29.07.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 18 по 22 липня)

Огляд світових подій (з 18 по 22 липня)

1. Бельгія та Німеччина оговтуються від повеней Наслідки повені Пепенстер, Бельгія На гори сміття перетворилося майно..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

1. Бельгія та Німеччина оговтуються від повеней

Наслідки повені
Пепенстер, Бельгія

На гори сміття перетворилося майно багатьох жителів бельгійського містечка Пепенстер, яке постраждало від небувалої повені. Стихія забрала 36 життів, коло 130 осіб пропало безвісти. Їх досі шукають. Також більш як 50 жителів постраждало. Влада оголосила 20 липня днем ??національної жалоби.

Анн Гарньє могла втратити сина й онуків, які зазвичай сплять на першому поверсі будинку. Однак, на щастя, у ніч повені їх там не було.

[Анн Гарньє, жителька Пепенстера]:
«У мене був нервовий зрив. Я намагалася триматися й підтримувати сина, але вчора здалася».

Повінь почалася після злив у Європі, які спричинив циклон «Бернд». У Бельгії найбільше постраждав південний регіон Валлонія.

[Бриджит Фонтен, жителька Пепенстера]:
«Ми живемо в цьому домі вже понад 45 років, і річка ніколи так не розливалася. У нас був сад і невелика тераса. За три години вода піднялася й затопила все, аж до кухонного вікна. Ось усе, що залишилося. Раніше це був чудовий сад».

Повінь зруйнувала автомобільні дороги й залізниці, а також пошкодила сотні будівель. Десятки тисяч людей були змушені евакуюватися. Більш як 37 тисяч будинків залишилося без електроенергії і питної води.

Тим часом у Німеччині, яка постраждала від стихії найбільше, намагаються відновити електромережі.

[Крістофер Йонас, співробітник компанії – оператора електромереж]:
«Ми кинули сюди додаткові сили. Нам також допомагають працівники, які приїхали з усієї Німеччини. Це дає змогу нам щодня підключати до електромережі дедалі більше будинків».

Деякі будівлі дуже пошкоджені й потребують відновлення. Такі будинки електрики поки минають.

У Німеччині стихія забрала життя понад 160 людей, ще більш як 1300 пропали безвісти.

Від повені також постраждала Італія, Люксембург, Нідерланди, Франція, Чехія та Велика Британія. Також велика вода прийшла до Австрії, Угорщини та Польщі.

2. У насильство переросли мирні протести проти податкової реформи в Колумбії

Протести проти податкової реформи
Богота, Колумбія

Сирени, сльозогінний газ та водомети — так колумбійська поліція реагує на агресію протестувальників. На вулиці Боготи та інших великих міст Колумбії знову вийшли тисячі людей. Вони протестують проти другого варіанта податкової реформи. Проєкт закону вже надійшов на розгляд парламенту.

[Клаудія Лопес, мер Боготи]:
«У зв’язку із заворушеннями арештовано шістьох осіб, які спробували заплямувати мирний і демократичний протест. Ми не можемо рухатися вперед із насильством і вандалізмом. Це можна робити, лише мирно висловлюючи свою думку».

Протести в Колумбії почалися ще наприкінці квітня. Тоді президент Іван Дуке оприлюднив свій план підвищення податків. Однак пізніше відкликав законопроєкт на доопрацювання.

Коли ж оновлений варіант передали до парламенту, протести продовжилися.

Люди вимагають підвищити рівень життя, надати більше можливостей для молоді, а також захистити їх від насильства поліції.

[Фабіо Аріас, протестувальник]:
«Цей соціальний вибух почався 28 квітня. Так колумбійці виразили протест проти насадження неоліберальної моделі, а також насильства щодо громадських діячів у всій країні».

Спочатку законопроєкт передбачав підвищення ПДВ на харчі й комунальні послуги, а також скасування різних податкових пільг. У новому варіанті документа запропонували підвищити податки для компаній.

Уряд Дуке стверджує, що реформа вкрай необхідна, щоб підтримати під час пандемії малозабезпечені сім’ї. Нововведення також мають простимулювати ослаблену економіку.

Однак протестувальники вважають, що замість цього треба створювати робочі місця й збільшувати витрати на освіту молоді.

3. Велика Британія вимагає від ЄС нового договору про торгівлю в Північній Ірландії

Протокол щодо Північної Ірландії
Велика Британія вимагає новий договір

Велика Британія вимагає від ЄС укласти новий договір щодо Північної Ірландії. Ухвалений торік протокол регулює торгівлю на острові, де розташована Республіка Ірландія, яка все ще входить до складу Євросоюзу, і британська автономія, яка покинула блок разом із Лондоном.

Чинний протокол вимагає перевіряння товарів між материковою частиною Великої Британії і Північною Ірландією. Але вони виявилися дуже обтяжливими для бізнесу.

[Брендон Льюїс, міністр у справах Північної Ірландії]:
«Ми побачили, що продуктових лінійок у супермаркетах стало менше, що більше як 200 постачальників вирішили не продавати свою продукцію в Північній Ірландії. І ми бачили труднощі не тільки з охолодженим м’ясом, а й з ліками, домашніми тваринами, з переміщенням тварин, а також із насінням і рослинами».

Спочатку Лондон хотів застосувати статтю 16 протоколу. Вона дозволяє вживати односторонніх заходів, якщо угода призвела до несподіваних негативних наслідків. Пізніше він вирішив домагатися змін шляхом переговорів.

[Брендон Льюїс, міністр у справах Північної Ірландії]:
«Ми вважаємо, що нам слід швидко узгодити період очікування, залишити чинними пільгові періоди й заморозити юридичні дії і процеси, щоб забезпечити проведення переговорів».

Протокол щодо Північної Ірландії Велика Британія і ЄС узгодили в межах договору про «брекзит» 2020 року. Це сталося за чотири роки після того, як британські виборці на референдумі підтримали вихід зі складу блоку.

Документ прагнув обійти найбільшу складність розлучення: захистити єдиний ринок ЄС, але при цьому уникнути сухопутних кордонів між британською провінцією і Республікою Ірландія. Як побоюються політики з обох сторін, закритий кордон може спровокувати на острові насильство, яке стихло в 1998 році завдяки мирній угоді.

4. Експерт: «ковідний пузир» Олімпійського селища порушено

«Ковідний пузир» порушено
Токіо, Японія

Так званий ковідний пузир Олімпійського селища в Токіо вже порушено. Про це заявив місцевий експерт у галузі охорони здоров’я Кендзі Сібуя. Це, за його словами, може призвести до масштабного поширення COVID-19 серед населення Японії.

[Кендзі Сібуя, експерт у галузі охорони здоров’я]:
«Відвідувачі, спортсмени, журналісти, делегати, звичайно, повинні перебувати всередині так званого пузиря, але він не працює належним чином. Очевидно, систему порушено, бо є певна взаємодія між гостями та відвідувачами, а також місцевими жителями».

У неділю в Олімпійському селищі виявили першого хворого на COVID-19 серед учасників Ігор. А там проживатиме понад 11 тисяч спортсменів.

[Кендзі Сібуя, експерт у галузі охорони здоров’я]:
«Вони не можуть відстежувати пересування людей, і немає 14-денного карантину для спортсменів та журналістів. Теоретично, якби вони могли реалізувати всі заходи, то пузир би працював, але цього не зробили. І щодня по телебаченню і в інтернеті показують відео з людьми, які просто ходять куди хочуть».

Голова Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах минулого тижня зазначив, що тестування й карантинні правила зводять ризик передавання вірусу від спортсменів жителям Японії до нуля.

Однак експерт зазначає, що реальна ситуація прямо протилежна, і що Японії загрожує новий спалах через поширення заразнішого й смертоноснішого дельта-штаму.

Він також висловив жаль, що Олімпійський комітет належним чином не підготувався й не вжив усіх необхідних заходів. Якби він це зробив, то, на думку Сібуї, Ігри проходили б з глядачами.

5. У Вашингтоні пройшов парад проти репресій в Китаї

Парад Фалуньгун
Вашингтон, США

Масштабний парад у Вашингтоні. Коло півтори тисячі осіб з’їхалося сюди з усіх США, щоб розповісти про жорстокі репресії, що в Китаї. Переслідування прихильників традиційної медитативної практики Фалуньгун триває у КНР уже 22 роки.

Фалуньгун, або Фалунь Дафа, ґрунтується на принципах істина, доброта й терпіння і містить плавні медитативні вправи.

[практикувальник Фалуньгун]:
«Ти намагаєшся стати кращим».

Фалуньгун вільно займаються в усьому світі. Але в комуністичному Китаї з 20 липня 1999 року практикувальників Фалуньгун влада жорстоко придушує. За свої переконання вони потрапляють до в’язниць, їх жорстоко катують. Також за даними міжнародних експертів, у тюрмах у практикувальників Фалуньгун насильно вирізують органи для пересадження.

Цю жінку та її чоловіка вперше арештували у 2001 році. Відтоді її ще чотири рази кидали за ґрати, а чоловіка засудили до восьми років в’язниці. Усього лише за 13 днів після звільнення він помер у лікарні.

[Сінді Сюй, дочка загиблого внаслідок репресій]:
«Я бачила свого тата лише двічі».

[Чи Ліхуа, учасниця акції]:
«Вона каже, що вірить, що репресії припиняться. І це тому, що добро завжди перемагає зло».

Покласти край репресіям — важливе завдання для цієї сім’ї і ще для десятків мільйонів прихильників Фалуньгун у всьому світі.

Деякі американські чиновники підтримали їхній заклик до дії.

[Курт Вертмюллер, аналітик Комісії США з релігійної свободи]:
«Ми закликаємо викрити злочини компартії Китаю і накласти точкові санкції на китайських чиновників та організації, відповідальні за порушення свободи віри».

Масштабний парад привернув увагу перехожих.

[жителька Каліфорнії]:
«Я хочу, щоб у Китаї припинили порушувати права людини. У цьому я їх підтримую. Відчуваю своєрідну солідарність».

[жителька Джорджії]:
«Треба, щоби більше людей дізналося, що відбувається, і нам в Америці слід постаратися їм допомогти».

Практикувальники Фалуньгун проводять такий захід щолипня ось уже 20 років.

6. НАСА прогнозує, що впродовж 10 років прибережні зони буде затоплено

Затоплення берегової лінії
Дослідження НАСА

Затоплення прибережних територій — гостріша проблема, ніж уважали раніше. Про це свідчить нове дослідження НАСА. Згідно з ним, у містах, що стоять на узбережжях, протягом наступних десяти років повеней значно побільшає.

Раніше вважали, що проблема серйозно посилиться приблизно через 80 років.

Обстежили здебільшого узбережжя США. Однак висновки актуальні для всього світу.

[Бен Гамлінгтон, керівник дослідження]:
«У цьому й наступному десятилітті ми побачимо, що повені, які ми спостерігаємо зараз, стануть нормою. Нам доведеться навчитися із цим жити, адаптуватися, щоб прибережні громади могли вести нормальне життя».

Особливу увагу приділили явищу, яке називають «коливанням Місяця».

[Бен Гамлінгтон, керівник дослідження]:
«Це пов’язано здебільшого з орієнтацією Місяця щодо Землі. Буває, що вплив, який здійснює супутник на коливання припливів, має тривалу циклічність — приблизно 20 років. Ми виявили, що цей вплив збігається з підвищенням рівня моря. Так, очікуємо повені з 2030 по 40-й рік».

Дослідження НАСА збігається з іншими прогнозами щодо підвищення рівня моря.

Так, згідно зі статтею в Nature Communications, особливо вразливими перед повенями будуть тропічні країни. І постраждалих від цього лиха може виявитися вдвічі більше, ніж вважали раніше.

Річ у тім, що 62 % низинних територій суші перебуває в тропічних регіонах. Загалом 30 % розташовані в Азії.

Учені вважають, що до 2100 року рівень Світового океану підніметься на метр.

7. Джефф Безос успішно злітав у космос на своєму кораблі

Джефф Безос злітав у космос
США

Джефф Безос став другим мільярдером, який цього місяця побував у космосі. Він здійснив суборбітальний політ на кораблі «New Shepard». Ракету збудувала його власна компанія «Blue Origin».

Апарат піднявся на 107 кілометрів над рівнем моря, подолавши лінію Кармана. Через 10 хвилин капсула успішно опустилася в пустелі на заході Техасу.

За дев’ять днів до цього в космосі побував мільярдер Річард Бренсон і п’ять членів екіпажу з його компанії «Virgin Galactic». Бізнесмен теж літав на власному кораблі. Він піднявся на висоту 86 кілометрів.

На борту із Безосом перебував його брат Марк, 82-річна колишня льотчиця Воллі Фанк і 18-річний нідерландець Олівер Дамен. Франк стала найстаршою людиною, що побувала в космосі, а Дамен — наймолодшою.

Це перший рейс «New Shepard» з екіпажем на борту після 15 випробувальних польотів.

[Джефф Безос, засновник компанії «Blue Origin»]:
«Ми прокладемо дорогу в космос, щоб наші діти й онуки змогли побудувати майбутнє. Мусимо це зробити, щоб розв’язати проблеми на Землі».

Воллі Фанк в авіації з 20 років, але в космосі так і не була. Тепер же її мрія здійснилася.

[Воллі Фанк, учасниця польоту]:
«Я відчувала великий заряд енергії і зовсім не хвилювалася. Почувалася як звичайна людина, що летить у космос. Саме це я й хотіла відчути».

[Джефф Безос, засновник компанії «Blue Origin»]:
«Можу підтвердити, що Воллі анітрохи не хвилювалася».

Піднявшись у космос, екіпаж кілька хвилин провів у невагомості. Потім капсула повернулася на Землю за допомогою парашутів.

За злетом і посадкою спостерігали десятки глядачів, які зібралися біля ранчо Безоса.

[Говард, житель Х’юстона]:
«”Blue Origin” та її конкуренти відмінно справляються із завданням, даючи змогу звичайній людині злітати в космос. Це круто. Можна, звісно, подивитися на все це в інтернеті. Але бути прямо тут і чути всі звуки — це не порівняти з відео».

Безос і Бренсон планують розвивати індустрію космічного туризму. На думку експертів, вона буде дуже прибутковою.

8. Круїзні лайнери повертаються до Чорногорії після 16 місяців застою

Перший круїзний лайнер
Котор, Чорногорія

Перший майже за півтора року круїзний лайнер. До Чорногорії повертаються судна з туристами. До цього вони не заходили в порти цієї балканської країни через пандемію.

Першим прибув корабель «Венера вікінгів», що завдовжки 228 метрів. Він зупинився в порту середньовічного міста Котор. Утім, пасажирів на ньому зовсім небагато.

[туристка з круїзного лайнера]:
«У круїз вирушило 170 осіб, а має бути 900. Пасажирів усього 170. На лайнері порожньо — більше персоналу, ніж пасажирів».

Туристи з великих круїзних лайнерів раніше були головним джерелом доходу сувенірних магазинів Котора. Є надія, що скоро все відновиться. Але поки продажів немає.

[працівниця сувенірного магазину]:
«Круїзні лайнери забезпечують наш бізнес на 99 %. Але вони не приходять. Сьогодні прибув перший, але в місті поки нікого з нього немає. Видно, є правила, куди вони можуть піти. Пасажири до сувенірної крамниці ще не заходили».

Поки місцеві жителі надіються на повернення туристів, екологів непокоїть, що круїзні судна знову забруднюватимуть море. Вони закликають ввести щодо них обмеження.

[Арзано Вукович, голова організації Green Home]:
«Ми не маємо реальних даних про доходи від круїзного туризму, але також не маємо даних і про вплив лайнерів на довкілля. Немає досліджень, які б показали, що відбувається».

На туризм припадає п’ята частина економіки Чорногорії. Однак улітку 2020 року доходу він майже не дав.

9. Орендувати одяг класу люкс на 14 днів: нова послуга у Великій Британії

Оренда одягу
Нові платформи у Великій Британії

Дизайнерське плаття з розкішного лондонського універмагу може коштувати сотні й навіть тисячі фунтів стерлінгів.

Але тепер його можна взяти напрокат усього за 10 % вартості.

Нову послугу пропонує одна платформа з оренди одягу класу люкс, яку вже добре знають у Великій Британії.

Так, дружина прем’єр-міністра Бориса Джонсона замовляла собі там одяг на нещодавній саміт «Великої сімки».

[Джейн Шепердсон, директорка платформи з оренди одягу класу люкс]:
«Ви можете взяти напрокат сукню, яка коштує тисячі фунтів, за 40–50 фунтів на день. Це найдивовижніша можливість».

Прокат може тривати від чотирьох до 14 днів. Власниця платформи каже, що, чим більше люди орендуватимуть речі, тим менше їх буде на звалищі.

А Ліндсі Мейсон, коли була вагітною, зрозуміла, що дуже часто після пологів одяг викидають. Пізніше вона заснувала стартап для вагітних і молодих мам.

[Ліндсі Мейсон, засновниця стартапу для вагітних і молодих мам]:
«Ми даємо жінкам можливість орендувати одяг на триваліший термін, ніж на інших ресурсах. До трьох місяців поспіль».

Ліндсі зазначає, що під час вагітності британки в середньому купують коло 20 нових предметів одягу.

10. Жителька Сенегалу стала першим у країні шоколатьє

Перший у країні шоколатьє
Дакар, Сенегал

Сенегалка Данута колись мріяла відкрити в столиці власний ресторан. Але пандемія внесла в її плани корективи. Вона перекваліфікувалася і стала першим у країні шоколатьє, тобто виробником шоколаду класу люкс.

[Данута Нганко, шоколатьє]:
«Я зрозуміла, що в Дакарі не вистачає професійних шоколатьє. Є люди, які виготовляють шоколад, але вони роблять не лише його, і не дуже майстерно. Я подумала, що на ринку бракує такої продукції».

Любов до шоколаду жінка перейняла від матері-бельгійки, яка працювала кондитером. Батько Данути — конголезець.

Завдяки суміші традиційного бельгійського шоколаду з місцевими інгредієнтами продукція Данути швидко стала популярною. Її цукерки цінують за унікальний смак і стильний зовнішній вигляд.

[Данута Нганко, шоколатьє]:
«Ми багато працюємо з каркаде, яке тут дуже добре відоме. Також намагаємося повернути до життя трохи забуті смаки, такі як горіх конконрон».

Данута хоче не просто вивести свій бізнес на гідний рівень, а й змінити ставлення сенегальців до шоколаду.

[Данута Нганко, шоколатьє]:
«Зараз вони купують шоколад до якоїсь вечері, як подарунок, з особливої нагоди. Але вони поки не купують його просто, щоб покласти в холодильник і пізніше підживитися. Але ми доб’ємося цього».

Кондитерська розвивається. В умовах пандемії вона виживає завдяки обслуговуванню приватних заходів та адресному доставлянню.

11. Навіщо «запорожці» з усієї України з’їхалися до Києва

Виставка «запорожців»
Київ, Україна

«Вухатий», «горбатий», «мильниця». Так називали в народі деякі моделі автомобілів марки ЗАЗ. «Запорожцю» вже понад 60 років, але багато хто й досі на ньому їздить.

Нещодавно шанувальники «запорожців» з’їхалися на виставку в Києві. У минулому столітті ці малюки були дуже популярними в Україні. Коштували вдвічі дешевше за «жигулі».

І хоча нові автомобілі вже ось як 30 років не випускають, власники дбають, щоб усі деталі були справжніми, такими, якими вони були кілька десятиліть тому.

[Євген Пилипів, власник «запорожця»]:
«Коли ми проїжджаємо на своїй машині — усі усміхаються, махають, дітки взагалі в захваті. Тобто чистий позитив».

Утім, проблем у власників «запорожців» із кожним роком більшає. Ці машини часто перегріваються, запчастин майже не знайти, сучасний бензин для них не підходить.

[Сергій Аксьоненко, власник «запорожця»]:
«Кажуть, скільки під “запорожцем” пролежиш, стільки й будеш на ньому їздити. Цим, як на мене, усе сказано».

Але все ж шанувальники люблять свої машини.

[Олександр Іванов, власник «запорожця»]:
«Я дістаю море задоволення від їзди саме на цій машині. Вона м’яка. Ось я сідаю після “фольксвагена” на “запорожець” — і таке відчуття, що в нас усі дороги відремонтували».

[Сергій Аксьоненко, власник «запорожця»]:
«У мене “опель”. Їдеш на ньому як на якомусь кориті. Машина не має душі. А ця машина — саме для душі».

До речі, салон «запорожця» досить просторий.

[Кирило Ланцов, віцепрезидент клубу любителів «запорожців»]:
«Я в “жигулі” практично не поміщаюся. Мені дуже незручно їздити. У “запорожці” місця більше, бо попереду немає двигуна. Є невеликий багажник — там велика ніша для ніг».

Виставку присвячено 20-й річниці Київського клубу любителів автомобілів марки ЗАЗ.

12. Давня підводна гавань: Кіпр запрошує дайверів

Давня підводна гавань
Кіпр

Ця стародавня кам’яна гавань прихована в Середземному морі. Вважається, що коло 2400 років тому її побудував Деметрій I — войовничий македонський цар, щоб зупинити можливе вторгнення свого супротивника — правителя Єгипту Птолемея I.

Археологи кажуть, що це незавершена військова фортифікаційна споруда. Біля неї планували розміщувати найкращі військово-морські кораблі стародавнього світу, готові відбити будь-який напад.

Тепер же підводна гавань стане новою визначною пам’яткою Кіпру. На тлі спаду туризму через пандемію уряд хоче приваблювати сюди дайверів. Це досить новий напрям. Раніше острів славився своїми пляжами й серфінгом.

[Іанніс Віоларіс, співробітник Управління старожитностей Кіпру]:
«Туристи, а також місцеві відвідувачі зможуть побачити цю приголомшливу давню гавань, проплисти над нею, побачити, як вона збудована, і подивитися на три її пірси».

Зараз гавань готують спеціально найняті команди дайверів. Вони прибирають водорості і встановлюють покажчики.

Водночас насолодитися підводним морським життям там навряд чи вдасться.

[Міхаліс Сіпонуріс, власник місцевого магазину для дайверів]:
«Як я вже казав раніше, це мілководдя — гарне місце для пірнання з маскою і трубкою. Не впевнений, що це привабить людей, які не цікавляться археологією і просто хочуть попірнати в пошуках морського життя».

Утім, дайвінг-туризм для острова — усе ж не новина. Багато років дайвери приїжджають сюди подивитися на уламки порома «MS Zenobia», який затонув у 1980 році за кілька кілометрів від прибережного міста Ларнака.

На туризм припадає коло 13 % економіки Кіпру.

13. Побачити Шанхай із висоти пташиного польоту: у хмарочосі відкрили готель

Готель на висоті пташиного польоту
Шанхай, Китай

Кам’яні джунглі й річка Хуанпу. Такий краєвид відкривається з нового готелю в Шанхайській вежі. Він розмістився на висоті понад 500 метрів і займає 13 поверхів — з 86-го по 98-й. У світі вищого за нього поки готелю немає.

[Річард Яп, директор готелю]:
«Ми пропонуємо подивитися на Шанхай із висоти пташиного польоту. У нас огляд на 360 градусів. Мало таких місць, звідки відкривається настільки дивовижний краєвид».

Шанхайська вежа підноситься на 632 метри. Це друга за висотою будівля світу після хмарочоса Бурдж Халіфа.

[Річард Яп, директор готелю]:
«Я бачив, як над усім Шанхаєм не було ні хмаринки, але в деяких місцях ішов дощ. Бачив, як сонце освітлює один район, а в усіх інших — темно й похмуро».

Будівництво готелю було складним, бо в такому високому будинку не можна використовувати легкозаймисті матеріали.

[Річард Яп, директор готелю]:
«Ми використали багато металу, оргскла для створення мозаїки, ламінованого дерева, мармуру й каменю. Через усілякі обмеження мали проявити творчий підхід, щоб зробити готель красивим».

Усього тут 165 номерів. Вестибюль розміщений на 101-му поверсі. Також є кілька ресторанів. Один розташувався на 120-му поверсі й претендує на звання найвищого ресторану світі. Крім того, на кількох поверхах організували художню виставку.

14. Унікальне вечірнє вбрання демонструють у Тель-Авіві

Виставка вечірніх нарядів
Тель-Авів, Ізраїль

Якою є мода з чарівної казки? На це запитання дає відповідь виставка вечірніх і весільних нарядів у Тель-Авіві. Більшу частину з них зробили ізраїльські дизайнери.

[Яара Кейдар, кураторка виставки]:
«Ми відкриваємо “Бал” — виставку, присвячену зв’язку між модою, казками та втечею від реальності. Вона також розповідає про те, як мода може перенести нас до різних світів, різних епох».

Тут демонструють коло 120 суконь — як старовинних, так і сучасних. Справжня розрада для тих, хто за час карантину скучив за вишуканою красою.

[Яара Кейдар, кураторка виставки]:
«Після воєн, пандемій і темних періодів люди завжди хотіли святкувати й насолоджуватися тим, що мають, а також дивитися в майбутнє».

У цьому залі можна простежити, як змінювалася бальна мода з XVIII століття до 80-х років XX. Тут показують зроблені спеціально для виставки історичні реконструкції.

А тут — 80 нарядів від ізраїльських дизайнерів. Приміром, цю модель зроблено з туалетного паперу. Хоч і не скажеш.

[відвідувачка виставки]:
«Виставка дарує багато радості, багато усмішок і мені, і іншим, і я дуже щаслива, що ми маємо можливість прийти й побачити таку чудову роботу».

[відвідувачка виставки]:
«Я справді відчуваю, що перебуваю за межами цього світу. Ніби потрапила до казки, як Аліса в Дивокраї, бо це чарівно. Вони створили магію. Це прекрасно».

Виставку в Музеї дизайну почали готувати ще три роки тому, але через пандемію її відкриття відкладали. Вона працюватиме до грудня.

15. «Козиний десант» висадився в парку Нью-Йорка для боротьби з бур’янами

«Козиний десант»
Нью-Йорк, США

Два десятки кіз знову приїхали на Мангеттен виконувати важливе завдання. Їм треба очистити парк «Ріверсайд» від густих бур’янів.

[Ден Гароднік, голова парку «Ріверсайд»]:
«Вони з’їли японський спориш і виноградівник уссурійський, відживилися шипшиною, легко освоїли важкопрохідну місцевість позаду мене й без вагань проковтнули отруйний плющ».

Цей спосіб боротьби з бур’янами стає в парках міста дуже популярним. Подивитися на роботу рогатих помічників приходять десятки людей.

[відвідувачка парку]:
«Маленькою я ходила до контактного зоопарку, і там був один козлик… Його звали Сеймур. Це був наймиліший цапик у світі. Він дозволяв себе гладити. І це було так мило. Обожнюю кіз».

[відвідувачка парку]:
«Вони милі, добрі тварини, і від них лише користь. Вони дають прекрасний козячий сир. Свійська коза — це чудово».

Раніше від бур’янів позбувалися за допомогою хімікатів. Потім дійшли висновку, що кози — це екологічніше рішення.

[Джордон Мартінс-Сіанек, син власника кіз]:
«Крім того, що вони милі, вони не лише з’їдають багато зелені, але ще й нейтралізують насіння. Тобто рослини не з’являться наступного року».

Це лише перший день роботи армії рогатих. З 24 тварин залишать п’ять. Вони до кінця літа щодня їстимуть бур’яни. Потім за допомогою загальнонародного голосування оголосять переможця.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: