26.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 22 по 26 серпня)

Огляд світових подій (з 22 по 26 серпня)

1. Після смертоносних вибухів в аеропорту Кабула евакуація триває Вибухи в аеропорту Кабул, Афганістан У Міжнародному..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

1. Після смертоносних вибухів в аеропорту Кабула евакуація триває

Вибухи в аеропорту
Кабул, Афганістан

У Міжнародному аеропорту Кабула триває евакуація. Напередодні біля повітряної гавані сталося два вибухи. Загинули десятки цивільних та щонайменше 13 американських армійців. Ще десятки госпіталізовано з пораненнями.

Як повідомляють ЗМІ, до інцидентів, імовірно, причетний терорист-смертник. Перша детонація сталася біля входу до аеропорту. Там юрбилося багато людей, які хотіли залишити Афганістан.

Американські джерела повідомили, що там зчинилася стрілянина, і всіх громадян США закликали негайно покинути прилеглу територію.

Пізніше ще один вибух стався біля готелю поблизу аеропорту. Рух «Талібан» повідомив про загиблих серед своїх бойовиків, які охороняли аеропорт.

Відповідальність за інциденти поклали на угруповання «Ісламська держава». Про можливі напади ІДІЛ попереджали й таліби.

Деякі західні країни вирішили припинити евакуацію раніше за узгоджений із талібами термін — 31-ше серпня. Зокрема, Німеччина. Останній рейс із Кабула до цієї країни здійснила узбекистанська авіакомпанія. Загалом Німеччина вивезла 5300 осіб, зокрема німецьких і афганських громадян.

А прем’єр Великої Британії обіцяє, що евакуація триватиме й після терактів.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Ми збираємося й далі вести цю операцію і зараз наближаємося до її кінця. Ми вже вивезли більшу частину тих, кого треба було вивезти: британців, афганців, перекладачів та інших. Для Великої Британії це феноменальна операція. За десятиліття не було нічого подібного. Теракт показав, що важливо вести цю роботу й далі, якомога швидше й ефективніше».

Президент США Джо Байден оголосив, що Вашингтон знайде всіх винних. А представники Пентагону зазначають, що загроза нових вибухів у Кабулі й далі існує.

«Ісламська держава» — це угруповання, яке протистоїть і «Талібану», і західним силам. Вона заявила, що ціллю її смертника були перекладачі та інші афганці, які співпрацювали з американськими військовиками.

2. В Іспанії обвалився житловий будинок, шукають тих, хто вижив

Обвалився будинок
Пеніскола, Іспанія

В Іспанії обвалився житловий триповерховий будинок. Трагедія сталася в курортному місті Пеніскола, що в регіоні Валенсія.

Подія сталася близько 8 години вечора 25 серпня. У будинку було 20 квартир. Жили там переважно туристи, і багатьох на момент обвалення не було вдома — вони гуляли.

На місці працюють рятувальники. Під завалами опинилося щонайменше троє людей. Одного чоловіка знайшли. Він був притомним і говорив із пожежниками. Його вдалося врятувати. Тепер шукають матір із дитиною.

[Енріке Геа, пожежник]:
«Рятували його з 8 вечора до 12 ночі. Тепер шукаємо інших».

[Карлос Віргілі, пожежник]:
«Дуже складна робота. Ми доклали багато зусиль, і все вийшло. Зверху було чимало уламків. Ми зробили отвір, зміцнили зону, оскільки вона була дуже хиткою, і могло статися все, що завгодно».

Що саме стало причиною обвалення, поки невідомо. Будинок звели кілька десятків років тому. Триває слідство. Можливо, це сталося через підтоплення, до якого призвели дощі.

3. У Гаїті після землетрусу люди грабують вантажівки з їжею

Без їжі та води
Гаїті

Знавіснілі від голоду люди грабують вантажівки з гуманітарною допомогою. Це Гаїті. Багато постраждалих від недавнього землетрусу опинилися в дуже скрутному становищі. Люди живуть у наметах, без їжі та води.

Міжнародна гуманітарна допомога до країни надходить, але людям часто не дістається. У багатьох здають нерви.

Це стихійне наметове містечко в горах, що в департаменті Гранд-Анс. Утім, це навіть не можна назвати наметами. Люди роблять житла з підручних засобів.

Тут, уздовж дороги, оселилося близько сотні селян. Вони втратили будинки та врожай. Також не стало спеціальних ям, куди вони збирали дощову воду.

Багато хто — з дітьми. У цієї жінки їх п’ятеро.

[постраждала від землетрусу]:
«Нам треба їх годувати, поїти й одягати. Вони плачуть — голодні й хочуть пити. Нам потрібні ліки».

У тяжкому становищі після землетрусу опинилося понад півмільйона дітей. У таборах поширюються інфекційні захворювання.

[постраждала від землетрусу]:
«У нас в горлі пересохло. Немає виходу, крім як залишатися тут. Діти плачуть і просять поїсти й попити. Сидимо тут, тому що більше нічого не можемо вдіяти».

[Ліндор Обєд, пастор]:
«Люди в складній ситуації. Це справді сумно. Їхні будинки зруйновано. Вони живуть у наметах під дощем. Це катастрофа, жахливе становище. Це не місце для життя».

Загалом унаслідок землетрусу 14 серпня в Гаїті загинуло понад 2200 осіб, ще більш як 340 уважають зниклими безвісти. Понад 12 тисяч дістало тілесні ушкодження. Зруйновано близько 130 тисяч будинків.

Рятувальні та відновлювальні роботи ускладнюють повені й зруйновані дороги. А ще політичний хаос у країні.

4. На Шрі-Ланці через зростання смертності від COVID-19 почали робити картонні труни

Картонні труни для померлих від COVID-19
Дехівала-Маунт-Лавінія, Шрі-Ланка

На Шрі-Ланці труни тепер роблять картонні. Через коронавірус зросла смертність, і малозабезпеченим сім’ям важко знайти гроші на похорон. А картонна труна вшестеро дешевша за дерев’яну.

Ідея належить чиновнику з міста Дехівала-Маунт-Лавінія, де й працює фабрика з виробництва бюджетних трун.

[Пріянтха Сахабанду, міський радник]:
«Пів року тому ми показали зразок міській раді, і вона його схвалила. Під час поширення коронавірусу людям стало важко купувати дорогі дерев’яні труни».

На фабриці використовують картон із вторсировини. На один виріб іде пів години роботи. Труна витримує вагу до 100 кілограмів. Коштує 22 долари.

На Шрі-Ланці померлих здебільшого кремують. Картонна труна згорає швидко, і до атмосфери потрапляє менше вуглекислого газу. До того ж вирубують менше дерев.

[Пріянтха Сахабанду, міський радник]:
«У країні щодня (з різних причин) умирає приблизно 400 осіб. Щоб зробити 400 трун, треба зрубати від 250 до 300 дерев. Щоб зберегти природу, я запропонував міському комітету охорони здоров’я виготовляти картонні труни».

Фабрика випустила вже 350 картонних трун. Зараз тут роблять ще 150, і замовлення й далі надходять.

На острові з кінця липня зростає кількість заражень коронавірусом. Новий спалах спричинило поширення дельта-штаму. 20 серпня влада на півтора тижня запровадила жорсткий локдаун. А наступного дня в країні зареєстрували 198 смертей за добу. Це найвищий показник за весь час пандемії.

5. Рівень найбільшого водосховища США опустився до критичної позначки

Рекордно низький рівень води
Болдер-Сіті, США

Південний захід США, який переживає найбільшу посуху, тепер змушений економити воду. Уперше щодо найбільшого водосховища країни, яке називається Мід, офіційно запроваджено режим надзвичайної ситуації. Рівень води опустився до критичної позначки.

Водосховище Мід утворилося через греблю Гувера, зведену на річці Колорадо, що за 50 кілометрів від Лас-Вегаса. З жовтня три штати США почнуть отримувати з нього менше води. Це Аризона, Невада та Нью-Мексико.

Найбільше це зачепить Аризону. Вона втратить 18 % обсягу води, Невада — 7 відсотків, а Нью-Мексико — п’ять.

[Джон Ентсмінгер, представник водного департаменту Невади]:
«Маємо адаптуватися до нової реальності теплішого й посушливішого клімату. Водні ресурси річки Колорадо не такі, як були сто років тому».

Водосховище Мід з’явилося в 30-х роках минулого століття. Воно постачає воду до 25 мільйонів жителів міст Лос-Анджелес, Сан-Дієго, Фінікс, Тусон та Лас-Вегас.

Обсяг води, що скидається, щорічно визначають, досліджуючи рівень у водосховищах взимку. Очікується, що в січні висота озера Мід становитиме 325 метрів. Це майже на три метри нижче за критичну позначку.

[Том Бущацке, голова департаменту водних ресурсів Аризони]:
«Дослідження показали, що в липні 2023 року рівень озера Мід опуститься нижче за 314 метрів. Згідно з планом дій в умовах посухи, Аризона, Каліфорнія та Невада мають провести консультації і не допустити, щоб рівень опустився нижче за 311 метрів».

Через посуху міліє і водосховище Пауелл. Його вважають другим за величиною в США після Міда.

6. Імовірність виникнення повені у Європі тепер на 20 % вища

Повені почастішають
Дослідження в Європі

Руйнівні та смертоносні повені в Західній Європі цього літа. Таке складно забути. І, схоже, таке природне лихо в регіоні скоро стане нормою. Як з’ясували науковці, через зміни клімату ймовірність їх виникнення тепер зросла на 20 %.

[Фредеріке Отто, кліматолог]:
«Те, що раніше ставалося раз на 100 років і що можна було використовувати як модель, щоб підготуватися, змінилося. Найголовніший урок, який ми дістали, це те, що екстремальна погода стала смертоносною, і до цього слід поставитися серйозно».

Цьогорічні липневі дощі спричинили повені, які зносили будинки й стовпи. Загинуло понад 200 осіб, здебільшого в Німеччині. Десятки жертв були й у Бельгії, а в Нідерландах тисячі людей були змушені тікати з дому.

Аналіз проводило коло 40 вчених з ініціативної групи World Weather Attribution. Вони досліджували ситуацію в Німеччині, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі, Швейцарії та Франції. Використовували місцеві метеорологічні записи й комп’ютерне моделювання.

Як з’ясувалося, літні зливи стали ряснішими, бо тепле повітря містить більше вологи. У деяких регіонах імовірність їх виникнення зросла в десять разів.

[Ральф Тумі, кліматолог]:
«Те, що люди гинуть в одній із найбагатших країн світу, воістину шокує. І гадаю, це свідчить про те, що насправді ніде не безпечно».

Зміна клімату цього літа проявилося і в інших регіонах. Так, у США посилилася посуха, у Канаді була смертоносна спека, а Сибір охопили небувалі пожежі.

7. Solar Orbiter зробив нові кадри Венери

Відблиски Венери
Нові кадри Solar Orbiter

Ось такою постала Венера перед космічним апаратом Solar Orbiter на початку цього місяця. Дорогою до Сонця він пролітає повз цю планету вже вдруге.

На кадрах видно затемнену ділянку Венери, яка прихована від нашої зірки, а також її освітлені зони.

Апарат зробив ці кадри за допомогою камери для фотографування геліосфери SoloHI. Тоді він наблизився до Венери на відстань 7995 кілометрів.

Solar Orbiter використовує гравітацію планети, щоб наблизитися до Сонця, а також змінити свою орбіту й дістати доступ до інших ділянок зірки.

Solar Orbiter — це результат співпраці Європейського космічного агентства й НАСА. Його запустили в лютому 2020 року.

Місія космічного апарата — дослідити полярні ділянки Сонця.

У листопаді цього року Solar Orbiter має облетіти Землю, а на період з 2022 по 2030 рік заплановано ще шість обльотів Венери.

До того ж він проведе спільні дослідження з американським сонячним зондом «Паркер». Той перебуває на геліосферній орбіті з 2018 року.

8. 20 тонн мертвої риби прибило до іспанського узбережжя

20 тонн мертвої риби на узбережжі
провінція Мурсія, Іспанія

Понад 20 тонн мертвої риби прибило до узбережжя лагуни Мар-Менор в іспанській провінції Мурсія. Прокуратура порушила справу. А екологи б’ють на сполох: процес загибелі морської екосистеми може стати незворотним. Вони закликають владу до негайних дій.

[Наталія Льоренте Ності, член групи Ecologists in Action]:
«Ось уже чотири дні на пляжі викидає величезну масу мертвої риби. Група “Екологи в дії” ще десятиліття тому попереджала про небезпеку. Лагуна може перетворитися на величезний басейн із добривами».

Регіональна влада звинувачує в загибелі риби аномальну спеку. Але екологи стверджують: причина — у забрудненій воді, що стікає до лагуни з фермерських полів, а також у розширенні міст.

[Наталія Льоренте Ності, член групи Ecologists in Action]:
«Усе це відбувається через зливання великих обсягів води, забрудненої фосфатами. До лагуни ще потрапляють підземні води, що містять багато нітратів».

Через фосфати й нітрати у воді розростаються водорості. Вони блокують сонячне світло, також у воді знижується рівень кисню. Як наслідок, гинуть морські мешканці.

Лагуна Мар-Менор відокремлена від моря 22-метровою піщаною косою. Цю затоку площею 170 квадратних кілометрів називають найбільшим плавальним басейном у світі. Колись вона приваблювала туристів, але останніми роками їх відлякують екологічні проблеми.

Риба тут масово гине не вперше. Таке спостерігали у 2016 і 2019 роках. Цього разу місцеві жителі вийшли з протестом. Вони вимагають зупинити забруднення лагуни.

9. У США вистежують і знищують азійських шершнів

Знайти й знищити
Полювання на шершнів у США

Пастки, радіопередавачі та спеціальні пилососи. До знищення азійських шершнів у США поставилися дуже серйозно.

Ці комахи тут чужорідні. Уперше їх виявили минулого літа й відразу забили на сполох, оскільки вони можуть витіснити медоносних бджіл, яких і так дедалі менше.

[Стівен Спічігер, ентомолог]:
«Тільки-но в якійсь місцевості з’являється чужорідний організм, то наслідки неминучі. На жаль, ми знаємо, що це вже позначилося на сільському господарстві, бо стало менше медоносних бджіл».

На цих курсах, які організували неподалік від канадського кордону, вчать знаходити гнізда шершнів. Саме там сидить матка, яку треба вбити. Але знайти їх не так просто.

[Кріс Луні, ентомолог]:
«Уся наша програма сфокусована на трьох завданнях. Знайти шершнів за допомогою пасток і повідомлень людей, які їх бачили. Закріпити на них радіопередавачі, щоб вистежити їхнє гніздо, сховане в гущавині лісу. Третє — знищити гніздо».

Усюди розвішують пастки — пляшки із джемом чи апельсиновим соком. Коли вдається зловити шершня, до нього прикріплюють крихітний радіопередавач. За його допомоги можна простежити, куди полетить комаха.

Якщо гніздо знайдено, то саме час одягати захисний костюм.

[Джессіка Рендон, співробітниця департаменту сільського господарства]:
«Дуже громіздкий. Та гадаю, це добре. Почуваюся захищеною — усе щільно закрито».

Дерево з гніздом обмотують плівкою, а потім витягають комах за допомогою спеціального пилососа.

Азійські шершні найбільші у своєму роді. Довжина особини може сягати п’яти сантиметрів.

10. Як вівчарки й вівці рятують бандикутів в Австралії

Повернення бандикутів
Данкелд, Австралія

Тасманійський бандикут, або сумчастий борсук. Цей малюк — представник австралійського виду, що вимирає. Колись такі звірята вільно бродили луками Зеленого континенту. Але поява завезених хижаків, таких як лисиць, поставила їх на межу зникнення.

[Девід Вільямс, зоолог]:
«Вони справді існують. Ховаються за великими парканами й на островах, де вони в безпеці. Але на звичайних луках материка їх тепер не зустріти».

Це операція відновлення бандикутів. Її готували багато років. До дикої природи Західної Австралії випускають 20 особин. Тварини нічні, тому все відбувається при світлі місяця. До того ж ідуть бандикути не самі, а в супроводі великої компанії: сторожових собак і… овець.

Вівчарки мареми вміло відлякують хижаків, і в Австралії вони вже давно охороняють колонії пінгвінів. Бандикутам не дуже до вподоби сусідство із псами, тому зоологи додали ще одних попутників — овець.

[Девід Вільямс, зоолог]:
«Собаки зосередяться на вівцях, а загалом вийде, що всі вони житимуть по сусідству з бандикутами. Це такий собі захист через довірених осіб».

Експеримент корисний і для землі. Бандикути — невтомні землекопи. Розпушуючи ґрунт, збільшують його вологість і родючість.

[Гейлі Гловер, фермер]:
«Поліпшення структури ґрунту — ключова мета сільського господарства. Якщо безліч тварин, що бігають навколо, будуть виконувати цю роботу за нас, це буде фантастика».

Якщо експеримент матиме успіх, дедалі більше бандикутів повертатимуть до дикої природи під пильним наглядом сторожових собак.

11. Бразильський чемпіон-каноїст надихнув дітей-аборигенів займатися веслуванням

У каное до мрії
Манаус, Бразилія

Діти Амазонки, які виросли на воді з веслами в руках, тепер ідуть до нової мрії. На Олімпіаді в Токіо бразилець Ізакіас Кейрос завоював золото у веслуванні на каное. Це надихнуло підлітків почати тренуватися.

[Таїлу Понтеш-де-Араужу, 17-річний каноїст]:
«Він мотивує мене веслувати щодня».

Таїлу живе в селі Трес-Унідос і тренується в притоці Амазонки. Разом із ним у спеціальній програмі бере участь коло 60 інших підлітків і дітей.

[Таїлу Понтеш-де-Араужу, 17-річний каноїст]:
«Моя мрія — узяти участь в Олімпіаді й завоювати медалі, а також продовжувати кар’єру. Це не просто. Нам нічого просто не дається».

Тренер каже, що місцеві жителі зазвичай гребуть плавно й беззвучно, щоб не сполохати рибу. Але в спортивному веслуванні техніка абсолютно інша.

[Нівальду Олів’єра Кордеро, тренер]:
«Вони наче народилися в традиційних каное. Це допомагає їм із балансом і спортивним духом».

Діти тренуються по чотири години на день. Усе обладнання їм надають безплатно.

[Нівальду Олів’єра Кордеро, тренер]:
«Після того як Ізакіас Кейрос виграв (на Олімпіаді) золоту медаль, дедалі більше дітей зв’язуються зі мною і хочуть зареєструватися. Наші двері відчинені для всіх».

Курси відкрила Бразильська федерація веслування на каное за сприяння кількох некомерційних організацій.

12. Які зірки заробили найбільше за всіх, розповів тижневик Variety

Найбільш оплачувана зірка
Рейтинг Variety

Деніел Крейг, який зіграв знаменитого агента «007», став найбільш оплачуваною кінозіркою світу. Завдяки контрактам із «Netflix» він заробив колосальні 100 мільйонів доларів. Про це свідчить рейтинг провідного американського тижневика Variety.

Такі доходи актор отримав здебільшого за підписання контрактів на два сиквели фільму «Ножі наголо». Це стрічка Раяна Джонсона, у якій Крейг грає ексцентричного детектива.

На другому місці — Двейн Джонсон. Зірка «Форсажу» і «Джуманджі» заробив коло 50 мільйонів доларів. Частково завдяки угоді на 30 мільйонів за роль в екшн-фільмі «Red One», який купив «Amazon».

Компанія «Amazon» також володіє «MGM». Це американська кіностудія, якій належить франшиза на фільми про Джеймса Бонда. У травні цього року її придбали за вісім мільярдів 450 мільйонів доларів. Як наслідок, вона отримала величезну бібліотеку фільмів і телешоу і стала серйозним конкурентом для платформ потокового відео, таких як «Netflix» і «Дісней+».

Третє місце в рейтингу доходів розділи Вілл Сміт і Дензел Вашингтон. Вони заробили по 40 мільйонів доларів за фільми «Король Річард» і «Дрібниці». Водночас кіностудія «Warner Bros» зважилася на гібридний реліз, тобто на випуск новинок одночасно і на «HBO Max», і в кінотеатрах.

Список акторок із найвищим доходом очолила Дженніфер Лоренс. Вона заробила 25 мільйонів доларів за чорну комедію від «Netflix» і режисера Адама Мак-Кея «Не дивись угору». Перше місце вона розділила з Джулією Робертс, яка знялася в трилері «Залиш світ позаду».

Зірка «Загубленого міста Д» Сандра Баллок посіла друге місце із 20 мільйонами доларів. Екшн-фільм про пригоди в джунглях, у якому знімалися Ченнінг Татум, Бред Пітт і Деніел Редкліфф, планують випустити наступного року на «Netflix».

13. Давньоримський фастфуд: яку їжу продавали на вулицях Помпеїв

Давньоримський фастфуд
Помпеї, Італія

Це давньоримський фастфуд. У таких крамницях перехожим продавали гарячу їжу та напої. Нещодавно так званий термополій став новою пам’яткою давнього міста Помпеї в Італії.

Називається він «Аселліна». Зберігся майже повністю, з усією обстановкою.

У таких барах обідали переважно представники нижчого й середнього класів.

Загалом у Помпеях знайшли майже 80 термополіїв. Але цей унікальний, бо тут збереглися прикраси й малюнки. Найімовірніше на них зображено те, що готували в цьому закладі.

[Габріель Цухтрігель, директор Археологічного парку «Помпеї»]:
«Ми бачимо горщики й амфори там, де вони стояли в той час. Тобто можна уявити, як вони, а також зображення були частиною повсякденного життя, а не окремими творами мистецтва».

Звідси гостей ведуть до Будинку саду й Будинку Оріона. Ці два місця поки реставрують. Тут можна на власні очі побачити роботу археологів, які повертають до життя те, що загинуло коло 2000 років тому.

[Габріель Цухтрігель, директор Археологічного парку «Помпеї»]:
«Ми хочемо показувати не тільки остаточний результат розкопок, знайдені горщики й пам’ятки. Ми хочемо показати процес розкопок, реставрації, яке все на вигляд за лаштунками».

Помпеї загинули в 79 році нашої ери. Вулкан Везувій викинув гігантську хмару каміння, попелу й диму заввишки до 33 кілометрів. Теплова енергія від виверження набагато перевершувала ту, що утворилася під час вибуху атомної бомби в Хіросімі.

14. Мадрид очима художника: майстерня Антоніо Лопеса просто неба

Майстерня просто неба
Мадрид, Іспанія

Це Антоніо Лопес — один із найвідоміших сучасних художників Іспанії. 85-річний маестро у чудовій формі і взявся за амбітний проєкт. З липня площа Пуерта-дель-Соль у центрі Мадрида перетворилася на його майстерню.

Антоніо незворушно змішує фарби. Щодня в його розпорядженні — усього 2,5 години. Строго із 18:30 до 21. Його мета — зафіксувати культову площу у променях заходу сонця.

[Антоніо Лопес, художник]:
«Я виходжу на пішохідну площу в центрі Мадрида. У цьому місті мільйони людей. Це нормально. Не збираюся на це скаржитися. Якщо вам важко малювати в натовпі, не виходьте у нього. Виберіть інше місце. Я роблю це за власним бажанням».

Роботи Лопеса називають «пронизливим реалізмом». Він випускник Королівської академії витончених мистецтв Сан-Фернандо, змолоду був натхнений Веласкесом і мистецтвом епохи Відродження.

Антоніо «штурмує» Пуерта-дель-Соль із третьої спроби. Уперше намагався зобразити її 20 років тому, потім — десять. Тоді спочатку взяв занадто маленький масштаб, а потім площу почали ремонтувати.

[Антоніо Лопес, художник]:
«Тому в мене є ще дві або три незакінчених картини Пуерта-дель-Соль. Сподіваюся, цього разу все вдасться. Зроблю все так, як задумав».

Антоніо Лопес — національна гордість країни. Серед його робіт — портрет іспанської королівської родини. Багато перехожих упізнають художника.

[житель Мадрида]:
«Це унікальна мить. Усі ми, присутні тут — свідки неповторної миті. Антоніо Лопес — жива легенда іспанського мистецтва, у моєму житті він відіграв ключову роль. Я зачарований його мистецтвом із дитинства, тому вирішив сам зайнятися мистецтвом».

[жителька Мадрида]:
«Він завжди мені подобався. Давно стежу за його роботами на виставках. Вони настільки реалістичні, прекрасні, мені дуже подобається».

[житель Мадрида]:
«Антоніо — маестро реалістичного живопису. Для мене це історична мить. Я захоплююся його картинами, мріяв побачити, як він пише Гран-Віа, для мене це справжня подія».

Пуерта-дель-Соль — площа у вигляді півмісяця, оточена будівлями XVIII століття. Найстаріша зі збережених тут — Будинок пошти. Бій годинника його вежі щорічно сповіщає іспанців про початок Нового року.

15. До індійки щодня прилітає три десятки папуг

Пернаті гості
Пуна, Індія

Три десятки папуг щодня відвідують індійського банкіра Радхіку в місті Пуна. Дівчина підгодовує птахів уже півтора року. Нетерпляче чекає їх вранці й увечері.

[Радхіка Сонаване, жителька Пуни]:
«Є два чи три доброзичливих папуги, яким подобається, коли їх годують із рук. Але спочатку птахи беруть їжу з годівниць, і лише коли звикнуть, починають їсти з рук».

Спочатку до Радхіки прилітало небагато папуг, але під час пандемії пернатих гостей побільшало.

[Радхіка Сонаване, жителька Пуни]:
«Раніше прилітали ожерелові папуги Крамера. Пізніше з’явилися олександрійські кільчасті папуги, і тепер їх багато. Зараз вони прилітають щодня. І мені здається, між нами є якийсь зв’язок».

В Індії ожерелових папуг Крамера одомашнили ще 3000 років тому. Ці птахи мають веселу вдачу, і вони здатні імітувати безліч звуків і слів. Олександрійські кільчасті папуги теж добре уживаються з людьми, щоправда, слів запам’ятовують небагато.

16. Незвичайний рекорд: 30 прапорів України підняли на повітряних кулях

Прапори на повітряних кулях
Київ, Україна

У Києві до Дня Незалежності України — унікальне видовище. 15 величезних повітряних куль одночасно підняли в повітря 30 прапорів України.

[Сергій Скалько, організатор фестивалю повітряних куль]:
«Коли підіймається 15 куль, це 15 9-поверхових будинків, які підіймають 30 прапорів 6-метрової довжини».

На заході зафіксували рекорд України.

[Валентин Щербачов, президент Національного реєстру рекордів України]:
«Я збираю рекорди вже 32 роки. Уперше такий рекорд — патріотичний, потужний і яскравий. Можна тільки привітати українських повітроплавців із цим рекордом. Таке ще нікому не вдавалося».

Організатор фестивалю і президент українського повітроплавного товариства Сергій Скалько раніше вже встановив безліч рекордів, серед яких найдовший переліт на повітряній кулі — 708 км за 12 годин.

[Сергій Скалько, організатор фестивалю повітряних куль]:
«Ми колись підіймали рушник, площею десь 700 кв. м. Це був дуже складний рекорд — і психологічно, і технічно. Це рекорд “вау”, а сьогодні — це ще більш видовищний рекорд».

На фестивалі також можна політати на повітряній кулі приблизно на 30-метровій висоті.

[Валентин Щербачов, президент Національного реєстру рекордів України]:
«Україна впродовж 30 років дуже важко проходить свій шлях. І цей рекорд дає мені надію на те, що в майбутньому і нашим дітям, і нашим онукам буде житися краще, і Україна буде по-справжньому незалежною».

Організатори планують найближчим часом провести такі фестивалі й в інших містах України.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: