05.01.2024
Телеканал NTD

У Балтиці поруч із вітряками створили підводну морську ферму

У Балтиці поруч із вітряками створили підводну морську ферму

Це велика вітряна електростанція в Балтійському морі біля узбережжя Данії. Звідси енергія надходить до сотень тисяч..

Дата завантаження: 2024-10-05

video

Це велика вітряна електростанція в Балтійському морі біля узбережжя Данії. Звідси енергія надходить до сотень тисяч будинків. Але, можливо, у майбутньому це буде ще й величезна підводна ферма, яка постачатиме морепродукти.

Поки що все на стадії експерименту, який розрахований на чотири роки. Під водою біля величезних вітряків фахівці вирощують мідій і морські водорості. Недавно зібрали перший урожай.

[Аннет Брюн, працівниця Орхуського університету]:

«Морські водорості та мідії — низькотрофні морські культури. Це означає, що їм не треба добрива. Вони поглинають поживні речовини з моря, і в результаті виходить здорове харчування».

Дослідники зазначають, що у світі зростає конкуренція за простір на суші та в морі. Підводні ферми на вітроелектростанціях частково розв’яжуть проблему. За підрахунками вчених, можна щорічно виробляти тонни морепродуктів, використовуючи лише десяту частину цього вітропарку площею 132 квадратні кілометри.

[Аннет Брюн, працівниця Орхуського університету]:

«Дуже важливо провести експеримент зараз, бо треба знайти відповіді на багато запитань, щоби все зробити правильно. Тому важливо проводити такі невеликі випробування, перш ніж реалізовувати щось у великих масштабах».

Підводні ферми мають ще один плюс. Морські водорості вбирають вуглекислий газ і перетворюють його на кисень. Це оздоровлює морське середовище.

Зараз багато країн Європи збільшують площі вітроелектростанцій у Північному морі. Тож згодом підводні ферми можуть з’явитися й там.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Балтиці поруч із вітряками створили підводну морську фермуСкам’янілість доісторичної гігантської саламандри знайшли в НамібіїНеймовірно схожих на людей роботів показали на виставці в Пекіні«Летючий» електричний човен на підводних крилах установив рекордУ Німеччині відкрився центр готування до польотів на МісяцьУ Болгарії будинки зі стінами із соломи допомагають рятуватися від спекиЯк робота навчили літати з реактивним ранцемГігантський 3D-принтер закінчує житловий квартал в американському штаті ТехасДо Перу повернулися 33 археологічні експонати, які раніше нелегально вивезлиСобака-робот на варті врожаю

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: