29.08.2024
Телеканал NTD

Гігантський візерунок: у Киргизії виготовляють унікальні килими

Гігантський візерунок: у Киргизії виготовляють унікальні килими

Місце фестивалю в киргизькому місті Нарин перетворилося на один гігантський візерунок. Майстри з різних регіонів приїхали..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

Місце фестивалю в киргизькому місті Нарин перетворилося на один гігантський візерунок. Майстри з різних регіонів приїхали сюди, щоб показати красу національного килима, який називають ширдак.

Він складається з повстяної основи й пришитих до неї майстерно вирізаних клаптиків кольорової повсті. Візерунки — стилізовані об’єкти навколишнього світу. Це зокрема тварини, юрти й засніжені гори.

Ширдаки в киргизів завжди були предметом першої потреби. Їх стелять на землю чи траву. Традиція їх виготовлення досі жива, бо туристи охоче їх купують.

[П’єр Журдік, турист із Франції]:

«Я вперше в Киргизстані. І мене вразила ця прекрасна країна, її гостинність і доброта людей. Мені пощастило потрапити на цей фестиваль у Нарині. І мені дуже подобається національне вбрання й килими. Безумовно, хочу такий купити».

Розміри традиційного ширдака — три на чотири метри. На один іде вовна з коло п’яти овець. Процес виготовлення довгий і трудомісткий.

[Гулумкан Жанібекова, учасниця фестивалю]:
«Це історичний ширдак, йому понад 60 років. Моя свекруха зробила його у 25–30 років. Тоді якісної овечої вовни не було. Вона використала залишки, а також козячу шерсть».

Загалом на фестивалі демонструють понад 2000 видів ширдаків — від великих до маленьких, до того ж із різних регіонів. Деякі площею понад п’ять квадратних метрів. Також для відвідувачів проводять майстер-класи.

Фестиваль проводять із 2010 року. Його мета — зберегти культурну спадщину й підтримати килимарство. Паралельно проходить ще два заходи. Один присвячено національному костюмові, а другий — епосу про киргизького героя Манаса.

До речі, цього року фестиваль ще пишніший, ніж зазвичай, бо 31 серпня країна святкує 30-ту річницю незалежності.
Коротке посилання на цю сторінку:

Гігантський візерунок: у Киргизії виготовляють унікальні килимиМедитацію викладають учням старших класів в одній з австралійських шкілПолювання на скарби стає популярним хобі у Великій Британії«Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у ЛондоніУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиСендбординг повертається до НамібіїФігури людей із сірників та пап’є-маше робить хорватський скульпторКолекції для старших дітей: новий тренд на Лондонському ярмарку іграшокМісто льоду та снігу: у Харбіні створюють сотні крижаних та снігових композиційІнший погляд на кохання: «Музей розірваних стосунків» відкрився в Хорватії

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: