19.05.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 18 по 22 квітня)

Огляд світових подій (з 18 по 22 квітня)

1. Кліматичний саміт: країни обіцяють зменшити викиди CO2 Лідери країн дають обіцянки Кліматичний саміт 22 квітня..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

1. Кліматичний саміт: країни обіцяють зменшити викиди CO2

Лідери країн дають обіцянки
Кліматичний саміт

22 квітня адміністрація Джо Байдена відкрила кліматичний саміт, який цьогоріч організували онлайн. Президент США оголосив про нову мету: до 2050 року він обіцяє наполовину зменшити викиди СО2 у своїй країні щодо рівня 2005 року.

[Джо Байден, президент США]:
«Ми знаємо, наскільки це важливо, бо науковці кажуть нам, що це вирішальне десятиліття. Упродовж цього десятиліття ми повинні ухвалити рішення, які дадуть змогу уникнути найгірших наслідків кліматичної кризи».

Зустріч організувала адміністрація Байдена. Уряд демократів прагне знову зробити Вашингтон лідером у боротьбі зі зміною клімату. Байден також повернув США до кліматичного договору, який було підписано в Парижі 2015 року.

Раніше його попередник Дональд Трамп, який був ініціатором виходу з угоди, стверджував, що через умови документа США втратять робочі місця та відправлять мільярди доларів країнам, які забруднюють довкілля найбільше, наприклад Китаю.

Загалом у саміті взяло участь понад 40 світових лідерів.

Прем’єр-міністр Канади пообіцяв значно зменшити обсяги викидів вуглеводнів.

[Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади]:
«Кліматична мета на 2030 рік — знизити викиди на 40–45 % у порівнянні з рівнем 2005 року. Ми будемо постійно зміцнювати наш план і робити ще більше, щоб досягнути нульового показника у 2050 році».

Лідер Китаю обіцяє скоротити споживання вугілля у своїй країні, а британський прем’єр Борис Джонсон сказав, що Велика Британія зменшить обсяг викидів вуглецю на 78 % до 2035 року. Він назвав це найамбітнішою метою у галузі зміни клімату, яка допоможе його країні досягти нульових викидів.

Аргентина прагне отримувати 30 % енергії з відновлюваних джерел, а ЄС обіцяє, що так звану торгівлю викидами застосують до сфер будівництва та транспорту. Ця торгівля полягає в тому, що теплові станції повинні купувати дозволи, якщо вони викидають CO2.

Варто зазначити, що ідею про те, що клімат змінюється з вини людини, підтримують не всі. Також існує думка, що потепління і похолодання на планеті відбуваються циклічно, і причина не у викидах вуглеводнів. Водночас це зовсім не применшує важливості захисту екології планети.

2. «Найгірший період пандемії»: кількість померлих від COVID-19 в Аргентині перевищила 60 тисяч

Найгірший період пандемії
Буенос-Айрес, Аргентина

Аргентина переживає найгірший період пандемії. Про це заявила міністр охорони здоров’я країни. Кількість смертей від COVID-19 тут перевищила 60 тисяч. Останніми тижнями сумні рекорди б’є й добова кількість нових випадків зараження.

[Карла Віссотті, міністр охорони здоров’я Аргентини]:
«Із часу, коли торік 3-го березня почалася пандемія, зараз найризикованіший час, бо навіть попри те, що в нас міцна система охорони здоров’я й вакциновані лікарі, кількість нових випадків зараження й далі зростає, і це загрожує перевантажити сектор. А штами, що нині поширюються, збільшують ризик зараження та смерті».

Особливо великий тиск — на систему охорони здоров’я в столичному регіоні. Влада знову посилила карантинні заходи: обмежила пересування й заборонила людям юрбитися в приміщеннях.

В Аргентині щеплення роблять переважно вакциною Sputnik V.

[Карлос Камера, експерт з інфекційних захворювань]:
«Ми не очікували, що під час другої хвилі буде така кількість заражених і що хвиля наростатиме аж так швидко. Ще має значення швидкість вакцинації: з вікном у два-три тижні. Тож, на жаль, ми втратимо 2–3 тисячі людей».

Водночас у країні не згасають протести. Економіка лише зараз почала помалу відновлюватися, і люди непокояться, що нові карантинні обмеження зведуть це зростання нанівець. Протестують і лікарі.

[Кароліна Касерес, медсестра]:
«Бо з нас досить! Іде друга хвиля, і медсестри на передньому фронті, без гідних зарплат і без визнання. Сьогодні медсестрам не вистачає навіть на основні харчі. Це обурливо».

В Аргентині з початку пандемії виявили понад 2 мільйони 700 тисяч заражених коронавірусом. За цим показником країна — на 11 місці у світі.

3. Президента Чаду вбито, армія обіцяє вибори через 18 місяців

Раптова загибель президента
Нджамена, Чад

Армія Чаду хоче повернути владу цивільному урядові та провести вільні й демократичні вибори через 18 місяців. Про це заявив віцепрезидент перехідної військової ради по державному телебаченню після того, як лідера країни в понеділок несподівано вбили.

[Джимадум Тірайна, член перехідної військової ради Чаду]:
«Створивши тимчасову військову раду, сили оборони й безпеки захопити владу не прагнуть. Ми хотіли б запевнити людей, що члени тимчасової військової ради повернуть владу цивільному урядові після вільних і демократичних виборів».

За заявою влади, президента Чаду Ідріса Дебі вбито в битві з ісламістськими повстанцями на півночі країни.

68-річний Дебі прийшов до влади внаслідок повстання 1990 року. Він керував країною на тлі постійних повстань і спроб державного перевороту.

Точна причина його смерті поки невідома. Проте очевидно, що проблеми Чаду та його союзників тепер можуть зрости.

Так, повстанське угруповання «Фронт змін і згоди в Чаді», яке базується в Лівії, уже відкинуло перехідний план військовиків і пообіцяло й далі наступати на столицю Нджамену.

Вулиці міста пусті. Люди не виходять із дому, побоюючись боїв.

[житель Нджамени]:
«Ми не хочемо, щоб під час перехідного періоду у владі був представник військовиків, бо знову виникнуть проблеми. Треба цивільний».

У 2018 році Дебі змінив конституцію, після чого він міг бути при владі аж до 2033 року. Але в суспільстві зростало невдоволення через репресії опонентів і через те, як він розпоряджався нафтовими багатствами країни.

Уряд США вже оголосив, що хотів би бачити передання влади, яке б відповідало конституції Чаду. А президент Франції сказав, що його країна втратила «хороброго друга» й союзника, що допомагав Заходу боротися з ісламістськими угрупованнями в Африці.

4. Експоліціянта Дерека Шовіна визнали винним у смерті Джорджа Флойда

Вирок поліціянтові
Міннеаполіс, США

20 квітня винесли вирок ексофіцерові поліції міста Міннеаполіс Дереку Шовіну. Його визнали винним у смерті афроамериканця Джорджа Флойда за всіма трьома пунктами звинувачення, а саме: убивство другого ступеня, ненавмисне вбивство другого ступеня та вбивство третього ступеня.

Максимальне покарання за найсерйозніший злочин — убивство другого ступеня — становить 40 років позбавлення волі. Засідання тривало два дні. Присяжні засідателі витратили на обговорення коло восьми годин.

46-річний Флойд помер 25 травня 2020 року після того, як Шовін та три інші офіцери утримували його на землі поруч із поліційним автомобілем неподалік від місця ймовірного вчинення злочину.

Флойда затримали за підозрою у використанні в магазині фальшивої банкноти.

Шовін тримав коліно на шиї і спині Флойда дев’ять хвилин 29 секунд. Флойд скаржився, що задихається й зрештою перестав дихати. “Швидка” доставила його до лікарні, де той незабаром помер.

45-річний Шовін почав працювати в поліції Міннеаполіса у 2001 році. Його та ще трьох інших офіцерів, які брали участь у затриманні Флойда, було звільнено з роботи наступного ж дня після інциденту.

Під час судового засідання також заслухали думки низки експертів. Деякі сказали, що Флойд помер від нестачі кисню й асфіксії. Інші ж зазначили, що причиною смерті могла стати аритмія на фоні атеросклерозу й гіпертонічної хвороби. Також Флойд уживав фентаніл і метамфетамін.

Ще один експерт зазначив, що спосіб утримання був несмертельним і виправданим.

Смерть Флойда спричинила протести в усій країні. Тільки в Міннеаполісі під час заворушень було спалено або пошкоджено іншим чином більш як тисячу будівель. Перед оголошенням вироку Шовіну губернатор Міннесоти Тім Волц запровадив надзвичайний стан, побоюючись виникнення заворушень.

Колишні офіцери Ту Тао, Томас Лейн і Александер Куенг мають постати перед судом наприкінці цього року. Їх звинувачують у пособництві й підбурюванні до вбивства.

5. У Європі та США засудили напад на друкарський цех Epoch Times у Гонконзі

Політики засудили інцидент
Напад на друкарню Epoch Times

Британські та американські політики засудили нещодавній напад на друкарський цех гонконзького відділення газети Epoch Times. Так, Держдепартамент США в електронному листі виданню написав, що атака мала на меті заглушити голоси незалежних ЗМІ регіону, і що він і далі підтримуватиме місцевих журналістів. А член верхньої палати британського парламенту Філіп Гант із Лейбористської партії написав, що Epoch Times — це безстрашне ЗМІ, яке захищає права людини.

Напад стався 12 квітня. Кілька людей, озброєних кувалдами та ножем, увірвалися до друкарні, почали трощити обладнання й залякувати працівників. Коли вони вже йшли геть, то забрали комп’ютер і засипали друкарське обладнання будівельним сміттям.

[Го Цзюнь, директор гонконзького відділення газети Epoch Times]:
«Китайська комуністична партія, намагаючись перешкодити жителям Гонконгу дізнаватися новини з незалежного джерела, використала всі методи, щоби придушити голос Epoch Times у Гонконзі. Epoch Times — один із небагатьох голосів у медіапросторі Гонконгу, який не схилився перед КПК».

Видання Epoch Times, головний офіс якого в Нью-Йорку, заснували китайські дисиденти у 2000 році. У Гонконзі газету почали друкувати у 2001-му. Але публікувати критику на адресу китайського комуністичного режиму виявилося непросто. За останні кілька років це вже п’ятий напад на гонконзький друкарський цех.

Наприклад, у 2019 році його підпалили. Гонконзька поліція не знайшла зловмисників і нікому не висунула звинувачення.

Голова азійського бюро «Репортерів без кордонів» сказав, що бездіяльність гонконзької влади насправді стимулює вчиняти злочини проти журналістів.

Засудили напади й дві гонконзькі Асоціації журналістів і новинних видань. Вони написали відкриті заяви. А відомий коментатор Ван Аньжань зазначив, що напад був явно замовним.

Раніше Гонконг знали як міжнародний центр журналістики. Багато відомих ЗМІ відкрили там свої штаб-квартири. Коли в 1997 році Велика Британія передала Гонконг під управління КНР, Пекін обіцяв зберегти свободу ЗМІ. Але відтоді він тільки посилював свій вплив у регіоні.

Торік гонконзька влада заарештувала медіамагната Джиммі Лая. Він володіє продемократичною газетою Apple Daily. Його звинувачують у так званій змові з іноземними силами.

Гонконг також у міжнародному рейтингу свободи преси скотився з 18 місця у 2002 році на 80-е у 2020-му. Водночас материковий Китай займає 177 місце зі 180.

6. Уболівальники перемогли: Суперліга розвалилася, не встигнувши початися

Крах Суперліги
Уболівальники перемогли

Європейська Суперліга зазнала краху, не встигнувши провести жодної гри. Плани щодо її створення наразилися на шалений опір уболівальників, гравців і політиків.

Клуби почали виходити із закритого футбольного турніру всього за кілька днів після того, як оголосили про його створення. Спочатку до нього приєдналися 12 клубів: серед них половина — британські, половина — іспанські та італійські.

Потім під тиском усі шість англійських ФК вийшли. Це «Арсенал», «Челсі», «Ліверпуль», «Манчестер Юнайтед», «Манчестер Сіті» і «Тоттенгем».

Серед решти команд ще три також оголосили про вихід. Це італійські «Інтернаціонале» й «Мілан» та іспанська «Атлетіко Мадрид».

Залишаються поки тільки «Ювентус», «Барселона» й «Реал Мадрид». Проте президент «Ювентусу» Андреа Аньєллі визнав поразку.

[Андреа Аньєллі, президент «Ювентусу»]:
«Я й нині впевнений, що це прекрасний проєкт, який перетворився б на піраміду й став би найкращим чемпіонатом світу. Але я не думаю, що він зараз досі життєздатний».

Критики казали, що турнір є закритим і доступний тільки для кількох елітних команд. Прем’єр-ліга погрожувала ввести санкції щодо шістьох бунтівних британських клубів. А прем’єр-міністр Борис Джонсон розглядав питання про ухвалення законів, що не дали б сформувати новий європейський чемпіонат, який він назвав картелем.

Уболівальники ж казали, що збираються відмовитися підтримувати свої клуби.

Власник «Ліверпуля» Джон Генрі перепросив фанатів.

[Джон Генрі, власник «Ліверпуля»]:
«Хочу попросити вибачення в усіх уболівальників футбольного клубу “Ліверпуль” за той розлад, який я спричинив за ці 48 годин. Цього можна не казати, але я все ж скажу: проєкт ніколи б не вижив без підтримки уболівальників».

Сама Суперліга написала публічну заяву, у якій ще раз наголосила, що статус кво європейського футболу має змінитися. Вона також зазначила, що збирається підкорегувати проєкт, щоб надати уболівальникам найкращий досвід, а також дати змогу всім клубам заробити на тлі пандемії.

7. Daimler показала електричний флагман Mercedes-Benz S-класу

Електричний флагман Mercedes-Benz
Штутгарт, Німеччина

У німецькому Штутгарті відбулася прем’єра електричного флагмана Mercedes-Benz S-класу. Модель дістала назву EQS. Вона побудована на новій модульній платформі, яку створили спеціально для «мерседесів» на батареях.

Новий EQS — це п’ятидверний ліфтбек. Залежно від модифікації автомобіль обладнано одним чи двома електромоторами. За даними виробника, запас ходу — 770 кілометрів.

Головною особливістю розкішного інтер’єру стала передня панель Hyperscreen. Під широким склом є три дисплеї, один із яких розташовано навпроти переднього пасажира.

[Ола Келленіус, голова компанії Daimler AG]:
«Hyperscreen дуже вражає. Гадаємо, коли люди побачать його роботу, багато хто здивується. Вони захочуть мати такий дисплей».

Електричний флагман також оснащено проєкційним дисплеєм із технологією доповненої реальності.

Компанія Daimler поки не озвучила вартості нового автомобіля, але відомо, що влітку EQS почнуть продавати в ЄС та США, а в січні — на ринку Китаю.

[Ола Келленіус, голова компанії Daimler AG]:
«У Китаї попит на Mercedes величезний, і для сегмента S-класу Китай — найбільший ринок у світі. Тому зайве казати, що EQS відіграє там певну роль, а китайський ринок відіграє важливу роль для EQS».

У Євросоюзі торік продажі електричних та гібридних автомобілів потроїлася й досягли одного мільйона одиниць. Це понад 10 % загального обсягу продажів.

Аналітики вважають, що новий електричний Mercedes спробує потіснити автомобілі компанії Tesla. Утім, голова Daimler жодних аналогій з американськими машинами не проводив.

8. Масаж і класична музика: як у Малайзії вирощують японські дині

Як виростити японську диню
Путраджая, Малайзія

Юбарі — найдорожча у світі диня. І тепер її успішно вирощують не лише в рідній їй Японії, але й у Малайзії.

Ця рослина звикла до помірного японського клімату. Але як же вдалося призвичаїти її до спекотних тропічних умов?

Це заслуга кількох фермерів. Вони експериментували 10 років і зрештою знайшли ідеальну формулу.

Для дині підібрали відповідне співвідношення поживних речовин у ґрунті й засобів догляду. І сьогодні ці розкішні плоди вже можна купити на ринку в Путраджаї — адміністративному центрі Малайзії.

[Сех Чен Сян, засновник ферми, де вирощують японські дині]:
«Кожна японська диня на нашій фермі — це майже твір мистецтва. Тож за ними доволі важко доглядати. Вони будуть дуже красивими, зокрема і їхня сітка на шкірці, якщо живлення, поливання та удобрювання — послідовні й дуже точні в пропорціях».

Диням регулярно роблять масаж м’якою тканиною чи рукавичкою. Заведено вважати, що це підсилює аромат. Плодам також дають послухати класичну музику, щоб стимулювати їхній ріст.

[Сех Чен Сян, засновник ферми, де вирощують японські дині]:
«Ми маємо чимало проблем, таких як тривала спека, склад поживних речовин і брак технічних знань про те, як вирощувати ці японські дині».

Нещодавно теплицю відкрили для відвідувачів, щоб кожен зміг вибрати диню до душі.

Вартість одного фрукта — 41 долар. Це майже втричі дешевше за японські юбарі. Ті можуть коштувати від кількох сотень до десятків тисяч доларів за штуку.

[Елайн Чоу, покупниця]:
«Досить цікаво знати, що ми, малайзійці, можемо вирощувати дині японського сорту в самій Малайзії».

Також 200 найкращих динь уже вдалося розпродати через онлайн-магазин.

9. Єгиптянки шиють лежаки для собак і допомагають своїм сім’ям та притулкам для тварин

Лежаки для собак
Каїр, Єгипет

У швейній майстерні в Каїрі жінки з малозабезпечених сімей шиють лежаки й подушки для собак. Вони використовують щільну парусину з натуральних матеріалів. А також самі розробляють дизайн.

[Нахед Заріф Шехата, швачка]:
«Я щаслива, коли праця різноманітна. Я роблю круглі, прямокутні чи квадратні лежаки. Усе постійно змінюється».

Лежаки виходять яскравими й зручними.

[Нахед Заріф Шехата, швачка]:
«Подобається шити для тварин. Приємно думати, що вони сидять чи граються на лежаках, а ті їх зігрівають».

Продукція продається через онлайн-магазин, який відкрила фахівець із маркетингу й реклами Перрі Ремон. Ідея виникла, коли жінка шукала лежак для своєї собаки й не змогла знайти виробів єгипетського виробництва. Вона не розраховувала на великий успіх проєкту, але ось уже п’ять років попит на лежаки дуже високий.

[Перрі Ремон, власниця компанії – виробника лежаків]:
«Початкова ідея проєкту була така, щоб жінки вручну шили вироби, а зароблені гроші йшли на допомогу їхнім сім’ям».

Доходу компанії ще вистачає на лікування бездомних собак і фінансову допомогу притулкам для тварин. Перрі також дарує собакам притулку лежаки й подушки.

У цьому закладі, що в Гізі, тримають півтори тисячі тварин. Усіх підібрали на вулиці. У багатьох були травми чи хвороби.

[Ханан Дебіс, працівниця притулку]:
«Пожертвувань не вистачає. Наші пріоритети — їжа й медична допомога. Зручні ліжка й подушки для собак нам не по кишені. Тому, коли нам дарують лежаки, ми даємо їх хворим собакам чи тим, яких нещодавно прооперували. Їм потрібне зручне ліжко для сну, щоб швидше видужати».

Лежаки єгипетської компанії коштують від 24 до 50 доларів. Купують їх здебільшого клієнти з Єгипту та Канади.

10. Індонезієць розповідає казки, щоб урятувати мангрові ліси

Порятунок мангрових лісів
Індрамаю, Індонезія

У шапці, що нагадує голову носорога, і з коробкою з написом «Казки» екоактивіст Самсудін ходить індонезійськими селами й розповідає про прибережну ерозію. А також про те, як мангрові ліси можуть урятувати природне середовище проживання людей.

50-річний чоловік нещодавно привіз свої історії до Індрамаю. Раніше берег цього регіону від високих хвиль захищали мангрові ліси. Але потім вони зникли, і берегова лінія дуже постраждала.

[Самусудін, природозахисник]:
«Коли я вирішив розповідати казки, я сподівався, що діти, яких я зустріну, стануть героями свого природного середовища, героями у справі порятунку індонезійських рідкісних тварин, лісів і збереження мангрових заростей нашої країни».

І, схоже, його зусилля немарні.

[Джоан Пратама, школяр]:
«Я дуже щасливий. Історія дуже цікава».

[Мухаммад Джефрі, школяр]:
«Мангри — це дерева, які висаджують люди, щоб захистити землю».

Президент Індонезії для порятунку мангрових лісів створив спеціальне агентство. Його мета — до 2024 року відновлювати по 150 тисяч гектарів лісів за рік.

Команда екологів Самсудіна вирішила допомогти. Вона садить молоді дерева там, де їх незаконно вирубали під рибні ферми. Але повторне висаджування — нелегка битва.

[Самусудін, природозахисник]:
«Люди гадають, що ми божевільні, і те, що ми робимо, — марна справа. Вони вважають висаджування мангрових дерев порушенням. Тому багато того, що ми посадили, було вирвано. Але ми повинні й далі це робити».

Багато фермерів кажуть, що захищати берегову лінію треба дамбами.

[Расенді, фермер]:
«Треба зробити кам’яну дамбу, щоб вона блокувала хвилі. Море з’їдає нашу землю. Ліпше захистити її камінням».

За даними із супутників, майже 90 % усієї берегової лінії Індрамаю протяжністю 114 кілометрів постраждали від ерозії. Ще коло 6100 гектарів землі затоплено морською водою.

Загалом в Індонезії мангрові ліси розкинулись на близько 3,3 мільйона гектарів, з яких понад 600 тисяч гектарів у критичному стані.

11. Німецький борець зробив із курника спортзал і готується перемогти на Олімпіаді

З курника на Олімпіаду
Ляйнфельден-Ехтердінген, Німеччина

Колишній курник у німецькому місті Лайнфельден-Ехтердінген став спортзалом для атлета Франка Штеблера. Він триразовий чемпіон світу з греко-римської боротьби. І хоча пандемія порушила багато планів, спортсмен наполегливо йде до мрії — здобути золото на Олімпіаді в Токіо.

[Франк Штеблер, борець]:
«Це старий курник, у якому мій дідусь вирощував курчат. Уявіть собі, тут стояли ящики для пташенят. І якщо дуже уважно прислухаюся, то іноді в пригніченому й змученому стані чую їхнє квокання».

Переробити курник на спортзал допомогли друзі та рідні. Клуб, у якому тренувався Франк, через пандемію закрили. Тепер він займається тут з одним чи двома партнерами.

І все б добре, але в жовтні спортсмен перехворів на коронавірус. Він погано почувався, з’явилася задишка. На те, щоб повністю одужати, знадобилося три місяці. У той час атлет не тренувався. До того ж об’єм його легенів зменшився.

[Франк Штеблер, борець]:
«Це було великим потрясінням і регресом. Особливо прикро, коли є потенціал для перемоги на Олімпіаді. І менш ніж за пів року до Олімпійських ігор об’єм легенів скоротився на 20 %. Ситуація зовсім неоптимістична».

Утім, Франк не відступає: постійно виконує силові й дихальні вправи.

[Франк Штеблер, борець]:
«4 серпня, приблизно о пів на дев’яту вечора за місцевим часом, закінчиться моя кар’єра і мрії про олімпійську медаль стануть марними. Плану “Б” немає. Тому я йду ва-банк. Матиму все або нічого».

Франк Штеблер здобув золото на чемпіонатах світу 2015, 2017 і 2018 років. Він також ставав чемпіоном Європи у 2012 і 2020 роках.

12. «Дотик любові»: як рукавички з теплою водою допомагають пацієнтам із COVID-19

Дотик любові для пацієнтів
Сан-Карлус, Бразилія

Нове застосування латексних рукавичок і теплої води допомагає боротися з ковідом. Незвичайний метод під назвою «дотик любові» придумали дві бразильські медсестри в місті Сан-Карлус.

Жінки пишуть добрі побажання на рукавичках, наповнюють їх водою, зв’язують парами й надягають на руки пацієнтам, які перебувають у комі. Це імітує дотик рук живої людини.

[Семей Араужу Кунья, медсестра]:
«Цьому немає пояснення, але стан пацієнтів поліпшується неймовірно швидко».

Винахід корисний ще й тому, що тепла вода зігріває хворим руки, і таким чином поліпшує кровообіг. Це допомагає уникнути хибної реакції приладів: коли руки занадто холодні, обладнання може сигналізувати про низький рівень насиченості крові киснем.

Тепер такий спосіб допомоги пацієнтам із ковідом застосовують у всіх лікарнях Сан-Карлуса.

13. У Київському ботанічному саду імені Фоміна цвітуть магнолії

Цвітуть магнолії
Київ, Україна

У Ботанічному саду імені Фоміна в Києві зацвіли магнолії. Тут зібрано одну з найбільших в Україні колекцій цих рослин — загалом близько 300 дерев. І щороку вони приваблюють своїм барвистим цвітом тисячі відвідувачів.

Рожеві та бузкові магнолії ще тільки розпускаються, а білі вже в самому розквіті. Попри карантин, який діє в Києві, охочих помилуватися цією красою чимало.

Люди приходять зробити фотографії і відпочити від міської метушні.

[відвідувачка]:
«Коли починають цвісти дерева, це для мене завжди початок чогось нового. Весняний період — це завжди натхнення після холодної зими. Це саме той час, коли з’являються нові ідеї, нові мрії, і хочеться робити все, щоб вони здійснювалися».

[відвідувач]:
«Перезавантаження, позитив, спілкування з рослинами, з птахами, з хорошими людьми. Це унікальне місце, тут унікальна атмосфера. Бачите, скільки птахів, як люди тут усміхаються й скільки позитиву в цьому місці».

До речі, магнолії цвітуть недовго — усього 2–3 тижні.

Ростуть ці екзотичні дерева в Південно-Східній Азії, Китаї, Японії, на Корейському півострові та в Південній Америці. До України магнолії вперше потрапили близько 150 років тому.

Магнолія — ​​одна з найдавніших рослин на Землі. Перші представники цього виду з’явилися ще в епоху динозаврів. До речі, нерозкриті бутони й пелюстки деяких видів магнолії — їстівні. За часів китайських імператорів пелюстки білої магнолії подавали на стіл як делікатес.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: