16.08.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 9 по 13 травня)

Огляд світових подій (з 9 по 13 травня)

1. Конфлікт між Ізраїлем і Сектором Гази й далі загострюється Обстріли й сутички тривають Ізраїль –..

Дата завантаження: 2024-04-16

video

1. Конфлікт між Ізраїлем і Сектором Гази й далі загострюється

Обстріли й сутички тривають
Ізраїль – Сектор Гази

Загострюється конфлікт між Ізраїлем і Сектором Гази, який перебуває під контролем угруповання ХАМАС. Сторони продовжили обмінюватися ракетними обстрілами.

Палестинська сторона каже про десятки загиблих, зокрема дітей. Підтвердити цю інформацію неможливо. Відомо, що армія Ізраїлю завдає ударів дуже точково і завжди попереджає заздалегідь, щоби був час евакуювати цивільних.

З ізраїльського боку загинули семеро: один солдат, що патрулював кордон із Сектором Гази, п’ятеро цивільних, серед яких двоє дітей, і один робітник з Індії.

Водночас тривають сутички між арабами й ізраїльтянами в ізраїльських містах.

Це Лод. У місті діє комендантська година. Тут напали на синагогу, і поліція заарештувала десятки людей. Також у деяких громадах сталися вуличні бійки.

Араби становлять приблизно п’яту частину населення Ізраїлю. Тепер деякі з них виходить, щоби громити магазини, готелі й автомобілі.

Загалом у Лоді й арабських містах на півночі Ізраїлю було арештовано понад 150 осіб.

Президент Ізраїлю вже попередив про небезпеку громадянської війни. А міністр внутрішньої безпеки зазначив, що докладає всіх зусиль, щоб захистити людей.

[Амір Охана, міністр внутрішньої безпеки Ізраїлю]:
«Ми робимо все можливе, щоб захистити жителів Лода, і зробити це за допомогою сили. Ми збільшимо чисельність сил безпеки, а також застосуємо інші тактики».

Держсекретар США Ентоні Блінкен повторив у четвер, що ракетні обстріли Ізраїлю з боку палестинських бойовиків треба негайно припинити. Він також зазначив, що Ізраїль має повне право захищатися.

[Ентоні Блінкен, держсекретар США]:
«Є величезна різниця між терористичною організацією ХАМАС, яка навмання атакує мирних жителів, та Ізраїлем, який захищає себе й переслідує тих, хто на нього нападає».

Ізраїль почав наступ на бойовиків у Газі після того, як ХАМАС випустив ракети по Єрусалиму й Тель-Авіву. Обстріл угруповання почало у відповідь на сутички ізраїльської поліції з палестинцями біля мечеті Аль-Акса в Східному Єрусалимі під час священного для мусульман місяця Рамадан.

2. У Росії в одній зі шкіл сталася стрілянина: 9 загиблих

Стрілянина в гімназії
Казань, Республіка Татарстан, Росія

У вівторок уранці у столиці російської Республіки Татарстан — Казані в гімназії № 175 сталася стрілянина. Загинуло щонайменше 9 осіб, серед них сім учнів восьмого класу і дві вчительки.

21 постраждалого госпіталізували. Переважно це школярі.

Як кажуть очевидці, нападник почав стріляти, одразу ж як зайшов до гімназії через головний вхід. Його затримали. Ним виявився 19-річний Ільназ Галявієв, який раніше навчався в цій школі. Як повідомляють, у нього не склалися стосунки з вчителями та учнями. Автоматичну зброю на нього було зареєстровано офіційно.

Правоохоронці також затримали 41-річного чоловіка. Як припускають, він був спільником.

Під час атаки вчителі та учні намагалися якомога швидше покинути гімназію. Деякі вистрибували з вікон.

Мотиви злочину поки невідомі. Голова Татарстану Рустам Мінніханов повідомив, що в Казані введено режим контртерористичної операції. Він також зазначив, що заходи безпеки посилили в школах усієї Республіки.

3. Кількість померлих від COVID-19 в Індії перевищила 250 000 осіб

250 000 померлих від COVID-19
Індія

Кількість смертей від коронавірусу в Індії перевищила 250 тисяч випадків.

Країна майже щодня встановлює сумні рекорди за добовими показниками перебігу епідемії. За добу від ковіду тут помирає близько чотирьох тисяч осіб. Виявляють майже 350 тисяч нових хворих.

Водночас експерти кажуть, що реальна кількість може бути в 5–10 разів більша. На думку провідного вірусолога країни, друга хвиля пандемії тут ще не досягла свого піку.

Померлих так багато, що крематорії не справляються. Деякі тіла спалюють на вулиці. Для цього використовують навіть автомобільні стоянки.

Також десятки тіл померлих вимиває на берег річки Ганг. У воду їх почали поміщати родичі, бо в низці міст закінчилися дрова для кремації.

Вірус також швидко поширюється в сільській місцевості, де лікарні зазвичай узагалі не пристосовані до лікування коронавірусних пацієнтів.

Експерти кажуть, що багато хто вмирає, так і не звернувшись до медиків. І навіть якщо лікар доступний, він не вкаже ковід причиною смерті, якщо небіжчик раніше не тестувався на коронавірус.

Багато індійців утратили роботу. Це вокзал у Бангалорі, технологічному центрі Індії. Тут ввели двотижневий локдаун. Робітники-мігранти намагаються виїхати додому.

[Абхушад, робітник із Біхару]:
«Через локдаун роботи немає. Компанія, де я працював, попросила нас роз’їхатися по домівках. Нам було складно знайти їжу, тому компанія попросила нас виїхати».

В Індії активно йде вакцинація, проте багато штатів повідомляють про нестачу препаратів.

4. Шотландія на крок наблизилася до референдуму про незалежність від Великої Британії

Другий референдум став ближчим
Шотландія, Велика Британія

Партії Шотландії, які виступають за незалежність, за результатами парламентських виборів дістали більшість. І це може стати визначальним чинником для майбутнього Великої Британії.

Шотландська національна партія вчетверте стала панівною. Після цього перший міністр Шотландії Нікола Стерджен сказала, що домагатиметься проведення в країні другого референдуму про незалежність.

[Нікола Стерджен, перший міністр Шотландії]:
«Цей референдум — не просто моє бажання чи бажання Шотландської національної партії. Це воля всієї країни».

Прагнення Шотландії стати незалежною, імовірно, перетвориться на запекле протистояння між урядом в Единбурзі та прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.

Тоді як шотландські націоналісти стверджують, що вони керуються демократичними нормами, Лондон заявляє, що голосування буде незаконним.

Борис Джонсон неодноразово давав зрозуміти, що не дасть згоди на новий референдум після того, що відбувся 2014 року. Тоді шотландці здебільшого проголосували за те, щоб залишитися у складі Великої Британії.

Жителі країни теж неоднозначно ставляться до можливого повторного голосування. Але кампанія за незалежність стає дедалі масштабнішою. Її підігріває невдоволення «брекзитом». До того ж багато хто схвалює реакцію Стерджен на пандемію.

Остаточне рішення, найімовірніше, ухвалять у суді.

Однак перший міністр та її партія вже сказали, що наступний референдум пройде не раніше ніж у 2023 році.

5. НАСА хоче прогнозувати виверження вулканів за допомогою супутників

Передбачити виверження вулканів
Нова методика НАСА

Виверження вулканів, можливо, передбачатимуть за місяці й навіть роки до їх початку. Про це оголосили дослідники НАСА. Допоможуть дані зі супутників.

Сьогодні, прогнозуючи виверження, науковці здебільшого покладаються на наземні системи моніторингу, сейсмічну активність та газові викиди. Однак такі спостереження ведуть далеко не за всіма активними вулканами світу. До того ж вони не завжди точні.

[Тарсіло Жирона, дослідник]:
«Науковці кажуть, що вулкани — це нелінійні системи. У них відбувається дуже багато складних процесів, які взаємодіють один з одним. І, як правило, немає прямого зв’язку між процесами, що відбуваються в надрах, і тим, що ми можемо бачити на поверхні».

Упродовж 16 років команда НАСА аналізувала променисту енергію кількох активних вулканів за допомогою супутників.

Вони виявили, що за кілька років до виверження температура променевої енергії над більшою частиною поверхні вулкана збільшується приблизно на один градус Цельсія. Після виверження вона знову знижується.

[Тарсіло Жирона, дослідник]:
«Ми зможемо використовувати це, щоб прогнозувати виверження вулканів у реальному часі».

Команда надіється, що нова методика дасть країнам змогу готуватися до вивержень, а це допоможе врятувати життя людей.

Загалом 2021 рік уже можна назвати роком активізації вулканів. Виверження сталися в багатьох країнах, зокрема в Індонезії, Ісландії, Італії та Гватемалі.

6. У США ресторани-автомати знову хочуть зробити закладами громадського харчування майбутнього

Ресторани-автомати повертаються
Нью-Йорк, США

На початку XX століття автоматизовані ресторани називали ресторанами майбутнього. На піку їхньої популярності в Нью-Йорку було 40 таких закладів. Але в 70-х роках вони втратили свою значущість, і їх витіснив фастфуд.

Однак тепер дві компанії в Нью-Йорку хочуть повернути до життя забуту концепцію і знову зробити ресторани-автомати популярними.

[Стратіс Морфоген, власник пельменної-автомата]:
«За останні 30 років деякі бізнесмени й компанії відкривали автомати, але потім їх закрили. Вони казали, що автомати вже не підходять для бізнесу. Але тут річ у їжі. Якщо вона не дуже добра, то зазнаєш невдачі. Це так у будь-якій справі».

В автоматизованих ресторанах кухню відділяє від покупців торговий автомат. Відсіки в них із двох сторін мають дверцята. З одного боку працівники закладу кладуть їжу, а з іншого клієнти її забирають. Замовлення можна зробити онлайн або через термінал, що стоїть у залі.

[Майк Гремс, президент мережі ресторанів]:
«Одна з причин — безпека. Люди хочуть купувати безконтактно. А деякі просто не хочуть спілкуватися з персоналом. Ми хочемо в усьому догоджати споживачам, давати те, що їм найбільше підходить. І гадаю, багато способів цього розробляли роками. Ковід лише натиснув кнопку прискорення».

Власники цих компаній упевнені, що зараз дуже вдалий час для такої концепції.

[Стратіс Морфоген, власник пельменної-автомата]:
«Якщо ми знизимо фонд заробітної плати до 15 % продажів, то зробимо переворот у галузі швидкого харчування. Наприклад, сім із десяти ресторанів збиткують. А ми перетворимо їх на заклади, які не просто стануть на ноги, а процвітатимуть. І в довгостроковій перспективі це врятує робочі місця».

Перший ресторан-автомат відкрився в Берліні в 1895 році. Через сім років такий заклад з’явився в США. Занепаду бізнесу в Америці сприяла не лише поява фастфуду, який продають із прилавка, а й інфляція 70-х років. Автомати не мали купюроприймачів, а коли їх зробили, ринок уже завоювали конкуренти.

7. Як працює один з останніх муларо Італії

Останній муларо
Умбрія, Італія

Хтось уважає мулів упертими, та лише не італійський дроворуб Андреа Філіппоні.

Вони — його засіб до існування й вірні колеги. І навіть більше.

[Андреа Філіппоні, муларо]:
«Вони — члени сім’ї, більше, ніж сім’я. Горе тому, хто наважиться їх зачепити! Вони недоторканні».

Таких, як Андреа, тут, в Умбрії, називають «муларо». На мулах дроворуб возить стовбури дерев із висоти 1000 метрів.

Пішов стопами батька. Прокидається о п’ятій ранку, щоб погодувати й почистити мулів. Потім — важка робота.

Бімба, Кастельяна, Регіна та Мора, а ще єдиний кінь Зорро здатні вибратися з важкою поклажею з важкодоступних гірських районів.

Кожен може перевозити вантаж вагою до 200 кілограмів.

[Андреа Філіппоні, муларо]:
«Спочатку ми приїздимо сюди пиляти дерева, потім збираємо стовбури й перевозимо на мулах. Узимку валимо дерева, а влітку перевозимо, до початку нового сезону вирубування, до жовтня».

Хоча мули мають репутацію впертюхів, вчаться вони швидше, ніж осли чи коні.

Але використовують їх дедалі рідше, бо замінюють на машини. У своєму регіоні Андреа — останній муларо.

Мул — потомство осла й кобили. Як правило, мули безплідні. Один коштує коло 1000 євро, а навчений — 2000. Мулів перед усім цінують за витривалість.

8. В іспанській Малазі росте 52 види орхідей, однак ботаніки й далі шукають нові

Рай для шанувальників орхідей
Малага, Іспанія

Іспанець Хосе Діас — палкий шанувальник орхідей. Він часто гуляє гірською місцевістю провінції Малага й милується польовими квітами.

[Хосе Антоніо Діас, шанувальник орхідей]:
«(Коли знаходжу новий вид), почуваюся, ніби виграв у різдвяній лотереї. Це бурхливі емоції і величезне щастя, бо ми мало знаємо про різноманітність (рослин і квітів)».

Загалом відомо про 28 тисяч видів орхідей. В Іспанії росте 120. З них 52 види, серед яких і гібриди, трапляються в провінції Малага.

[Хосе Гарсія, співробітник Малазького університету]:
«Малага — це центр європейського біорізноманіття. Місцева природа дуже розмаїта. Тут є морські узбережжя та пляжі. Близькість моря створює солонувате середовище. А також є гориста місцевість, що підноситься на 2000 метрів над рівнем моря».

Неоднорідний рельєф і неоднакові погодні умови створюють різне середовище для орхідей. Деякі ростуть у полях, а деякі — на скелях. Кожен вид має унікальні риси. Ботаніки приїжджають до Малаги, щоб вивчати ці квіти, починаючи з XIX століття. До пандемії тут часто бували й туристи.

[Даміан Кінтана, працівник лісового господарства]:
«Люди здебільшого приїжджають із Бельгії, Англії, Італії та Франції. За короткий час вони можуть побачити від 25 до 35 видів орхідей і понад десять гібридів. Різні типи лісів Андалусії роблять цей регіон особливим».

У Малазькому університеті описують і класифікують трави та квіти. Тут зберігається 100 тисяч засушених рослин 6000 видів. Серед них і два нових гібриди орхідей, яких наука раніше не знала. Їх знайшли в Малазі у 2020 році.

Водночас науковці попереджають, що через діяльність людей і розширення міст орхідеї поступово зникають. Але вчені шукають спосіб, як зберегти сприятливі для цих квітів умови.

9. Великий парад на Мангеттені: 13 травня святкують Міжнародний день Фалунь Дафа

Міжнародний день Фалунь Дафа
США

Великим парадом на Мангеттені відзначили в США Міжнародний день Фалунь Дафа. 13 травня тисячі людей, які займаються за цією школою медитації і вдосконалення, пройшли центром Нью-Йорка, щоб ознайомити людей зі своєю практикою.

Фалунь Дафа займаються більш ніж у 110 країнах світу. У багатьох містах США з нагоди свята колективно виконують медитативні вправи, проводять концерти й паради.

[практикувальник Фалунь Дафа з Нью-Йорка]:
«Фалунь Дафа посприяв мені з погляду духовності. Він допоміг виробити доброту. Раніше я сперечався з усіма набагато більше, ніж зараз. Я найперше думаю про інших, а потім уже про себе».

[Емілі Ян, практикувальниця Фалунь Дафа з Філадельфії]:
«Це справді мені дуже допомогло, коли я вчилася в коледжі. Зараз я в магістратурі. Відчуваю велику легкість і захищеність. Усе завдяки тому, що виконую ці медитативні вправи. Вони допомагають зняти стрес. Я вчиняю так, як вчить Фалунь Дафа, і це допомагає уникнути багатьох хвилювань і проблем, з якими стикається багато моїх друзів».

Система Фалунь Дафа, яку також називають Фалуньгун, містить п’ять комплексів плавних медитативних вправ, а також вдосконалення за принципами Істина, Доброта, Терпіння.

[Олександр Лучанський, практикувальник Фалунь Дафа з Філадельфії]:
«Напевно, найбільший урок, який я дістав із Фалунь Дафа, — це вміння розрізняти, що важливо, а що не дуже, а також що добре, а що погано».

Ці мальовничі заходи мають ще одну важливу мету. Прихильники Фалуньгун інформують громадськість про репресії, які тривають на батьківщині цієї практики — у Китаї. 1999 року колишній лідер китайської компартії Цзян Цземінь одноосібно розпочав масштабне переслідування, сприйнявши Фалунь Дафа як загрозу для своєї влади. У той час за цією школою в країні займалося близько 70 мільйонів людей. Тобто більше, ніж було членів компартії.

Репресії тривають донині. Це підтверджено в багатьох правозахисних звітах.

10. Цеглинка за цеглинкою: нью-йоркський «Леголенд» майже добудували

«Леголенд» майже добудували
Нью-Йорк, США

Ось так, цеглинка за цеглинкою, добудовують парк «Леголенд» у Нью-Йорку. Робітники доробляють фігури, а також перевіряють, чи все добре працює.

Розважальний комплекс збираються відкрити цього літа. Це на рік пізніше, ніж планували раніше — корективи внесла пандемія.

[Метт Бестерман, менеджер «Леголенду»]:
«Штат Нью-Йорк торік зробив паузу на кілька місяців. Потім ми відновили будівництво».

Тепер робітники прагнуть зробити все вчасно.

[Метт Бестерман, менеджер «Леголенду»]:
«Курорт “Леголенд-Нью-Йорк” відкриється цього літа. Це буде дев’ятий тематичний парк “Леголенд” у світі й третій у Північній Америці».

Пандемія сповільнила не лише будівництво, а й проєктування парку.

[Енді Мартін, креативний директор проєкту]:
«Щодо дизайну, то, якщо раніше ми зустрічалися й обговорювали всі малюнки наживо, то потім довелося робити це віддалено через камеру. Це довше і складніше. Було непросто».

У парку з’являться нові атракціони. Серед них Factory Adventure Ride, що застосовує технологію розпізнавання облич. Вона допомагатиме робити маленькі фігури гостей.

І, звісно ж, у парку буде чимало кубиків лего.

[Метт Бестерман, менеджер «Леголенду»]:
«У тематичному парку й готелі — 30 мільйонів кубиків лего. Також є 15 тисяч лего-фігурок».

Цього року на території курорту також планують відкрити готель. Однак якою буде його заповнюваність, поки невідомо, бо у світі й далі діють карантинні обмеження.

11. Нігерійські фотографи зробили 1000 фотопортретів для своїх земляків

Фотопортрети дарують надію
Абуджа, Нігерія

Фотографія може породити різні почуття, але цей фотопортрет викликав у нігерійки Хадізи бурхливу радість. Такий подарунок 80-річна жінка отримує вперше. А зробили його місцеві фотографи.

Для Хадізи фотопортрет дуже важливий. Вона каже, що востаннє почувала радість торік, до того як утратила врожай.

[Хадіза Да’ан, жителька Абуджі]:
«Я дуже задоволена цією світлиною. І знаю, що внуки дивитимуться на неї і казатимуть людям, що це їхня бабуся».

Тепер Хадіза та інші власники фотопортретів мають чого усміхнутися й подумати, що всі сьогоднішні неприємності колись минуться.

Фотографи побували в бідних районах Абуджі та зняли на камеру більш як 1000 осіб. Молоді професіонали вставили світлини в рамки, а також написали короткі послання з добрими побажаннями. Потім ці подарунки вручили тим, кого фотографували.

[Сараджудін Абдуллатіф, фотограф]:
«Це творча фотографія. Вона розповідає гарну історію про Африку, щоб люди бачили не лише фото з насильством, які розміщують в інтернеті».

У проєкті брало участь понад 100 фотографів, яких надихнув засновник фонду під назвою «Незворушна креативність».

[Байо Омоборіово, засновник фонду «Незворушна креативність»]:
«Творчість — один зі способів, яким можна об’єднати Нігерію, об’єднати Африку. Я ніколи не чув, щоб творчі люди ділили один одного на тих, хто з Півночі або Півдня. У творчому процесі розчиняєшся так, що вже не пам’ятаєш, звідки родом».

Мета ініціативи — підтримати людей і допомогти їм об’єднатися, особливо тепер, коли через пандемію життя стало ще важчим.

12. У Версалі завершили масштабну реконструкцію королівської каплиці

Каплицю Версаля відреставрували
Франція

Три роки реставрації позаду. Тепер 46-метрова королівська каплиця Версаля знову виблискує в усій красі.

До цього палацу король Франції Людовик XIV переїхав на початку XVII століття. Сюди ж із Парижа перевіз усіх своїх придворних вельмож.

Тепер позолочений дах каплиці виблискує так само, як це було за часів Людовика. Крім того, оновили статуї, віконні рами та вітражі.

[Стефан Масі, менеджер проєкту]:
«На об’єкті було понад 800 тонн риштовань. Щоб їх поставити, пішло шість місяців. Отже, після того як каплицю захистили від вітру й дощу, ми почали демонтаж. Скульптури на східній і західній стороні даху каплиці важать коло чотирьох тонн кожна. Щоб їх підняти, довелося використовувати спеціальне обладнання, шківи, величезні крани та підіймальні пристрої».

Попри систему водостоків, протікання з часом серйозно пошкодило дах. Нижня частина каркаса каплиці й вертикальні жолоби постраждали від вологи.

Щоб уберегти каплицю від негоди й зберегти естетичну гармонію місцевості, під час ремонту масивні будівельні риштовання накрили гігантським брезентом.

З 2018 року над проєктом невпинно працювало коло 150 висококваліфікованих майстрів: від теслів до скульпторів і золотарів.

Робота почалася лише після двох років дослідження будівлі. На зміцнення й оновлення каркаса та його дубових балок знадобився рік.

Звісно, найкрасивіша частина ремонту — це золотий дах. За словами Масі, він так блищить уперше за сотні років.

Королівська каплиця була останнім масштабним проєктом у Версалі за час правління Людовика XIV.

13. Фестиваль фламенко в іспанському місті Херес-де-ла-Фронтера святкує 25-річчя

Фестиваль фламенко
Херес-де-ла-Фронтера, Іспанія

На театральних сценах іспанського міста Херес-де-ла-Фронтера знову танцюють фламенко. Торік знаменитий фестиваль скасували через епідемію, але цього разу шанувальники фламенко побачать 33 виступи, серед яких 12 прем’єр.

[Андрес Пенья, танцюрист]:
«Спілкування з публікою, зі студентами, дотик до фламенко дуже потрібні всім. Усі нетерпляче чекали відкриття театрів і того, щоб життя почало повертатися в колишнє річище».

Танцюристи виступають після великої перерви. Багато хто важко переносив вимушену бездіяльність.

[Ева Єрбабуена, танцівниця]:
«Зненацька вам підрізають крила, і свободи більше немає, бо ми відчуваємо себе вільними тільки на сцені. Я називаю сцену храмом танцю. Нам було дуже складно. Наш політ перервали і у творчому аспекті, і в економічному».

Фестиваль фламенко в цьому місті вже традиційний. Його проводять чверть століття.

[Ісамай Бенавенте, організаторка фестивалю]:
«25-річчя культурного проєкту — це привід для радості, свята й гордості, адже деякі проєкти народжуються, але потім зникають. Проводити такий фестиваль дуже важливо і для міста, і для культури фламенко».

Під час фестивалю також проходять семінари, майстер-класи та танцювальні курси.

[туристка з Мадрида]:
«Мені подобається фламенко. (Я приїхала), щоб насолодитися погодою, атмосферою фестивалю, більше дізнатися про фламенко й подивитися виступи».

Музику та пісні фламенко додано до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Фестиваль у Хересі-де-ла-Фронтері триватиме до 22 травня.

14. Мільйони тюльпанів зацвіли під Києвом

Море тюльпанів
Київська область, Україна

Мільйони різнобарвних тюльпанів розквітли цими днями в одному з дендрологічних парків під Києвом. Там висадили майже чотири мільйони квітів. Це найбільший парк тюльпанів в Україні.

[Вікторія Рижкова, директор дендропарку]:
«У нас 121 сорт голландських тюльпанів. Ми брали їх у Голландії, Польщі, а також є свій посадковий матеріал. Цього року маємо унікальні сорти, яких немає навіть у Голландії».

Ось один із таких сортів. Називається Private Dancer.

[Вікторія Рижкова, директор дендропарку]:
«Ми отримали цибулини цього сорту восени. Вони ще ніде не ростуть. Навіть якщо в інтернеті набрати назву цього сорту, ви не знайдете, який вигляд має ця квітка».

Ось іще одна новинка — сорт під назвою «Джакузі».

[Вікторія Рижкова, директор дендропарку]:
«Це новий сорт. В Україні його висадили вперше, раніше його не було. Колір рідкісний. Зазвичай є фіолетові, темні, насичені. Також є з бахромою, лілієподібні. Маємо багато півоноподібних і фіолетових».

Також тут є тюльпани з бахромою, яка нагадує кристали інею. Розмаїтість барв і кольорів величезна: білі, рожеві, помаранчеві, фіолетові, жовті. Водночас тюльпани можна вивести практично будь-якого кольору. Організатори кажуть, що планують створити свої власні сорти квітів.

Тюльпани мають тривалу історію. Їхньою батьківщиною є середня Азія. У деяких мусульманських країнах ці квіти вважають священними. Цибулини деяких видів можна їсти. До Європи тюльпани потрапили в XVI столітті. А в Нідерландах вони найбільш популярні й досі.

Цвітуть тюльпани недовго — коло двох тижнів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: