16.11.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 5 по 9 вересня)

Огляд світових подій (з 5 по 9 вересня)

1. «Талібан» сформував новий уряд Новий уряд Кабул, Афганістан В Афганістані з’явився новий уряд. Угруповання «Талібан»..

Дата завантаження: 2024-04-16

video

1. «Талібан» сформував новий уряд

Новий уряд
Кабул, Афганістан

В Афганістані з’явився новий уряд. Угруповання «Талібан» призначило прем’єром Хасана Ахунда. Це соратник нині покійного засновника руху Мухаммада Омара.

20 років тому, наприкінці 90-х, коли таліби були у владі, Ахунд був міністром закордонних справ і заступником прем’єра.

Тепер уже його заступником стане Гані Барадар. За даними ООН, на Барадарі лежить відповідальність за напади на коаліційні сили. Також він відсидів вісім років у пакистанській в’язниці. Пізніше став одним із найвизначніших політичних лідерів угруповання й брав участь у мирних переговорах зі США.

А міністерство внутрішніх справ Афганістану очолить Сираджуддін Хаккані. У США його внесено до списку найнебезпечніших терористів. Він керує «Мережею Хаккані» — найрадикальнішим крилом «Талібану» і провів цілу низку диверсійних і терористичних атак.

[Забіулла Муджахід, представник «Талібану»]:
«Ісламський Емірат вирішив призначити й оголосити тимчасовий кабмін для просування важливих справ. Посадових осіб із решти міністерств, відомств й установ представлять після подальшого обмірковування й поступово».

Водночас у Кабулі лунали постріли. Сотні чоловіків і жінок вийшли на демонстрацію, вигукуючи гасла «Хай живе опір». У відповідь бойовики відкрили вогонь у повітря.

[протестувальниця]:
«Ці люди дуже несправедливі, їх і людьми назвати складно. Вони не дозволяють нам проводити демонстрації; вони не мусульмани, а невірні. Бачите, у якій ми ситуації».

В ООН кажуть, що тривалий мир в Афганістані може встановити лише уряд, який сформують шляхом переговорів. До нього повинні ввійти всі сторони.

2. Військовики Гвінеї скинули з посади 83-річного президента

Президента скинули
Гвінея

У Гвінеї, що на заході Африки, стався державний переворот. Ці кадри з’явилися в соцмережах. На них 83-річний президент Альфа Конде в оточенні спецпризначенців.

У телезверненні військовики оголосили, що скасували конституцію і розпустили уряд.

[Мамаду Думбуя, командир групи спецвійськ Гвінеї]:
«Злидні й повсюдна корупція спонукали гвінейську армію взяти на себе відповідальність перед суверенним народом Гвінеї. Ми вирішили скасувати конституцію з цієї миті. Ми разом напишемо нову конституцію — для всієї Гвінеї».

Біля президентського палацу, що в столиці Конакрі, чули постріли. Але хто очолив переворот, поки не відомо.

Водночас люди вийшли на вулиці святкувати повалення президента, який керував країною 11 років.

[житель Конакрі]:
«Емоції через край. Подивіться навколо — люди всюди. Народ Гвінеї тепер вільний».

[житель Конакрі]:
«Це перемога гвінейської молоді. Ми щасливі й дякуємо армії».

Колись Альфа Конде сам був опозиціонером і боровся за демократію. Але останніми роками став скочуватися до авторитарного правління.

Так у 2020 році він ініціював ухвалення нової конституції. Вона дала йому змогу очолювати країну більш як два терміни. Опозиція звинувачувала його у фальсифікації виборів, а ще в загибелі демонстрантів.

Гвінею вважають однією з найбідніших країн світу.

3. Чотирьох демократичних активістів арештували в Гонконзі

Нові арешти
Гонконг, КНР

Новий удар по опозиції Гонконгу. Поліція острова заарештувала ще чотирьох продемократичних активістів.

Серед них Чхоу Хантун — адвокат і помічниця голови організації, яка щороку 4 червня проводить вечір пам’яті. На заході поминають жертв кривавого придушення студентів на площі Тяньаньмень у Пекіні в 1989 році. Тоді, за деякими даними, було вбито до 10 тисяч осіб.

Перш ніж увійти в головний поліційний офіс, Чхоу виступила перед журналістами.

[Чхоу Хантун, продемократична активістка]:
«Чим більше ми протистоїмо, тим більше влада нас придушує. Та чи стане ліпше, якщо припинити опір? Не думаю. Якщо здаєшся й не борешся, влада однаково не дасть тобі спокою. Ми побачили, що вона переслідує всі групи незгодних».

До 7 вересня організацію зобов’язали передати поліції список своїх членів, а також розкрити фінансові дані й подробиці своєї діяльності. Чхоу Хантун якраз прийшла, щоб повідомити, що цю інформацію не нададуть.

[Чхоу Хантун, продемократична активістка]:
«Єдине, на що ми можемо покладатися, це наша сила, суспільна увага й наполегливість у правильних учинках».

Влада Гонконгу звинувачує організацію в тому, що вона агент іноземних сил. Тепер її членам загрожують великі штрафи й до шести місяців в’язниці.

Усі арешти здійснили в межах нового закону про нацбезпеку, який Пекін сам ухвалив у цьому автономному регіоні, без затвердження місцевою владою. Західні країни й правозахисники кажуть, що згідно з його пунктами можна заарештувати кого завгодно, звинувативши в сепаратизмі, тероризмі чи зв’язках з іноземними силами. Максимальне покарання — довічне ув’язнення.

Гонконг — колишня британська колонія. Формально він має користуватися автономією і керуватися демократичними нормами. Однак на ділі тут дедалі більше керує компартія Китаю.

4. «Велика двадцятка» допоможе бідним країнам виробляти вакцини

Саміт G20
Рим, Італія

«Велика двадцятка» обіцяє забезпечити вакцинами всі країни світу, зокрема й бідні. Заява пролунала на дводенному саміті в Римі, де зустрілися міністри охорони здоров’я G20. Вони затвердили Римський пакт, який має відкрити рівний доступ до медичної допомоги усім державам.

[Роберто Сперанца, міністр охорони здоров’я Італії]:
«Наше послання, послання Римського пакту дуже ясне: нікого не можна залишити позаду в програмі вакцинації. Більш могутні країни, країни “Великої двадцятки” мають допомогти в кампанії бідним державам. Це слід зробити негайно».

Учасники саміту пропонують створювати підприємства з виробництва вакцин у країнах, що розвиваються.

[Роберто Сперанца, міністр охорони здоров’я Італії]:
«Треба зробити так, щоб інші регіони світу теж могли виготовляти препарати. Тобто потрібно разом використовувати методи та процеси, і тоді інші частини світу зможуть стати автономнішими».

Раніше експрем’єр-міністр Великої Британії Гордон Браун закликав президента США Байдена та інших лідерів «Великої сімки» терміново відправити до Африки вакцини зі складів Америки та Європи.

З його слів, до Різдва на Заході набереться мільярд зайвих доз. І це якщо уявити, що щеплено буде всіх європейців та американців, яким більш як 12 років.

«Велика двадцятка» — це міжнародний форум найбільших економік світу. На її членів припадає понад 80 % світового ВВП і 60 % населення планети.

5. Яку спадщину залишає Меркель після 16 років на посаді канцлера

Спадок Меркель
Німеччина

Незабаром канцлер Ангела Меркель залишить свою посаду лідера Німеччини. Вона 16 років очолювала найбільшу економіку Європи й за цей час скасувала обов’язкову військову службу, прискорила відмову Німеччини від атомної енергетики й вугільного палива, а ще створила умови, щоби більше татів могли піти в декретну відпустку.

Меркель пройшла своє перше випробування у 2008 році — у розпал світової фінансової кризи. Вона оголосила німцям, що їхні заощадження в безпеці.

У 2015 році Меркель відчинила двері для сотень тисяч мігрантів, які втекли із Сирії та інших країн. Вона стверджувала, що потоком людей можна управляти. Але ці ідеї наразилися на опір як у Німеччині, так і в інших країнах ЄС.

А наприкінці своєї кар’єри вона очолила боротьбу з пандемією COVID-19.

На міжнародній арені Меркель наполягала на пошуку компромісів і застосуванні багатостороннього підходу до світових проблем.

[Ральф Боллманн, біограф Меркель і журналіст]:
«Як на мене, найважливіший спадок пані Меркель — це те, що вона забезпечила стабільність під час глобальних криз. Попри всі окремі критичні зауваження, вона зберегла Німеччину, Європу і, можливо, навіть деякі частини світу в розумній безпеці. Гадаю, це її досягнення».

26 вересня відбудуться вибори до бундестагу, після чого буде вже новий канцлер.

Однак поки жодна партія не має підтримки потрібної кількості виборців. Зараз країною керує коаліція блоку правоцентристських політичних партій ХДС/ХСС і соціал-демократів. Але є всі передумови того, що коаліція стане тристоронньою — уперше з 50-х років минулого століття.

Поки за опитуваннями Християнсько-демократичний союз Меркель стоїть на другому місці. Його випереджають соціал-демократи. Можливо, вони знову сформують коаліцію за допомогою третьої сили. Але можливі й інші варіанти.

6. Після торнадо: як сім’я дивом вижила під час урагану «Іда»

Після торнадо
Наслідки урагану «Іда»

Торнадо в США розтрощило цей будинок вщент. Сім’я тоді готувала вечерю. Коли ж почули попередження, вагітна дружина цього чоловіка і дві його дочки побігли до підвалу. А він сам лишився нагорі.

[Трой Томас, житель Нью-Джерсі]:
«Я дивився у вікно й бачив, як хмари закручуються й вихором спускаються донизу. Я побіг до підвалу, накрив усіх, і ми просто забилися в кут. Торнадо налетіло прямо на наш будинок».

Торнадо й рясні дощі до східних штатів США приніс ураган «Іда». Цей чоловік каже, що вітер зірвав частину підвальної стелі, тому їх засипало пилом та уламками. Тепер він боїться, що в його дочок виникне посттравматичний стресовий розлад.

[Трой Томас, житель Нью-Джерсі]:
«Ураган був просто жахливим. Цей звук я ніколи не зможу забути. Здавалося, що все валиться й трощиться».

«Іда» в США забрала щонайменше 46 життів. Коло мільйона людей залишилося без електроенергії. Ураган приніс небувалі зливи, які затопили великі території, разом із містом Нью-Йорк.

Це п’ятий за потужністю ураган в історії Сполучених Штатів Америки. Він прийшов з океану й спочатку сколихнув південний штат Луїзіану. Потім східним узбережжям рушив на північ.

Загалом постраждало більш як 600 тисяч осіб.

7. «Mercedes», «Maybach» і «Smart»: електричні прем’єри Мюнхенського автосалону

Прем’єри напередодні автосалону
Мюнхен, Німеччина

Імениті бренди показують новинки напередодні міжнародного автомобільного салону в Німеччині. Електричний седан «Mercedes EQE» позмагається за місце на ринку з «Tesla Model S», «BMW i4» і «Porsche Taycan».

Модель «EQE» — молодша сестра ліфтбека «Mercedes EQS», якого демонстрували у квітні. Основна версія новинки матиме електродвигун потужністю 292 кінські сили. Пізніше вийдуть повнопривідні електрокари з двома двигунами. Запас ходу залежно від оснащення становитиме від 545 до 660 кілометрів.

А цей розкішний електричний кросовер «Mercedes-Maybach EQS» — поки лише концепт. Технічних подробиць небагато. Відомо, що повного заряду батареї вистачить на 600 кілометрів.

«Daimler» ще розсекретив концепт електричного позашляховика «Gelaendewagen». Коли він стане серійною версією, поки невідомо.

[Ола Келленіус, голова компанії «Daimler AG»]:
«Ми даємо змогу шанувальникам брендів “Mercedes-Benz” та “Maybach” заглянути в майбутнє вишуканої розкоші, повністю електричної, досліджуючи моделі “Maybach EQS” і легендарний “Gelaendewagen” — розкішний позашляховик, створений для пригод».

Ще одна прем’єра — новий кросовер «Smart Concept». Дизайн електрокара належить фахівцям концерну «Daimler». Технічне розроблення виконуватиме китайська компанія «Geely».

[Дірк Адельманн, директор компанії «Smart Europe»]:
«Чому “Smart” стає більшим? Ми вважаємо, що домоглися великого успіху в сегменті мікроавтомобілів. Тепер марка “Smart” розширює лінію, пропонуючи компактні кросовери для невеликих сімей».

Міжнародний автомобільний салон цього року пройде не у Франкфурті, а в Мюнхені. Організатори обрали столицю Баварії, бо та пообіцяла перетворити весь центр міста на виставковий майданчик і запропонувала нову концепцію заходу.

Останніми роками він став менш популярним. Якщо у 2015-му автосалон відвідало 930 тисяч осіб, то у 2019-му — усього 560 тисяч.

Автошоу в Мюнхені — перший у світі великий захід у галузі автомобільної промисловості з початку пандемії.

8. Як залишатися щасливим у старості, з’ясували вчені

Принципи щасливої старості
Аделаїда, Австралія

У досить поважному віці, але бадьорі. Ці тенісисти мають прекрасну форму, бо займаються улюбленою справою. 88-річний Колін Вінн — найстарший із них.

[Колін Вінн, житель Аделаїди]:
«Мені це дуже подобається, я активний і можу підтримувати форму».

Але річ не лише у фізичному здоров’ї.

[Мойра Ньюман, жителька Аделаїди]:
«Це просто приємно. І головне — не сприймати це серйозно, а діставати задоволення. Гадаю, це корисно і для серця, і для душі».

Учені поділяють цю думку. Вони на чолі з фахівцями Університету Фліндерса провели міжнародне дослідження, вивчивши життя та звички 73-х людей віком коло 90 років.

Експерти з’ясували, що старі люди щасливіші, коли займаються чимось важливим для себе.

[Тім Віндзор, учений]:
«Ми виявили, що коли учасники дослідження роблять щось значуще, то мають дуже гарний емоційний стан».

Це може бути що завгодно. Наприклад, 93-річна Беріл уже півстоліття волонтерить у благодійній організації. Відмовлятися від цієї роботи поки не збирається.

[Беріл Вайлд, жителька Аделаїди]:
«Іти вперед і робити. Не здаватися, бо я планую пройти ще трохи».

Водночас, за словами вчених, заняття чи робота мають бути для людей поважного віку посильними. Інакше ефект буде зворотним. Але головний принцип щасливої старості — робити те, що любиш, так довго, як зможеш.

9. Вхід до Венеції хочуть зробити платним

Туристів змусять платити
Венеція, Італія

Прогулятися площею святого Марка чи покататися на знаменитій гондолі. Венецію вже давно вважають місцем романтики й карнавалів. Але тепер за відвідування міста доведеться платити.

Влада тестує нову систему застосунків і турнікетів для обмеження потоку туристів. Вирішили приїхати до знаменитого міста на воді й купити карнавальну маску? Спочатку муситимете встановити застосунок і забронювати візит. Потім заплатити від трьох до десяти євро за день, залежно від сезону.

[Луїджі Бруньяро, мер Венеції]:
«Це перше місто у світі, відвідування якого треба буде бронювати. Так можна буде контролювати потоки людей».

Думки жителів Венеції і туристів різні. Деякі вважають, що пропозиція правильна. Інші кажуть, що місто хочуть перетворити на тематичний парк.

[Стефано Верратті, власник магазину]:
«Я живу тут 30 років, і зараз усе інакше. 20–30 років тому туристів було менше, Венеція була романтичним місцем. Тепер юрби просто біжать купити кебаб, зробити селфі на мосту Ріальто, а потім стрибають у потяг і їдуть геть. Та чи можна так насолодитися містом, незрозуміло».

[турист із Бельгії]:
«Знаю, що деякі жителі Венеції скаржаться на натовпи туристів. Але ж, з іншого боку, місто живе завдяки туристам. Звісно, людей іноді забагато, та ліпше знайти інший спосіб».

[турист із Німеччини]:
«Гадаю, вхід до міста має бути вільним для всіх. Це неправильно, коли мені кажуть, що я мушу заплатити за те, щоби просто подивитися на будівлі на вулицях».

[жителька Венеції]:
«Уранці казали, що бізнес, який живе коштом туризму, заробляє лише у вихідні. Тобто туризм уже не цілорічний. Занадто багато обмежень. Якщо ще обмежити кількість людей, то туризм просто зійде нанівець».

Уже зараз на вулицях міста стежать за кожною людиною. Установлено понад 460 камер. Використовують оптичні датчики й телефонні вежі. Система може відрізнити місцевих жителів від іноземців, а ще зрозуміти, куди і як швидко рухається перехожий. Кожні 15 хвилин визначають, скільки відвідувачів перебуває в різних частинах міста, скільки гондол рухається каналами та чи не перевищують вони швидкість.

Нові правила дадуть змогу закривати місто, якщо людей буде забагато. Але поки не відомо, який установлять ліміт. Коли обмеження набудуть чинності, теж незрозуміло. Може, уже наступного літа.

10. На велосипеді крізь греблю: у Бельгії зробили унікальну велодоріжку

Велосипедна доріжка в ставку
Генк, Бельгія

Проїхати на велосипеді крізь товщу води. Такий трюк запросто можна виконати в Бельгії. Поруч із містом Генк проклали велосипедну доріжку прямо в ставку. Її довжина — 200 метрів, а ширина — три. Вода доходить до самого краю бортика.

[велосипедист]:
«Їхати нижче за поверхню води — це неймовірне відчуття. Очі опиняються на рівні води, а навпроти пливуть качки й лебеді. Це унікально. Гадаю, багатьом подобається споглядати воду й птахів. Виникає відчуття єднання з природою».

Велодоріжка розташована в провінції Лімбург біля кордону з Нідерландами. Її відкрили п’ять років тому. Велосипедний шлях пролягає вздовж колишньої дамби, що розділяла ставок. Під доріжкою є тунелі. Водні мешканці пропливають через них, перебираючись з однієї частини ставка до іншої.

[велосипедист]:
«Будівництво такої велодоріжки — дуже позитивна ініціатива. Вона вже привернула увагу до Лімбургу».

У Лімбурзі є багато велодоріжок, які дають людям змогу подорожувати й оглядати природні заповідники. Завдяки цьому сюди приїжджає багато туристів.

11. Як жили вікінги, показали на фестивалі в Англії

Як жили вікінги
Фестиваль в Англії

У повному бойовому спорядженні вікінги кидаються нищити противників. Це реконструкція бою 902 року, коли англосакси боролися проти вікінгів.

Деякі учасники вдають загиблих. Але постраждалих у цьому бою немає. Хоч і всі користуються мечами, списами й сокирами, проте леза негострі.

[Пол Мерфі, учасник битви]:
«Мою сокиру можна нагострити й рубати нею дрова. Вона важить стільки ж, зроблена зі сталі. Але лезо — завтовшки 3 міліметри. Якщо когось ударити, то рани не буде, однак людина надовго потрапить до лікарні. Якщо неправильно користуватися, то цим можна когось і вбити».

Але це не просто бій. Це фестиваль вікінгів, на якому можна ближче ознайомитися з культурою людей, які жили понад тисячу років тому.

Джон Девідсон демонструє свою майстерність у поводженні з жаром і молотом. Його переносна кузня здатна нагрівати метал до температури більш ніж 2000 градусів.

[Джон Девідсон, учасник фестивалю]:
«Багато хто не знає, якої майстерності досягли вікінги в ремеслах, наприклад у виробництві прикрас, перснів та інших речей».

Поки на відкритому вогні смажать м’ясо, жінки ріжуть овочі. І все це під мелодійні пісні вікінгів.

Фестиваль проходить біля Флег-Фена. Це археологічна пам’ятка бронзової доби. Тут знайшли списи, мечі, прикраси, човни й навіть найдавніше в Англії колесо. Деякі археологи вважають, що це було важливе релігійне місце. Багато цінних речей тут кидали у воду як жертву божествам.

12. У Єгипті облаштовують нову високотехнологічну столицю

Цифрове місто
Нова столиця Єгипту

У новій столиці Єгипту, що біля Каїра, жителі відчинятимуть двері та здійснюватимуть платежі за допомогою смарткарт і застосунків. А в Інтернет можна буде заходити через вільний Wi-Fi, який роздаватимуть із ліхтарних стовпів.

У місті також обладнають мережу із 6000 камер. За їхньої допомоги стежитимуть за пішоходами, машинами, регулюватимуть рух і дізнаватимуться про підозрілу активність.

[Мохамед Халіл, голова технологічного бюро]:
«Ми хочемо, щоб наші жителі встановили мобільний застосунок нової столиці й керували своїм життям через телефон».

Творці цифрового міста сподіваються розв’язати проблеми, які сьогодні є в Каїрі. Це погана інфраструктура й телефонний зв’язок, висока щільність населення й багатогодинні черги в державних установах.

[Мохамед Халіл, голова технологічного бюро]:
«Маємо найбільш провідні програми, наприклад, для розслідування злочинів. Припустімо, що щось сталося, і нам треба знайти фургон певного кольору. Ми швидко зможемо це зробити, бо відразу знатимемо про нього все. Наші камери — це не просто камери спостереження. Це охоронці, які все бачать».

Місто будують із нуля посеред пустелі. У новій адміністративній столиці житиме 6,5 мільйона осіб. Для перших держслужбовців вона відкриється вже наприкінці року.

Деякі єгиптяни вважають, що це місто будують лише для еліти, бо в більшої частини людей забракне грошей на те, щоб купити там житло. Інші вважають, що технологічний підйом давно назрів.

[Тарек Хабіб, житель Єгипту]:
«По-перше, можна буде заощаджувати час і сили. Можна буде уникнути рутини, паперової роботи, ведення архівів. Усе буде сучасним. Я бачив таке в Європі ще в 90-х роках. Усе це буде корисно для громадян».

З іншого боку, виникає багато побоювань. Деякі вважають, що системи стеження й камери порушуватимуть приватність громадян і допоможуть встановити тотальний контроль.

13. У Франції попрощались із Жаном-Полем Бельмондо

Помер Бельмондо
Париж, Франція

Помер Жан-Поль Бельмондо — французький актор, улюбленець багатьох глядачів. Йому було 88 років.

Причину смерті не уточнюють. Відомо лише, що актор помер у себе вдома в Парижі 6 вересня.

Бельмондо народився 9 квітня 1933 року. Підйом зоряними сходами почав з нової хвилі — напрямку неформатного кіно. Славу йому принесла роль у фільмі «На останньому подиху» Жана-Люка Годара.

Однак у 60-х актор повернувся до мейнстриму й зіграв у багатьох комедіях і бойовиках. Серед них «Потвора», «Професіонал», «Ас із асів» і «Людина з Ріо».

Деякі звинувачували його в тому, що він знищив свій талант, відмовившись від артхаусу. Але він із цим не згоден.

Бельмондо казав: «Коли актор домагається успіху, люди відвертаються від нього й кажуть, що він обрав легкий шлях, що він не хоче докладати зусиль або ризикувати. Але якби кінотеатри було так легко заповнити, то світ кіно був би в набагато кращому стані, ніж він є. Не думаю, що я б так довго залишався в центрі уваги, якби займався якимись дрібницями. Люди не такі дурні, як здається».

Небезпечні трюки він часто виконував сам, без допомоги каскадерів. Через це нерідко травмувався.

Загалом Бельмондо зіграв близько сотні ролей. З 2001 по 8-й рік не знімався, бо відновлювався після інсульту. У 2015 році оголосив про закінчення кар’єри. Правда, ненадовго. Незабаром він заявив, що готовий розглянути пропозиції.

У 2016 році йому вручили «Золотого лева» за внесок у кінематограф.

14. Чому 9-річного художника називають да Вінчі з Дорсету

Помер Бельмондо
Париж, Франція

Помер Жан-Поль Бельмондо — французький актор, улюбленець багатьох глядачів. Йому було 88 років.

Причину смерті не уточнюють. Відомо лише, що актор помер у себе вдома в Парижі 6 вересня.

Бельмондо народився 9 квітня 1933 року. Підйом зоряними сходами почав з нової хвилі — напрямку неформатного кіно. Славу йому принесла роль у фільмі «На останньому подиху» Жана-Люка Годара.

Однак у 60-х актор повернувся до мейнстриму й зіграв у багатьох комедіях і бойовиках. Серед них «Потвора», «Професіонал», «Ас із асів» і «Людина з Ріо».

Деякі звинувачували його в тому, що він знищив свій талант, відмовившись від артхаусу. Але він із цим не згоден.

Бельмондо казав: «Коли актор домагається успіху, люди відвертаються від нього й кажуть, що він обрав легкий шлях, що він не хоче докладати зусиль або ризикувати. Але якби кінотеатри було так легко заповнити, то світ кіно був би в набагато кращому стані, ніж він є. Не думаю, що я б так довго залишався в центрі уваги, якби займався якимись дрібницями. Люди не такі дурні, як здається».

Небезпечні трюки він часто виконував сам, без допомоги каскадерів. Через це нерідко травмувався.

Загалом Бельмондо зіграв близько сотні ролей. З 2001 по 8-й рік не знімався, бо відновлювався після інсульту. У 2015 році оголосив про закінчення кар’єри. Правда, ненадовго. Незабаром він заявив, що готовий розглянути пропозиції.

У 2016 році йому вручили «Золотого лева» за внесок у кінематограф.

15. У Чилі врятували заблукалого пінгвіна Гумбольдта

Заблукалий пінгвін
Чаньяраль, Чилі

Заблукалого пінгвіна Гумбольдта врятували в Чилі. Спочатку на березі Тихого океану його помітили туристи. Пінгвін зовсім ослаб і, здавалося, не розуміє, де опинився. Можливо, від звичного місця проживання його віднесло морською течією.

Опіку над птахом узяли місцеві рибалки. Спочатку його відправили до ветеринарної клініки в Кальдері. Пінгвін набрався сил, і тепер його повертають у дику природу Національного парку Пан-де-Асукар.

[Гонсало Гомес, співробітник агентства з рибальства]:
«Ми обрали цей парк, бо поруч є острів, де мешкає багато пінгвінів. Це місце їхнього скупчення найближче до того, де був знайдений наш птах».

Пінгвінів Гумбольдта вважають уразливим видом. У дикій природі їх дедалі менше. Зараз живе не більш як 10 тисяч дорослих птахів. Цей вид занесено до Червоної книги, і в Чилі він перебуває під охороною держави.

Пінгвіни Гумбольдта живуть на узбережжі Перу й Чилі в тих місцях, де проходить холодна Перуанська течія.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: