28.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 20 по 24 червня)

Огляд світових подій (з 20 по 24 червня)

1. Під завалами 12-поверхової будівлі в американському Маямі може ще бути до 100 осіб Обвалилася багатоповерхівка..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

1. Під завалами 12-поверхової будівлі в американському Маямі може ще бути до 100 осіб

Обвалилася багатоповерхівка
Маямі, Флорида, США

В американському Маямі триває рятувальна операція. У четвер приблизно о другій годині ночі частково завалилася житлова дванадцятиповерхівка під назвою «Вежа Шамплейна». Вона стоїть у районі Серфсайд, що на півночі від Маямі-Біч, прямо на береговій лінії.

Уже виявили тіло одного загиблого, ще 35 осіб витягли з-під завалів живими. Деякі перебувають у важкому стані. Водночас безвісти зниклими вважають близько 100 осіб. Це означає, що кількість жертв може значно зрости. Скільки точно людей перебувало в будинку на момент трагедії, невідомо.

[місцева жителька]:
«Мені так шкода сімей, які проходять через усе це. Прошу Бога, щоб він їм допоміг, щоб вони якомога швидше знайшли своїх родичів, які все ще залишаються всередині. Дуже сумно. Сподіваюся, пожежники знайдуть людей».

[місцева жителька]:
«Дуже сумно. Але є надія, що пожежники добре попрацюють із собаками й когось знайдуть».

Що спричинило трагедію, поки невідомо. Дві секції багатоповерхівки склалися буквально як картковий будиночок. Водночас, як зазначають очевидці, спочатку впала центральна частина будівлі, а потім та, що стояла ближче до берега.

У будинку жили сім’ї, а також люди, які зазвичай приїжджають до Флориди на літо.

Чиновники кажуть, що багатоповерхівку звели в 1981 році. На момент трагедії її саме ремонтували. Також поруч недавно поставили інший будинок.

Загалом у будівлі було понад 130 квартир, і приблизно у 80 із них жили люди.

2. ЄС затвердив додаткові санкції щодо Білорусі

Нові санкції
ЄС – Білорусь

Євросоюз узгодив додаткові санкції щодо Білорусі у відповідь на вимушену посадку в травні літака ірландської авіакомпанії в Мінську й арешт опозиційного журналіста Романа Протасевича і його дівчини.

[Жозеп Боррель, Верховний представник ЄС із питань закордонних справ]:
«Сьогодні ми ухвалили щодо Білорусі найбільший пакет санкцій, що стосується 86 фізичних та юридичних осіб, зокрема тих, хто стоїть за приземленням літака з паном Протасевичем на борту. Ці заходи було узгоджено також з Канадою, Великою Британією і США».

Також посли ЄС у відповідь на торішні придушення протестів після президентських виборів у Білорусі підписали четвертий пакет заходів щодо замороження активів і заборони на поїздки. Під дію заходів потрапить понад 70 білорусів.

Коли 23 травня посадили літак і заарештували Протасевича, цей четвертий пакет заходів якраз розробляли.

Як очікують, санкції буде спрямовано на фондовий ринок, нафтовий сектор, а також експорт білоруських калійних добрив.

Загалом після недавніх виборів стосовно Олександра Лукашенка та інших політиків введено близько трьох пакетів європейських санкцій. Це переважно чорні списки, які забороняють офіційним особам виїжджати до Європи та США й вести там бізнес.

Лукашенко перебуває у владі з 1994 року. Він каже, що заарештований журналіст планував його скинути, і що Захід веде проти нього гібридну війну.

3. Іспанія помилувала дев’ятьох каталонських сепаратистів

Помилування сепаратистів
Каталонія, Іспанія

Уряд Іспанії помилував дев’ятьох ув’язнених каталонських сепаратистів. Вони потрапили до в’язниці за спробу домогтися незалежності Каталонії у 2017 році.

У 2019-му цих політиків і активістів засудили до термінів від дев’яти до 13 років за звинуваченнями в підбурюванні до заколоту й нецільовому використанні державних коштів.

Раніше, усупереч рішенню іспанського суду, вони організували референдум про вихід зі складу Іспанії. Після голосування місцева адміністрація проголосила незалежність Каталонії.

У відповідь Мадрид ввів в автономному регіоні надзвичайний стан і тимчасово взяв його під своє управління.

За словами прем’єр-міністра Іспанії Педро Санчеса, помилування має умовний характер. Також залишається чинною заборона обіймати будь-які державні посади.

Джерело в уряді повідомило, що постанову про помилування може бути скасовано в разі серйозного злочину.

У Каталонії живе менше ніж п’ята частина населення Іспанії. Водночас регіон дає країні чверть валового національного продукту. До бюджету він платить на 16 мільярдів євро більше, ніж отримує від держави. Головним гаслом референдуму була фраза «Мадрид нас грабує».

4. Більш як 40 країн закликали Китай відкрити доступ до регіону Сіньцзян

Країни ООН закликають відкрити доступ
Ситуація в Сіньцзяні

Понад 40 країн закликало Китай негайно відкрити Верховному комісару ООН з прав людини доступ до регіону Сіньцзян для незалежного розслідування. Як показують звіти й свідчення очевидців, у цьому автономному районі КНР за ґратами опинилося понад мільйон представників мусульманської етнічної меншини — уйгурів.

Спільну заяву щодо Китаю зачитала посол Канади в ООН Леслі Нортон від імені таких країн, як Австралія, Велика Британія, Франція, Німеччина, Японія та США.

За її словами, у центрах ув’язнення в Сіньцзяні людей катують.

[Леслі Нортон, постійний представник Канади в ООН]:
«Надходять повідомлення про катування чи жорстоке, нелюдське й таке, що принижує гідність, поводження, примусову стерилізацію, сексуальне й гендерне насильство й розлучення дітей із батьками проти їхньої волі, що вчиняє влада».

Пекін відкидає всі звинувачення. Він стверджує, що відкрив для уйгурів так звані центри професійної підготовки. Там, за словами влади, людям допомагають здобути знання і влаштуватися на роботу. Утім, свідки кажуть, що це просто тюрми, де ув’язнених змушують відмовитися від своєї віри й примушують слухати й вивчати праці комуністичних лідерів КНР.

[Леслі Нортон, постійний представник Канади в ООН]:
«Ми настійно закликаємо Китай надати негайний і безперешкодний доступ до Сіньцзяну незалежним спостерігачам, зокрема Верховному комісарові. А також терміново виконати вісім рекомендацій Комітету ліквідації расової дискримінації, які стосуються Сіньцзяну, серед іншого припинити свавільне затримання уйгурів і представників інших мусульманських меншин».

Нортон також висловила глибоке занепокоєння щодо закону про нацбезпеку в Гонконзі, який позбавляє регіон його основних свобод. Крім того, вона порушила тему прав людини в Тибеті.

5. Світовий рейтинг брендів: США лідирують, Китай обігнав Європу

Світовий рейтинг брендів
Звіт «Kantar’s BrandZ»

«Amazon» і «Apple» — це компанії, що мають найбільшу ринкову вартість у світі. Але китайські бренди підіймаються в списку лідерів і вже обігнали провідні європейські компанії. Про це свідчить новий глобальний рейтинг компанії «Kantar’s BrandZ».

[Наталі Бердет, представниця «Kantar’s BrandZ»]:
«Отже, по-перше, ми бачимо неймовірне зростання — 42 %, а загальна вартість сотні найбільших компаній становить 7,1 трильйона доларів. Це як ВВП Франції та Німеччини разом узяті».

«Amazon», який Джефф Безос заснував у 1994 році, залишається найдорожчим брендом у світі й має оцінну вартість 684 мільярди доларів. За ним іде заснований у 1976 році «Apple», який коштує 612 мільярдів доларів. Потім іде «Google», який оцінюють у 458 мільярдів.

Загалом перше місце, як і раніше, посідають американські бренди. На них у списку зі сотні найкращих припадає 74 %.

Водночас на п’ятому місці розташувалася «Tencent» — найбільша китайська компанія, що працює в галузі соцмереж і відеоігор, а на сьомому — «Alibaba».

П’ять брендів зі списку за рік збільшили свою вартість більш як удвічі. За цим показником лідирують китайські гіганти електронної комерції «Pinduoduo» та «Meituan». За ними йде провідний у Китаї виробник спиртних напоїв «Moutai», а також китайський «TikTok» й американська компанія «Tesla».

Заснована у 2003 році «Tesla» — найдинамічніший бренд і найдорожчий автовиробник. У річному обчисленні вона збільшила свою вартість на 275 % до 42,6 мільярда доларів.

Щодо європейських брендів, то їхнє лідерство за останні десять років знизилося з 20 до 8 %. Для китайських цей показник, навпаки, збільшився з 11 до 14 %.

Лідером серед європейських брендів став французький «Louis Vuitton», який посів 21-ше місце. За ним іде німецький виробник програмного забезпечення «SAP», що нині має 26-те місце. Єдиним британським брендом у списку став оператор «Vodafone», який опинився на 60-му місці.

6. Роботи-помічники й станції медогляду: у Парижі пройшла виставка технологій

Виставка Viva Technology
Париж, Франція

Багато сидите в чергах до лікарів? Один французький стартап пропонує проводити цей час із користю. Його апарат повного первинного обстеження дебютував на виставці технологій Viva в Парижі.

Усього за кілька хвилин можна зрозуміти стан здоров’я пацієнта.

[Франсуа Рекорбе, представник фірми – розробника апарата обстеження]:
«Апарат дає змогу оцінити здоров’я за 26 показниками за шість хвилин, отримати результати в мобільному застосунку і, якщо захочете, поділитися цією інформацією з вашим терапевтом».

Різні датчики вимірюють температуру тіла пацієнта, зріст, вагу, індекс маси тіла, рівень кисню в крові, частоту серцевих скорочень і дихання, а також артеріальний тиск.

Після виставки ця модель вирушить до лікарні в Ніцці. Апарат особливо актуальний під час пандемії, бо не передбачає контакту з іншими людьми. Фірма також розробляє технологію, яка б автоматично очищувала обладнання після кожного пацієнта.

Інший французький стартап створив робота-помічника, теж для лікарень. Цей пристрій возить із собою ультрафіолетову лампу. Він може заїжджати до приміщень, щоб провести дезінфікування.

[Марі Фромангер, представниця фірми – винахідника робота-помічника]:
«Ми ще працюємо над іншими модулями, які допомагатимуть тим, хто доглядає за пацієнтами. Вони транспортуватимуть медобладнання та білизну».

Ось мобільна станція підзаряджання електромобілів, яка може приїхати прямо до вас. А це літальне таксі недалекого майбутнього.

Торік виставку Viva Technology скасували через пандемію. У 2021-му вона пройшла з обмеженнями. За день пускали до 5000 осіб. Водночас усі відвідувачі мусили показати негативний тест на COVID, підтвердження щеплення чи довідку про те, що вони перехворіли на коронавірус.

7. У дубайській автошколі вчаться на «рендж роверах», «теслах» та «мерседесах»

Автошкола з машинами класу люкс
Дубай, ОАЕ

«Рендж ровер», «тесла» й «мерседес». Машини відомих брендів поповнили парк дубайської автошколи. На них навчаються майбутні власники потужних автомобілів.

[Джая Крішна, учень автошколи в Дубаї]:
«Привіт. Я доктор Джая Крішна. Це мій перший день в автошколі, і я радий, що кермую “теслою” поруч з інструктором. Усе чудово вже від початку».

Раніше в автошколі навчали лише на автомобілях «ніссан санні» й «тойота яріс». Потім багато хто, отримавши права, пересідав на велику й потужну машину. Людям доводилося звикати до нових габаритів та інших особливостей автомобіля. Деякі навіть потрапляли в аварії.

[Фатіма Раїс, співробітниця автошколи в Дубаї]:
«Тепер клієнти з першого дня навчаються на таких автомобілях. Як наслідок, вони дуже добре знають машину, знають, як нею керувати».

Навчання на автомобілях класу люкс уважають платиновою послугою. Вона коштує від 4 до 6 тисяч доларів США. Водночас ці курси можна закінчити швидше, бо є можливість навчатися водіння по чотири години щодня.

8. Іспанський винахідник робить 3D-друковані протези й дарує їх інвалідам

3D-друкований протез руки
Парла, Іспанія

Іспанський хлопчик Хуан народився з недорозвиненою рукою. Але тепер його життя зміниться. Він має 3D-друкований протез. Його подарував засновник благодійної організації Гільєрмо Мартінес.

Протез дає змогу робити хапальні рухи, і Хуан уже їх опановує.

[Хуан Мойолема, хлопчик із недорозвиненою рукою]:
«З протезом я зможу збирати іграшки, подушки та інші речі».

[Елізабет Санчес, мама хлопчика]:
«Тепер, піднімаючи якісь речі, він почуватиметься впевненіше. Він і так користувався цією рукою, але з протезом йому буде значно зручніше».

Гільєрмо — колишній дизайнер іграшок. Спочатку 3D-друковані протези були для нього просто захопленням. У 2017 році він поїхав до Кенії, щоби передати протези в дитячий будинок. Після цього винахідник вирішив зробити хобі своєю професією.

[Гільєрмо Мартінес, засновник організації – виробника протезів]:
«П’ять протезів, які я взяв для п’ятьох людей, працювали так ідеально, що я запитав себе: “Що ще можу зробити?”»

Організація робить протези безплатно для всіх, хто про це попросить. Вона має представників у 50 країнах і щорічно дарує до 250 протезів.

Для виробництва організація використовує переобладнаний транспортний контейнер. Ціна виробу може доходити до 40 тисяч доларів. Щоб окупити витрати, тут також виробляють медичні пристрої, іграшки та сувеніри, які йдуть на продаж.

Але доходів із цього все ж недостатньо. Тому організація спирається на пожертвування. Також вона проводить платні курси 3D-друку для корпоративних клієнтів.

Гільєрмо планує розширити асортимент продукції і допомагати в більшій кількості країн.

9. Італія повернула Чилі сотні кактусів, вивезених контрабандою

Повернення кактусів
Чилі – Італія

В одному з будинків в італійському портовому місті Сенігаллія підрозділ військової поліції зірвав джекпот.

Тут виявили величезну кількість кактусів, незаконно вивезених із Чилі.

У схованці зберігалася 1000 рідкісних рослин, вкрадених із пустелі Атаками.

Контрабандні кактуси дуже цінні.

[Сімон Чеккіні, відділ дикої природи Військової поліції карабінерів]:
«Ми наказали власнику відкрити двері й показати нам документи. Та він не хотів цього робити. Довелося пригрозити, що виб’ємо двері. Тоді він відчинив, і ми побачили всі рослини, зібрані в пустелі».

У приміщенні виявили кактуси — сотні різних сортів. Також знайшли паспорт на ім’я чоловіка, якого підозрюють у торгівлі людьми. Було вилучено комп’ютер і всілякі документи.

Як припускають, підозрюваний здійснив сім поїздок до Чилі. Ящики з кактусами він відправляв до Румунії та Греції, де митні перевірки менш суворі.

Потім їх доставляли до Італії і продавали клієнтам, здебільшого азійським. Ціна рослин коливалася від сотень до тисяч євро.

Водночас Італія зважилася на історичний крок. Вона повертає Чилі всі конфісковані рослини. Для цього довелося залагодити всі бюрократичні моменти й оформити необхідну документацію.

Тоді як міжнародна спільнота стурбована скороченням популяцій носорогів, тигрів чи панд, мало хто замислюється про те, що кактусів на планеті теж дедалі меншає.

За даними Міжнародного союзу охорони природи, коло третини з 1478 видів кактусів перебуває під загрозою зникнення.

10. Цвіркуни у фритюрі: киргизький бізнесмен розводить комах на продаж

Ферма цвіркунів
Бішкек, Киргизстан

Киргизький підприємець Адил Гапаров надихнувся статтями в інтернеті й відкрив ферму цвіркунів. Зараз він має приблизно тонну комах. Підприємство переважно виробляє з них борошно, яке, за словами Гапарова, на 70 % складається з білка. Також воно містить мікро- й макроелементи.

[Адил Гапаров, власник ферми]:
«Зараз ми ведемо переговори з кількома компаніями, які просять у нас обсяги борошна, які наразі ми не можемо їм забезпечити. З цього борошна вони планують виробляти батончики, що містять багато протеїну — для спортсменів, для тих, хто хоче схуднути».

Найкращі умови для цвіркунів — це жара вища за 30 градусів Цельсія й мінімальна вологість.

[Адил Гапаров, власник ферми]:
«Киргизстан ідеально підходить для розведення цвіркунів. Ми можемо буквально у всіх областях відкривати такі господарства, орієнтуючись на експорт (своєї продукції). Китай щорічно споживає 30 тисяч тонн комах. Водночас виробляє лише 20 тисяч тонн».

Розводити цвіркунів нелегко. Велика кількість інформації в інтернеті не убезпечує від невдач.

[Адил Гапаров, власник ферми]:
«Ми вчимося, виконуємо цю роботу методом проб і помилок. За пів року ми тричі покоління втратили за ніч. І фахівця в цій галузі просто не маємо. Люди готові допомогти, та не знають як».

Ферма продає борошно із цвіркунів по 80 доларів за кілограм. Також тут готують комах у фритюрі з приправами.

11. До Харкова приїхала міжнародна виставка «Мистецтво Істини-Доброти-Терпіння»

«Мистецтво Істини–Доброти–Терпіння»
Харків, Україна

Контраст світла й тіні, зображені з фотографічною точністю деталі, світ людський і міфічний. У харківському Будинку архітектора відкрилася виставка «Мистецтво Істини–Доброти–Терпіння». Вона демонструє виконані в традиційному стилі унікальні полотна, які написали художники з усього світу.

[Юрій Ламаалем, співорганізатор виставки]:
«Художники у своїх полотнах, уподібнюючись титанам епохи Відродження, показали красу самовдосконалення за Фалунь Дафа, де головні принципи — це Істина, Доброта, Терпіння. Вони зобразили не тільки героїв міфів та легенд Стародавнього Китаю, але й наших сучасників, яких нині в Китаї переслідують».

У Китаї деякі з цих художників зазнали репресій та навіть потрапили до в’язниці за свої духовні переконання.

Придушувати Фалунь Дафа через надзвичайну популярність цього вчення почав колишній генеральний секретар компартії КНР Цзян Цземінь.

[Олександра Гончаренко, співорганізаторка виставки]:
«Ці репресії тривають уже більше як 20 років. І хоча ви побачите багато картин, (на яких зображено сцени) в тюрмах, катування, яких ці люди зазнають у Китаї і зараз, але ви не побачите в картинах ні зла, ні ненависті цих героїв — вони дуже мужньо все переносять і часто виходять переможцями».

На виставці показано 40 картин, які написали художники з Китаю, Японії, Австралії, Канади та США.

[відвідувачка]:
«Мені дуже сподобалося. Місце вельми енергетично сильне. Відчуваєш себе вільною, прекрасною такою людиною, відчуваєш, що ти потрібен цьому світові».

[відвідувачка]:
«Я можу сказати, що всі картини дуже чіткі. Я ніколи таких не бачила. Як мені здається, у сучасному мистецтві зараз такого немає».

[відвідувачка]:
«Я під великим враженням, тому відразу не можу висловити те, що я зараз відчуваю, пережила, прослухавши фрагменти з цих картин. Вони викликають абсолютно глибокі емоції — кожна з цих картин».

Виставка постійно поповнюється новими роботами й далі подорожує всією Україною.

[Юрій Ламаалем, організатор виставки]:
«Для України, для наших співвітчизників експозиція, власне кажучи, є прикладом того, як у важких умовах репресій, придушення, перед загрозою загибелі ці люди, які практикують Фалунь Дафа, демонструють подвиг духу, самовладання й обстоюють ті цінності, які дають нам змогу бути людьми — це Істина–Доброта–Терпіння».

12. В Австралії зберігають спогади людей поважного віку для майбутніх поколінь

Історії життя невиліковних пацієнтів
Канберра, Австралія

Австралійка Гелен Меррітт зустрічає в себе вдома в Канберрі незвичайну гостю. Трейсі — волонтерка. Вона бере участь у проєкті, який має допомогти стареньким людям із важкими хворобами зберегти спогади про своє життя.

[Гелен Меррітт, жителька Канберри]:
«Розповісти історію свого життя волонтерові, який її запише, — дорогоцінна можливість для хворої людини, бо ця розповідь збережеться для сім’ї».

Гелен прожила життя, сповнене пригод і любові. Вона згадує школу, юні роки й заміжжя.

[Гелен Меррітт, жителька Канберри]:
«У рідних назавжди залишаться мої спогади. Гадаю, найкраще в цьому те, що я залишаю дітям справжню частинку себе. Моє життя було досить приємним, тому мені подобається про нього розповідати».

Одна година аудіозапису для волонтера означає довгі години роботи. Розповідь треба перенести на папір і відредагувати. Але Трейсі не шкодує сил.

[Трейсі, волонтерка]:
«Спостерігаючи, як Гелен заново переживає ці події, можна зрозуміти, що вона згадує те, про що не думала цілу вічність».

Програму створила організація «Паліативна допомога Австралійської столичної території».

[Трейсі Гіллард, директор організації «Паліативна допомога АСТ»]:
«Людина, розповідаючи свою історію, може помітити, що прожила дивовижне життя. І це для того, хто наближається до кінця своїх днів, дуже важливо. Це допомагає усвідомити, як багато пережито. І це теж дає лікувальний ефект».

Записані й відредаговані розповіді пацієнтів потім друкують. А ось Гелен каже, що участь у програмі стала для неї найкращими ліками.

13. Як жителі різних півкуль святкують зимове й літнє сонцестояння

Зимове й літнє сонцестояння
Болівія – Велика Британія

Індіанці аймара зустрічають перші промені сонця, що сходить над стародавнім містом Тіаванако. Піднявши долоні вгору, вони вбирають позитивну енергію і вітають 5529-й аймарський Новий рік.

[Флавіо Майдана, мер Тіаванако]:
«Сонячні промені заряджають нас енергією, щоб ми використовували її в житті. Також цього дня вирішується, чи буде хорошим урожай».

Індіанці аймара святкують Новий рік 21 червня — у день зимового сонцестояння в Південній півкулі. Вони вірять, що цього дня Сонце дає Землі тепло, провіщаючи початок весни. Індіанці проводять ритуали, щоб задобрити світило й богиню Пачамаму — Матір-Землю.

А в Північній півкулі тим часом святкують день літнього сонцестояння. Британці ще до схід сонця зібралися в Стоунхенджі. Світанок тут почався коло п’ятої ранку за місцевим часом, але сонце сховалося за хмари.

Проте шанувальники друїдських обрядів поклонилися духам природи, провівши старовинний ритуал.

Літнє сонцестояння здавна відзначає багато народів. У східних слов’ян це свято відоме як Іван Купала.

14. Дідусь і птах: секрет дружби людини й голуба

Дружба з голубом
Гомменек, Франція

Щоразу, коли 80-річний Ксав’є Буге вирушає кататися на велосипеді, робить щось у себе в майстерні, поливає сад чи сідає поїсти, його супроводжує незмінний компаньйон — білий голуб із кличкою Бланшон. Точніше, голубка.

[Ксав’є Буге, пенсіонер]:
«Мене часто запитують про мої взаємини з Бланшон: “Яке почуття спонукає нас залишатися разом?” Я не знаю. Я не психолог і взагалі не знаю, чи це почуття. Хай там як, ми хочемо бути разом, бо нам так добре».

Ксав’є — пенсіонер, живе у французькій Бретані. Раніше торгував будматеріалами.

З голубкою подружився, коли та була ще пташеням. Можна сказати, урятував її від смерті.

[Ксав’є Буге, пенсіонер]:
«Я побачив, як маленьке пташеня впало на землю й намагалося сховатися від котів. Я прийшов додому, думаючи, що сьогодні ще комусь не пощастило. Розповів дружині, а вона запитала, чому я його не підібрав. Тож я повернувся, підібрав Бланшон і приніс додому в кишені».

Відтоді парочка нерозлучна. Голубка або сидить у Ксав’є на плечі, або ходить десь поруч.

Коли в нього запитують, як йому вдалося видресирувати голуба, той відповідає, що ніякого секрету немає. Лише — взаємна повага.

[Ксав’є Буге, пенсіонер]:
«Кожна людина може порозумітися з твариною. Було б терпіння. Треба спостерігати, як вони живуть, щоб пристосуватися до їхнього життя, бо й вони намагаються адаптуватися до вашого».

15. У Києві відкрилася виставка квітів «Планета диких тварин»

«Планета диких тварин»
Київ, Україна

На схилах «Співочого поля» в Києві відкрилася барвиста виставка «Планета диких тварин». Крокодили, черепахи, слони, страуси та інші композиції зроблено з квітів та декоративних рослин.

Для їх створення використали металеві конструкції, деревину й понад 500 тисяч однорічних квітів. Серед них: бегонії, петунії, альтернатери та інші.

Деякі фігури сягають п’яти метрів заввишки. Кожен зі столичних районів створив свою композицію. Наприклад Голосіївський — «Морський світ». Над нею працювали два тижні й використали понад 2 тисячі квітів.

Дніпровський район виготовив восьминога й рибу. А Оболонський — героїв з мультфільму «Мадагаскар».

Захід триватиме до 1 серпня. А вже з 13 серпня тут відкриється нова виставка квітів, присвячена Дню Незалежності.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: