою 3,8.

[Марія Хосе Бланко, співробітниця муніципалітету]:
«Після свіжого виплеску лави основний потік іде північною стороною на захід до моря в межах закритої зони. До моря йому залишилося 300 метрів, тож він може утворити ще одну дельту лави на пляжі».

Влада обіцяє, що тепер очищати населені пункти від вулканічного попелу будуть іспанські військово-морські сили.

У містечку Лос-Льянос-де-Арідане для людей відкрили недобудовану стоянку, щоб ті, хто мусив евакуюватися, могли там розміститися.

[Мануель Перейра, співробітник муніципалітету]:
«Ми провели туди воду й електроенергію, щоб люди мали все необхідне».

Кумбре-В’єха вивергається вже три тижні. Лава накрила майже 600 гектарів території острова. Згоріло майже 1200 будівель. Евакуювалося близько 6000 осіб.

2. Після відставки Себастьяна Курца в Австрії змінився канцлер

Новий канцлер склав присягу
Відень, Австрія

В Австрії змінився канцлер. Кілька днів тому Себастьян Курц подав у відставку, і тепер його місце займе голова МЗС Александер Шалленберг. Він склав присягу у Відні в присутності президента країни.

На початку жовтня прокуратура почала розслідування щодо Курца. Ексканцлера підозрюють у зловживанні довірою, у корупції та хабарництві.

Зокрема, прокурори стверджують, що в період з 2016 по 2018 рік Курц платив австрійській газеті за публікування опитувань громадської думки, вигідних для його партії. До того ж він нібито використовував бюджетні гроші. Крім Курца, під слідством опинилося дев’ять його помічників.

Колишній голова уряду всі звинувачення відкидає. Він уважає їх підступами лівих сил. Щоб уникнути політичного хаосу, Курц подав у відставку й запропонував як наступника свого однопартійця — Шалленберга.

[Александер ван дер Беллен, президент Австрії]:
«Шановний пане Шалленбергу, думаю, ви привнесли найнеобхідніше для нової роботи: як високопрофесійний дипломат і міністр закордонних справ ви точно знаєте, як звести вкрай протилежні позиції до спільного знаменника. Це не нове для вас».

Шалленберг із 1997 року служив у міністерстві закордонних справ Австрії, а у 2019-му очолив це відомство.

Водночас Курц зберіг за собою посаду голови керівної консервативної Австрійської народної партії й далі братиме участь у роботі парламенту.

3. У Польщі протести — люди бояться повторення “брекзиту”

Поляки протестують
Варшава, Польща

У Варшаві десятки тисяч людей із прапорами Польщі та ЄС вигукують «Ми залишаємося».

[протестувальник]:
«Ніхто не очікував “брекзиту”, але він раптово стався. І, схоже, те ж саме може відбутися тут».

Конфлікт між Варшавою та Брюсселем налякав деяких жителів Польщі. Понад 100 тисяч людей у столиці й десятки тисяч в інших містах вийшли на вулиці, закликаючи не віддалятися від ЄС і не допустити повторення «брекзиту».

Протест спричинила незвична для ЄС подія — польський конституційний суд вирішив, що національні закони країни вищі, ніж загальноєвропейські. До того ж Варшава ще й дозволила собі оскаржувати рішення Європейського суду, який уважають найвищою інстанцією ЄС і чиї рішення згідно із законом не підлягають перегляду.

Це обурило керівництво ЄС. Воно обіцяє вжити щодо Польщі дисциплінарних заходів – можливо, фінансові санкції.

Сам польський уряд каже, що не планує виходити з блоку, і що єдине, чого він хоче — повернути людям право самим розпоряджатися своєю долею.

Керівна в Польщі партія «Право і справедливість» уже давно не може порозумітися з Єврокомісією щодо питань прав ЛГБТ-спільноти та незалежності судів.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький каже, що до кожної держави-члена слід ставитися з повагою і ЄС не повинен усіх рівняти під одну мірку.

4. Губернатор Техасу скасував обов’язкову вакцинацію

Скасування вимоги вакцинації
Техас, США

У США губернатор Техасу пішов проти адміністрації Джо Байдена. Грег Ебботт скасував у своєму штаті обов’язкову вакцинацію проти COVID держслужбовців, а також працівників приватних компаній та їхніх клієнтів.

У своєму твіттері він написав: «Вакцина проти COVID-19 безпечна, ефективна і є нашим найліпшим захистом від вірусу. Але вакцинація завжди повинна бути добровільною, а не примусовою».

Розпорядження Байдена про обов’язкову вакцинацію він назвав надмірним федеральним втручанням.

Місяцем раніше президент США закликав власників компаній у всій країні звільняти працівників, які не щеплені проти коронавірусу. За цей час через відмову вакцинуватися роботу втратило кілька тисяч осіб.

У своєму указі Ебботт написав: «Адміністрація Байдена тепер залякує багато приватних організацій, змушуючи їх вимагати вакцинації проти COVID-19, що спричинює брак трудових ресурсів, а це загрожує подальшому відновленню Техасу».

Білий дім рішення губернатора Техасу поки не прокоментував.

Раніше технологічні гіганти, такі як Фейсбук і Гугл, повідомили своїм техаським працівникам, що для того, щоб вони могли повернутися на роботу, їм потрібно мати сертифікат вакцинації.

Вимагала від співробітників щеплень і найбільша в США авіакомпанія «Американські авіалінії». В одному з техаських міст живе 100 тисяч її працівників. Сертифікати вони повинні були надати до кінця листопада. Інакше їх обіцяли звільнити.

5. Звіт: Китай не виконує умов масштабної угоди з ДР Конго у видобувній галузі

Звіт про угоду з КНР
ДР Конго

Ще у 2008 році Демократична Республіка Конго уклала велику угоду з Пекіном.

Державні фірми Китаю мали були будувати лікарні та дороги в обмін на доходи від видобутку міді й кобальту в конголезьких шахтах.

Однак минуло вже тринадцять років, але майже жодну обіцянку Пекін так і не виконав.

У новому звіті глобального антикорупційного органу угоду назвали недобросовісною.

Документ закликає ДР Конго скасувати таємно підписану у 2017 році поправку, яка прискорила виплати китайським інвесторам.

Такий висновок співзвучний із тим, що каже й президент ДР Конго. Відвідуючи гірничодобувний регіон країни, він повідомив місцевим жителям, що переглядає відносини з китайськими інвесторами.

[Фелікс Чісекеді, президент ДР Конго]:
«Упродовж кількох років ми помічали, що люди приїжджали до нашої країни з порожніми руками, вдавали, що вони підприємці, а потім їхали з мільярдами в кишенях. А ми, як і раніше, бідні».

Повний текст цього звіту, який підготували в межах Ініціативи прозорості видобувних галузей, опублікують наприкінці цього місяця.

Він не має юридичної сили, але може підтримати прагнення Конго переглянути угоду з Китаєм і, можливо, змусити Пекін змінити свій підхід.

Демократична Республіка Конго — провідний світовий виробник кобальту. Цей метал сьогодні має величезне стратегічне значення як основний компонент акумуляторів.

6. Криза постачання: порожні полиці на «чорну п’ятницю»

Криза постачання
Товари застрягли в портах

Усі пам’ятають кадри, на яких люди вбігають до магазинів, женучись за великими знижками. Але цього року «чорна п’ятниця» в США може пройти значно спокійніше. Причина в тому, що в країні криза постачання товарів. Вони просто не встигнуть потрапити в супермаркети до кінця листопада.

У портах Лос-Анджелеса та Лонг-Біч стоять величезні черги з контейнеровозів, завантажених різними товарами: від взуття та косметики до іграшок та підгузок. Загалом кораблів понад 60. До пандемії навіть одне судно, яке очікує розвантаження, було рідкісним явищем.

[Джин Серока, директор порту Лос-Анджелеса]:
«Найшвидший шлях з Азії до США й зовнішні порти — через Лос-Анджелес. І сьогодні тут усі намагаються прискоритися. Але проблема в тім, що ми взяли дорогу з десятисмуговим рухом і зменшили її до п’яти смуг. Ми щодня б’ємо рекорди».

Через цей порт проходить половина всього американського імпорту. Затримки відбуваються через пандемію, напружені торгові відносин із Китаєм, брак обладнання та через екстремальну погоду.

Тепер гіганти роздрібних продажів намагаються зафрахтувати власні кораблі. Але дрібні дистриб’ютори не можуть собі такого дозволити.

[Карлі Макджинніс, працівниця компанії з продажу настільних ігор]:
«У нас частина товарів застрягла в порту Лонг-Біч. Наша найновіша гра “Кинь-Кинь-Авокадо” вже тиждень там перебуває. Ще 50 днів пішло, щоб доставити її туди. Наша найпопулярніша гра “Кошенята, які вибухають” лежить у Лонг-Біч уже два тижні».

Як кажуть фахівці, 20–25 % товарів застрягли на контейнеровозах і не встигнуть доїхати до супермаркетів до 26 листопада, коли починається сезон знижок і розпродажів. А саме тоді багато роздрібних продавців отримують третину свого річного виторгу.

7. Найменшу у світі кардіопомпу створили в Німеччині

Найменша кардіопомпа
Берлін, Німеччина

Тонша за головку шпильки. У Німеччині придумали найменшу у світі кардіопомпу. Пристрій розробляли понад 20 років. Головним завданням учених було придумати конструкцію, яка, потрапляючи в серце, збільшувалася б. І це їм вдалося.

[Торстен Сісс, працівник компанії – розробника кардіопомпи]:
«Як бачите, ми спочатку вводимо обжимну трубку завширшки три міліметри, а через неї — помпу».

Річ у тому, що на вході помпа має діаметр усього три міліметри, а в серці вона розширюється до семи міліметрів. Це допоможе дуже спростити операції на серці.

[Торстен Сісс, працівник компанії – розробника кардіопомпи]:
«Кардіолог працює через артерії. Щоб дістатися до серця, він не ріже грудну клітину, як це робить хірург. Він робить невеликий розріз у паховій зоні або у згині руки й звідти спрямовує катетер до серця».

Помпа прокачує від 3 до 5 літрів крові за хвилину. Тобто це повний серцевий викид.

Такі пристрої вже використовують у роботі з пацієнтами.

Компанія-розробник існує на ринку давно. Її попередні пристрої застосовують у всій Європі та США.

8. Вакцина з дерев: де вирощують унікальний засіб захисту від COVID

Вакцина з дерев
Чилі

Тут, у виноробному регіоні Чилі, вирощують те, що стане основним компонентом нової вакцини від COVID-19. І вона буде набагато дешевшою за аналоги. Мова про кору дерева під назвою квіллайя мильна.

Здавна корінний народ мапуче знав про властивості цієї речовини. З кори робили мило та ліки. Також її використовували для створення дуже ефективної вакцини від оперізувального герпесу й першої у світі вакцини від малярії.

Тепер американська компанія Novavax розробляє вакцину від COVID на основі двох молекул із кори гілок старих дерев із чилійських лісів.

Найближчими роками вона хоче зробити мільярди доз препарату. Здебільшого для країн із низьким і середнім рівнем доходів. Це зробить її одним із найбільших постачальників вакцини від COVID-19 у світі.

Головне питання — скільки дерев квіллайї є в Чилі. Точних даних поки немає. Але багато експертів упевнені, що без плантацій не обійтися.

Підприємець Рікардо Сан Мартін каже, що виробники мусять швидко перейти на молоді дерева з ферм.

[Рікардо Сан Мартін, підприємець]:
«За моїми оцінками ще чотири роки тому, ми наближалися до межі стійкості виду».

Андрес Гонсалес — менеджер компанії-постачальника екстрактів квіллайї для Novavax. Він каже, що вони зможуть заготовити досить сировини зі старих дерев і її вистачить для більш ніж чотирьох мільярдів доз вакцини.

[Андрес Гонсалес, менеджер Desert King International]:
«Ми відчуваємо свою відповідальність, і впевнені, що зможемо забезпечити такий обсяг».

Для однієї дози вакцини потрібен приблизно один міліграм екстракту квіллайї. Але попит на компонент є й в інших галузях. Також деревам можуть загрожувати пожежі чи засуха.

9. «Живі морські стіни» повертають біорізноманіття в гавань Сіднея

Житла для морських мешканців
Сідней, Австралія

Морський ландшафт Сіднейської гавані в Австралії змінюється. Тут на штучних кам’яних стінах закріплюють пористі панелі. Вони дають притулок морським мешканцям.

Приблизно половина берегової лінії Сіднейської гавані змінена людьми. Гладкі стіни позбавлені життя, бо немає тріщин і виїмок. А «живі морські стіни» імітують природне середовище.

[Маріана Маєр Пінто, морський біолог]:
«Це дуже цікаво, бо на цих панелях оселилося 90 видів морських істот. Це на 30–40 % більше, ніж на гладкому камені».

«Живі морські стіни» розробили вчені Інституту морських наук Сіднея, Університету Нового Південного Уельсу та Університету Маккуорі. У гавані вже більш як 1000 таких панелей. Вони мають прослужити щонайменше 20 років.

Науковці кажуть, що «живі стіни» всього за кілька місяців наповняться морськими мешканцями — водоростями, ракоподібними, молюсками й мікроорганізмами. І якість води в гавані вже поліпшилася.

[Маріана Маєр Пінто, морський біолог]:
«Водорості такі ж важливі, як коралові рифи в районах із помірним кліматом. Вони підтримують біорізноманіття морського середовища й поглинають вуглекислий газ».

Чиста вода — необхідна умова для життя риби. «Живі стіни» дають надію зберегти її різноманітність.

[Маріана Маєр Пінто, морський біолог]:
«У Сіднейській гавані більше риби, ніж уздовж усього узбережжя Великої Британії. Тут мешкає більш як 500 видів риб. Та ми помічаємо, що урбанізація дуже позначається на цьому дивовижному морському середовищі, і ми за допомогою штучних морських стін хочемо пом’якшити цей вплив».

Такі панелі також встановлюють у Великій Британії та Сінгапурі.

10. Корови, комахи й велосипедисти: як Таллінн став зеленою столицею

Зелена столиця
Таллінн, Естонія

Корови, комахи-запилювачі й велосипедисти. Усі вони допомагають Таллінну ставати ще зеленішим.

Раніше цього місяця Європейська комісія назвала місто зеленою столицею Європи 2023 року. Такий титул Таллінн дістав за захист зелених насаджень, зниження шумового забруднення й поліпшення якості води.

У заповіднику, що на околиці міста, стадо шотландських гайлендських корів не просто випасають. Воно збільшує місцеве біорізноманіття.

У деяких районах зелені дозволили розростатися природно, щоб створити середовище для комах-запилювачів.

Ці зелені насадження пов’язані між собою 13-кілометровою дорогою — так званим шосе запилювачів. Воно проходить через райони міста.

[Лійві Маекаллас, садівник і ландшафтний архітектор]:
«Мета в тому, щоб розширити можливості запилювачів, а ще заохотити більше людей користуватися цим шосе».

Таллінн привернув до себе загальну увагу, коли у 2013 році зробив громадський транспорт безплатним для жителів міста. Влада також хоче привабити на дороги більше велосипедистів. Уже через шість років кількість поїздок на велотранспорті має становити 11 % загальної кількості. Це в чомусь обмежить водіїв.

[Ерік Сарапуу, працівник міської адміністрації]:
«Треба буде зменшити смуги, бо якщо не зайняти місце, вони не поміняють свого способу життя і, як і раніше, їздитимуть на машині. І ці зміни — досить непопулярні, їх важко впровадити».

Кількість жителів Таллінна ось уже як 20 років постійно зростає. І зараз у місті мешкає понад 445 тисяч осіб.

11. У Чикаго котів наймають на роботу, щоб позбутися щурів

Коти на роботі
Чикаго, США

Чорний кіт Рей — повноцінний працівник пивоварні в Чикаго. Він та його колега Венкман виконують важливу роботу — відлякують щурів. Мурчиків узяли в штат у межах програми «Коти на роботі», яку розпочало місцеве товариство захисту тварин.

[Сара Лісс, співробітниця товариства захисту тварин]:
«Коти зазвичай не асоціюються з роботою. І цим котам теж не треба багато працювати на вулиці, щоб програма стала успішною».

Фахівці пояснюють, що в котів виділяються характерні феромони, і їхній запах відлякує пацюків. Тож навіть якщо кіт спить, він однаково працює.

[Сара Лісс, співробітниця товариства захисту тварин]:
«Сама їхня присутність сигналізує щурам: пора тікати геть».

У пивоварні лежить зерно. Не дивно, що там завелися щури.

[Вільям Герлі, власник пивоварні]:
«Для них це як величезний шмат сиру. На пивоварні доводиться зберігати зерно. Нам треба, щоб воно завжди було напохваті».

Для боротьби з гризунами запросили дезінсектора, але не допомогло. Однак щойно з’явилися коти, щури зникли. Задоволений і власник пивоварні, і самі вусаті охоронці, яких узяли на повне утримання.

[Вільям Герлі, власник пивоварні]:
«Я не хочу, щоби щурів тут труїли чи розставляли на них пастки. На таких підприємствах найліпше тримати щурів під контролем за допомогою їхніх природних ворогів».

Котів опікають і місцеві жителі. Вони їх годують, а ті виганяють щурів із підвалів.

[Роб Краудер, власник кота]:
«Завдяки цій програмі щурів позбувся цілий квартал. Тепер ми їх майже не бачимо».

Товариство захисту тварин, що розпочало цю програму, рятує бездомних і покинутих котів, яких можуть приспати. Воно оплачує стерилізацію та щеплення, а потім шукає котам роботу й власників. За останні дев’ять років так прилаштували більш як 1000 мурчиків.

12. Аси повітроплавання зустрілися на фестивалі в Німеччині

Фестиваль повітряних куль
Тегернзе, Німеччина

Мальовничі поля й переліски з висоти пташиного польоту. Таким пейзажем милуються учасники фестивалю повітряних куль у Баварії. Тут зібралося 25 найкращих пілотів країни зі своїми командами.

Для повітроплавців підготували різні завдання. Наприклад, треба підлетіти до цієї поляни з хрестом й опуститися якомога нижче.

[Андреас Баус, голова Асоціації повітроплавання Німеччини]:
«Після старту кожен має знайти свою ідеальну висоту, щоби підлетіти якнайближче до хреста. А потім треба скинути на нього маленький мішок із піском. Думаю, перемогу вирішать сантиметри».

Перед п’ятиденним чемпіонатом пілоти проходили кваліфікаційний відбір. Змагання тривали кілька тижнів.

У Німеччині живе приблизно 2500 повітроплавців. Серед них є і професіонали, і аматори. У змаганнях зазвичай бере участь близько ста пілотів.

13. У приватному саду австралійки – 300 статуеток

Сад зі статуетками
Аделаїда, Австралія

Ажурна карета у формі гарбуза й десятки різноманітних статуеток. Повз цей сад у передмісті Аделаїди неможливо пройти, не озирнувшись. Садові фігурки колекціонує господиня будинку Бріджит.

[Бріджит Сміт, колекціонерка садових статуеток]:
«Ми купили цей будинок вісім років тому, і все почалося з кількох маленьких гномів. А потім фігурок ставало дедалі більше».

Жінка не збиралася купувати багато фігурок. Але потім помітила, як радіють перехожі, милуючись її садом.

[Бріджит Сміт, колекціонерка садових статуеток]:
«Усмішки на обличчях людей дуже цінні, особливо в наші дні. Перехожі зупиняються на п’ять хвилин і про все забувають».

Це захоплення перейняли й сусіди по всій вулиці. Але вони не конкурують. Іноді вони навіть діляться статуетками з Бріджит.

Австралійка зібрала вже 300 садових фігурок. Усіх їх об’єднує спільна риса.

[Бріджит Сміт, колекціонерка садових статуеток]:
«Вони химерні! Мені подобаються незвичайні статуетки — такі, як ці».

Чоловік Бріджит не хоче, щоб колекція розросталася. Але жінка зупинятися не збирається.

14. Скульптуру Мікеланджело показали після дворічної реставрації

Скульптура «П’єта Бандіні»
Флоренція, Італія

Цю скульптуру великий Мікеланджело створював як надгробок для своєї могили, але волею долі вона опинилася у Музеї Флорентійського собору. Скульптурна група відома як «П’єта Бандіні». Зображує зняття Ісуса з хреста.

Зараз її виставили на огляд після двох років реставрації.

[Тімоті Вердон, директор Музею Флорентійського собору]:
«Її готували для усипальниці Мікеланджело, і вона містить автопортрет скульптора. Це дуже особистий твір. Він мав передавати дух автора навіть по його смерті».

Мікеланджело взявся за цю скульптуру в 73-річному віці, а припинив роботу, коли йому було 80.

Раніше вважали, що «П’єту Бандіні» зроблено з дорогого каррарського мармуру. Однак фахівці з’ясували, що камінь видобуто в Серравецці. Він гіршої якості.

[Паола Роза, реставратор]:
«Під час реставрації ми побачили багато домішок піриту й “волосків” — мармурових мікротріщин. Ці мікротріщини важко помітити в цілісному шматку мармуру й дуже складно зрозуміти їхній напрямок. Звісно, Мікеланджело мав проблеми з цими мікротріщинами».

Утім, фахівці вважають, що не лише дефект каменю змусив Мікеланджело покинути цю роботу. Майстрові не подобалося, як утілювався його задум.

[Тімоті Вердон, директор Музею Флорентійського собору]:
«За словами його головного біографа Вазарі, попри похилий вік Мікеланджело працював із каменем ліпше за багатьох молодших скульпторів. Гадаємо, він відмовився від цієї роботи, ймовірно, не тому, що йому було важко, а з інших причин».

Висота скульптурної групи «П’єта Бандіні» — 2 метри 26 сантиметрів. Важить майже три тонни. Мікеланджело працював над нею з 1547 по 1555 рік.

За реставрацією могли спостерігати всі гості музею. Її проводили на відкритому майданчику.

15. Музичний вундеркінд у 14 років знайшла роботу мрії

Музичний вундеркінд
Оксфорд, Велика Британія

У 14 років британка Лея Чжу — уже визнаний талант. Вона виступила у 20 країнах світу.

[Лея Чжу, музичний вундеркінд]:
«Я подорожую світом, але в школі я звичайна учениця. Я проводжу багато часу з друзями. Навіть коли у від’їзді, я їм пишу».

Музичний вундеркінд почала грати на скрипці в чотири роки. Зараз вона репетирує перед важливим виступом.

[Лея Чжу, музичний вундеркінд]:
«Якщо виконувати лише технічно складні твори, то будеш як муляр. Але якщо грати ще й твори, які мають глибоке емоційне наповнення, то станеш архітектором, побачиш усю структуру будівлі».

Але виступати Лея буде не одна. На сцену вийде зі знаменитим оркестром London Mozart — одним із найдавніших і найпрестижніших у Великій Британії.

Навіть більше, це буде не один виступ. Дівчинку беруть у штат оркестру. Вона стане наймолодшою ??учасницею в його історії.

Лея каже, що не обмежується тільки класичною музикою.

[Лея Чжу, музичний вундеркінд]:
«Я слухаю багато музики всіх жанрів. Я слухаю багато поппісень, іноді люблю грати джаз або щось імпровізувати».

Каже, що за 10 років дружби з музикою засвоїла важливий урок.

[Лея Чжу, музичний вундеркінд]:
«Якщо вам щось подобається, просто робіть це. Любіть те, що ви робите, і робіть те, що ви любите».

16. Бенгальські тигренята стали зірками зоопарку в Мексиці

Тигренята стали зірками зоопарку
Гвадалахара, Мексика

Ці четверо бенгальських тигренят влаштовують малу купу, купаються або просто бігають по траві. Вони лише недавно постали перед публікою зоопарку в мексиканській Гвадалахарі, але вже стали місцевими знаменитостями.

Тигренята народилися три місяці тому. Усі здорові й швидко ростуть. Їхню маму звати Шітара, а тата — Альберт. На відміну від своїх малюків, вони не дуже люблять бути в центрі уваги.

Коли дитинчата підростуть, їх віддадуть зоопаркам, де немає тигрів.

[Клаудія Галіндо, ветеринар]:
«У нас дуже мало простору. Тому ми обміняємо їх на інших тварин. Тут уже живе пара тигрів, і ми не можемо завести ще більше».

Народження тигренят — рідкість для зоопарків. Фахівці кажуть, що тигри — одинаки й часто не ладнають одне з одним. Але Шітара з Альбертом, на щастя, знайшли спільну мову.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: