19.07.2024
Телеканал NTD

Для порятунку балканських рисей створили заповідник у Північній Македонії

Для порятунку балканських рисей створили заповідник у Північній Македонії

Балканські рисі, яким загрожує вимирання, дістали шанс вижити. У Північній Македонії нещодавно з'явився новий національний парк..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

Балканські рисі, яким загрожує вимирання, дістали шанс вижити. У Північній Македонії нещодавно з’явився новий національний парк Шар-Планина. Він розташувався в однойменних горах. Дебати про заснування цього заповідника тривали 27 років.

[Соня Геберт, координаторка Програми ООН з довкілля]:
«Це величезне досягнення для природи й для людей. І дуже важливо, що в нас уже заплановано схвалені проєкти. Вони гарантують, що цей національний парк не буде так званим паперовим парком, який є лише на мапі».

Балканська рись — підвид звичайної рисі. Вона перебуває під захистом уже понад півстоліття, але її чисельність скорочується. Уважають, що в дикій природі живе менш як 50 дорослих рисей. Головна загроза для них — браконьєрство й вирубування лісів.

[Соня Геберт, координаторка Програми ООН з питань довкілля]:
«Їхнє місце проживання зруйновано. Вони більше не мають можливості вільно пересуватися лісами та спокійно розмножуватися».

Рисі полюють на оленів, зайців та лисиць. Але, коли їжі не вистачає, нападають і на овець. Тому ці кішки стали мішенню для фермерів. Тепер же влада компенсуватиме скотарям втрати.

Новий національний парк межує з македонським заповідником Маврово і з парком Шар-Планина в Косово.

[Соня Геберт, координаторка Програми ООН з питань довкілля]:
«Парк площею 63 тисячі гектарів стане частиною великого заповідника й допоможе захистити велику екосистему. На цій території є багато видів тварин, які перебувають під захистом».

У горах Шар-Планина також мешкають бурі ведмеді, вовки, сарни, кабани та інші дикі тварини.
Коротке посилання на цю сторінку:

Для порятунку балканських рисей створили заповідник у Північній МакедоніїПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компромісООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівня19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до ІракуЯку країну визнали найщасливішоюЧому індійські фермери знову вийшли на масові протестиТримати незареєстрованих собак буллі XL в Англії — тепер кримінальний злочинОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)У Мексиці на тлі нестачі води розгоряється суперечка через приватні штучні озераЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: