29.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 25 по 29 квітня)

Огляд світових подій (з 25 по 29 квітня)

1. Десятки загиблих: трагедія на релігійному святі в Ізраїлі Тиснява на святкуванні гора Мерон, Ізраїль Близько..

Дата завантаження: 2024-03-29

video

1. Десятки загиблих: трагедія на релігійному святі в Ізраїлі

Тиснява на святкуванні
гора Мерон, Ізраїль

Близько 40 осіб загинуло на півночі Ізраїлю внаслідок тисняви ​​на масовому релігійному святі. Трагедія сталася в Галілеї на горі Мерон. Десятки тисяч ультраортодоксальних юдеїв прибули туди святкувати Лаг ба-Омер.

[відвідувач]:
«Я був там усередині, на святкуванні. Було дуже багато людей, 60–70 тисяч осіб. Зовсім не було місця. Люди почали падати на землю, багато людей упало».

Поліція і служба безпеки Ізраїлю евакуювала тисячі учасників святкування. Як повідомили в міністерстві охорони здоров’я країни, коло 150 постраждалим надали допомогу. Травмованих вивозили на вертольотах. 18 осіб перебувають у важкому стані, і ще шестеро — у критичному.

Спочатку ізраїльські ЗМІ повідомляли про обвалення трибуни. Однак пізніше очевидці розповіли, що тиснява сталася після того, як кілька людей посковзнулося на сходах. Захід поділено на чоловічі й жіночі секції. Трагедія сталася в чоловічий.

Гора Мерон — одне з найсвященніших для євреїв місць. Щорічно сюди приходять тисячі паломників. Тут поховано одного з найвизначніших єврейських праведників, що жив у II столітті нашої ери. Під час свята Лаг ба-Омер розкладають багаття, співають пісні й танцюють.

На цьому заході зібралося найбільше людей, відколи почалася пандемія коронавірусу. Торік його скасували.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу назвав інцидент тяжкою катастрофою.

2. У Непалі швидко поширюється індійський штам коронавірусу

Сплеск захворюваності на COVID-19
Катманду, Непал

У Непалі швидко зростає кількість хворих на COVID-19. Лікарі вважають, що винен мутований штам коронавірусу із сусідньої Індії. Він заразніший за британський, південноафриканський та бразильський варіанти.

У неділю в гімалайській країні виявили понад три тисячі нових заражених. Це найвищий показник для Непалу цього року.

У столиці Катманду лікарні вже працюють на межі можливостей. «Швидкі» з пацієнтами стають у черги.

[Біджая Адхікарі, дружина хворого на COVID-19]:
«Ми привезли чоловіка до лікарні на “швидкій”, бо йому було важко дихати. Лікарі до нього не приходили. Усі зайняті”.

[Шер Бахадур Пун, завідувач відділу лікарні в Катманду]:
«Зараз усі лікарняні ліжка зайняті. Це початок ще однієї хвилі. Ми трохи здивовані, бо люди заражаються й хворіють дуже швидко, і їх треба везти до лікарні. Складно сказати, що буде, коли пандемія досягне піку».

Кампанію з вакцинації в Непалі почали в січні. Індійськими й китайськими препаратами прищепили майже два мільйони людей.

Проте у ВООЗ попереджають, що індійський штам коронавірусу заразний для щеплених і перехворілих, бо стійкий до антитіл. Лікарі побоюються, що якщо коронавірус поширюватиметься так і далі, то Непал швидко перетвориться на Індію в мініатюрі.

Загалом у Непалі за весь час пандемії виявили понад 300 тисяч заражених. Більш як 3000 осіб померло. У країні проживає 28 мільйонів людей.

3. Байден назвав убивства вірменів 1915 року геноцидом

Масові вбивства вірмен назвали геноцидом
США – Вірменія – Туреччина

Президент США Джо Байден зробив заяву, яка різко зіпсувала стосунки Вашингтона з Анкарою. Він назвав убивства вірмен в Османській імперії 1915 року геноцидом.

У своїй заяві він написав, що хоче вшанувати пам’ять (цитата) «усіх тих вірмен, які загинули під час геноциду 106 років тому» (кінець цитати). Він також додав: «Ми підтверджуємо історію. І робимо це не для того, щоб когось звинуватити, а щоб те, що сталося, ніколи не повторилося».

Його слова дуже відрізняються від акуратної риторики Білого дому, яку він вів десятки років, щоб не нашкодити відносинам між країнами. Але тепер назріває дипломатичний скандал.

Так, уряд Туреччини вже оголосив, що відповість на несправедливу заяву Вашингтона. Він зазначив, що це позначиться на спробах врегулювати питання Нагірного Карабаху, а також вплине на турецько-американські відносини.

[Ібрагім Калін, прессекретар президента Туреччини]:
«Заява президента США дуже невдала й несправедлива. Ми її повністю відкидаємо й засуджуємо. Вона не спирається на історичні факти».

Багато турків теж невдоволені.

[Олкай Варлік, жителька Туреччини]:
«Тепер вони говорять про геноцид. Ми дуже цим стурбовані. Нас це хвилює».

Водночас прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян написав у листі Байдену, що вірмени всього світу вітають це послання. У США почалися вірменські демонстрації. Люди вийшли відсвяткувати історичну для них подію.

[Еліза Шамшьян, учасниця демонстрації]:
«Я дуже рада, що геноцид нарешті визнали. Це перший крок до того, щоб притягнути Туреччину до відповідальності. Також інші країни побачать, що вчиняти геноцид неприйнятно. Навіть через 106 років їх можуть змусити відповідати за свої дії. Надіюся, це допоможе запобігти іншим геноцидам».

Туреччина визнає, що багато вірмен, які жили в Османській імперії, під час Першої світової війни було вбито. Однак оскаржує цифри й заперечує, що вбивства були системно організованими і є геноцидом.

4. Європарламент проголосував за торговельну угоду з Великою Британією

Голосування за торговельну угоду
Брюссель, Бельгія

Законодавчий орган ЄС проголосував за торговельну угоду з Великою Британією після «брекзиту». Цей крок завершив роки переговорів про звід правил, які регулюватимуть відносини сторін після «розлучення».

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн сказала, що в договорі прописані механізми, які забезпечать виконання всіх зобов’язань.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Ця угода дуже чітка й містить обов’язковий механізм урегулювання суперечок, а також можливість за необхідності вжити односторонніх коригувальних заходів. Скажу дуже ясно: ми не хочемо використовувати ці інструменти. Але якщо знадобиться, без вагань це зробимо».

Велика Британія вирішила вийти з блоку в червні 2016 року після доленосного референдуму. Тоді прем’єр-міністр Девід Кемерон пішов у відставку, а його наступницею три роки була Тереза Мей. Вона обіцяла домогтися плавного виходу, хоч у минулому й підтримувала членство в ЄС.

Мей пішла з посади у 2019-му. Її замінив колишній міністр закордонних справ Борис Джонсон.

Щоб зміцнити свої позиції в парламенті, Джонсон провів позачергові вибори. І це йому вдалося. Тож подальший процес проходив майже без ускладнень.

Велика Британія офіційно вийшла з ЄС у січні 2020 року. Після цього почався перехідний період, упродовж якого учасники переговорів розробляли торговельну угоду.

Варто зазначити, що євродепутати хотіли відкласти голосування, бо вважають, що Лондон повною мірою не виконує умов договору щодо виходу з блоку. Однак британський уряд дав зрозуміти, що більше чекати не збирається.

5. Як мирна акція 25 квітня 1999 року змінила Китай

Мирна акція 25 квітня 1999 року
Пекін, Китай

25 квітня 1999 року до урядового комплексу Чжуннаньхай вийшло 10 тисяч осіб. Вони провели наймирніший масштабний протест у сучасній історії Китаю.

Ці люди не вигукували гасел, не заважали руху транспорту й пішоходів. Усі вони займалися духовно-оздоровчою практикою Фалуньгун і хотіли, щоб влада їм цього не забороняла.

Одним із демонстрантів був Ши Цайдун. Тоді йому було 28 років, і він навчався в аспірантурі Китайської академії наук.

Фалуньгун у Китаї став дуже популярним на початку 90-х. У той час цією практикою займалося від 70 до 100 мільйонів китайців, що перевищувало кількість членів панівної компартії. Це й стало однією з причин переслідування. Книги Фалуньгун заборонили, ЗМІ стали демонізувати його прихильників, а під час занять у парках поліція поливала їх із водометів.

Ши Цайдун добре знав, як жорстоко компартія може розправлятися з тими, хто чимось їй не догодив, але це його не спинило.

[Ши Цайдун, учасник мирної акції протесту 25 квітня 1999 року]:
«Я знав, що не зробив нічого протизаконного. Я просто удосконалював свій характер і дотримувався принципів Істина, Доброта, Терпіння. Я не боявся, бо мав чисте сумління».

Ши та інші учасники протесту мовчки стояли або сиділи біля будівлі центрального уряду.

Незабаром до них вийшов прем’єр Китаю Чжу Жунцзі.

[Ши Цайдун, учасник мирної акції протесту 25 квітня 1999 року]:
«Він запитав, чи маємо ми представників. І якщо так, то він запрошує їх пройти всередину, щоб усе обговорити. Багато учасників акції приїхало із сіл. Вони ніколи не бачили чиновника такого рангу й не знали, що сказати. Тому я просто відповів: “Прем’єре Чжу, можна я піду з вами?”»

Усередину ввійшло троє представників. Після бесіди чиновники розпорядилися звільнити всіх раніше арештованих послідовників Фалуньгун. Почувши про це, демонстранти розійшлися. Та, як з’ясувалося, їхні біди на цьому не скінчилися, а тільки починалися.

[Ши Цайдун, учасник мирної акції протесту 25 квітня 1999 року]:
«Тієї ж ночі працівники бюро громадської безпеки прийшли до мого науково-дослідного центру. Вони зібрали про мене всю інформацію».

Через два місяці влада Китаю розгорнула проти Фалуньгун повномасштабні репресії. Партійні ЗМІ запевняли, що демонстранти намагалися оточити й атакувати урядовий комплекс. Почалися масові арешти.

Ши Цайдуна відправили до так званого центру перевиховання. Там його піддавали тортурам і примушували відмовитися від своїх духовних переконань. 2002 року йому вдалося втекти до США. Проте мільйонам його однодумців у Китаї, як і раніше, загрожує арешт чи навіть смерть.

Ши каже, що заходи на згадку про акцію 25 квітня, які щороку проходять у всьому світі, демонструють стійкість прихильників Фалуньгун.

[Ши Цайдун, учасник мирної акції протесту 25 квітня 1999 року]:
«Люди бачать, що не всі китайці — комуністи. Попри те що суспільство стає дедалі більш хаотичним і моральний рівень падає, люди, які мають добрі думки, бачать, що досі є ті, хто хоче вчиняти праведно».

6. 35 років від дня Чорнобильської катастрофи: потік туристів не зменшується

Туристи в Чорнобильській зоні
Прип’ять, Україна

Автобус з іноземними туристами наближається до реактора Чорнобильської АЕС. Щоб потрапити до 30-кілометрової зони відчуження, кожному туристові потрібен тимчасовий пропуск, який можуть видати лише сертифіковані турфірми. І такі документи сьогодні мають великий попит.

[Катерина Гончаренко, гід]:
«Ми відвідуємо основні місця зони відчуження, вивчаємо її. Ми заглиблюємося в історію аварії і регіону загалом».

Тут усе нагадує про страшну аварію. Чорнобильська катастрофа сталася 26 квітня 1986 року. Вибух і пожежа в 4-му реакторі АЕС призвели до катастрофи, наслідки якої відчуваються й досі. Коло 600 000 осіб відправили на атомну електростанцію гасити пожежу та максимально нейтралізовувати найбільші забруднення. Упродовж кількох місяців від гострої променевої хвороби загинуло тридцять ліквідаторів.

Унаслідок аварії мільйони жителів регіону зазнали впливу небезпечного рівня радіації. Було евакуйовано мешканців сотень міст і сіл в Україні та Білорусі.

Виїхати довелося приблизно 350 тисячам осіб, зокрема й усім 45 тисячам жителів міста Прип’ять.

Тепер багатоквартирні будинки чимало років стоять пусткою, і про них ніхто не дбає.

Президент України Володимир Зеленський у 2019 році оголосив про плани перетворити Чорнобильську зону відчуження на туристичний об’єкт. Тим часом фахівці кажуть, що багато будинків руйнуються й потребують термінового ремонту.

[Катерина Гончаренко, гід]:
«Природа бере верх дуже-дуже швидко. Дерева й кущі ростуть із бетонних доріг. Більшістю доріг пересуватися машиною чи якимсь іншим транспортом досить складно — усе заросло».

Саме безлюдний вигляд Прип’яті приваблює сюди туристів з усього світу. За даними українського Державного агентства розвитку туризму, 90 % відвідувачів Чорнобильської зони відчуження — іноземці.

[Сільвія Воган, туристка]:
«Прип’ять впливає на мене гнітюче, бо тут дуже багато всього відбулося. Надто багато людей загинуло, і це вражає. Це майже неможливо, щоб щось подібне сталося».

Щодо кількості загиблих унаслідок Чорнобильської аварії суперечки тривають і досі. Багато смертей можуть бути непрямо пов’язаними з катастрофою через радіоактивні опади, які потрапили до харчового ланцюга. За підрахунками ця чисельність варіюється від 9000 до майже 100 000 осіб.

7. Німецькі науковці зафільмували, що відбувається в бджолиних вуликах

Що відбувається всередині вулика
Нове відео німецьких дослідників

Прийшла весна, буяє цвіт, і медоносні бджоли щосили трудяться, збираючи нектар.

Водночас німецькі дослідники показали унікальне відео. На ньому видно те, що зазвичай приховано від людських очей: найдрібніші подробиці життя цих комах. Ці кадри ще раз підтвердили, що це вкрай соціальні істоти.

Команда цілодобово фільмувала все, що відбувалося в стільниках. Це дало уявлення про життя колонії.

На кадрах матка відкладає яйця, а бджоли-робітники годують личинок, запасають пилок, а ще вдаються до канібалізму — так вони підтримують у вулику гігієну.

[Пол Зіферт, співробітник інституту бджільництва]:
«Ми можемо бачити все, що вони роблять у стільниках. Приміром, як вони дбають про молодняк, прибирають і виконують іншу роботу, щоб підтримувати гігієну».

Дослідники кажуть, що особливо цікаво було спостерігати за годуванням.

[Пол Зіферт, співробітник інституту бджільництва]:
«Мене справді вразило, що, коли бджола-робітник наблизилася до стільника, то личинка зрозуміла, що починається годування, і відразу повернулася, щоб узяти їжу».

Учені мають надію, що це відео буде корисним для бджільництва. Воно допоможе більше дізнатися про соціальне життя бджіл.

За даними ООН, майже 35 % усіх безхребетних запилювачів, особливо бджоли й метелики, перебувають на межі зникнення. Водночас коло 90 % видів диких квіткових рослин залежать від запилення.

8. В Атланті зареєстрували 28-й у світі «живий дім»

«Живий дім»
Атланта, США

Зовні цей будинок нічим не відрізняється від більшості будівель Атланти. Однак насправді це жива істота.

Нещодавно його зареєстрували як 28-й у світі «живий дім». Це означає, що він за рік підтвердив, що більше корисний, ніж шкідливий, і відповідає стандартам організації «Міжнародний інститут майбутнього».

[Шан Арора, директор «Живого дому»]:
«Одна з найпомітніших особливостей будинку – це, звісно, сонячний дах. І він допомагає нам запасатися. Сам дім дуже ефективний. Поновлювані джерела енергії дають цій будівлі змогу виробляти вдвічі більше електроенергії, ніж споживати».

Спонсорував будівництво місцевий фонд, який підтримує креативні ідеї. На «живий дім» він виділив 25 мільйонів доларів.

Під час будівництва використали більше будівельних відходів, ніж створили нових. Наприклад, плитку для облицювання стін узяли з недавно знесеного будинку.

Є й інновації: це туалет із пінним зливом.

[Шан Арора, директор «Живого дому»]:
«16 унітазів і пісуарів разом використовують менше води, ніж один туалет зі звичайним економним зливом. До того ж усі відходи життєдіяльності не потрапляють у довкілля. Ми компостуємо біологічні відходи на місці».

Будівля не під’єднана до каналізаційної та водопровідної систем міста. Вона збирає дощову воду й очищає її до стану питної.

Кондиціонерів усередині немає. Але є система, яка пускає трубами холодну воду, яка охолоджує приміщення.

А ось на присадибній ділянці вирощують чорницю, овочі та фрукти, а ще розводять бджіл.

9. Як роботи допомагають дітям-аутистам у Гонконзі розвивати соціальні навички

Роботи допомагають дітям-аутистам
Гонконг, КНР

У Гонконзі роботи допомагають дітям і підліткам з аутизмом розвивати соціальні навички. Програму запровадили в державних школах і деяких некомерційних організаціях.

[Кетрін Со, педагог-психолог]:
«Люди з аутизмом майже не прагнуть спілкуватися з іншими. Також у них підвищена чутливість до подій. Наприклад, вони гостро реагують на якийсь вираз обличчя чи на якісь інтонації. Тому ми використовуємо роботів, щоб прищепити дітям соціальні навички та зменшити їхнє занепокоєння».

На занятті два маленьких роботи розігрують певні сцени, демонструючи різну поведінку. Так дитина з аутизмом може зрозуміти, що, наприклад, кричати чи влаштовувати істерики неприйнятно. Також дітей вчать зосереджуватися на змісті уроку, а не на інтонації голосу чи відмінностях у розповідях.

[Кетрін Со, педагог-психолог]:
«Спочатку ми показуємо погану поведінку, а потім гарну. Далі пропонуємо дитині взяти участь у рольовій грі. Ми також ставимо дітям запитання, щоб переконатися в тому, що вони розуміють, як важливо правильно поводитися».

П’ятирічна Абігейл бере участь у програмі сім місяців.

[Мьюз Вон, мама дівчинки з аутизмом]:
«Вона стала активнішою. Наприклад, запитує людей, як їх звуть і ким вони працюють. Вона трохи включилася в громадське життя. Також вона стала краще вимовляти слова й вибудовувати речення, словниковий запас теж поповнився».

Програма діє з 2015 року. Її розпочали в Гонконзі й Макао. Брати участь можуть діти та підлітки від трьох до 18 років. Навчання пройшло вже більш як 1200 осіб.

10. Парижани запрошують до себе додому шеф-кухарів, щоб відчути себе в ресторані

Шеф-кухар на кухні клієнтів
Париж, Франція

Парижани скучили за вишуканою кухнею. Ресторани закриті через пандемію, і дедалі популярнішими стають так звані приватні шеф-кухарі. Вони готують страви прямо у клієнтів на кухні.

Фатіха ель-Каддауї — шеф-кухар. Вона приймає замовлення від приватних осіб, приносить із собою продукти й забезпечує сервірування, як у найкращих ресторанах міста.

До пандемії вона працювала щодня. Але тепер змушена багатьом клієнтам відмовляти.

[Фатіха ель-Каддауї, шеф-кухар]:
«Якщо говорити про бронювання, то до ковіду я була зайнята сім днів на тиждень. Але мені не доводилося відмовляти стільком гостям. Тепер я змушена це робити, бо не можу роздвоїтися. Складно, попит дуже великий».

Фатіх каже, що попит такий високий, бо люди ходили до ресторанів один-два рази на тиждень. Так, працівники компаній раніше запрошували туди клієнтів на ділові обіди. Але тепер вони влаштовують їх у себе вдома.

35-річна Валері Лакруа замовила в ель-Каддауї обід для себе й мами. Шеф-кухар пригощає їх фуа-грою, севіче, креветками в часнику та морськими гребінцями.

[Валері Лакруа, клієнтка]:
«У нас домашній ресторан. Страви приголомшливі й добре сервіровані. Ми ніби перенеслися в часи до пандемії. Ми давно вже хочемо кудись сходити з друзями та сім’єю, але не можемо».

[Марі Рію, клієнтка]:
«Мені цього бракувало. Я ходила до ресторанів із дочкою і друзями. І, мушу зізнатися, я за цим сумувала. Тож ми щасливі».

За статистикою, французи проводять за столом найбільше часу з усіх народів. Для них карантинні обмеження стали особливо великим ударом.

Згідно з правилами у Франції, шеф-кухарі можуть готувати страви вдома в клієнтів. Однак замовники не можуть приходити на обід до професійних шеф-кухарів.

Утім, такі послуги не всім по кишені. Обід коштує приблизно 200 доларів на людину.

11. Оазис на голові: бельгієць замість маски надіває на себе мінітеплицю

Переносний оазис замість маски
Брюссель, Бельгія

Бельгійський художник Ален Вершюрен прогулюється вулицями Брюсселя, а на його плечах розмістився портативний оазис. Це мінітеплиця з оргскла, у якій росте лаванда, розмарин і чебрець. Вона захищає чоловіка від коронавірусу і створює навколо його голови власний маленький світ.

[Ален Вершюрен, творець портативного оазису]:
«Оазис — це місце спокою, умиротворення, прохолоди й процвітання в пустелі. Я маю оазис із лікарськими рослинами. А це означає, що я захищаю себе від шкоди, що діє ззовні, так само як це могло би бути в оазисі посеред пустелі».

Ідея не нова. Бельгієць створив портативну теплицю 15 років тому. Його надихнули пишні оазиси Тунісу, у яких він колись працював. Тепер же задум дістав друге життя. В Алена астма, тому він замінив маску на ось такий оазис.

[жителька Брюсселя]:
«Це не зовсім звичайно, щодня такого не побачиш. Дуже інноваційно. Гадаю, це круто. Не знаю, для чого це, та однаково дуже круто».

Ален створював портативний оазис, гадаючи, що зможе іноді в ньому ізольовуватися від світу. Але ефект вийшов протилежний. Люди стали частіше зав’язувати з ним розмову.

12. Червоні телефонні будки у Великій Британії перетворюють на музеї та бібліотеки

Друге життя телефонних будок
Велика Британія

Червона телефонна будка давно стала візитівкою Великої Британії. Їх люблять як місцеві жителі, так і туристи. Але мобільний зв’язок змінив звички людей, і стаціонарними телефонами вже майже не користуються. Це спонукало задуматися про майбутнє телефонних будок.

[Джеймс Браун, працівник компанії – власника телефонних будок]:
«Червоні телефонні будки — частина образу Великої Британії, і британці їх люблять, але доходи від таксофонів знижуються. Тому ми вирішили дати людям змогу їх зберегти, а в обмін вони мають придумати соціальний проєкт. Той, хто це зробить, може купити будку за один фунт стерлінгів».

Телефонні будки купують організації, адміністрації невеликих міст чи просто люди, об’єднані однією ідеєю.

Центр морської спадщини Скарборо в графстві Північний Йоркшир перетворив конструкцію на мінімузей. У ньому можна послухати запис аудіопрезентації і переглянути історичні світлини.

[Марк Весі, голова Центру морської спадщини Скарборо]:
«Гадаю, це найменший музей у Великій Британії. Можливо, десь і є музей завбільшки із сарай, але навряд чи є другий музей у телефонній будці».

В одному з міст графства Лінкольншир телефонну будку використовують для обміну книгами та іншими речами.

А в селі Вімпол у Кембриджширі з будки зробили маленьку бібліотеку. За порядком стежить місцева жителька. Вона так прибирає і виставляє на полиці подаровані книжки.

[Беріл Генбест, завідувачка мінібібліотеки Вімпола]:
«Книги було нелегко дістати. Сподіваюся, людям подобається наша маленька бібліотека. Я знаю, що нині паперові книжки майже не читають — усі мають комп’ютери. Та все ж надіюся, що наш проєкт корисний».

У Йорку в червоній будці розмістили автоматичний дефібрилятор. Цей медичний апарат призначений для проведення серцево-легеневої реанімації. Причому він дає графічні й голосові інструкції рятівнику.

[Кріс Купер, голова організації York Street Angels]:
«Червона телефонна будка — відмінне місце для дефібрилятора, бо всередині сухо. Вона захищена з усіх боків, і є дах. Зберігати прилад у ній безпечно».

Британська телефонна компанія почала цей проєкт у 2008 році. Відтоді друге життя отримали 5000 червоних будок. Своєї черги чекають ще 4000 конструкцій.

13. Світ спостерігав першу суперповню 2021 року

«Рожевий Місяць»
Перша суперповня 2021 року

Уночі проти 27 квітня світ спостерігав першу цьогорічну суперповню. Місяць найбільше наблизився до Землі. Квітневу суперповню називають рожевою, бо вона збігається з цвітінням гірських флоксів. Вони ростуть на сході США й навесні розквітають одними з перших.

«Рожевою суперповнею» милувалися й у Буенос-Айресі. Її довго відбивали води Ла-Плати. Жителі Каракаса побачили, як супутник пропливає над вершиною Ель-Авіли. Насолоджувалися суперповнею і в Сантьяго.

У Стамбулі спостерігали, як «Рожевий Місяць» сходив над Босфором. Він освітив мечеті й вежі турецького міста.

Для індійців суперповня стала променем надії на тлі пандемії. Супутник було добре видно в небі над столицею. Місяць довго освітлював монумент «Ворота Індії» і майже безлюдні вулиці Нью-Делі.

Суперповня виникає, коли повний місяць збігається з перигеєм, тобто коли супутник підходить до Землі найближче. Зазвичай за рік таке буває три або чотири рази. Наступна суперповня станеться 26 травня. Синоптики кажуть, що тоді місяць буде ще більшим і яскравішим.

14. Слоненя в мюнхенському зоопарку пізнає світ і насолоджується теплою погодою

Слоненя досліджує світ
Мюнхен, Німеччина

Слоненя Отто досліджує світ у відкритому вольєрі мюнхенського зоопарку «Геллабрун». Воно народилося 22 березня й уже важить 320 кілограмів. Ця весна перша для Отто, тому допитливе слоненя поспішає побувати всюди.

[Даніель Маттерна, працівник зоопарку]:
«Отто має відмінну форму. Він насолоджується погодою, як і ми. Тепер, коли, нарешті, потеплішало, він може довго гуляти просто неба. Це йому подобається набагато більше, ніж сидіти всередині».

Для Отто весь вольєр перетворився на ігровий майданчик. Його цікавить пісок, каміння і трава. Водночас слоненя не відходить далеко від мами.

За словами доглядача, малюк устиг побачити гостей зоопарку ще до нового посилення карантину. Тоді він розіграв перед ними цілу виставу. Коли відвідувачі повернуться, слоненя знову стане маленькою зіркою.

Коли Отто подорослішає, йому, імовірно, доведеться виїхати з «Геллабруну». Але доглядачі надіються, що він ще довго зможе жити із самцем Гаджендрою і покине зоопарк нескоро.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: