25.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 23 по 27 травня)

Огляд світових подій (з 23 по 27 травня)

1. Виверження може початися будь-якої миті: з Гоми ринув новий потік біженців Люди тікають із міста..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

1. Виверження може початися будь-якої миті: з Гоми ринув новий потік біженців

Люди тікають із міста
Гома, ДР Конго

Нова хвиля біженців рушила з конголезького міста Гома після того, як влада заявила, що друге виверження вулкана Ньїрагонго може початися будь-якої миті. Тисячі жителів покинули місто в четвер. Деякі вирушили пішки сільською місцевістю, подекуди вкритою лавою.

[житель Гоми]:
«Журналісти й влада сказали людям у разі виверження йти певними маршрутами. <…> Але на жаль, коли люди бачать, що інші біжать, вони теж починають бігти, оскільки бояться. Ми просимо Бога зглянутися на нас».

У Гомі живе коло двох мільйонів осіб. Багато хто вже покинув свій дім після попереднього виверження, що сталося 23 травня.

Тепер же під містом й озером Ківу, що біля нього, сейсмологи виявили магму. Люди бояться, що вона почне пробиватися на поверхню. Спрогнозувати таке виверження заздалегідь практично неможливо.

[жителька Гоми]:
«Прямо перед моїм будинком утворилася тріщина — дуже велика, її довелося закривати камінням. Цього ранку влада сказала, що якщо десь є тріщини, то жителям треба виїхати. Нам сказали евакуюватися до Саке. Спочатку ми не хотіли, але потім побачили, що всі їдуть. Усі наші сусіди виїхали».

Унаслідок виверження вулкана Ньїрагонго минулої суботи загинула 31 людина, десятки вважають зниклими безвісти. Лавовий потік накрив 17 населених пунктів, але до самої Гоми не дійшов. Однак відтоді сталися сотні пов’язаних із вулканом підземних поштовхів.

Ньїрагонго — один із найактивніших вулканів світу. Під час його виверження 19 років тому загинуло понад 200 осіб. А в 1977-му він забрав життя більш як 600 жителів.

2. Лідери ЄС узгодили нові санкції щодо Білорусі

Нові санкції
ЄС — Білорусь

Лідери ЄС узгодили щодо Білорусі додаткові санкції, зокрема й економічні. Так вони відповіли на арешт опозиційного журналіста Романа Протасевича після екстреної посадки літака в аеропорту Мінська.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Європейська рада вирішила, що буде накладено додаткові санкції на осіб, причетних до викрадення літака, а також на компанії і господарські суб’єкти, які фінансують владу Білорусі».

Крім того, європейським авіакомпаніям не дозволятимуть літати над Білоруссю, а білоруським закриють доступ до аеропортів ЄС.

Раніше ЄС уже заборонив в’їжджати на свою територію 88 громадянам Білорусі, зокрема й Олександру Лукашенку, а також працівникам сімох компаній. Ці заходи стали відповіддю на придушення антиурядових протестів, що почалися торік після виборів.

Романа Протасевича затримали 23 травня, коли літак однієї з ірландських авіакомпаній, на якому він летів з Афін до Вільнюса, отримав повідомлення про мінування й сів у національному аеропорту Мінська. Спочатку повідомляли, що рішення про посадку ухвалив екіпаж повітряного судна. Але потім представник авіакомпанії повідомив, що так учинили за вказівкою білоруського центру управління повітряним рухом.

Водночас влада Білорусі сказала, що про загрозу вибуху було написано від імені палестинського угруповання ХАМАС в електронному листі.

Роман Протасевич — колишній головний редактор телеграм-каналу NEXTA, який активно висвітлював торішні антиурядові протести. Він також головний редактор телеграм-каналу «Білорусь головного мозку».

3. Новий звіт: три працівники лабораторії в Ухані звернулися в лікарню ще в листопаді 2019

Новий звіт про вірус
США — Китай

Нова публікація в газеті Wall Street Journal доповнила теорію про походження вірусу SARS-CoV-2. У статті посилаються на звіт розвідки США, який раніше не оприлюднювали.

У ньому зазначається, що три дослідники з Інституту вірусології в Ухані захворіли й звернулися в лікарню ще в листопаді 2019 року. Тобто за місяць до того, як Китай офіційно оголосив про перші випадки захворювання.

У січні Держдепартамент США повідомляв про симптоми, які проявилися в наукових співробітників інституту. Тоді він заявив, що прояви хвороби були схожими і на COVID-19, і на звичайний сезонний грип. А тепер у звіті докладніше описали кількість хворих, тривалість протікання їхніх симптомів, а також час відвідування лікарні.

Міністерство закордонних справ Китаю заперечує повідомлене Wall Street Journal. Воно заявило, що США й далі розвивають теорію витоку вірусу з лабораторії, щоб розбурхати ажіотаж і привернути увагу.

Першою про те, що вірус міг просочитися з лабораторії вірусології в Ухані, заявила адміністрація експрезидента Дональда Трампа.

Пекін постійно це заперечує. Він посилається на заяву ВООЗ, яку зроблено після розслідування групи експертів. Вони повідомили, що витік із лабораторії вкрай малоймовірний.

Але в березні багато країн, зокрема США, Канада та Велика Британія, висловили занепокоєння щодо розслідування ВООЗ. Адміністрація Трампа неодноразово звинувачувала Всесвітню організацію охорони здоров’я в просуванні інтересів Пекіна й замовчуванні фактів про пандемію.

4. У ЄС планують до серпня прищепити проти коронавірусу 70 % дорослого населення

Плани щодо вакцинації в Євросоюзі
Брюссель, Бельгія

Євросоюз до жовтня одержить більш як мільярд доз вакцин проти SARS-CoV-2 від чотирьох виробників. Це дасть змогу до кінця липня прищепити 70 % дорослого населення ЄС.

Цього тижня до країн Європейського Союзу надійде понад 300 мільйонів доз вакцин, а в червні — більш як 400 мільйонів. Постачання ще 450 мільйонів доз препарату очікують до кінця року. На вакцини витратять півтора мільярда доларів.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Якщо ми й далі рухатимемося в такому ж темпі, то зможемо безпечно знову відкрити наші спільноти. Тому зараз нам треба домогтися того, щоб прогрес не зупинявся».

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що 1 червня в ЄС буде повністю готова система видачі цифрових сертифікатів про вакцинацію. Європейське агентство з лікарських засобів затвердило препарати BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca та Johnson&Johnson. Громадяни ЄС можуть щепитися й китайською вакциною Sinopharm, яку схвалила ВООЗ.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Із середини червня, коли постанова набере чинності, країни ЄС зможуть під’єднатися до системи в режимі реального часу. Тепер перед ними стоїть головне й невідкладне завдання — зробити так, щоб до національних систем охорони здоров’я надходила інформація про стан здоров’я громадян. Це дасть змогу видавати сертифікати».

На повну силу система видачі зелених паспортів запрацює з 1 липня. У сертифікатах буде вказано, чи вакцинувався його пред’явник, а також чи вже перехворів на ковід та одужав. У документах ще буде записано дату вакцинування та останнього проходження ПЛР-тестування.

Лідери Євросоюзу сподіваються, що цифрові сертифікати допоможуть відновити туристичну індустрію, яка під час пандемії дуже постраждала через карантинні обмеження.

5. Голова тибетців у вигнанні попередив про небезпеку культурного геноциду в Тибеті

Культурний геноцид?
Тибет, Китай

Голова тибетського уряду у вигнанні оголосив, що є серйозна загроза «культурного геноциду» в Тибеті. За його словами, міжнародна спільнота мусить протистояти Китаю напередодні зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні.

Пенпа Церінг, якого цього місяця обрали президентом Центральної тибетської адміністрації, сказав, що й далі підтримує мирне врегулювання відносин із Китаєм. Але вважає, що нинішня політика Пекіна загрожує майбутньому тибетської культури.

[Пенпа Церінг, президент Центральної тибетської адміністрації]:
«Я завжди казав, що ми не проти мультикультуралізму. Однак етнічна більшість повністю придушує меншість. А це рівнозначне культурному геноцидові, який проводить держава».

Правозахисні організації і жителі Тибету кажуть, що Пекін запровадив суворий контроль над релігією і мовною освітою. Водночас він заохочує ханьців — найбільшу етнічну групу Китаю — переїжджати до регіону.

[Пенпа Церінг, президент Центральної тибетської адміністрації]:
«Китай не може створити ілюзію, ніби звільнив Тибет від феодалізму, рабства тощо. Кожне суспільство пройшло різні стадії еволюції, і Тибет також пройшов через різні стадії свого розвитку. Але там було не так погано, як сьогодні за комунізму».

Центральна тибетська адміністрація розташувалася в індійській Дармсалі. Її президент зазначив, що нинішній Далай-лама сам визначить місце свого переродження.

[Пенпа Церінг, президент Центральної тибетської адміністрації]:
«Його святість неодноразово казав, що саме він переродиться і він визначить місце. Він дуже ясно дав зрозуміти, що він народиться у вільній країні. Якщо Тибет у той час стане вільним, тоді він може переродитися в Тибеті. Якщо Тибет у той час не стане вільним, він не переродиться в Тибеті».

Китайські війська захопили Тибет у 1950 році. Пекін називає це мирним визволенням. У 1959-му, після невдалого повстання, духовний лідер Далай-лама втік із країни. Слідом за ним регіон залишили тисячі людей. Сьогодні у вигнанні живе коло 150 тисяч тибетців.

6. Туреччина заборонила імпорт пластикових відходів

Заборона на імпорт пластику
Анкара, Туреччина

Туреччина заборонила імпорт більшої частини видів пластику. Таке рішення Анкара ухвалила після того, як організація «Грінпіс» знайшла гори відходів на півдні країни. Як припускають, їх завезли з Великої Британії, Німеччини та інших держав. Є імовірність, що в низці випадків це робили нелегально.

Екологи кажуть, що оглянули десять звалищ у провінції Адана. Там спалювали пластик із Великої Британії, а також Німеччини, Польщі та інших країн ЄС.

Відповідно до звіту організації, відходи лежать на узбіччях доріг і в полях, а також плавають у річках.

Туреччина вже заборонила ввозити поліетилен, який використовують, щоб виробляти пакети для супермаркетів та багатьох видів паковання. Заборона почне діяти з 3 липня.

[Теміз Атес, представниця «Грінпісу»]:
«У поправці, яку опублікувало міністерство торгівлі 18 травня, поліетиленові та пластикові вироби додано до списку відходів, увезення яких тепер незаконне. Це історичне рішення».

Міністр захисту довкілля країни сказав, що митниця посилить перевіряння на кордоні. Також почався пошук незаконних звалищ.

[Мурат Курум, міністр захисту довкілля Туреччини]:
«Недавно, після того як виявили небажані місця в Адані, наші команди перевірили 152 приватні території і зупинили роботу 29 підприємств. 32 компанії оштрафували приблизно на 950 тисяч доларів».

Експорт пластикових відходів уважається незаконним. Виняток роблять лише для відходів, призначених для перероблення чи спалювання на тепловій електростанції.

За даними «Грінпісу», товари, виготовлені з поліетилену, зокрема і пластикові пакети для покупок, необхідно переробляти швидко, бажано впродовж місяця. Інакше вони стають непридатними для вторинного перероблення.

7. Сонячні панелі допомагають фавелам Ріо-де-Жанейро економити гроші

Сонячні панелі допомагають фавелам
Ріо-де-Жанейро, Бразилія

На дахах будинків у фавелах Ріо-де-Жанейро з’являється дедалі більше сонячних панелей. Їх установлюють у межах екологічного проєкту, який стартував шість років тому. Вироблена електроенергія надходить до міської електричної мережі.

[Наталія Нуел, технік]:
«Коли виробляється певна кількість енергії, її направляють в електромережу енергетичної компанії. Вона враховує це, коли формує платіжні документи. Тому електроенергія для жителів фавел коштує дешевше».

За останні десять років вартість електроенергії в Ріо-де-Жанейро зросла на 105 %. Водночас на 85 % подешевшало встановлення сонячних панелей.

[Діней Медіна, учасник проєкту RevoluSolar]:
«Приємно уточнити, що проєкт розвивається в розпал історичної пандемії і кризи в системі охорони здоров’я Бразилії. Люди сидять без роботи, їжі й вакцин, а ми тут будуємо сонячну електростанцію, яка знижує вартість електроенергії для місцевих жителів і створює для них робочі місця й дає змогу отримувати дохід».

Сонячні батареї встановили вже на 30 будинках.

[Денізе Вієра, жителька будинку із сонячними панелями]:
«Ми, як і раніше, маємо не так багато можливостей, бо важко дістати дешевші матеріали. Та незабаром ця проблема має вирішитися, і матеріали стануть доступнішими, бо ці технології широко поширюються».

Учасники проєкту планують охопити у фавелах ще більше будинків. Вони надіються, що маленькі сонячні електростанції не лише здешевлять електроенергію для місцевих жителів, а й допоможуть зменшити обсяг шкідливих викидів до атмосфери.

8. Заготівля торфу в Ірландії: чи можна врятувати давню традицію

Заготівля торфу
Ірландія

Рельєф Ірландії за формою нагадує блюдце: з горами по краях і рівниною в центрі, де багато торф’яних боліт.

У районах, де часто йшли дощі, а вода вбиралася погано, болота формувалися тисячоліттями. І тисячоліттями місцеві жителі використовували багатий на вуглеводень матеріал для удобрення землі та опалення.

З 80-х років минулого століття заготовляти торф почали в промислових масштабах. Потім у країні побудували три теплові станції, що працюють на торфі.

Але тепер влада хоче припинити цю практику, намагаючись зробити економіку екологічнішою. Усі станції планують назавжди закрити до 2030 року.

Тоді як багато хто підтримує заборону на масштабний видобуток торфу, дрібніші виробники побоюються, що давнє ремесло зникне.

[Пет Мірліан, заготівельник торфу]:
«Невелика машина для різання торфу просто збереже спадщину й культуру, тому я не бачу в цьому проблеми. Гадаю, це дуже важливо для майбутніх поколінь».

Екологи кажуть, що на торфовищах мешкає величезна кількість видів тварин і рослин.

[Трістам Вайт, еколог]:
«Тут живе дуже багато видів птахів, метеликів і комах, яких ви більше ніде не зустрінете. Наприклад, метелик “прочанок болотяний” водиться лише у верхових болотах Ірландії. Ящірки й земноводні, жаби й тритони не виживуть без торфовищ».

Болота відіграють головну роль у регулюванні водних шляхів. Екологи попереджають, що їх зникнення може спричинити повені та інші проблеми.

9. Дантист за пів ціни вставляє зуби сирійцям, які живуть у тимчасових таборах

Протезування зубів за пів ціни
Сирія

Абу Шамс — дантист. Війна в Сирії змусила його покинути дім. Тепер він допомагає іншим сирійцям. Абу робить зубні протези для тих, хто живе в тимчасових таборах в Ідлібі. Його послуги коштують приблизно вдвічі дешевше, ніж у стоматологічній клініці.

[Абу Шамс, дантист]:
«Я роблю зубні протези вже 20 років. Я не вчився професійно, а перейняв досвід у традиційного лікаря. Наші предки спочатку вставляли золоті коронки. Потім ми вдосконалювали свої навички й навчилися робити повні знімні протези».

Сирієць бере 100 доларів за повний знімний протез. Коронка коштує від п’яти до десяти доларів. Раніше дантист вставляв металеві чи золоті коронки. Тепер частіше ставить металокерамічні.

Сирійці, яким довелося тікати з рідних країв, здебільшого мають фінансові труднощі. Дешеві послуги дантиста дають їм змогу хоч якось розв’язувати проблеми із зубами.

10. Француз витратив 25 млн євро на притулок для циркових і піддослідних тварин

Притулок для циркових звірів
Ножан-ле-Фе, Франція

Цей притулок для циркових звірів і лабораторних тварин стоїть приблизно за сто кілометрів від Парижа. Його заснував власник магазинів мобільних телефонів Патрік Віолас. Він вклав у притулок 25 мільйонів євро.

Тут живуть постарілі звірі, які більше не можуть виступати. Також до притулку забирають урятованих з неволі диких тварин. Наприклад, цих двох левів привезли з Іспанії. Власник виставляв їх на пляжах і поруч з нічними клубами, щоб люди з ними фотографувалися за гроші.

[Патрік Віолас, власник притулку]:
«Хоча вони схожі на левиць, але це леви. Вони з Іспанії. Їх малими забрали від матері й відразу кастрували, чого не можна робити. Тому в них не виросла грива. Їм також видалили кігті, що заборонено. Шахраї часто так роблять».

А це макака з кличкою Канель. Більшу частину з 22 років життя вона провела в лабораторії. Її хотіли приспати, але мавпа цілком може прожити ще коло десятиліття.

[Патрік Віолас, власник притулку]:
«Вона 19 років свого життя мусила працювати на нас. І якщо ми, люди, не можемо забезпечити їй догляд (замість приспання), то що ми робимо на Землі?»

Притулок також прилаштовує тварин, які з якоїсь причини виявилися непотрібними. Сюди телефонують і дресирувальники, щоб дізнатися, чи є вільні місця для їхніх вихованців.

Парламент Франції розглядає закон про поетапну заборону використання диких тварин у пересувних цирках. Звірів потрібно буде кудись прилаштовувати. У країні є приблизно 80 цирків-шапіто, у яких утримують кілька сотень тварин, зокрема хижих кішок і слонів.

Крім зоопарків, у Франції працюють три притулки для диких звірів і тільки в цьому поки є вільні місця.

[Пауло Тейксейра, працівник притулку]:
«Я не знаю іншого місця, де можна розмістити стільки тварин. Тут є місця для тигрів і мавп. І ми можемо взяти будь-яку тварину, починаючи від слонів і закінчуючи хижими кішками. Ми хочемо допомагати тваринам».

Зараз у притулку, крім левів і мавп, живуть індійські слони, ведмеді, верблюди та інші тварини.

11. Іспанець виконав рекордне 30-метрове переднє сальто на змаганнях із фрирайду

Рекордне переднє сальто
Стелленбос, ПАР

Іспанець Б’єнвенідо Агуадо встановив рекорд, виконавши переднє сальто на гірському велосипеді. Протяжність його стрибка становила 30 метрів. Фрирайдер брав участь у змаганнях Darkfest-2021 у Стелленбосі, що в ПАР.

[Б’єнвенідо Агуадо, фрирайдер]:
«Я дуже довго чекав цього й особливо чекав цих змагань Darkfest. Дув досить сильний вітер, тому ми проїхали менше кіл, ніж збиралися. Але настав час (для стрибка). Після цього вся напруга зникла, і зараз я найщасливіша людина на планеті».

Попередній рекорд належить канадцеві Тому ван Стінбергену. На змаганнях у 2014 році він виконав переднє сальто, пролетівши в повітрі 21 метр.

Darkfest — це частина заходів, які організовують для фрирайдерів у всьому світі. Цього року змагання мали пройти в лютому, але через пандемію їх відклали.

Траси для велосипедистів проєктують найкращі перегонники планети. Цього разу в ПАР побудували найдовшу трасу за всю історію змагань Darkfest.

12. Сотні венеційських гондол узяли участь у регаті «Вогалонга»

Регата «Вогалонга»
Венеція, Італія

П’ятсот венеціанських гондол узяли участь у популярній регаті «Вогалонга». Зазвичай вона приваблює до Венеції веслярів з усього світу. Але цього року тут здебільшого італійці.

Правила теж дещо змінилися. Нині брати участь можуть лише традиційні гондоли. А раніше виступали на гребних човнах різних типів. Кількість суден доходила до 2000.

Маршрут теж скоротили з 30 до 20 кілометрів. Глядачів небагато. Ті, хто зібрався уздовж каналів, підтримують веслярів оплесками. Утім, переможців у регаті не буде. Це не змагання, а просто видовищна подія.

Торік через пандемію регату не проводили. Для жителів Венеції відновлення заходу дуже важливе. Цієї весни місто відсвяткувало 1600-річчя з дня заснування.

Регата «Вогалонга» вперше пройшла в 1974 році. Тоді організатори хотіли відродити венеціанські традиції, а також захистити місто від моторних суден, які наганяють великі хвилі. А тепер це просто видовищне свято, що дає змогу помилуватися місцевими традиційними човнами.

13. Китайська майстриня робить із вовни іграшки, що в позі ембріона

Майстриня з валяння з вовни
Пекін, Китай

У своїй студії в Пекіні китайська художниця Інь Ює спритно орудує спеціальною голкою. Вона за допомогою техніки валяння створює з вовни невеликого рожевого слона.

Зайнялася цим ремеслом коло десяти років тому. Каже, що й гадки не мала, що це стане її професією.

[Інь Ює, майстриня з валяння]:
«Я знайшла в мережі картинки з повстю випадково. Мені стало дуже цікаво, тому я зібрала інформацію і спробувала щось зробити. Я займаюся цим понад 10 років. Не думала, що зможу робити це так довго. Спочатку це було просто маленьке хобі».

Це слоненя сидить у позі ембріона. Художниця каже, що цей персонаж для неї багато значить. Вона придумала його, коли була вагітною сином, якому зараз уже п’ять місяців.

[Інь Ює, майстриня з валяння]:
«Коли я створювала цей виріб, щоразу коли я тримала його, то уявляла, який вигляд має моя дитина в животі. Було таке відчуття, що слон ріс разом із малям. У моїй уяві між ними був зв’язок. Коли я це робила, мене переповнювало щастя».

Сьогодні виставка художниці проходить у Пекіні. Її тема — гриби.

[Інь Ює, майстриня з валяння]:
«Гриби — це такі собі чарівні істоти. Вони тихі, мешкають у затишних куточках, живуть під поваленими деревами. Вони вилазять (із землі) непомітно. Це тендітні й одночасно стійкі істоти. Особисто я дуже люблю гриби».

[Ши Веньцзе, відвідувачка виставки]:
«Коли (я їх побачила), мені стало тепло на душі. Ці фігури схожі на матір і дочку. Вони в зручному одязі, у розслабленій позі. Це дає відчуття домашньої атмосфери».

Інь стала популярною у 2012 році, коли опублікувала фото своїх робіт в інтернеті. Відтоді вона вже взяла участь у дев’ятьох виставках у Китаї та Японії.

14. У Нью-Йорку з’явився новий парк із мальовничим краєвидом

Новий парк
Нью-Йорк, США

У Нью-Йорку з’явився новий парк. «Маленький острів» відкрили на річці Гудзон у районі Мангеттену під назвою Верхній Вест-Сайд.

У період розквіту морських подорожей Вест-Сайд був галасливим портом. За десятиліття він занепав. А тепер повністю перемінився.

[Селін Армстронг, менеджер проєкту]:
«Це парковий оазис площею понад 10 тисяч квадратних метрів. Тут є кілька майданчиків для виступів, кілька доріжок для прогулянок, які ви можете досліджувати та на яких можете заблукати й надихнутися. Це чарівна перлина на околиці Мангеттену».

Парк облаштовували сім років. Він відкрився із затримкою частково через пандемію. Також довго не могли зібрати гроші. Допомогло пожертвування медіамагната й мільярдера Баррі Діллера.

[Джулія Клаус, продюсер]:
«Нью-Йорк починає оживати після пандемії і напередодні літа. Ми справді раді запропонувати нове місце для зв’язку з мистецтвом і природою, нове місце для перепочинку, для подиву й захвату».

Парк також має амфітеатр на 687 місць із мальовничими краєвидами на захід сонця та річку. Кількість відвідувачів обмежуватимуть, щоб не було великого скупчення.

[відвідувач парку]:
«Краєвид прекрасний. Усім варто сюди прийти. Тут так розслабляєшся. Хоч це й у місті. Чудово. Ми з Маямі, але мені тут спокійніше, ніж там».

[відвідувачка парку]:
«Я щаслива. Емоції переповнюють. Бачу, що люди усміхаються й ходять без масок. Це дивовижний день».

Сім’я Діллер також планує впродовж 20 років оплачувати роботи з догляду за новим парком.

15. Французький піаніст уперше за 7 місяців дав концерт при свічках

Перший за 7 місяців концерт
Женева, Швейцарія

Французький піаніст Ерік Артс виконує музику при світлі десятків свічок. Це його перший за сім місяців концерт. Він проходить у Женеві.

[Ерік Артс, французький піаніст]:
«Після цього першого концерту стільки емоцій: сім місяців я не міг виступати на сцені, тож тепер я повертаюся до життя. Це нова програма, над якою я працював кілька місяців».

Швейцарія у квітні послабила карантинні заходи. Концерти дозволили, але обмежили кількість глядачів.

На цьому заході — щонайбільше 50 гостей. Усі в масках і тримають дистанцію.

[житель Лозанни]:
«Авжеж, так приємно знову відвідати концерт. Атмосфера тут дуже камерна, комфортна».

[жителька Лозанни]:
«Насправді дуже складно обходитися без таких культурних заходів. Але тепер ми поступово на них повертаємося. І розуміємо, що нам пощастило побачити цей виступ».

[житель Лозанни]:
«Востаннє ми були на концерті досить давно. Нам вдалося трохи зануритися в культуру. Це була особлива мить, ностальгічна».

Для цього виступу піаніст вирішив на певний час відкласти звичних Шопена й Бетховена. Він виконав знамениті партії з мультиків аніме, таких як «Покемон».

[Солаль Асеруаль, організатор заходів]:
«Приємно відновити концерти. Майже вісім місяців ми не могли провести такі концерти при свічках, тож це дивовижна подія».

Швейцарія й далі послаблює обмеження на публічні збори. Планують знову відкрити для відвідувачів зали ресторанів. Також незабаром максимальну кількість людей на масових зборах хочуть збільшити з 50 до 100.

А вже з липня в країні дозволять збиратися в групи чисельністю до 3000 осіб. Але буде одна умова: усі присутні муситимуть бути вакцинованими.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: