26.05.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 12 по 16 вересня)

Огляд світових подій (з 12 по 16 вересня)

1. Перша в ЄС: Італія зробить «ковідні сертифікати» вимогою для всіх працівників Обов’язковий сертифікат Італія Перша..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

1. Перша в ЄС: Італія зробить «ковідні сертифікати» вимогою для всіх працівників

Обов’язковий сертифікат
Італія

Перша в ЄС. Італія запроваджує обов’язкові «ковідні сертифікати» для всіх громадян, що працюють.

Правило має набути чинності 15 жовтня для працівників як приватного, так і державного секторів. Тих, хто не надасть сертифіката, можуть відправити у неоплачувану відпустку. Водночас обіцяють, що звільнень не буде.

А ось якщо ви проігноруєте вимогу й все одно прийдете на роботу, то можете дістати штраф на суму до 1000 євро.

Як очікується, діяти будуть і паперові, і цифрові сертифікати. Вони мають підтверджувати, що людина вакцинувалася хоча б однією дозою, перехворіла на COVID або недавно зробила тест, який виявився негативним.

[італієць]:
«”Ковідний сертифікат” — це важливий інструмент розв’язання серйозної проблеми. У такій ситуації нам треба ефективні рішення».

[італієць]:
«Думаю, це несправедливо, бо я вільний громадянин, я можу вирішувати сам, чи отримувати такий сертифікат чи ні. Якщо цього вимагають, то виходить, що ми живемо не в демократії, а в диктатурі. Я не згоден».

Останніми тижнями в країні раз у раз спалахували протести проти обов’язкової вакцинації. Але більша частина політичних партій виступила за сертифікати, щоб не допустити нових локдаунів.

Асоціації роботодавців теж “за”. А профспілки вимагають, щоб тим, хто відмовляється від щеплень, тести робили безплатно. Утім, чиновники кажуть, що в такому разі багато хто, як і раніше, уникатиме вакцинації.

У країні щонайменше одне щеплення від COVID зробило вже майже три чверті населення.

2. Понад $ 1 млрд виділять Афганістану західні країни

Гумдопомога Афганістану
Женева, Швейцарія

Західні держави обіцяють виділити на гуманітарну допомогу Афганістану понад мільярд доларів США. Відколи владу в країні захопив рух «Талібан», там посилюється криза.

[Антоніу Гутерриш, Генеральний секретар ООН]:
«Гумдопомога не вирішить проблем, якщо економіка Афганістану обвалиться. І ми знаємо, що цей ризик величезний і що дуже не вистачає готівки. Якщо банки не запрацюють, ми навіть не зможемо платити нашому персоналові».

Як показують дослідження ООН, ще до приходу талібів, половина населення країни залежала від гуманітарної допомоги. Це коло 18 мільйонів осіб. Тепер ця кількість стрімко зростає. І все це на тлі посухи й нестачі основних продуктів.

До повторного приходу «Талібану» країна 20 років отримувала мільярди доларів міжнародної допомоги. Тепер потоки коштів перекрили. Біля банкоматів у Кабулі та інших містах шикуються величезні черги з тих, хто хоче зняти гроші. Також із липня ніхто з працівників державного сектору, зокрема клерки й поліціянти, не отримував зарплат.

Деякі учасники донорської конференції сказали, що світ мусить допомагати простим афганцям, незалежно від того, хто у владі. Але поки фінанси залишаються головним важелем тиску Заходу на талібів.

Також одна з головних вимог світової спільноти — не порушувати права жінок. Захопивши владу, таліби пообіцяли, що цього разу жінкам дозволять навчатися й працювати. Однак тепер угруповання починає докладніше описувати нові правила, і вони дуже відрізняються від того, що було останні 20 років.

Як каже «Талібан», жінкам, як і раніше, не можна буде працювати або вчитися разом із чоловіками. Для них обіцяють побудувати окремі університети, лікарні та інші установи. А ось в уряді та ЗМІ їх не буде. Їх уже почали звільняти з банків.

Під час попереднього правління талібів в Афганістані жінкам узагалі не можна було працювати. А виходити з дому дозволяли лише в супроводі чоловіків. За 20 років правління нового уряду понад 20 % жінок почало працювати.

3. Північна Корея знову випробувала ракету

Ще дві ракети
Північна Корея

Не минуло й двох днів, як Північна Корея запустила ще дві ракети. Вони вилетіли в середу вранці з її східного узбережжя.

Про це повідомила розвідка Південної Кореї. За її даними, нерозпізнані балістичні снаряди впали в море біля східного берега Корейського півострова.

Індо-Тихоокеанське командування американських збройних сил заявило, що цей запуск не загрожував безпеці військовиків США або їхніх союзників.

Раніше у вихідні Пхеньян випробував ракету великої дальності, яка здатна переносити ядерну боєголовку. Принаймні так заявили на державному телеканалі КНДР.

Це було перше випробування в Північній Кореї з березня. Воно відбулося на тлі саміту в Токіо, який проводили Південна Корея, Японія та США.

[Йосіхіде Суга, прем’єр-міністр Японії]:
«Запуск, можливо, ??балістичної ракети є обурливою загрозою миру й безпеці нашої країни й регіону».

Надійшли повідомлення, що президент Південної Кореї Мун Чже Ін закликав Китай допомогти відновити діалог із КНДР. Остання зустріч Дональда Трампа і Кім Чен Ина у 2019 році завершилася раніше й без угоди. Тоді Вашингтон вимагав від північнокорейського лідера позбутися ядерного арсеналу в обмін на послаблення санкцій.

4. Голосують у наметі: вибори в постраждалих від повені регіонах Німеччини

Проголосувати в наметі
Арвайлер, Німеччина

Долина річки Ар у Німеччині вже другий місяць відновлюється після руйнівної повені. Лихо забрало 180 життів, зруйнувало багато будинків, дороги, залізничні колії та мости.

Люди досі прибирають у своїх житлах і відновлюють інфраструктуру. Федеральні вибори тут почалися раніше, щоб усі встигли проголосувати.

Це муніципалітет Альтенар. Тут установили мобільні пункти голосування.

[місцевий житель]:
«Почув по радіо, що можна проголосувати тут, у ратуші Альтенара. Одразу вирішив приїхати. Якщо голосувати поштою, то потрібно їздити й збирати все необхідне. А це складно. Я й так багато їжджу. Тому мені легше приїхати сюди й віддати свій голос».

Члени виборчої комісії кажуть, що це лише один із можливих варіантів голосування.

[Марцель Гуртер, член виборчої комісії]:
«Через повінь адміністрації міст дуже перевантажені й працюють частково. До того ж інфраструктура зруйнована, зокрема й виборчі дільниці. Тому сьогодні є ці виборчі мікроавтобуси. Звісно, ви також можете проголосувати поштою».

Вибори в Німеччині пройдуть 26 вересня.

[місцевий житель]:
«Чудово, що нам узагалі забезпечили умови, щоб ми проголосували. Ми в постраждалій зоні. Нам приємно, що запропонували це рішення».

[місцева жителька]:
«Якби вони цього не зробили, куди б люди пішли? Вони ухвалили правильне рішення».

За результатами голосування в країні оберуть нового канцлера. Він змінить Ангелу Меркель, яка обіймала цю посаду ось уже 16 років.

5. ООН: доступ до китайського регіону Сіньцзян досі закритий

Доступу немає
ООН про регіон Сіньцзян

ООН і західні країни, як і раніше, не можуть дістати доступ до китайського регіону Сіньцзян, щоб перевірити стан мусульман-уйгурів. Про це повідомила Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет.

Надходять повідомлення, що керівна в Китаї компартія запроторила понад мільйон уйгурів до так званих центрів професійної освіти, які фактично є звичайними в’язницями.

[Мішель Бачелет, Верховний комісар ООН з прав людини]:
«На жаль, поки не можу повідомити про прогрес у пошуку реального доступу до Сіньцзян-Уйгурського автономного району. Тим часом мій офіс завершує аналіз інформації про серйозні порушення прав людини в цьому регіоні. Незабаром усі дані оприлюднять».

Китайська влада стверджує, що всі, хто був у центрах профосвіти Сіньцзяну, уже вийшли на роботу. Перевірити ці твердження неможливо, знову ж таки через закритість регіону.

Правозахисники кажуть, що компартія намагається змусити уйгурів зректися власної віри й культури. Таких переслідувань зазнають не лише китайські мусульмани, але також і тибетці, парафіяни домашніх християнських церков та послідовники медитативної практики Фалуньгун.

6. У Лівані найбіднішим сім’ям дадуть гроші

Грошові картки
Ліван

Ліванець Амер показує будинок, у якому живе він та його сім’я. Каже, що він єдиний годувальник, старший син поки безробітний.

[Амер Аль-Хакім, житель Лівану]:
«Не можу спати в кімнаті, бо вона на вигляд нагадує в’язницю. Моя сім’я дуже велика».

Уряд Лівану оголосив, що замість субсидій виділить фінансову допомогу. Так, понад пів мільйона сімей отримає картки з грішми.

[Рамзі Машрабія, міністр соціальної політики Лівану]:
«Допомогу дістане 500 тисяч сімей. У межах програми виділять по 25 доларів на кожного члена сім’ї, якому треба підтримка. Максимум п’ятьом членам. Додатково по 15 доларів дадуть кожній родині, у якій є старші за 64 роки».

Згідно з даними ООН, за межею бідності опинилося 78 % ліванців.

[Мона Садек, жителька Лівану]:
«Ця грошова картка — не супер, та хоч якась підтримка. Пляшка олії зараз коштує коло 10 доларів, кілограм цукру — 80 центів. Купити рис за нинішніми цінами неможливо. Про м’ясо ми лише мріємо. Що за часи?»

Програма субсидій була нездійсненною — на неї треба було шість мільярдів доларів. До того ж розподіляти гроші заважала корупція.

Коли почалася криза, влада вирішила відмовитися від субсидій. Через це подорожчало пальне й інші життєво важливі товари. Тепер, за даними Світового банку, країна занурилася в найглибшу депресію в сучасній історії.

7. Через посуху в Бразилії висихають водосховища

Водосховища висихають
Піракая, Бразилія

Бразилія — один із сільськогосподарських гігантів світу. Але тепер країна переживає найгіршу майже за століття посуху. Брак дощів завдає фермерам величезних збитків. А уряду доводиться переходити на дорожчу енергію від ТЕС, що своєю чергою погіршує інфляцію.

Усі водосховища в районі Сан-Паулу поступово висихають. Деякі вже більше нагадують калюжі.

[фермер]:
«Три місяці тому тут було повно води. Тепер ми стоїмо на дні водосховища. Риби вже не половиш. Її не залишилося».

Екологи кажуть, що у водосховищах Сан-Паулу води менше, ніж було перед початком попередньої водної кризи 2014 року.

[Суелі Араужу, кліматолог]:
«Водна криза — це прямий наслідок кліматичної кризи. У Бразилії до неї переважно призвело вирубування лісів».

Ця засуха зачепила не лише Бразилію, а й увесь регіон. Як очікують, уже наприкінці року гідроелектростанції Аргентини й Чилі також почнуть давати менше електроенергії.

А це означає, що ці країни теж переходитимуть на обігрів викопним паливом — вугіллям та газом. Бразилії це дуже невигідно, адже вона розраховує на імпорт електроенергії з Аргентини й газу з Болівії.

Уряд Бразилії вже закликав громадян економити електроенергію. Але віялових відключень світла поки не планують.

8. Аналіз крові для виявлення 50 видів раку тестують у Великій Британії

Новий онкологічний тест
Велика Британія

У Великій Британії почали тестувати революційний аналіз на виявлення онкології. Завдяки йому знаходитимуть коло 50 видів раку до появи симптомів.

Тестування проводить Національна служба охорони здоров’я Англії.

[Аманда Притчард, вик. директор Національної служби охорони здоров’я]:
«Пацієнти матимуть значно більше шансів на одужання, а лікування спроститься. Отже, відсьогодні ми запрошуватимемо людей здавати кров на аналіз у зручних місцях, таких як торгові центри й парки».

Нині онкологію знаходять за допомогою біопсії. Тобто шматочок тканини беруть на біохімічне дослідження. Але цей аналіз призначають, лише коли появляться симптоми.

А новий метод виявляє ранні зміни у структурі ДНК клітин крові. Його назвали тест «Галлері». Він допоможе знаходити онкологію раніше, тобто підвищить шанси на виживання.

[Аманда Притчард, вик. директор Національної служби охорони здоров’я]:
«Наш довгостроковий план — постаратися досягти 75 %, тобто виявляти три чверті випадків на першій і другій стадіях».

У дослідженні візьмуть участь 140 тисяч осіб віком від 50 до 77 років. Триватиме воно два роки.

9. Компанія «Apple» показала новий «iPhone 13»

Новий «iPhone 13»
Каліфорнія, США

Ось такий на вигляд новий «iPhone 13». Яблучна лінійка була очікуваною, але деякі пристрої стали приємним сюрпризом.

На презентації в Каліфорнії «Apple» продемонструвала розширені можливості підключення до 5G, швидші чипи й чіткіші камери, водночас ціни на телефони залишилися колишніми.

«iPhone 13» оснастили новим чипом під назвою «A15 Bionic». Він підтримує такі функції, як автоматичний переклад тексту. Телефон також має поліпшений дисплей, збільшений час автономної роботи й кінематографічний режим для автоматичної зміни фокусу під час знімання відео.

Apple заявила, що «iPhone 13» матиме спеціальні антени 5G і радіокомпоненти для більших швидкостей. Айфони будуть п’яти кольорів із пам’яттю 128, 256 і 512 гігабайтів.

Компанія також оновила свій «iPad Mini», що може підключатися до 5G. Новий дизайн робить його схожим на дорожчі моделі «iPad Air» і «Pro». Цей невеликий планшет і став сюрпризом.

[Боб О’Доннелл, аналітик]:
«Цікаво те, що на заході “Apple” були очікувані новинки, але без сюрпризів теж не обійшлося, особливо там, де їх не чекали. За іронією, “iPad Mini” став зіркою шоу. По правді сказати, він дорогий, але технології в ньому досить круті».

Ціни на телефони в США починатимуться від 699 доларів. Продавати почнуть 24 вересня.

10. Скрипка для бідних: як із ПВХ роблять інструменти

Скрипки з ПВХ
Санту-Андре, Бразилія

Бразильський умілець Іван робить скрипки. Але не прості, а бюджетні. Зі звичайних водопровідних ПВХ-труб.

Матеріал дістав нове застосування.

[Іван да Сілва Олівейра, майстер]:
«Цей процес вимагає певної роботи й часу. Неможливо зробити інструмент із ПВХ швидко».

У Сан-Паулу десятки дітей дістали можливість вільно грати на цьому вже не такому дорогому інструменті.

[Іван да Сілва Олівейра, майстер]:
«Найголовніше — донести музику до всіх верств населення, до всіх людей».

Ідея виготовляти скрипки з ПВХ виникла у 2018 році. Попит на звичайні інструменти був високим, а отримати їх могли лише ті, хто знайшов спонсора.

Але завдяки такій скрипці з перероблених матеріалів навчатися музики змогло більше дітей від 7 до 17 років. Вони навіть створили оркестр.

[Габріель Сантуш Еспіноза, музикант]:
«Це сенсація! Труба, якою тече вода, тепер несе музику й допомагає людям, які хочуть навчитися грати на скрипці».

Крім скрипок, із ПВХ почали робити й віолончелі.

[Рожеріо Швіндт, диригент]:
«Уважаю, що створення інструментів із ПВХ — це щось чарівне. Це не просто шматок ПВХ. Він проходить через процес різання, нагрівання, формування, і зрештою виходить скрипка».

Звичайна скрипка коштує коло 150 доларів США. Ціна інструмента, зробленого професіоналом, може перевищувати 1500 доларів. А ось скрипку з ПВХ продають за 57 доларів.

11. 1000 звірів за рік урятувала австралійська організація

Порятунок диких тварин
Канберра, Австралія

Виростити дитинча вомбата — справа клопітка й важка. Але для австралійки Шерон Вудворд це стало сенсом життя.

[Шерон Вудворд, волонтерка]:
«Тварини потрапляють під нашу опіку, бо осиротіли, хворі або поранені. І ми даємо їм другий шанс на життя».

Шерон допомагає австралійській природоохоронній організації, яка рятує диких тварин. Волонтери цілими днями доглядають за підопічними.

[Шерон Вудворд, волонтерка]:
«Це велика відповідальність. Треба бути тут майже постійно, щоб доглядати за ними й годувати».

Торік організація відповіла на 12 тисяч викликів і реабілітувала більш як 1000 тварин. Ці зусилля не залишилися непоміченими. Місцева влада виділила організації 74 тисячі доларів США та пообіцяла фінансову підтримку ще на три роки.

На ці гроші можна, наприклад, найняти ветеринара.

[Лінді Батчер, президент організації ACT Wildlife]:
«Було б добре мати свого ветеринара, що спеціалізується на диких тваринах. Це допоможе нам впевнено планувати роботу».

Тим часом природоохоронці кажуть, що допомога волонтерів їм важлива не менше, ніж гроші.

[Енджі Чешир, співробітниця організації ACT Wildlife]:
«На відміну від домашніх улюбленців за звірами нікому доглядати. Це роблять лише волонтери, які опікуються хворими й пораненими тваринами. Без них ми б не впоралися».

Найдовше під опікою людей перебувають дитинчата. Приміром, щоб виростити вомбата потрібно понад півтора року.

12. Потягати за хвіст: як болівійський гід дружить із диким крокодилом

Дивна дружба
Бені, Болівія

Потягати за хвіст величезного крокодила — на таке зважиться не кожен. Але одному болівійському гідові, який водить амазонськими джунглями, це чомусь вдається. Чому — і сам не знає. Можливо, рептилія дозволяє всякі зухвалості й не чіпає, бо той її підгодовує.

Алехандро Гіл так поводиться лише з одним крокодилом. Назвав його Хесусом. Дивна дружба триває вже не перший рік. До слова, крокодили живуть приблизно як люди — до 100 років.

[Алехандро Гіл, друг крокодила]:
«Ми бачимо Хесуса лише в посушливий сезон, коли в річці мало води. Це починається приблизно 15 серпня. А в січні ми його втрачаємо, бо річка стає дуже глибокою й заливає береги».

Алехандро зізнається, що досі нервується. Жодних гарантій безпеки немає — усе на свій страх і ризик. Туристів до чотириметрової рептилії не підпускає.

[Алехандро Гіл, друг крокодила]:
«У мене коліна тремтять, коли працюю з Хесусом. Я завжди дуже боюся, дуже обережний і також із повагою ставлюся до туристів. Гіди в Якумі й у всій Болівії запитують туристів, чи хочуть ті це бачити, і якщо вони згодні, то я це роблю. Якщо хоч хтось не хоче, то ми цього не робимо».

Це далеко не перший відомий випадок дружби людей із дикими крокодилами. Так, в Африці є село, де ці рептилії взагалі не нападають на місцевих жителів. Ті у відповідь шанують їх як священних тварин.

13. Як помитися й поїсти за умов невагомості

Секрети невагомості
Підготовлення до польоту

Як помитися, поїсти чи позайматися спортом у повній невагомості? Тепер ці цікавить не лише астронавтів і космонавтів. 16 вересня в космос полетів перший корабель тільки з цивільним екіпажем. Його побудувала компанія «SpaceX». Політ триватиме три дні.

Ось так команда митиме голову. Процес показала американська астронавтка Меган Макартур.

[Меган Макартур, астронавтка НАСА]:
«Я наношу трохи цього незмивного шампуню. Потім втираю, як ми це робимо на Землі. Далі розчісую».

Їсти слід особливо обережно.

[Меган Макартур, астронавтка НАСА]:
«Якщо їсти надто швидко, то частина рідини з харчових пакетів розлетиться. Тоді дістанеться й товаришам по команді. Потім цю рідину знайдуть через тиждень у повітропроводі або десь іще. Кожна дрібниця, яку на Землі сприймаєш як належне, у космосі стає проблемою. Згодом це стає звичкою, але її треба виробити».

Не всі люди добре переносять невагомість. Багато хто відчуває, ніби він постійно падає.

[Марк Ванді Гай, астронавт НАСА]:
«Невагомість — це як американські гірки. Коли долаєте крутий підйом, вас підкидає на сидінні. І саме це я відчув у космосі. Однак це триває годинами. Постійно відчуваю, що падаю на Землю. Насправді так і є. Просто ми рухаємося так швидко, що постійно промазуємо. І це триває місяцями».

Команду цивільного екіпажу очолив мільярдер Джаред Айзекман — засновник однієї із платіжних систем. Решту відібрали під час глобального конкурсу.

14. Met Gala: у чому красувалися зірки на червоній доріжці

Met Gala – 2021
Нью-Йорк, США

Зірки музики, кіно та спорту вийшли на червону доріжку в Нью-Йорку. Це Met Gala — щорічний захід зі збору коштів для Інституту костюма Метрополітен-музею.

Відкрили захід актор Тімоті Шаламе, співачка Біллі Айліш, поетеса Аманда Горман і японська тенісистка Наомі Осака. Цього року вони разом головують на благодійному вечорі.

Одночасно в Інституті костюма відкрилася щорічна виставка моди. Цього року її тема звучить так: «В Америці: лексикон моди». До речі, голова Інституту з 1995 року — знаменита Анна Вінтур, головний редактор американського видання журналу Vogue. Цього разу вона прийшла в елегантній сукні з квітковим принтом і рюшами.

Гості можуть потрапити на Met Gala лише за запрошенням. Їхні внески — найпомітніше джерело фінансування Інституту.

З’явилася на червоній доріжці й дочка баскетболіста Кобі Браянта, який разом з іншою дочкою загинув торік під час аварії приватного вертольота. Її плаття хоч і яскраве, та не дуже зручне.

[Наталія Браянт, дочка Кобі Браянта]:
«Сидіти в цій сукні я не можу. Моя команда допомогла мені її одягти. І, звісно, мій радник у створенні образу — моя мама. Дуже приємно опинитися на червоній доріжці й усіх побачити. Усі дуже доброзичливі й привітні».

Торік захід скасували через пандемію. Цього разу гостей удвічі менше, ніж зазвичай, — коло 300. Усі мусять мати щеплення проти COVID.

15. Магію «Disney» розкривають на виставці в Мілані

Магія «Disney»
Мілан, Італія

Жив-був на світі один чоловік. І якось раз він намалював мишку. Потім зробив мультик. А після того захопив увесь світ.

Таку казку можна скласти про Волта Діснея, який у середині минулого століття переказав усі найвідоміші європейські казки.

Магії його мультиків присвятили виставку в Мілані. Вона розкриває секрети анімаційних студій, показує, як змушували оживати Геракла, щоб він здійснював свої подвиги, і як троє поросят тікали від злого вовка.

[Федеріко Ф’єконі, куратор виставки]:
«Це занурення в міфи й легенди, у бувальщини й казки. Виставка має чотири частини. Можна дізнатися, як зароджувалися історії, звідки взялася Спляча Красуня, Білосніжка й Піноккіо».

На виставці багато архівних матеріалів. Приміром, згідно з ними, мультик про короля Артура 1963 року під назвою «Меч у камені» – це екранізація однойменного роману 1938 року.

[Крістен Маккормік, співробітниця бібліотеки «Disney»]:
«Дослідницьку анімаційну бібліотеку “Disney” із самого початку задумав і створив Волт Дісней. Він зберіг усі ілюстрації з ранніх мультфільмів. Наша колекція охоплює період від заснування студії до недавнього мультика “Раян і останній дракон”».

Відвідувачі можуть побачити перші ескізи Сплячої Красуні й дізнатися, що прототипом принцеси Аврори була кінозірка Одрі Хепберн.

Особливу увагу приділили «Піноккіо» та його італійському походженню.

[Федеріко Ф’єконі, куратор виставки]:
«Не включити Піноккіо просто не можливо. Його малювали великі ілюстратори з початку XIX століття. У 1935 році, відвідавши Європу, Волт Дісней привозить до студії кілька книг із зображеннями Піноккіо, серед яких були ілюстрації батька й доньки Кавальєрі. Вражає, що на виставці можна побачити зв’язок з Італією».

Експозиція буде відкритою до лютого.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: