Веганськими бургерами з рослинними котлетами вже нікого не здивуєш. Тому дослідник з Барселони Джузеппе Шонті вирішив не просто імітувати смак м’яса, але й відтворити його волокна. Він створив стартап і друкує стейки на 3D-принтері.
20% такого рослинного «м’яса» становить екстракт протеїну гороху й рису. Решта — ріпакова олія й волокна водоростей.
[Джузеппе Шонті, засновник стартапу, що друкує рослинне «м’ясо»]:
«Якщо це розірвати, то видно волокна, бо ми намагаємося відтворити будову справжніх м’язів тварини».
Шонті презентував свій пристрій і провів дегустацію в кулінарній школі Барселони. На друк одного невеликого стейка пішло 20 хвилин.
[Джузеппе Шонті, засновник стартапу, що друкує рослинне «м’ясо»]:
«Уявіть, що в майбутньому люди зможуть мати таку машину вдома й створювати унікальну їжу прямо на кухні».
Поки собівартість кілограма такого рослинного стейка з волокнами становить 30 доларів. Та винахідник каже, що за комерційного виробництва ціна знизиться.
[Джузеппе Шонті, засновник стартапу, що друкує рослинне «м’ясо»]:
«Наступний крок — працювати з найкращими шеф-кухарями, щоб створювати нові рослинні відповідники, наприклад, свинини, бекону, риби. Ми намагаємося зробити найскладніші текстури. Починаємо з лосося».
Дослідник каже, що рослинні стейки почнуть з’являться в меню ресторанів Барселони вже наприкінці року.
Коротке посилання на цю сторінку: