28.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 1 по 5 серпня)

Огляд світових подій (з 1 по 5 серпня)

1. Троє загиблих, десятки постраждалих: у Чехії зіткнулося два потяги Зіткнулися два поїзди Мілавче, Чехія У..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

1. Троє загиблих, десятки постраждалих: у Чехії зіткнулося два потяги

Зіткнулися два поїзди
Мілавче, Чехія

У Чехії з’ясовують причину залізничної аварії, яка сталася в середу на заході країни поблизу населеного пункту Мілавче. Зіткнулися два пасажирські потяги. Троє людей загинуло й близько 50-ти постраждало.

Один поїзд належав приватній німецькій компанії. Він зіткнувся з чеським регіональним поїздом.

[Каміла Плжакова, потерпіла пасажирка]:
«Я лиш пам’ятаю, що була в паніці, не розуміла, що відбувається. Але я швидко оговталася, і разом і поліціянтом, який теж їхав поїздом, ми почали перевіряти, чи немає серед нас постраждалих, а ще шукали спосіб, як вибратися з вагона».

Причин аварії може бути кілька. Основна версія — технічна несправність. Не виключають і людський фактор.

Зіткнення сталося на одноколійній ділянці залізниці після того, як німецький потяг виїхав на заборонений сигнал семафора.

[Карел Гавлічек, міністр транспорту Чехії]:
«Нам треба з’ясувати, чи всі механізми безпеки всередині локомотива працювали правильно. Поки інших версій не маємо. Машиніст, на жаль, не зупинився на червоний сигнал семафора, тому логічно, що зіткнення з пасажирським поїздом, який запізнився на хвилину, було неминучим».

Двоє із загиблих — це машиністи обох потягів. Третя жертва — пасажир. Як повідомляють рятувальні служби, семеро потерпілих перебувають у критичному стані. Їх вивезли на вертольотах. Також незначні травми дістало десять громадян Німеччини. Їх на машинах швидкої допомоги доправили до німецьких лікарень.

2. У Туреччині люди самі гасять свої охоплені вогнем будинки

Самі гасять будинки
Пожежі в Туреччині

З відрами й пляшками зневірені жителі турецького Мармариса вийшли на захист своїх будинків. Сюди впритул підібрався вогонь. Люди ж лають владу, що та послала недостатньо вертольотів і літаків.

[місцеві жителі]:
«Без допомоги з повітря все марно. <> Що ми можемо вдіяти?»

Невдоволення людей зростає не тільки тут, але й в інших регіонах, де палають пожежі. Цього року вогонь випалив утричі більше території, ніж у середньому за рік — 136 тисяч гектарів. Причиною займань влада називає підпали. Також поширенню вогню сприяє 40-градусна спека та сильний вітер.

[місцева жителька]:
«Якщо хтось може приїхати, хай приїжджає. Тут неможливо нічого зробити без вертольота. Що нам робити, літати по повітрю? Тут зібралося все село. Ми нікуди не втекли. Влада повинна подивитися на це й теж нікуди не тікати. Сюди треба послати трохи літаків».

До Туреччини поки прибули три пожежні літаки з ЄС: один із Хорватії і два з Іспанії. Водночас адміністрація Ердогана критикує кампанію в соціальних мережах, що закликає до міжнародної допомоги. Вона каже, що більша частина новин про пожежі фейкові.

За даними турецької влади вдалося локалізувати 125 зі 132 пожеж. Вогонь і далі загрожує жителям на узбережжях Егейського й Середземного морів. Там розташовано безліч готелів і курортів. Тисячі людей вже евакуювали.

Згідно з метеорологічними мапами, в охоплених пожежами районах кілька місяців до цього тривала посуха. Так, рівень вологості повітря становить тут усього близько 8 %.

3. Жорсткі затримання учасників протесту проти «антиковідних» заходів у Берліні

Протести проти «антиковідних» заходів
Берлін, Німеччина

Берлінська поліція розігнала несанкціоновані протести проти «антиковідних» заходів і затримала понад 500 осіб.

Раніше міська влада заборонила демонстрації, а суди підтримали це рішення. Причиною назвали погану епідеміологічну ситуацію і ризик зараження коронавірусом учасників протесту. Однак приблизно 5000 осіб усе ж вийшло на вулиці.

[Тіло Кабліц, представник поліції Берліна]:
«Попри заборону, люди однаково намагалися зібратися разом, щоби брати участь у заборонених заходах. Ми підготувалися до безлічі невеликих демонстрацій у всьому місті».

У різних районах Берліна почали з’являтися невеликі групи протестувальників. Потім вони намагалися об’єднатися. Поліція приготувала водомети, але до них справа не дійшла. Проти демонстрантів застосовували сльозогінний газ і кийки.

[Тіло Кабліц, представник поліції Берліна]:
«У західному районі міста раптом з’явилося 2000 осіб, і ми швидко відреагували. Там ми знешкодили їх і звернули особливу увагу на тих, хто керував людьми й закликав їх збиратися в певних місцях».

Протести проти карантинних заходів почалися в Німеччині торік у квітні. Кількість учасників на деяких акціях досягала десятків тисяч осіб.

Також протести захлеснули й інші країни Європи. У Франції на вулиці вийшло понад 200 тисяч осіб. Люди обурені обов’язковою вакцинацією і запровадженням так званих зелених сертифікатів, які видають тим, хто зробив щеплення, перехворів на COVID або має свіжий негативний тест. Сертифікати потрібні для відвідування кафе, ресторанів, басейнів та інших громадських місць.

На демонстрації проти карантинних обмежень, вакцинації та сертифікатів про щеплення виходять також у Великій Британії, Ірландії, Італії, Греції, Швейцарії та Австралії.

4. Нью-Йорк став першим у США, де до кафе й спортзалів пускатимуть тільки зі щепленнями

Вакцинація стане обов’язковою
Нью-Йорк, США

Нью-Йорк стане першим містом США, де до ресторанів, спортзалів і розважальних закладів пускатимуть тільки щеплених проти COVID.

Правило діятиме як щодо клієнтів, так і персоналу.

Влада мегаполісу стверджує, що це допоможе стримати поширення дельта-штаму коронавірусу.

[Білл де Блазіо, мер Нью-Йорка]:
«Я оголошую про новий підхід під назвою “Ключ до Нью-Йорка”. Уявіть, що вакциновані люди зможуть дозволити собі будь-які розваги, доступні в цьому місті».

Згідно з правилом, людина має бути щепленою хоча б однією дозою вакцини. Водночас негативний ПЛР-тест не дасть права входити до цих закладів.

[Джеррі, житель Нью-Йорка]:
«Для мене це найпростіший шлях. Так ми будемо в безпеці й знову зможемо об’єднатися».

[Лінн, туристка з Вашингтона]:
«З одного боку, мені це не подобається, але думаю, охорона здоров’я громадян важливіша за все інше».

[Кім, жителька Нью-Йорка]:
«Якщо хтось хоче вакцинуватися, то у нього є таке право. Також має бути право не вакцинуватися. Людина повинна сама вибирати. Я зробила щеплення, але думаю, що не маю права вказувати іншим, вакцинуватися їм чи ні».

Правило набуде чинності 16 серпня.

За офіційними даними, приблизно 60 % жителів Нью-Йорка зробили щеплення хоча б однією дозою.

Загалом за час пандемії в місті виявили понад два мільйони 200 тисяч випадків захворювання на COVID. Померло 54 тисячі осіб.

5. ООН: 100 000 дітей можуть померти від голоду в ефіопському регіоні Тиграй

Дітям загрожує голодна смерть
регіон Тиграй, Ефіопія

Понад 100 тисяч дітей може померти від голоду за найближчий рік в ефіопському регіоні Тиграй. Про це повідомляє ООН. Криза почалася через бої, які тривають із торішнього листопада. Уже зараз від недоїдання в Тиграї страждає п’ять мільйонів 200 тисяч осіб.

ООН заявляє, що до Тиграю щодня треба постачати 100 вантажівок продовольства. Лише так можна буде запобігти масовому голоду. Для порівняння, за весь попередній місяць приїхало лише 50 вантажівок.

Нещодавно співробітники гуманітарних організацій змогли дістатися до районів, куди раніше не могли потрапити через бойові дії. Вони кажуть, що ситуація там невтішна.

[Маріксі Меркадо, прессекретар ЮНІСЕФ]:
«Десятки тисяч людей покинули свої будинки. Продовольчі магазини розграбовано. Без достатньої гуманітарної допомоги недоїдання серед дітей перевищить і так тривожний рівень. Уразливе населення опиниться на межі голодної смерті».

Під час збройного конфлікту дітей, які страждають від недоїдання, побільшало вдвічі. Щомісяця до лікарень надходить 4000 таких пацієнтів. Водночас у ЮНІСЕФ незабаром закінчаться гроші для надання їм допомоги.

Бойові дії почалися в регіоні в середині сезону збору врожаю. Як наслідок, більшу його частину спалили чи розграбували. Раніше чверть посівів знищила сарана.

Бої тривають між урядом країни й колишньою керівною партією регіону «Народний фронт звільнення Тиграю», на яку перетворився повстанський рух комуністів-сепаратистів.

6. Пральну машину для бідних винайшли у Великій Британії

Пральна машина для бідних
Ньюпорт, Велика Британія

Ось так перуть у багатьох бідних країнах світу. А ось так пропонує це робити британський винахідник Нав Савней.

[Нав Савней, винахідник]:
«Це машина з прямим приводом, усередині якої є барабан і кілька лопатей. Кладеш білизну й повертаєш».

Цій машинці не потрібна електроенергія. По суті це просто барабан з палицею, який треба крутити вручну.

Як не парадоксально, але в час технологій, інтернету та інновацій, саме цього винаходу потребували мільйони жінок у всьому світі.

[Нав Савней, винахідник]:
«Кожна сім’я, з якою я говорив, сподівалася, що це поліпшить її життя. Розмовляючи з ними, я усвідомив, що люди хочуть жити гідно й управляти своїм часом».

Винахід британця вже випробували в Іраку. Найближчим часом 7500 таких пральних машин відправлять у десять країн, що розвиваються.

А британець і далі працює над удосконаленням апарата. В останній моделі вже є функція відтискання білизни.

7. Лише сонце: «економні» будинки з’явилися в Австралії

Лише сонце
Нубена, Австралія

Ця жінка звикла на всьому економити. Австралійка Керол завжди ретельно планує свій бюджет.

[Керол Йогансен, жителька Нубені]:
«Мушу строго контролювати витрати й знати, на що йде кожен цент із мого бюджету, тому я все записую».

Але зараз фінансове становище Керол поліпшилося. А все тому, що вона переїхала в нове житло, де енергія надходить від сонячних батарей. Її дім і ще чотири входять до «сонячної мікромережі», що на австралійському півострові Тасман. Як наслідок, люди платять за електроенергію значно менше.

[Керол Йогансен, жителька Нубені]:
«Я можу поїхати провідати дочку й можу трохи більше витратити на себе».

Електроенергія від сонячних панелей надходить чи безпосередньо в будинок, чи в акумулятор для зберігання. І лише коли він розряджений, будівлі споживають ту ж електроенергію, що й решта штату.

Водночас у будинках є два типи розеток. Білі підключені й до сонячної електромережі, і до основної. У чорні ж енергія надходить лише від сонячних панелей.

Тому, коли в місті трапляються перебої з електроенергією, у жителів цих будинків усе працює справно.

[Кім Госсак, представниця місцевої влади]:
«У всьому регіоні Тасман регулярно й часто відключали електроенергію. Гадаю, усе це відбувалося через те, що на якомусь етапі не проводили технічного обслуговування ліній».

У 2013 році тут сталися лісові пожежі, які спричинили аварії на електростанціях. Після цього й виникла ідея «сонячних будинків».

У планах створити такі мікромережі не тільки в усій Тасманії, а й в інших штатах Австралії.

8. Як круглі сади допомагають протистояти Сахарі

Круглі сади проти Сахари
Сенегал

Ось такі круглі сади з’являються в усьому Сенегалі. І вони мають зупинити наступ Сахари. Дерева висаджують місцеві фермери.

[Алі Ндіай, агроном]:
«Ви бачите тут майже 100 саджанців папаї, у першому ряду — лікарські рослини, на наступних трьох грядках — овочі. Тут є і цитрусові дерева, кеш’ю і дерева немісцевих видів. Позаду баобаби та хая сенегальська».

Ідея належить сенегальському агрономові Алі. Він вирішив долучитися до проєкту «Велика зелена стіна». Його мета — висадити в Сахельскому регіоні Африки широку смугу засухостійких дерев. Цей «зелений пояс» має простягнутися на 8000 кілометрів від Сенегалу до Джибуті.

Таких круглих садів у країні вже коло 20. Фермери кажуть, що форма грядок допомагає волозі довше затримуватися в ґрунті. А проєкт загалом утримує людей від небезпечних і нелегальних поїздок до інших країн.

[Мусса Камара, житель Сенегалу]:
«Побачивши потенціал “Великої зеленої стіни”, люди перестануть мігрувати морем, де можуть потонути. Гадаю, значно ліпше присвятити два роки обробітку землі. Потім можна зібрати такий урожай, що не захочеться нікуди тікати, і можна буде залишитися поруч із батьками, дружинами й дітьми».

Цей фермер сам був мігрантом і працював у Бразилії. Але під час пандемії він повернувся додому.

[Алі Ндіай, агроном]:
«Мене надихає те, що я тут роблю. Почуваюся кориснішим. (У Бразилії) мою роботу дороблять інші й, можливо, ліпше, ніж я. А тут ми потрібні самі собі».

Африканський Союз і міжнародні партнери дали старт проєктові 14 років тому. Вони планували озеленити мільйон квадратних кілометрів землі. Поки завдання виконано лише на 4 %.

9. Круїзні лайнери перестали заходити до лагуни Венеції

Лайнери перестали заходити до лагуни
Венеція, Італія

Круїзний лайнер на тлі історичних будівель Венеції — такої картини тут більше не буде. З 1 серпня суднам тоннажністю більш як 25 тисяч тонн заборонено входити до Венеціанської лагуни. Впускатимуть лише кораблі коротші за 180 метрів і нижчі за 35 метрів.

Новий закон схвалив уряд Італії. Він має захистити й природу, й історичну спадщину міста. Також це рішення допомогло Венеції уникнути зміни статусу в списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Місто могли зарахувати до об’єктів, що перебувають під загрозою.

Місцеві органи культури й жителі міста вже багато років вимагали не впускати великі судна до Венеціанської лагуни. Ті забруднюють морську екосистему, а ще підіймають хвилі, які поступово руйнують фундамент будівель.

Понад шість років тому влада заборонила навігацію центральними каналами Венеції суднам тоннажністю понад 94 тисяч тонн. Але це не позбавило місто від заходження до лагуни інших великих лайнерів.

[Джейн да Мосто, голова організації «Ми тут, Венеціє»]:
«Уряд нарешті встановив певні терміни й прибрав цих монстрів із центру міста. Але одразу ж на думку спали інші питання про те, що проблему можна розв’язати в довгостроковій перспективі».

Зараз уряд пропонує збудувати порт за межами лагуни. Але це не влаштовує ні прихильників, ні противників заборони.

Захисники міста хочуть, щоб лайнери взагалі не наближалися до лагуни й не шкодили природі.

А постраждалі через нові правила працівники вважають, що будівництво нового порту триватиме довго і весь цей час їм доведеться сидіти без заробітку. Утім, уряд обіцяє їм компенсації.

10. Пума, мавпи й черепахи: 100 тварин випустили в дику природу Колумбії

Тварини на волі
Примавера, Колумбія

У цьому ящику перевозять пуму. Ще мить і вона опиниться на волі. Цей хижак — один зі ста тварин, визволених із чорного ринку в Колумбії. Сьогодні її випустили в новий дім у віддаленому природному заповіднику Примавера. Він лежить на кордоні з Венесуелою.

[Альваро Енріке Камачо, ветеринар]:
«Ми перевозимо самицю пуми, вона готова. Адаптація й реабілітація минули успішно, і її можна випустити в екосистему. Ми також випускаємо коло восьми приматів».

Транспортують тварин колумбійські силовики. Крім пуми, сьогодні на свободу випускають білолицих капуцинів і черепах тартаруг.

[Альваро Енріке Камачо, ветеринар]:
«Ми перевозимо 90 черепах тартаруг. Це дуже важлива справа, бо ці тварини перебувають під загрозою зникнення. Завдяки цій місії колумбійських збройних сил ми можемо повернути їх у довкілля, щоб зберегти їхню популяцію».

[Луїс Мігель Діас, полковник]:
«Ми перевезли черепах тартаруг, пуму й випустили їх на волю в Сан-Хорхе, що в департаменті Вічада. Це приватний заповідник, де інвестиції допомогли зберегти ці види для майбутніх поколінь».

Тваринний світ Колумбії вважається одним із найрізноманітніших на планеті. Тут зосереджено коло 10 % світової флори й фауни.

11. Як олімпійське золото в Токіо надихнуло бразильців на серфінг

Олімпієць надихає серферів
Баія-Формоза, Бразилія

Море, сонце, вітер і хвилі. Любов до серфінгу в бразильців у крові вже давно. Але тепер вони беруться за свої дошки з особливим завзяттям. Їх надихає недавня перемога земляка на Олімпіаді в Токіо.

Бразилець Італу Феррейра першим у світі виграв золоту медаль із серфінгу. Усе завдяки тому, що дисципліну вперше додали до програми Ігор.

[Італу Феррейра, олімпійський чемпіон]:
«Чудово, коли можеш надихати інших, і не лише юних (серферів), але й людей, які не займаються спортом. Вони теж мають мрії і також намагаються чогось досягти».

Це місто Баія-Формоза, звідки Феррейра родом. Тут майже завжди ідеальні хвилі для серфінгу.

Місцеві жителі кажуть, що давно вважають олімпійця кумиром. Серед них і 12-річна серфінгістка Марія. На дошці вона почувається як риба у воді.

[Марія Клара, серфінгістка]:
«Він часто мене надихав, коли я брала участь у чемпіонатах. Пам’ятаю про нього й намагаюся брати приклад».

Минулого тижня Марію запросили до клубу професійних серферів. На змаганнях її підтримує молодша сестра й мама. Вони теж раді перемозі бразильця в Токіо.

[Елізія Дорнелас Араужу, мама серфінгістки]:
«Раніше серфінгу не надавали великого значення. І не лише тут (у Баія-Формозі), але й в інших місцях. Бразильці показали, що серфінг важливий. Це такий же вид спорту, як і будь-який інший».

Юні серфінгісти й далі підкорюють ідеальні хвилі біля узбережжя Баія-Формози. Тепер у них з’явився ще один стимул тренуватися, адже хтось із них теж може стати олімпійським чемпіоном.

12. Стрибнути на канаті з найвищого скляного мосту світу

Стрибнути з мосту
провінція Хенань, Китай

Стрибок, на який зважиться не кожен. До землі тут майже 300 метрів. Таку розвагу пропонують у китайській провінції Хенань. Тут можна здійснити найвищий у світі стрибок на гумовому канаті зі скляного пішохідного мосту.

[Аніл Тамант, стрибун]:
«Збираюся стрибнути з канатом у своєму вінгсьюті. Тим, хто раніше цього не робив, буде трохи страшно. Та я вже стрибав кілька разів, тож відчуття хороші».

Міст під назвою «Дорога у хмари» розташований у національному парку Улін’юань, який входить до списку Світової спадщини ЮНЕСКО. Довжина споруди — 430 метрів.

Атракціон банджі-джампінгу відкрили тут наприкінці минулого року.

[Джонні Дікер, оператор атракціону]:
«У середньому в нас зараз по 20 стрибків за день. Це досить непогано для таких стрибків».

Щоб компенсувати брак іноземних туристів, ціну знизили на 40 %. Зараз розвага коштує коло 2000 юанів, це трохи більше ніж 300 доларів.

Міст спроєктував ізраїльський архітектор Хаїм Дотан, а відкрили його в серпні 2016 року. Він один із найдовших і найвищих скляних пішохідних мостів світу. Кажуть, стрибати з таких навіть простіше, ніж із нижчих.

[Джонні Дікер, оператор атракціону]:
«Коли стрибаєш не з такої висоти, то земля ближче, і це страшніше. А коли ти так високо, то це схоже на скайдайвінг. Чим ти вище, тим менше усвідомлюєш відстань».

13. Панди-близнюки народилися у французькому зоопарку

Народження панд
Сент-Еньян, Франція

Ще трохи, і в цієї панди з’являться дитинчата. Не відриваючись від екранів моніторів, за процесом напружено стежать зоологи французького зоопарку «Боваль». Й ось щаслива мить настала: Хуань Хуань народила одразу двох малюків.

Головний ветеринар зоопарку каже, що дитинчата на вигляд здорові.

[Антуан Леклерк, ветеринар зоопарку]:
«Це одночасно і завершення одного розділу історії, і початок іншого. Вагітність закінчилася, і тепер ми подивимося, як ці малюки ростимуть. На нас чекає багато роботи, але вона буде вельми цікавою».

Батьки новонароджених — Хуань Хуань та Юань Цзи. Вони приїхали до Франції з Китаю у 2012 році. Це перші панди, яких Франція отримала від Пекіна в оренду. У зоопарку вони живуть у спеціальному китайському павільйоні.

Чотири роки тому Хуань Хуань уже ставала мамою.

Примітно, що доросла самиця панди може важити до 125 кілограмів, а дитинча при народженні — усього коло 120 грамів. Також цікаво, що в природі панди зазвичай залишають лише одного малюка. Але в зоопарку, звісно, збережуть двох. Найімовірніше, їх даватимуть самиці по черзі.

Панди мешкають лише в Китаї. Останніми роками їх чисельність у дикій природі збільшилася, тому цей вид перевели з розряду «такий, що зникає» до «уразливий».

Зоопарк «Боваль» відкрився в місті Сент-Еньян у 1980 році. Це один із найкрасивіших зоопарків світу.

14. Парковий пагорб на пів року поставили в центрі Лондона

Пагорб Мармурової арки
Лондон, Велика Британія

Над метушнею перехрестя біля Мармурової арки в центрі Лондона відкривається новий туристичний об’єкт. Це зелений парковий пагорб, який дасть змогу всім охочим оглянути місто з висоти 25 метрів.

[Леоні Авізон, туристка]:
«Схоже, звідси відкриваються чудові краєвиди на Лондон, які інакше побачити було б ніде».

Мармурова арка стоїть на розі Гайд-парку. Щоб дістатися до верху, відвідувачам доведеться подолати 134 сходинки.

Влада столиці надіється таким чином привабити до центру більше туристів.

[Рейчел Робатан, голова Вестмінстерської міської ради]:
«Це нова принада для туристів. І така нагода буде недовго, вона тут тільки на пів року».

Усі матеріали, з яких побудували гору, можна буде переробити й використати в інших парках.

[Майк, відвідувач]:
«Звідси відкривається краєвид, який неможливо повторити. Якщо не піднятися, поки гора стоїть, то іншого шансу може й не бути».

Парковий пагорб із травою й деревами все ще добудовують. Один квиток для дорослого коштуватиме 11 доларів.

15. Жодного схожого вбрання: у Києві відкрилася виставка українського традиційного одягу

«Під знаком Берегині. Від традиції до бренду»
Київ, Україна

Традиційний жіночий одяг, а також його сучасна інтерпретація. У Києві відкрилася виставка «Під знаком Берегині. Від традиції до бренду». Тут можна оглянути близько 50-ти строїв усіх етнографічних регіонів України. Вони з фондової колекції Національного музею народної архітектури та побуту України. Тут також є роботи сучасних дизайнерів, яких надихає вбрання предків.

Різноманітні кольори, орнаменти, фасони. Одяг кожного краю відрізнявся не тільки залежно від регіону, але й села.

Ось впізнаваний орнамент Київщини — троянди, але вони зовсім не головні у цьому візерунку.

[Оксана Гордієць, науковий співробітник музею]:
«Тут найдавніша вишивка біллю: білим по білому, вишивка по сітці, вирізування, лиштва. І дуже делікатно, дуже грамотно й високохудожньо додано трояндочки, яких ми очікуємо від Київщини. Але вони доповнюють і підкреслюють красу білої вишивки».

На заході України найдорожчі вишиванки були оздоблені так званою кучерявою вишивкою — випуклим узором зробленим вовняними нитками. Самі строї пошито так, аби було зручно ходити гірською місцевістю.

А це вже борщівська вишивка, яка виконана чорними нитками. Одна з легенд каже, що таку почали робити після того, як татари вбили всіх чоловіків і хлопців у Борщеві Тернопільської області.

Частину експозиції присвячено весільному вбранню. Воно було багатошаровим невипадково. Молоду додатково підперізували крайкою та подекуди рушниками. Це робилося для того, щоб певним чином захисти дівчину.

[Оксана Гордієць, науковий співробітник музею]:
«Вона лишається захисту свого роду, і тому дівчина найвразливіша саме в момент весілля. Вона не здобула ще підтримки роду молодого. Вона ще не створила родину, але вона вже втратила одвічний захист берегині роду, свого роду».

А найкоштовнішим елементом такого вбрання було намисто.

[Олена Громова, науковий співробітник музею]:
«Коли моя бабуся виходила заміж, то її батько (це вже мій прадід) продав двох волів, щоб купити сім низок коралового намиста й із бурштину.».

На виставці також показано традиційний одяг Луганщини, Донеччини, а також кримськотатарського народу.

Експозиція працюватиме в Національному музеї Тараса Шевченка до 25 серпня.

16. Вундеркінд: 4-річна піаністка готується підкорити світові сцени

Чотирирічний віртуоз
Стемфорд, США

Хоча її ніжки ще не дістають до підлоги, 4-річна Бріджит уже грає по нотах і легко може виконати сонату Бетховена.

Але найдивовижніше, що вчитися гри на фортепіано ця маленька жителька американського Стемфорда почала всього рік тому. І то за відеоуроками, на які її записав батько.

[Тао Се, батько дівчинки]:
«Я взагалі не очікував, що вона стане віртуозом або чогось такого. Але все вийшло дуже дивовижно».

Це трохи розладнане піаніно стоїть на одній із вулиць Стемфорда. Сьогодні тут проходить імпровізований концерт серед дітей 4–12 років. Виступає і Бріджит.

[Ніколь Сунь, мама Бріджит]:
«Тобі подобається піаніно?»

[Бріджит Се, піаністка]:
«Так».

[журналістка]:
«Це весело?»

[Бріджит Се, піаністка]:
«Весело».

Дівчинка регулярно ходить на індивідуальні заняття до своєї вчительки.

[Фелісія Фен Чжан, учителька Бріджит]:
«Під час уроків вона, широко розплющивши очі, спостерігає за мною й за тим, що я показую. Вона посидюща, і рівень концентрації зростає. Вона також дуже добре виконує мої завдання».

Бріджит уже стала наймолодшою переможницею міжнародного музичного конкурсу Elite International Music Competition. Завдяки цьому в неї виникла можливість виступити в престижному Карнегі-холі.

Торік у жовтні там мав пройти Міжнародний конкурс музичних талантів. Але його перенесли через пандемію. Можливо, він відбудеться в листопаді цього року. Також є ймовірність, що його перенесуть ще на рік. У такому разі в Бріджит буде ще трохи часу для репетицій.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: