26.03.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 4 по 8 липня)

Огляд світових подій (з 4 по 8 липня)

1. Убивство президента Гаїті: серед нападників були колишні військовики Колумбії Убивство президента Порт-о-Пренс, Гаїті У вбивстві..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

1. Убивство президента Гаїті: серед нападників були колишні військовики Колумбії

Убивство президента
Порт-о-Пренс, Гаїті

У вбивстві президента Гаїті брали участь колишні колумбійські військовики. Про це повідомив міністр оборони Колумбії. Загалом, згідно з даними гаїтянської влади, нападників було 28, зокрема 26 колумбійців і двоє американців гаїтянського походження.

[Дієго Молано, міністр оборони Колумбії]:
«Після вбивства президента Гаїті Жовенеля Моїза Інтерпол офіційно подав до уряду Колумбії та до нашої національної поліції запит на інформацію про ймовірних підозрюваних. Згідно з попередніми даними, це громадяни Колумбії, колишні військовослужбовці національної армії».

Убивство сталося вночі 7 липня. Група озброєних осіб увірвалася до приватної резиденції Жовенеля Моїза в Пелерині. У президента вистрілили з кількох видів зброї. Його дружину Мартін поранили. Зараз вона перебуває у лікарні.

Сили безпеки Гаїті вистежили підозрюваних і вийшли на їхню базу. Ті переховувалися в будинку неподалік від місця злочину в північному передмісті столиці Порт-о-Пренс. Перестрілка тривала до пізньої ночі, і в четвер влада затримала підозрюваних.

Це 15 колумбійців і двоє гаїтянських американців. Троє нападників було вбито, вісім утекло. Їх описують як професійних найманих убивць, які розмовляють іспанською.

53-річний Моїз прийшов до влади у 2017 році. А у 2018 у країні спалахнули протести. Демонстранти звинувачували його в погіршенні економічної ситуації і в реалізації корупційної схеми в межах доставляння нафти з Венесуели. Сам голова держави стверджував, що виступи організували його опоненти, які незадоволені політичними й економічними реформами.

Один з міністрів Гаїті зазначив, що вбивство було переворотом.

[Матіас П’єр, міністр у справах виборів Гаїті]:
«Це вбивство було грандіозним поваленням демократії. Через професійні інтереси люди дійшли до вбивства чинного президента. Це жахливий злочин, у якому брало участь 26 іноземних громадян».

У Гаїті з 2004 року діяла миротворча місія ООН, яка мала відновити порядок після повалення колишнього президента Жана-Бертрана Арістіда. У 2019 місія завершилася, хоча в країні все ще панував безлад. Зараз влада Домініканської Республіки, яка ділить острів із Гаїті, закликала організувати нову миротворчу кампанію. Також після вбивства Жовенеля Моїза Домінікана закрила кордон з Гаїті.

[Хосе Бланко, представник Домініканської Республіки в ООН]:
«Нам потрібна сильна місія на Гаїті, щоб допомогти гаїтянському народу відновити мир, якого, я певен, він дуже потребує».

Нині в Гаїті діє надзвичайний стан, а також оголошено жалобу.

2. У Канаді палає близько 200 лісових пожеж

Лісові пожежі
Британська Колумбія, Канада

Канадські пожежники намагаються впоратися з двома сотнями лісових пожеж на заході країни. Для допомоги туди направили підрозділи з інших регіонів, зокрема з провінції Онтаріо і Нью-Брансвік.

Більшість пожеж палає в провінції Британська Колумбія. Із них 46 почалися за останні два дні. Дві третини взяти під контроль поки не вдається.

У деяких населених пунктах організовують евакуацію. Особливо важка ситуація в місті Літтон, де пожежа палає вже тиждень. Вогонь спалив житлові будинки й спричинив загибель двох місцевих жителів.

Пожежі в Канаді почалися через сильну спеку й величезну кількість ударів блискавок. Так, за добу з 30 червня по 1 липня в Британській Колумбії і західній Альберті було зареєстровано понад 710 тисяч розрядів. Як зазначають метеорологи, зазвичай у цей період їх близько 8 тисяч.

Водночас у Літтоні зафіксували найвищу температуру повітря за останні 80 років – майже 50 градусів Цельсія.

Через спеку в Британській Колумбії померло 719 осіб. Зараз вона йде на спад.

3. Прем’єр Великої Британії розповів, як країна повертатиметься до нормального життя

Повернення до нормального життя
Велика Британія

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оприлюднив плани щодо скасування соціальних і економічних обмежень у зв’язку з COVID-19. Їх зніматимуть поетапно впродовж двох тижнів.

Ослаблення заходів стало підсумком швидких темпів вакцинації. У країні від COVID щеплено 64 % дорослого населення. Водночас 14 % отримали другу дозу.

Також проміжок між першою і другою дозою вакцини для людей до 40 років планують скоротити з 12 до восьми тижнів. Тобто до середини вересня другу дозу мають отримати всі британці, яким більше ніж 18 років.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Наші вакцини допомогли розірвати зв’язок між хворобою та смертю. І з часом стало зрозуміло, що ці вакцини справді ефективні, і більшість із тих, хто потрапляє до лікарні, не мали щеплень».

Згідно з планами, з 19 липня скасують усі обмеження на зібрання людей у громадських місцях. Усім закладам дозволять відкритися, включно з нічними клубами. Також знову дозволять відвідування будинків для людей похилого віку й не обмежуватимуть кількість глядачів у театрах, на концертах і спортивних заходах.

Більше не буде обов’язкового правила дотримуватися дистанції й носити маски. А компаніям не рекомендуватимуть переводити співробітників на роботу з дому.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Відверто себе запитаймо: якщо ми не зможемо відкрити наше суспільство в найближчі кілька тижнів, коли цьому сприяють прихід літа і шкільні канікули, то коли ми зможемо повернутися до нормального життя?»

Правила вводитимуть лише в Англії. Щодо Шотландії, Вельсу та Північної Ірландії, там місцева влада має свої програми ослаблення карантину.

4. Ізраїль повідомляє про зниження ефективності вакцини Pfizer/BioNTech

Ефективність вакцини знижується
Ізраїль

Ізраїль повідомляє про зниження ефективності вакцини Pfizer/BioNTech. Препарат став гірше захищати від SARS-CoV-2, а також від захворювання зі симптомами.

У МОЗ кажуть, що ефективність вакцини в запобіганні інфекції і симптоматичному захворюванню із 6 липня впала до 64 %.

Утім, експерти зазначають, що вакцина й нині надійно вберігає від важких випадків захворювання та госпіталізації. За цим показником її ефективність тримається на рівні 93 %.

Зниження ефективності збіглося з початком поширення в країні так званого дельта-варіанту SARS-CoV-2, який уважають заразнішим і смертоноснішим. Одночасно в Ізраїлі скасували соціальне дистанціювання.

Представники Pfizer дані з Ізраїлю поки ніяк не прокоментували. Однак вони процитували інші дослідження, що показують, що антитіла, вироблені вакциною, як і раніше, здатні нейтралізувати перевірені штами.

З більш як дев’яти мільйонів жителів Ізраїлю коло 60 % зробили щеплення принаймні однією дозою вакцини Pfizer.

Водночас Ізраїль підтримує кампанії вакцинації в інших країнах. Так, він уже відправив Південній Кореї коло 700 000 доз вакцини Pfizer, термін придатності яких добігає кінця. Таку ж кількість Сеул поверне у вересні-жовтні, коли отримає від компанії нову партію.

5. Швейцарія сподівається на європейських туристів через відсутність азійських

Курорти чекають туристів
Юнгфрауйох, Швейцарія

На швейцарському гірськолижному курорті Юнгфрауйох тиша і спокій уже стали звичними. Це місце називають вершиною Європи, бо тут стоїть найвищий у Європі підйомник — 3454 метри над рівнем моря.

Зазвичай у пік сезону цією канатною дорогою щодня користувалося понад 5500 осіб. Тепер її просторі кабіни майже порожні.

[Штефан, турист]:
«Ми подумали, що зараз гарна нагода. Я швейцарець, і я ніколи не був у Юнгфрауйосі, бо зазвичай тут усе зайнято».

Представниця канатних доріг курорту каже, що у 2019 році це місце відвідало більш як мільйон осіб. У 2020 стався серйозний спад.

[Кетрін Негелі, представниця канатних доріг Юнгфрауйоха]:
«Торік до Юнгфрауйоха приїхало коло 360 тисяч осіб. Така кількість була лише у 80-х роках. Цього року очікуємо приблизно стільки ж».

До пандемії коло 70 % відвідувачів були з Азії. І цього разу внутрішні мандрівники навряд чи зможуть компенсувати їхню відсутність.

[Мартін Нідеггер, голова Switzerland Tourism]:
«У звичайний рік 55 % наших гостей приїжджає з-за кордону. Зараз їх немає. Зазвичай у нас більше іноземних відвідувачів, ніж швейцарських мандрівників, тож швейцарці не зможуть цілком заповнити відсутність іноземних відвідувачів».

Утім, з ослабленням карантинних заходів туристичний потік має відновитися. Як очікується, спочатку почнуть приїжджати туристи з Німеччини, країн Бенілюксу і Франції. Потім підуть гості з Англії, Італії та Іспанії. Далі — американці, а за ними азійці.

[Андреас фон Аллмен, власник готелю]:
«Рівень бронювання досить хороший. Але все може змінитися, якщо буде погана погода чи введуть обмеження. Подивимося».

Експерти кажуть, що на тлі коронавірусу стане менше групових бронювань і більше індивідуальних мандрівників. Але, їхня кількість, безумовно, зростатиме.

6. Словацький аеромобіль здійснив перший міжміський політ у тестовому режимі

Міжміський переліт аеромобіля
Словаччина

Аеромобіль словацького стартапу Klein Vision розганяється злітною смугою в аеропорту Нітри. Він уперше здійснює тестовий міжміський рейс. Місце призначення — Братислава.

[Стефан Кляйн, винахідник аеромобіля]:
«Дуже цікаві враження. Ми прибули до аеропорту затемна, потім доставили машину на злітно-посадкову смугу. Хоча я літав в аеромобілі багато годин, але, коли розганяєш на довгій дорозі, відчуття зовсім інші».

За штурвалом аеромобіля сидить винахідник Стефан Кляйн. Переліт із Нітри до міжнародного аеропорту Братислави зайняв 35 хвилин.

[Стефан Кляйн, винахідник аеромобіля]:
«Чудово, що законодавство дозволило нам зробити не віртуальне, а реальне випробування. Наша мета — створити реальний продукт, який колись можна буде купити».

Прототип налітав уже 40 годин. Під час випробувань він здійснював круті повороти на 45 градусів, підіймався на висоту 2500 метрів і розвивав швидкість до 190 кілометрів за годину.

[Лукаш Рацж, аналітик]:
«На дорогах через ремонт чи ДТП часто виникають затори. Аеромобіль може перевозити людину повітрям. У цьому його перевага».

Аеромобіль оснащено крилами, які складаються хвостовим оперенням, двигуном BMW потужністю 160 кінських сил, нерухомим гвинтом та балістичним парашутом.

[Любомир Пальчак, співробітник Інституту транспортних досліджень]:
«Ми не можемо сказати, що найближчими роками почнемо використовувати літальні автомобілі, але дуже добре, що в Словаччині є таке розроблення і є конкретний результат».

Наступний етап проєкту — створення передсерійної моделі з двигуном потужністю 300 кінських сил. Він зможе розвивати швидкість до 300 кілометрів за годину і пролітати до 1000 кілометрів.

7. Грузинський стартап робить USB-кабелі з кришок від пляшок

Кабелі з пластикових кришок
Грузія

Грузинський стартап перетворює пластикові кришки від пляшок на USB-кабелі. Заснував компанію Tene Сандро Лілуашвілі. Каже, що спочатку всю сировину для виробництва хотів імпортувати.

[Сандро Лілуашвілі, засновник стартапу Tene]:
«Я поїхав до Китаю, вивчив технологію виробництва USB-кабелів та імпортував усе необхідне обладнання до Грузії. Я також зрозумів, що мені треба буде імпортувати різні пластикові полімери, які можуть зашкодити довкіллю. Я не хотів цього робити».

Сандро знайшов ідеальну альтернативу. Вирішив просто використовувати місцеве сміття.

[Сандро Лілуашвілі, засновник стартапу Tene]:
«Я вирішив використовувати кришки від пляшок. Чому? Бо цей тип пластику всюди. Ми бачимо його в природі, на вулицях. Я зрозумів, що використовувати їх — дуже гарна ідея».

Так вдала ідея перетворилася на створення екологічно чистих зарядних кабелів грузинського виробництва.

А почалося все з того, що кожному, хто принесе до компанії 50 пластикових кришок, пропонували безкоштовний кабель для заряджання телефону.

Акція виявилася успішною, бо всього за два місяці стартап зібрав 100 000 кришок. Особливо зацікавилися проєктом школярі. Деякі навіть організувалися в групи, щоб зібрати побільше кришок.

[Лука Гвімрадзе, волонтер]:
«Я дізнався з Facebook, що коли зібрати 50 пластикових кришок від пляшок, отримуєш USB-кабель, і я почав збирати їх удома. Я зібрав кришки з того, що ми купили».

[Сандро Ахвледіані, волонтер]:
«Коли я дізнався про зарядки Tene, то став збирати кришки на вулицях».

Компанія вже продає по 3000 кабелів за місяць. Водночас на кожен діє рік гарантії.

8. Сотні булочок: волонтери Ріо-де-Жанейро годують жителів бідних районів

Хліб для нужденних
Ріо-де-Жанейро, Бразилія

Ці тисячі хрустких ароматних булочок уже скоро вирушать до жителів бідних районів на заході Ріо-де-Жанейро. Пандемія коронавірусу не лише забрала понад півмільйона життів бразильців, але й ще більше штовхнула людей у злидні. Тепер волонтери роздають нужденним безкоштовну їжу.

[Берталду Соза Суреш, один з керівників програми]:
«Ми дуже раді, що можемо допомогти. Важко бачити на обличчях людей біль і страждання. У Ріо-де-Жанейро на ділянках 5, 10, 15 і 20 кілометрів існують осередки бідності, де люди голодують».

У межах кампанії волонтери розносять хліб, гарячу їжу й товари першої потреби малозабезпеченим сім’ям, пацієнтам реабілітаційних центрів, постояльцям будинків для людей похилого віку й безпритульним.

[Дженіфер да Сілва, волонтер]:
«Я рада допомогти, бо знаю, що світ покращає, якщо кожен зробить хоча б трохи. Ми дуже хочемо, щоби справи пішли краще. Поступово допомагаємо дедалі більшій кількості людей. Зараз допомогу отримують не всі. Добре було б, якби її можна було надати всім».

Майже 13 % населення Бразилії живе за межею бідності, отримуючи 50 доларів США на місяць. Це найвищий рівень бідності для країни за останні десять років.

Під час пандемії багатьом стало ще складніше прогодуватися, бо різко зросли ціни на харчі.

[Летісія Віллаш, місцева жителька]:
«Це так добре, що вони допомагають людям. Гуляючи тут із мамою, ми бачимо дітей, які страждають від голоду, їх дуже шкода».

Програма діє з квітня минулого року. За цей період пожертвували вже понад два мільйони свіжоспечених хлібин.

9. В’єтнамець-волонтер за 7 років допоміг врятувати 1600 панголінів

Волонтер-захисник панголінів
провінція Ніньбінь, В’єтнам

В’єтнамський волонтер Нгуєн Ван Тхай із дитинства небайдужий до долі панголінів. Він виріс поруч із національним парком Кук Фионг і часто бачив цих тварин. Сім років тому Тхай заснував природозахисну організацію Save Vietnam’s Wildlife, яка вже врятувала коло 1600 панголінів.

[Нгуєн Ван Тхай, захисник панголінів]:
«Людям вони здаються страшнуватими, бо схожі на динозаврів. Та насправді панголіни кумедні й сором’язливі. Вони не здатні нападати на людей і жодної загрози не становлять».

Водночас деякі види панголінів перебувають на межі зникнення. У багатьох країнах Африки м’ясо цих тварин вживають у їжу. Але найбільшої шкоди завдають контрабандисти, що торгують частинами тіла панголінів, які використовують для приготування зілля. Знахарі стверджують, що ними можна лікувати хвороби. Наукового обґрунтування цьому немає.

За словами Тхая, на чорному ринку м’ясо панголінів коштує 300 доларів за кілограм. Саме жорстоке поводження із цими тваринами і спонукало чоловіка почати їх захищати.

[Нгуєн Ван Тхай, захисник панголінів]:
«Моя перша зустріч із панголінами була дуже сумною. Мені було років вісім, і я побачив, як люди діставали з нори панголінів. Дуже сумний образ самиці, яка намагається захистити дитинча, залишився в моїй свідомості. Тверда луска могла врятувати їх від хижаків, але не від людей».

В організації Тхая працює вже понад 60 осіб. Вони патрулюють ліси разом із рейнджерами і знищують пастки браконьєрів.

[Чан Ван Чуонг, співробітник організації Save Vietnam’s Wildlife]:
«Я прийшов сюди зовсім без досвіду. Ця робота була для мене новою. Тай завжди мені допомагав. А результати, яких домагається він і його команда, мене дуже надихають працювати далі».

За порятунок панголінів Тхая нагородили премією Голдманів в галузі охорони довкілля. Та найбільша нагорода для нього — це спостерігати, як врятовані й вилікувані панголіни повертаються до лісу.

10. «Земля — як одна країна»: француз відвідав усі держави світу

Відвідати всі країни світу
Француз згадує про подорожі

Француз Андре Бругіру водить зморшкуватими руками по мапі світу, розкладеній на його садовому столі в Буссі-Сент-Антуані на південному сході від Парижа. 83-річний чоловік розповідає історію за історією про свої численні подорожі.

Дідусь стверджує, що побував у всіх країнах і територіях, які тільки існують. За його власним підрахунком, їх 251, включно з невизнаними державими, такими як Сомаліленд чи острів Трістан-да-Кунья — найвіддаленіший населений архіпелаг світу.

[Андре Бругіру, мандрівник]:
«Можливо, це звучить смішно, та я думаю, що для того, щоб успішно подорожувати, є лише один рецепт, і його немає в туристичних путівниках. Треба любити людей, і тоді вони прийдуть до тебе».

Андре вперше залишив Францію в 17 років, закінчивши навчання в галузі громадського харчування. Він влаштувався офіціантом у Шотландії. Потім подорожі провели його по всій Європі, до Канади, а звідти — по всьому світу.

З 1967 по 73-й рік він проїхав 400 тисяч кілометрів на автомобілях, човнах і літаках, витрачаючи не більш як долар на день.

[Андре Бругіру, мандрівник]:
«Я зрозумів, що якщо подорожуватиму автостопом, не зупиняючись у готелях, то зможу побачити весь світ. Я не знав, що подолаю 400 тисяч кілометрів автостопом, це сталося несподівано».

Подорожі Андре перервалися через дизентерію. Йому довелося повернутися додому на лікування. Після цього він щороку здійснював поїздки, аж до 2019. Потім він вирішив припинити мандри з огляду на похилий вік.

Француз каже, що, відвідавши всі країни, побачив, що наша Земля — це єдине ціле.

[Андре Бругіру, мандрівник]:
«Я дійшов висновку, що Земля — як одна країна, і всі ми — громадяни цієї країни».

Андре написав кілька книг, а також зняв документальний фільм, використовуючи кадри, які зробив під час подорожей. Він також узяв участь у десятках пресконференцій, де ділився враженнями про свої пригоди.

11. Тюлень став учасником парусної регати, забравшись на тримаран

Безквитковий тюлень на тримарані
Швеція

Під час вітрильної регати в Балтійському морі на одному з тримаранів виявили безквиткового пасажира. Тюлень виліз на судно яхтсмена Андре Беца. Це сталося, коли воно пропливало повз шведський острів Еланд.

Спочатку тюлень мав задоволений вигляд, ніби відпочивав на пляжі. Потім він здався яхтсмену занадто млявим, бо постійно спав.

Андре зняв гостя на відео й відправив його організаторам регати. Ті, своєю чергою, переслали запис ветеринарові, який працює в океанаріумі німецького міста Штральзунд.

Спеціаліст зробив висновок, що тюлень здоровий. Він також зазначив, що неглибоке дихання під час відпочинку — це нормальне явище для тюленів.

Супутник яхтсмена один раз усе ж зісковзнув із борту тримарана в море, але лише для того, щоби поплавати й повернутися. Організатори перегонів дозволили Андре плисти далі разом із тюленем, але той не повинен гребти, щоб не порушити правила регати.

12. Рекорд Гіннеса: у Данії побудували найвищий у світі замок із піску

20-метровий замок із піску
Блокгус, Данія

Замок із піску заввишки 21 метр 16 сантиметрів побудували в данському місті Блокгус. Він став найвищою піщаною скульптурою світу й побив рекорд Гіннеса. Тема творіння — COVID-19.

[Вілфрід Стейгер, скульптор із Нідерландів]:
«Коронавірус управляє нашим життям. Він диктує, що нам робити. Він змушує нас носити маски, не зустрічатися з рідними й не ходити до хороших місць. Змушує нічого не робити й сидіти вдома».

Замок має вигляд піраміди. Так він буде стійкішим. На нього пішло майже п’ять тонн піску. Над цим творінням працювали 30 скульпторів.

[відвідувач виставки]:
«Це за межею краси. Він схожий на архітектурне творіння Рима, на щось середньовічне. Я дуже вражений».

Рекорд зареєстрували представники Книги Гіннеса. Його включать у наступне видання. Попереднє досягнення належить Німеччині. Там у 2019 році побудували піщаний замок заввишки 17 метрів 66 сантиметрів.

13. Тиждень моди в Парижі: перший післякарантинний показ Christian Dior

Живий показ Christian Dior
Париж, Франція

Французький Дім моди Christian Dior показав свою нову колекцію високої моди осінь-зима 2021-22. У залі були глядачі, серед яких і деякі знаменитості. Це перша спроба відродити гламур паризького Тижня моди після ослаблення суворих карантинних обмежень.

Дизайнер Марія Грація К’юрі каже, що захотіла зробити центральним елементом шоу тканини. За її словами, глядачі змогли оцінити їхню текстуру, бо перебували в залі, а не дивилися показ онлайн.

Приглушені тони, квіткові принти, оксамит, атлас і напівпрозорі сукні. У колекції були твідові ансамблі, а також капелюхи, що нагадують шоломи для верхової їзди.

Для вечірніх образів К’юрі використала розшиті пір’ям спідниці-максі й довгі плісировані сукні зі струменистої тканини.

[Марія Грація К’юрі, креативний директор Christian Dior]:
«Гадаю, клієнти хочуть те, що можуть носити щодня, тому я створила більше курток, більше пальт. Також я думаю, що ці речі актуальні в усі часи».

Показ відвідали акторки Моніка Белуччі, Джессіка Честейн і Флоренс П’ю, а також модель Кара Делевінь.

[Джессіка Честейн, акторка]:
«Як на мене, усі просто раді знову бути разом. Я одягла цю сукню з великим червоним серцем, бо нарешті можу бути серед людей».

[Кара Делевінь, модель]:
«І, до речі, тут дуже спокійно. Раніше життя було таким стрімким, і всім треба було усвідомити багато речей, які відбувались у світі. Сталося щось погане, але тепер усі дуже вдячні тому, що можуть бути тут. Це неймовірно».

Останніми місяцями модні бренди демонстрували свої колекції лише в онлайн-форматах, наприклад у короткометражних фільмах.

У міру розширення кампанії вакцинації й ослаблення обмежень жива мода на подіумах повертається. Утім, поки онлайн-презентації також зберігаються.

14. Лавандове поле зацвіло під Києвом

Лавандове поле
с. Порадівка, Київська обл., Україна

Рай для любителів провансу і фотосесій. Під Києвом цвіте лавандове поле. 35 тисяч кущів на 2,5 гектарах. Фіолетове море розкинулося на мальовничих схилах річки Стугна з кінця червня.

[Юлія Блях, власниця парку]:
«Концепція – це відпочинок. Просто забути про телефон і трошки посидіти, поніжитися, дістати задоволення від того, що ти на чистій природі, вдихати ці аромати».

Вероніка й Анна заради омріяних фотографій витратили п’ять годин на дорогу, добираючись сюди з Кропивницького.

[Анна Ремізова, відвідувачка парку]:
«Тут продумали дві частини поля: одна частина грає дуже красиво під час заходу сонця, а ось тут вдень або на світанку дуже красиво. Я шалено задоволена. Я вже чекаю цих кадрів».

[Вероніка Ремізова, відвідувачка парку]:
«Фіолетовий колір – це мій улюблений. Я дуже люблю лаванду, просто обожнюю і для мене це дуже чудово, красиво і чарівно».

На полі є оглядовий майданчик, місця, щоб переодягнутися й перекусити. Тут також продають косметичні засоби, зроблені з лаванди.

[Юлія Блях, власниця парку]:
«Чому я тут не користуюся гербіцидами та інсектицидами? Тому що вся лаванда після закінчення сезону зрізається і переробляється на ефірну олію і гідролат, які ми продаємо в нашому магазині».

Лаванду широко застосовують від кулінарії до медицини. Олія рослини має антисептичні й бактерицидні властивості, а також сприяє активному загоєнню ран.

[Юлія Блях, власниця парку]:
«Вважають, що лаванда заспокоює. Проте ні, лаванда – балансує. Якщо ви перезбуджені, вона приведе вас у норму. Якщо навпаки, тонус знижений – підтягне».

[Юлія Слободянюк, відвідувачка парку]:
«Це моя найулюбленіша рослина. У мене все з лаванди. Лавандові креми, лавандові шампуні. Я дуже-дуже люблю цей запах. Я просто не знаю, як звідси піти тепер».

Лаванда цвістиме ще кілька тижнів.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: