20.09.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 11 по 15 липня)

Огляд світових подій (з 11 по 15 липня)

1. Щонайменше 48 загиблих: Європу затоплюють небувалі зливи Небувалі зливи Західна Європа 48 загиблих і десятки..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

1. Щонайменше 48 загиблих: Європу затоплюють небувалі зливи

Небувалі зливи
Західна Європа

48 загиблих і десятки зниклих безвісти. Такі наслідки негоди, яка налетіла на Західну Європу. Рекордні зливи й урагани затоплюють міста.

Найбільше жертв у Німеччині — щонайменше 42 людини. З них 18 загинули у виноробному регіоні Арвайлер землі Рейнланд-Пфальц. Річка Ар, що впадає в Рейн, вийшла з берегів і змила кілька будинків. Десятки людей уважають зниклими безвісти.

Ще 15 осіб загинуло в районі Ойскірхен на півдні від міста Бонн. Поліції допомагають десятки військовиків.

У Бельгії — щонайменше шість смертей. Двоє чоловіків загинуло на півдні країни. А в центральній комуні Рандьо пропала 15-річна дівчинка. Її змила річка. На сході, у Пепенстері, через повінь обвалилося коло десяти будинків. Більш як тисячу жителів евакуювали.

Це місто Льєж. Тут затопило дороги та житла. Пошкоджено автомобілі й інфраструктуру.

[місцевий житель]:
«Я такого ще не бачив. Просто вражає. Правду сказати, не думав, що в Бельгії таке може статися».

[місцева жителька]:
«Ми боїмося, у нас паніка. Дочка має сьогодні їхати додому. Це великий стрес і хвилювання. Ми повернулися з роботи, тому що бути там небезпечно. Страшно».

У Нідерландах повінь пошкодила багато жител у провінції Лімбург. Тут евакуювали кілька будинків для людей похилого віку.

Рясні дощі випали також у Люксембурзі, Швейцарії та Франції.

2. ДТП у Туреччині: розбився мікроавтобус із мігрантами

Страшна ДТП
Ван, Туреччина

Вони їхали до Європи, сподіваючись на краще життя. Однак їх спіткала раптова смерть унаслідок ДТП.

Щонайменше 12 мігрантів з Афганістану, Пакистану та Бангладеш загинуло, коли мікроавтобус, у якому вони їхали, упав у кювет і загорівся. Ще 26 осіб дістали тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості.

ДТП сталася в турецькій провінції Ван біля кордону з Іраном.

Хто саме загинув, поки не повідомляють. Відомо, що водій мікроавтобуса вижив, і його вже взяли під варту.

Туреччина й нині є основною транзитною країною для мігрантів, які прагнуть потрапити до Європи в пошуках роботи й кращого життя. Переважно люди їдуть з Ірану, Афганістану та Пакистану.

Зазвичай вони переходять ірано-турецький кордон пішки. Потім наймають транспорт, щоб дістатися до великих міст, таких як Стамбул і Анкара.

З 2014 року Туреччина прийняла найбільше у світі мігрантів. У 2016-му вона уклала з ЄС міграційну угоду. Згідно з нею Анкара приймає назад усіх нелегальних мігрантів, які припливають на човнах до грецьких берегів. Натомість Брюссель забирає таку ж кількість сирійських біженців, а також надає турецькій владі фінансову допомогу.

3. Кубинці виходять на вулиці й скандують «Геть комунізм»

Протести тривають
Гавана, Куба

Ситуація на Кубі загострюється. Протестувальники й далі виходять на вулиці й вимагають відставки президента й першого секретаря Компартії Куби Мігеля Діаса-Канеля. Такі виступи в цій соціалістичній країні дуже рідкісні.

Це одна з демонстрацій у гаванському районі Ла-Гуінера. Місцевий житель каже, що коли процесія мирно проходила вулицями, до протестувальників приєднувалися інші люди.

[Вальдо Еррера, місцевий житель]:
«Люди кричали “Геть Діаса-Канеля”, “Геть комунізм”, “Свободу кубинцям”, “Хочемо медицини”, “Хочемо їжі”. Ось що кричали люди».

Влада Куби каже, що протести організували контрреволюціонери, яких фінансують США. Вашингтон ці звинувачення відкидає.

Народні виступи почалися на тлі важкої економічної кризи, спричиненої поганим управлінням, пандемією коронавірусу, а також десятиліттями торгового ембарго.

А цей чоловік — голова руху «Вільна Куба». Він каже, що засуджує репресії з боку комуністичного режиму Кастро.

[Агустін Фігероа, голова руху «Вільна Куба»]:
«Активісти й люди загалом вийшли на вулиці, щоб вимагати свободи на Кубі, щоб покласти край придушенню з боку режиму, а також голоду, стражданням та зловживанням владою».

З понеділка керівництво Куби обмежило доступ до соціальних мереж і платформ обміну повідомленнями.

[Хіно Окумарес, місцевий житель]:
«Люди протестують, а влада не хоче, щоб люди побачили правду. Інтернет — наша єдина зброя. Його блокування нас обеззброює».

Варто зазначити, що мобільний інтернет на Кубі з’явився два з половиною роки тому.

4. Режим надзвичайної ситуації і порожні трибуни: на Іграх-2020 не буде глядачів

Олімпіада пройде без глядачів
Токіо, Японія

Олімпійські ігри в Японії пройдуть без глядачів. Про це повідомили організатори Ігор. Причиною такого рішення стало прискорення поширення коронавірусу в Токіо. Влада запроваджує режим надзвичайної ситуації з 12 липня по 22 серпня.

[Тамайо Марукава, міністр із питань проведення Олімпіади в Японії]:
«На п’ятисторонній нараді Міжнародного олімпійського комітету, Міжнародного паралімпійського комітету, оргкомітету Ігор, уряду Токіо та національного уряду ми вирішили, що глядачів на трибунах у Токіо не буде, бо в столиці оголошено режим НС».

Раніше влада планувала пускати як глядачів лише жителів країни. Водночас трибуни можна було б заповнити наполовину.

Але тепер уболівальників не пустять і в сусідніх із Токіо префектурах Тіба, Канагава та Сайтама, хоча там режиму НС немає.

[Сейко Хасімото, голова оргкомітету Олімпіади-2020]:
«Ми хотіли бачити повні стадіони, щоб глядачі теж зустрічали спортсменів. Це сповна продемонструвало б значущість спорту. Однак нині зростає захворюваність на COVID. Тому, на жаль, ми не маємо іншого вибору, окрім як проводити Ігри за умов обмежувальних заходів».

Однак змагання в префектурах Міягі, Фукусіма, Ібаракі та Сідзуока пройдуть із глядачами, але їхню кількість обмежать.

Церемонію відкриття Олімпіади в Токіо запланували на 23 липня. Ігри триватимуть до 8 серпня.

5. Китай може втратити статус найбільш населеної країни світу

Китай утрачає статус
Найнаселеніша країна світу

Людей дедалі більше, а житла дедалі менше. Індії загрожує демографічна криза. Як кажуть в ООН, уже на початку 2027 року країна має обігнати Китай за чисельністю населення.

Наразі в Індії проживає мільярд 300 мільйон осіб. Водночас люди переїжджають із сіл до великих міст, де надіються знайти кращу роботу й освіту.

Через це на перший план вийшла проблема доступного житла в мегаполісах, зокрема в Нью-Делі. Оскільки його не вистачає, виникає дедалі більше міських нетрів.

[жителька Індії]:
«Через брак роботи люди із сіл їдуть до міст. І наші міста перенаселені. Якщо ми зробимо села розвиненішими й освіченішими, різниця вже не буде такою великою».

Нетрі здебільшого зводять незаконно. Там панує антисанітарія, бо немає ні каналізаційної системи, ні водопроводу, ні електрики.

Сміття, стічні канави й діти, що граються на вузьких вуличках. Район нетрів Сангам-Віхар, що в Делі, різко контрастує із розкішними кварталами столиці Індії.

[житель Індії]:
«Якщо подивитися, як швидко зростає населення, то складається враження, що за 20 років люди стануть канібалами».

У 2015 році уряд прем’єр-міністра Нарендри Моді розпочав програму «Житло для всіх». Її метою було до 2022 року побудувати 20 мільйонів квартир у містах і 30 мільйонів будинків у селах. Утім, згідно з дослідженнями, майже 15 мільйонів індійських сімей, як і раніше, живуть у незаконних спорудах.

Водночас влада хоче стримати зростання кількості населення за принципом моделі комуністичного Китаю. Так, найгустонаселеніший штат Індії Уттар-Прадеш нещодавно запропонував закон, який заборонить сім’ям мати більш як дві дитини.

6. Новий робот-медуза «їсть» сміття на поверхні моря

Робот-медуза «їсть» сміття
Кассі, Франція

Робот-медуза плаває серед човнів, пришвартованих у порту французького міста Кассі й «поїдає» пластикове сміття.

Цей радіокерований пристрій розробив Ніколя Карлесі. Для цього заснував стартап.

[Ніколя Карлесі, розробник робота-медузи]:
«Щоб зібрати сміття, потрібне було щось максимально просте. Якщо зробити надто складний механізм, він може забитися, щось застрягне. Наш робот має механізм ковзання, який рухається до сітки. Ми наповнюємо сітку й просто її знімаємо. Це все».

Ніколя каже, що ідея створити такого робота виникла природно. Він плавав і всюди бачив сміття. Також було зрозуміло, що зібрати його непросто.

[Ніколя Карлесі, розробник робота-медузи]:
«Сміття плаває на поверхні. Вітер заганяє його до закутків, що позаду човнів. Тож ми зробили робота компактним, щоб він міг дістатися до тих місць, де перебуває майже все сміття. Він завдовжки — 70 сантиметрів і завширшки — 70 сантиметрів і може всюди переміщатися».

Потім дослідник виявив, що на поверхні води також є вуглеводні. Тож він наділив робота-медузу можливістю збирати і їх, тобто бензин і нафту.

Директор порту каже, що завдяки цьому пристрою роботи поменшало.

[Паскаль Сейльє, директор порту в місті Кассі]:
«Робот-медуза може потрапити до найізольованіших куточків. Тобто більше не треба переміщати човни або переносити вантажі».

Робот-медуза вже працює в 15 французьких портах. Його також закупили такі країни, як Сінгапур, Японія та Норвегія.

За даними природозахисників, до Середземного моря щорічно потрапляє коло 600 тисяч тонн пластику.

7. Зацифровувати комах почали в лондонському музеї

Зацифрувати комах
Лондон, Велика Британія

У цій лабораторії в Оксфордширі готуються знімати комах із колекції лондонського Музею природознавства. Докладні макрофотографії зроблять завдяки потужним оптичним пристроям. Так науковці зможуть сканувати крихітні об’єкти завбільшки всього міліметр.

Коли лунає сигнал, це означає, що співробітник лабораторії має покинути кімнату.

[Анджалі Госвамі, професор]:
«Якщо ми справді хочемо зрозуміти, які чинники формують біорізноманіття на цій планеті, то мусимо більше дізнатися про комах. Якщо ми цього не зробимо, то, щиро кажучи, картина буде неповною».

Комах фотографують за допомогою приладу «Алмазне джерело світла». У ньому є прискорювач частинок. Він випускає промінь, який у 10 мільярдів разів яскравіший за Сонце. Його використовують як неймовірно потужний мікроскоп, що дає змогу докладно сканувати найдрібніші об’єкти.

Водночас дослідники можуть не лише оглянути поверхню комах, а й зазирнути всередину, щоб побачити їхню будову.

[Анджалі Госвамі, професор]:
«Зацифровуючи такі дані, ми можемо отримати набагато більше інформації про ці види й зробити набагато точніші й надійніші прогнози про те, що станеться в найближчому майбутньому».

У фондах музею зберігається понад 30 мільйонів екземплярів комах. Дослідники хочуть зробити деталізовані фотографії якнайбільшої кількості з них. Так вони прагнуть зрозуміти, чому видів так багато і що загрожує їхньому існуванню.

8. Японська компанія Fujifilm: від плівки для фотоапаратів до ПЛР-тестів

Еволюція Fujifilm
Токіо, Японія

Хто не пам’ятає фотоплівки Fujifilm!? Колись ця японська компанія заробляла мільйони на виробництві фотоапаратів і плівки до них.

Нині заснована в 1934 році фірма розширила сферу своєї діяльності. Наприклад, вона бере участь у розробленнях, покликаних протистояти коронавірусу.

[Такатосі Ісікава, представник Fujifilm]:
«Ми почали з рентгенівських знімків і розширили наш бізнес у медичному секторі, зокрема в діагностиці».

Винаходячи себе заново, Fujifilm застосувала навички виготовлення кольорової плівки у фармацевтиці й косметиці. Поступово вона почала створювати медичні технології, що й стало її стратегічним напрямом.

Усе спирається на накопичений за десятиліття досвід.

Технології Fujifilm використовують, щоб створювати антиген для вакцини проти коронавірусу — Novavax, хоч її в Японії ще не схвалили. Компанія спеціалізується й на нанотехнологіях, які використовують у РНК-вакцинах, таких як Pfizer і Moderna.

[Такатосі Ісікава, представник Fujifilm]:
«Оскільки коронавірус не є сезонним грипом, фармацевтична промисловість уважає, що попит на вакцини, на жаль, не знизиться».

Компанія розробила ПЛР-тест на коронавірус, який дає результат за 75 хвилин. Старі ж методи потребують кількох годин.

У березні також розробили набір для виявлення різних варіантів SARS-CoV-2. До того ж препарат Fujifilm проти грипу зараз проходить клінічні випробування для лікування коронавірусу.

Утім, країна й нині повністю залежить від імпортних вакцин.

9. Плетіння з пальмового листя дає змогу єгипетському селу добре заробляти

Вироби з пальмового листя
Ель-Алам, Єгипет

Єгиптянка Камела ще маленькою перейняла складне ремесло під назвою хус від своїх батьків. Так, вона все своє життя плете всілякі вироби з пальмового листя. Крім того, жінка передає своє вміння всім сусідам у селі Ель-Алам.

[Камела Ахмед, ремісниця]:
«Мої прадід і прабаба займалися хусом. Я опанувала це в шість років. Потім навчила братів, сестер, сусідів, а потім усіх жителів села. Дівчатка закінчують школу й приходять до мене вчитися. Усе село мене знає й зі мною працює».

Ремесло допомагає жителям села забезпечувати сім’ї. Мама шістьох дітей Сабах каже, що завдяки цьому ремеслу має добрий дохід. А деякі літні жінки плетуть вироби з пальмового листя вже півстоліття. На зароблені гроші вони змогли вивчити своїх дочок.

Пальмового листя тут удосталь цілий рік. З нього роблять циновки з вигадливими візерунками, кошики, сумки, посуд та багато іншого начиння.

Натуральний матеріал і висока якість виробів забезпечили популярність не лише в Єгипті, а й за кордоном.

Зараз жителі Ель-Алама виготовляють продукцію з пальмового листя у великих обсягах і експортують до арабських і європейських країн. Іноді отримують великі замовлення.

10. «Швидка допомога для пам’яток» відновлює стародавні споруди Румунії

«Швидка допомога для пам’яток»
Мікесаса, Румунія

Спекотного літнього дня румунський архітектор Еуджен Вайда разом із командою добровольців реставрує напівзруйнований маєток. Той стоїть серед мальовничих Карпатських гір у віддаленому трансильванському селі Мікесаса.

[Еуджен Вайда, архітектор]:
«Кожен волонтер відчуває, що це його власний проєкт. Ми покладаємо на них відповідальність за кожен крок. Деякі з них кваліфікованіші в технічній частині, деякі виконують координацію».

Еуджен заснував неурядову організацію «Швидка допомога для пам’яток» у 2016 році. У ній бере участь багато молоді віком від 25 до 35 років. Деякі з них студенти, які вивчають архітектуру, археологію, історію, мистецтво й туризм.

Вони їздять країною в пошуках історичних будівель, які мають занедбаний стан. Потім їх реставрують, поки не стало надто пізно.

Маєток Брукенталь XVI століття колись був домом впливових аристократів. Потім у ньому розміщувалася початкова школа. Останні 20 років будівля стояла занедбаною.

[Адріан Сучу, заступник голови села Мікесаса]:
«До 2001 року це була сільська школа. Ми ходили сюди з першого по четвертий клас. Це те місце, де ми вчилися читати, вивчали основи математики, і це місце, де ми виросли».

Десятки добровольців уже місяць ремонтують дах, що протікає, і частину опрної стіни. Сільська рада надала будматеріали, а місцеві жителі — житло та їжу.

Еріка — студентка архітектурного факультету з Великої Британії. Вона працює тут понад два тижні.

[Еріка Наджі, учасниця проєкту]:
«Це мій перший досвід роботи зі “Швидкою допомогою для пам’яток”. Дивовижний проєкт і координація. Деякі приходять допомогти хоча б на кілька годин. Я гадаю, що це дуже важливо».

З часу заснування «Швидкої допомоги для пам’яток» волонтери врятували від повного руйнування 55 історичних будівель. Серед них середньовічні церкви, фортечні стіни, старовинні водяні млини й замки.

11. Перша клініка для диких звірів і птахів з’явилася в Австралії

Лікарня для диких звірів і птахів
Перт, Австралія

Цей пелікан потребує допомоги хірургів. Він заплутався в риболовецьких гачках та волосіні й серйозно поранився. Урятувати його життя намагаються в травматологічній лікарні для диких тварин і птахів. Це перша така ветклініка в Австралії. Її відкрили у квітні в передмісті Перта.

[Мег Роджерс, старший ветеринар]:
«Багато хто потребує допомоги. І нам доводиться шукати спосіб урятувати цих тварин. Підручників, які б цього навчали, немає, тож нам треба бути трохи кмітливішими й додумуватися самим».

За кілька місяців ветеринари врятували десятки серйозно постраждалих тварин. Без допомоги лікарів цих звірів довелося би просто приспати.

[Дін Гакслі, завідувач лікарні]:
«Ветеринари доглядають за цими тваринами з тієї хвилини, як ті потрапляють до лікарні, і поки тварин не випустять на свободу. Це дає найкращий результат у лікуванні».

Дуже часто ветеринарам доводиться щось робити вперше.

[Мег Роджерс, старший ветеринар]:
«Тут не знудишся. Ми тут багато чого робили: здійснювали кесарів розтин ящіркам, створювали ортопедичний протез і пересаджували шкіру. Завжди є чого повчитися».

Клініка схожа на звичайну сучасну лікарню для людей. Тут є новітнє обладнання, реанімація, дезінфекційна камера та відділення реабілітації. Але це не все. Кудлатих і пернатих пацієнтів можуть відвідувати люди.

[Дін Гакслі, завідувач лікарні]:
«Ми дозволяємо їм з рук погодувати ему, поспілкуватися з динго, вомбатом і встановити емоційний зв’язок із твариною».

Ветеринари надіються, що люди дізнаються історії пацієнтів і намагатимуться не шкодити диким тваринам.

12. У Франції проходить заплив у стилі графа Монте-Крісто

Проплисти, як граф Монте-Крісто
Марсель, Франція

Плисти, як граф Монте-Крісто. Незвичайне змагання проходить біля узбережжя Марселя. Коло 200 плавців пірнають у Середземне море, приблизно повторюючи шлях, який подолав Едмон Дантес, утікаючи з в’язниці.

П’ятикілометровий заплив стартує на острові Іф і закінчується біля пляжу Гранд-Рукас-Блан.

[Ара Хатчадурян, учасник змагань]:
«Я готувався два місяці: щодня плавав, тренувався, катався на велосипеді й так далі. Планую брати участь у всіх дев’ятьох запливах».

Дев’ять запливів проходять упродовж трьох днів.

[Домінік Лена, організатор змагань]:
«Люди, звісно, раді, бо деякі з них змогли вперше за кілька місяців зануритися в море».

Першого дня змагань погода підвела, та незабаром покращилася.

[Домінік Лена, організатор змагань]:
«Сьогодні вранці маємо ідеальні умови для змагань. Як бачите, вода спокійна, температура для плавців порівняно комфортна».

Ці змагання вперше пройшли в 1999 році. Організаторів надихнула втеча героя роману Александра Дюма.

Едмон Дантес не довів своєї невинуватості, і його ув’язнили в замку Іф. Але він заліз у мішок, призначений для померлого сусіда по камері, який потім викинули в море. Згодом Дантеса підібрали контрабандисти.

13. У Дубаї мікрочипи вбудовують у манікюр

Цифровий манікюр
Дубай, ОАЕ

Цифровізація дійшла й до манікюру. У цьому дубайському салоні краси до одного з нігтів прикріплюють спеціальний мікрочип. У ньому вся необхідна інформація про власницю.

Ідея послуги належить господині салону.

[Нур Макарем, власниця салону краси]:
«Ми мусимо заохочувати соціальне дистанціювання й безконтактні послуги. Я подумала, чому б не зробити щось оригінальне».

Необхідну інформацію на чип записують через застосунок. Потім мікропристрій прикріплюють до нігтя за допомогою лаку. Зчитувати дані теж можна через смартфон.

[Нур Макарем, власниця салону краси]:
«Коли до нас приходить клієнтка, ми просто її запитуємо, яку інформацію вона хоче вшити в цей чип. Тепер він буде візитівкою. Через нього можна завантажити свій вебсайт, обліковий запис у соціальних мережах, ім’я, контакти».

Така послуга з’явилася більш як місяць тому й уже стала популярною.

[відвідувачка салону]:
«Це така собі дивовижа. Весело й цікаво спробувати щось нове. Чи буде це існувати в майбутньому? Можливо. Мені, найімовірніше, доведеться постійно його оновлювати. Побачимо».

Цей салон — перший в Об’єднаних Арабських Еміратах, що надає такі послуги. Чипи встановили вже коло 50 клієнток.

[відвідувачка салону]:
«Я дуже задоволена, що його встановила. Тепер, якщо я в шумному місці й хочу поділитися своїм інстаграмом чи сторінкою в інших соцмережах, я просто кажу: “Проскануй мій палець!”»

Творці цифрового нігтя стверджують, що в чип можна вбудувати й функцію безконтактних платежів.

Що ж, тепер арабські жінки, можливо, зможуть робити покупки буквально голими руками.

14. Мальовничий гірський район Північної Македонії стане національним парком

Створення національного парку
Північна Македонія

Незаймані схили гори Шар-Планина. Ці чарівні пейзажі хочуть зберегти для майбутніх поколінь. Уже скоро законодавці Північної Македонії ухвалять закон, який закріпить за цією місцевістю статус національного парку.

На горі є 37 льодовикових озер, 25 — на македонській стороні, а решта — у Косові. Також тут росте 200 унікальних видів рослин і мешкає майже 170 видів метеликів, 130 видів птахів і 45 — видів ссавців.

Цей парк стане одним із найбільших у Європі.

Місцеві жителі сподіваються, що від цього буде тільки користь.

[Несер Джемаїлі, місцевий житель]:
«Ми багато чого очікуємо від нацпарку. Буде більше туристів, які приїжджатимуть до наших будиночків, і наші молокопродукти продаватимуться краще й дорожче. Ми ще чекаємо поліпшення інфраструктури, обслуговування дороги, що веде до будиночків».

За останні 20 років через незаконне вирубування Північна Македонія втратила коло 40 тисяч гектарів лісу. Новий парк дасть змогу зберегти дерева.

[Анела Ставревська-Панайотова, представниця Міжнародного союзу охорони природи]:
«Разом з іншими охоронюваними територіями сусідніх країн матимемо найбільші транскордонні охоронювані території в усій Європі. І ми цим дуже пишаємося».

Площа нового парку становитиме 627 квадратних кілометрів. Його територію розділять на чотири зони: суворого захисту, активного управління, сталого використання, а також буферну зону. Сюди планують активно приваблювати відвідувачів.

Загалом, якщо нацпарк створять, то площа територій, які в Північній Македонії перебувають під охороною, сягне 13 %.

15. Шедеври на кілька годин: хорватський майстер малює на пляжах

Малюнки на піску
Опузен, Хорватія

[Нікола Фалер, художник]:
«Робота зникає, її поглинає море. Наступного дня доступна нова поверхня для роботи, тому творчості немає кінця».

Мистецтво не вічне. Так можна сказати про роботи хорватського художника Ніколи Фалера. Він малює на піску.

[Нікола Фалер, художник]:
«В Осієку, звідки я приїхав, я теж малюю на піску. Я полюю на місця, де бувають припливи. Чудово, коли можеш малювати щоранку».

Зараз Нікола бере участь у фестивалі поблизу міста Опозен, що на півдні Хорватії. Його проводять щорічно. Цей — сьомий. Місцеве полотно — береги річки Неретви.

[Нікола Фалер, художник]:
«Маю три з половиною години до припливу. Я малюю кола, надихаюся традиціями сакральної геометрії з усього світу — християнськими, буддистськими, індуїстськими. Ідей багато, але час обмежений».

Нікола хоче незабаром організувати свій фестиваль малюнків на піску. Упевнений, що таке заняття дуже сподобається дітям.

[Нікола Фалер, художник]:
«Малювати на піску може кожен, це дуже просто. Восени плануємо залучити дітей, організуємо окремий фестиваль».

16. Бразильська котокав’ярня пропонує забрати тварин із собою

Коти із собою
Ріо-де-Жанейро, Бразилія

Котячий силует у чашці з капучино, печиво у вигляді котячих лапок, і звісно ж справжні коти. У цій котокав’ярні, що в центрі Ріо-де-Жанейро, усе в найкращих традиціях зоокафе.

[Джованна Молінаро, господиня котокав’ярні]:
«До нас приїздять навіть з інших штатів. Скільки разів я чула від людей, що вони не люблять котів. Але полюбили, поспілкувавшись із ними тут. <…> По-перше, коти мають неймовірну енергетику, по-друге, я можу сказати, що вони віддають усе, що отримують».

Котячі кав’ярні прийшли з Азії. Перша відкрилася на Тайвані в 1998 році. А ця бразильська має одну особливість. Тут можна забрати мурчика із собою. Заклад співпрацює з організацією, яка рятує котів.

[Джованна Молінаро, господиня котокав’ярні]:
«У світі є й інші котячі кав’ярні, але тут ми зосередилися на тому, щоб коти могли знайти новий дім».

За даними Бразильського інституту домашніх тварин, у 2019 році в країні було понад 78 мільйонів домашніх котів і собак. Через смерті під час пандемії коронавірусу багато тварин утратили господарів і залишилися сам на сам.

Заклад відкрився рік тому і вже багатьом полюбився.

[відвідувачка]:
«В оточенні всіх цих котів почуваюся як у раю. Я закохана в них! Таке відчуття, що я уві сні, де безліч кошенят».

[відвідувачка]:
«Я закохана! Не бажаю іти. Хочу просто залишитися тут і обіймати котів».
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: