19.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 2 по 6 травня)

Огляд світових подій (з 2 по 6 травня)

1. У Мехіко хоронять загиблих унаслідок обвалення мосту метро Похорон загиблих Мехіко, Мексика У Мехіко ховають..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

1. У Мехіко хоронять загиблих унаслідок обвалення мосту метро

Похорон загиблих
Мехіко, Мексика

У Мехіко ховають загиблих унаслідок обвалення мосту метро. Жертвами трагедії стало щонайменше 25 осіб, близько 40 постраждалих залишаються в лікарнях. Також поки не вдається встановити місце перебування ще п’ятьох людей. У країні оголошено триденний траур.

Трагедія сталася 3 травня о 22:22 за місцевим часом на південному сході Мехіко. Фрагмент мосту обвалився саме тоді, коли ним проходив поїзд із пасажирами. Два вагони частково впали на дорогу внизу. Під завалами опинилися й автомобілі, які проїжджали під естакадою.

Ця місцева жителька якраз виходила з братом із продуктового магазину.

[Беатріс Рамон, очевидиця обвалення]:
«Усі були шоковані. Ніхто не міг повірити, що це відбувається. Раптово здалося, що ми уві сні. Ми не могли повірити. Потім настала мить абсолютної тиші. Я думала, що почую крики людей. Але, навпаки, була повна тиша».

Міністр громадських робіт Мехіко зазначив, що відеозапис трагедії допоміг встановити попередню причину обвалення. Це могло статися через структурний дефект металевих конструкцій.

Водночас мер Мехіко запевнила людей, що на обслуговуванні інфраструктури не економлять.

[Клаудія Шейнбаум, мер Мехіко]:
«Ми ніколи, ніколи не будемо економити на ресурсах, необхідних для експлуатації та обслуговування метро. Твердження, ніби причиною обвалення стала сувора економія, абсолютно не відповідає дійсності».

Для Мехіко це найсмертоносніша аварія на лінії метро за багато десятиліть. Інцидент змусив заговорити про безпеку одного з найжвавіших метрополітенів світу. Щодня цим видом транспорту користуються мільйони людей.

2. У Шотландії після парламентських виборів може відбутися новий референдум про незалежність

Чи буде другий референдум?
Шотландія, Велика Британія

Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен каже, що після виборів у країні може пройти референдум про незалежність.

[Нікола Стерджен, перший міністр Шотландії]:
«Ці вибори справді важливі. Їхній результат має значення. Ставки високі. Країна переживає найбільшу кризу на пам’яті більшості з нас. Дуже важливо, щоб ми вийшли з цих виборів із сильним, досвідченим урядом, готовим ухвалювати рішення, які виведуть нас з ізоляції і повернуть до нормального життя».

У країні оберуть новий склад парламенту, який складається зі 129 членів. Водночас система голосування тут змішана. Тобто спочатку виборці голосують за окремих членів, а потім за політичні партії.

Стерджен каже, що, якщо Шотландська національна партія дістане більшість, це відчинить двері для другого референдуму про незалежність.

Раніше прем’єр-міністр Борис Джонсон сказав, що зараз не час для такого голосування.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Почекаймо й подивімося, що насправді станеться. Але я думаю, що більшість жителів Шотландії і Великої Британії вважають, що зараз не час, бо ми разом виходимо з пандемії. Зараз не час проводити безрозсудний і, як я вважаю, безвідповідальний другий референдум».

Перший референдум пройшов у Шотландії у 2014 році. Тоді 55 % шотландців проголосували проти виходу зі складу Великої Британії, і 45 % — за.

Проте опитування не виявили чіткого фаворита нинішнього парламентського голосування. Це означає, що партії, які підтримують незалежність Шотландії, можуть і не здобути більшості.

3. Трамп запустив онлайн-платформу для комунікації зі своїми прихильниками

Новий канал комунікації
Трамп створив онлайн-платформу

45-й президент США Дональд Трамп запустив онлайн-платформу для публікацій в інтернеті. Там з’явився блог, де можна публікувати відео, повідомлення та фото, а ще ділитися ними у твіттері та фейсбуці.

Водночас у самих цих соціальних мережах сторінки Трампа, як і раніше, заблоковані. До того ж Фейсбук планує розглянути питання про те, щоб зробити цю заборону постійною.

Поки неясно, чи перетворять вебсайт на повноцінну соцмережу. Там неможливо створювати облікові записи користувачів чи відповідати на повідомлення Трампа. Поки експрезидент — його єдиний автор.

Фейсбук і Твіттер заблокували Дональда Трампа після інциденту 6 січня, коли група людей увірвалася до Капітолія. Тоді загинуло кілька людей. Водночас у своєму відеозверненні, опублікованому того дня, Трамп закликав своїх прихильників мирно розходитися по домах.

Після блокування Трамп у спілкуванні з людьми покладався на розсилку електронною поштою. У березні ж ексрадник його виборчої кампанії Корі Левандовські казав, що через три-чотири місяці Трамп запустить власну соціальну мережу.

4. Влада Гонконгу обговорює закон, який визначатиме неправдиві новини

Закон про неправдиві новини
Гонконг, КНР

Тоді як у Гонконзі зростає занепокоєння через придушення свободи слова, лідер регіону Керрі Лам оголосила, що влада розробляє закон про фейкові новини. З її слів, він допоможе розв’язати проблеми розпалювання ненависті та брехні у ЗМІ.

[Керрі Лам, голова адміністрації Гонконгу]:
«Закон про неправдиві новини потребує широкого дослідження, особливо того, як уряди інших країн борються із цими тривожними тенденціями поширення неточної інформації, дезінформації, ненависті та брехні в соціальних мережах».

Цей коментар вона зробила наступного дня після звільнення з державної служби телерадіомовлення Гонконгу популярної журналістки й телеведучої Набели Козер. Вона була відома тим, що під час антиурядових протестів у 2019 році не боялася ставити Керрі Лам та іншим чиновникам незручні запитання.

До того ж телекомпанія почала видаляти архівне відео з репортажами Козер зі свого каналу на ютубі й зі сторінок у соцмережах.

Недавно відбувся суд над ще однією журналісткою державної служби телерадіомовлення Гонконгу Бао Чой. Її визнали винною в незаконному отриманні публічної інформації для документального фільму. У ньому розповідається про напад поліціянтів на продемократичних активістів у 2019 році.

Тоді демонстранти повсюдно звинувачували силовиків у надмірному застосуванні сили, залякуванні та навіть убивствах.

Гонконг також скотився в міжнародному рейтингу свободи преси з 18 місця у 2002 році на 80-е у 2020-му.

5. «Ковідні» паспорти: нова реальність чи дискримінація?

«Ковідні» паспорти
Нова реальність чи дискримінація?

Мабуть, жодна тема в добу пандемії не спричинює стільки суперечок, як так звані паспорти здоров’я. Одні кажуть, що це допоможе повернутися до нормального життя, інші називають це дискримінацією.

[Девід Росс, житель Лондона]:
«Відмовтеся від цього, і просто повернімося до звичайного життя. Не треба постійно намагатися контролювати людей».

Украй бурхливо дебати щодо цього питання проходять у ЄС, де пропонують запровадити «цифрові зелені сертифікати». За їх допомоги хочуть відновити туристичну індустрію. Ця галузь зазнала значного удару в південних державах, які заявили, що їхні економіки не витримають ще одного літа з порожніми пляжами.

«Ковідні» паспорти мають почати діяти з червня. Вони дадуть вільно перетинати кордони за трьох умов: якщо людина зробила щеплення, якщо вона має негативний тест на ковід або якщо вже перехворіла на коронавірус.

Паспорт міститиме QR-код, який можна буде просканувати за допомогою телефонного застосунку. Кожна країна його розроблятиме собі сама. Загальноєвропейського не буде.

Естонія, як очікується, стане однією з перших, де запровадять таку систему. У Франції застосунок уже тестують для авіаперельотів. А в Німеччині планують доповнити вже наявну програму, яка відстежує контакти хворих.

Утім, виникає запитання: чи справді вакцина або те, що людина перехворіла, свідчить про імунітет до ковіду.

Друге гаряче питання — дискримінація. Багато хто не хоче робити щеплення, бо не довіряє вакцинам.

[Асусона Гонсалес, жителька ЄС]:
«Якби це були препарати, подібні до вакцин від правця чи вітряної віспи, тоді так, а новим вакцинам я не довіряю. Але мене не треба замикати вдома й дискримінувати. Так само як й інших людей, які не пройшли щеплення».

ЄС уже обіцяє цього літа відчинити двері для вакцинованих американців. Але міжнародних стандартів поки не затвердили.

Країни-члени Євросоюзу ще непокояться через проблему безпеки особистої інформації і цифрового стеження. Єврокомісія ж обіцяє, що в паспортах здоров’я буде мінімум даних.

6. Найбільший цирк-шапіто Угорщини через пандемію опинився на межі банкрутства

Труднощі цирку-шапіто
Угорщина

Флоріан Ріхтер тренує своїх коней. Та він і гадки не має, коли знову зможе з ними виступити.

Він власник найбільшого в Угорщині цирку-шапіто, який через пандемію закритий уже більш як рік.

Прямо перед прем’єрою нового сезону 2020 року уряд Угорщини оголосив режим надзвичайної ситуації. Відтоді не було жодної вистави.

[Флоріан Ріхтер, власник цирку-шапіто]:
«Літні люди завжди мені казали, що все владнається. Але вже майже півтора року нічого не змінюється. Мені треба мислити з трьох боків: як бізнесмен, як артист і як батько. Я головна ланка цього цирку й не можу просто здатися, не можу зневіритися».

Шапіто наближається до банкрутства. Цирк стоїть біля невеликого села поблизу Будапешта. Попри те, що витрати на утримання тварин дуже високі, доходу немає жодного.

До кінця лютого трупа витратила майже всі гроші, які зібрала за попередні роки.

Водночас у цирку найбільше тварин у порівнянні з іншими шапіто Угорщини. Загалом вихованців 50. Серед них індійський слон, вісім верблюдів, п’ять зебр, три поні та 32 коняки. Щоб за ними доглядати, потрібно щонайменше шість працівників.

[Флоріан Ріхтер, власник цирку-шапіто]:
«На це все потрібні гроші, дуже багато грошей. Тримати таке господарство дорого. Треба вчасно платити всім зарплату. Ситуація непроста».

Настрій самих артистів теж поганий. Невідомо, чи зможе трупа виступити хоча б цього року. Водночас акробати зараз тут не тренуються. Вони тимчасово репетирують у міському цирку Будапешта.

Утім, Ріхтер сподівається, що заклад подолає цей непростий час. Він сам — артист у сьомому поколінні. Його циркова династія пережила дві світові війни й комунізм. Він упевнений, що пандемію теж переживе.

7. Потіснити «Теслу»: в’єтнамський бренд «Вінфаст» виведе електрокросовери на ринок США

«Вінфаст» проти «Тесли»
Хайфон, В’єтнам

Молодий в’єтнамський автовиробник «Вінфаст» (VinFast) сподівається потіснити на американському ринку «Теслу» та інших місцевих автогігантів. Він планує у 2022 році вийти на ринок США та Канади. Щонайперше привернути увагу покупців має електричний кросовер, побудований на основі BMW X5 серії F15. Автор дизайну машини — італійська компанія Pininfarina.

[Нгуєн Тхі Ван Ань, директор компанії VinFast]:
«У Північній Америці люблять великі автомобілі й простір. Тому ми робимо ставку на кросовери. Вони просторі, з розкішним інтер’єром і провідними технологіями. Наприклад, машини мають інформаційно-розважальну систему, функцію автономного водіння, систему допомоги водію тощо».

Ще один маркетинговий хід у тому, що в ціну електрокара не закладуть вартість дорогої акумуляторної батареї. Покупець братиме її в лізинг. Тобто йому щомісяця доведеться сплачувати за користування акумулятором. Обіцяють, що плата буде невеликою. Так електрокросовер стане дешевшим, ніж у конкурентів.

[Нгуєн Тхі Ван Ань, директор компанії VinFast]:
«Найбільша проблема для клієнтів — це, як і раніше, акумулятор, його довговічність і вартість. Та ми даємо батареї в лізинг і беремо на себе всі ризики, знімаючи з клієнтів тривогу за стан акумулятора».

VinFast — перший незалежний автовиробник у В’єтнамі. Компанію заснував у 2017 році перший в’єтнамський мільярдер Фам Нят Вионг, який заробив статок на виробництві локшини швидкого приготування й на бізнесі, пов’язаному з нерухомістю.

Прем’єра прототипів VinFast відбулася у 2018 році на Паризькому автосалоні.

Завод у В’єтнамі здатний випускати 250 тисяч автомобілів за рік. Компанія планує продавати більшу частину машин у США. Водночас вона не збирається відкривати дилерські салони, а знаходитиме покупців через інтернет.

VinFast також вийде на європейський ринок. Першими побачать в’єтнамські машини Німеччина, Франція та Нідерланди.

8. Недосконала сочевиця стає ідеальним борошном для сучасних дієт

Борошно із сочевиці
Австралія

Власники цієї ферми, що в місті Піннару в Австралії, перетворили проблему на бізнес-можливість. Червону сочевицю, яку вони вирощують, не беруть на експорт, якщо зерна потріскані й знебарвлені.

[Філліпа Лосон, фермер]:
«Коли сочевиця потрапляє до сховища, якщо вона не відповідає певним візуальним критеріям, її цінність значно знижується, навіть якщо в ній дуже багато білка й клітковини і з нею все гаразд».

Останніми роками експорт сочевиці постраждав через підвищення мит. І сім’ї Лосон довелося шукати вихід. Вона вирішила перемелювати сочевицю на безглютенове борошно.

[Філліпа Лосон, фермер]:
«Ми стали тестувати його на наших дітях: пекти з нього, додавати до страв і робити підливи. Тепер ми часто з ним готуємо».

Почали використовувати сочевичне борошно й місцеві пекарні. Але довелося трохи попрацювати, щоб адаптувати рецепт.

[Денніс Гніел, пекар]:
«Ми додавали занадто багато води. Та щойно скорегували кількість, стало нормально».

Хліб і випічка із сочевичного борошна вже популярні.

[Браян Клеман, продавець червоної сочевиці]:
«Популярність безглютенових продуктів зростає, мабуть, найшвидше. За ними — майбутнє».

Недосконала сочевиця стає ідеальним борошном для сучасних дієт.

9. У Кенії евакуювали жирафів з острова, що повільно йде під воду

Евакуація жирафів
Кенія

На острові Лонгічаро, який розташований посеред кенійського озера Баринго, завершується рятувальна операція. Оскільки постійно дощить, цей клаптик суші повільно йде під воду. Через це під загрозою опинилися його мешканці — жирафи.

Ці тварини теж прибули з великої землі. Їх завезли на острів десять років тому в межах програми розведення. Але тепер жирафів доводиться евакуйовувати.

Останню групу з дев’яти тварин уже доставили на інший берег. Залишилася тільки ця самиця.

[Майк Перкей, рейнджер]:
«Під час сезону дощів на Лонгічаро, де мешкали жирафи, почалася повінь. Рівень води піднявся, через це кількість кормових рослин зменшилася. Ми побачили, що це може призвести до голоду».

Місію з евакуації почали ще торік у грудні. У ній бере участь кенійське управління дикої природи й кілька природоохоронних організацій.

У 2016 році жирафам у міжнародній класифікації надали статус «уразливий вид». У Кенії наразі мешкає коло 800 жирафів Ротшильда. Їм здебільшого загрожує втрата місць проживання, хижаки та браконьєри.

[Майк Паркей, рейнджер]:
«У Кенії залишилося небагато жирафів Ротшильда. Переміщення цих тварин допоможе збільшити популяцію, бо вони матимуть удосталь корму й території».

Місію успішно завершено. Останній евакуйований жираф на спеціально побудованій баржі перебрався до свого нового дому. Природозахисники прогнозують, що за найближчі 2–3 роки чисельність цих тварин зросте.

10. Офіс, підвішений на скелі: шотландець показав значення поняття «віддалена робота»

Віддалений офіс на скелі
о. Англсі, Велика Британія

Під час пандемії віддалена робота стала новою реальністю. І тепер для багатьох квартира чи будинок — це ще й робоче місце. Але шотландець Джейсон Гріффін пішов ще далі — він підвісив свій маленький офіс над морем на скелі острова Англсі.

[Джейсон Гріффін, працівник підвішеного на скелі офісу]:
«Я весь день працюватиму на цій скелі, прийматиму і здійснюватиму дзвінки й взаємодіятиму з колегами. Сидячи там, я просто покажу буквальне значення поняття “віддалена робота”».

Джейсон каже, що може працювати з будь-якого місця. Головні умови — ноутбук і можливість під’єднатися до інтернету. Завдяки розвитку цифрових технологій тепер багато фахівців можуть узагалі не приїжджати до офісу. Таких людей називають цифровими кочівниками.

[Аде Маккормак, експерт із цифрових технологій]:
«Зараз бачимо збільшення кількості цифрових кочівників — людей, які не хочуть бути обмеженими місцем роботи чи проживання. Тому головне для них — наявність зв’язку, технологій та ноутбука».

На думку експертів, постіндустріальна епоха вже не за горами. У ній суспільство розвиватиметься головно завдяки людському капіталу, тобто науковим знанням та всіляким навичкам.

[Аде Маккормак, експерт із цифрових технологій]:
«Ми бачили наближення цифрового цунамі, але не бачили біологічного цунамі у вигляді COVID-19. І COVID-19 перетворився на неофіційну церемонію завершення індустріальної доби».

Фахівці вважають, що настає час гіг-економіки, коли будуть популярними короткострокові контракти й віддалена робота.

[Джейсон Гріффін, працівник підвішеного на скелі офісу]:
«У майбутньому спосіб роботи буде зовсім іншим. Ось як я це бачу. Традиційні п’ять днів в офісі з понеділка по п’ятницю з 9 до 5 відійшли, їх більше немає. Люди проводитимуть менше часу в офісі, якщо взагалі там буватимуть. І це добре, бо так значно зручніше жити».

Тепер Джейсон планує віддалено попрацювати на безлюдному острові, що входить до архіпелагу Зовнішні Гебридські острови.

11. Японська суддя із дзюдо черпає натхнення в роботі з феєрверками

Суддю із дзюдо надихають салюти
Токіо, Японія

Акіко Амано стане єдиним японським суддею із дзюдо на літніх Олімпійських іграх у Токіо. Однак це не єдина професія колишньої спортсменки. Вона також керує японською компанією з виробництва феєрверків. І саме ця робота надихає її як суддю.

[Акіко Амано, суддя із дзюдо]:
«Для судді із дзюдо жодна хвилина не схожа на іншу. У такій ситуації дуже важливо мати мужність миттєво ухвалити рішення. Гадаю, (моя) мужність і рішучість натхнені феєрверками».

Акіко також уважає, що професійні навички судді допомагають їй і в роботі з феєрверками. До речі, компанію з їх виробництва засновано понад 360 років тому. А спортсменка стала першою жінкою-керівником в її історії.

За версією Міжнародної федерації дзюдо японка входить до десятки найкращих суддів планети. Її кар’єра в цій галузі триває вже 20 років. Акіко надіється, що, попри пандемію, Олімпіаду в Токіо не скасують, і вона знову зможе зайняти місце судді.

[Акіко Амано, суддя із дзюдо]:
«Якщо ми переможемо коронавірус і дозволимо глядачам прийти на Ігри, то це буде добре. Та якщо Ігри пройдуть без уболівальників, я однаково дорожитиму спогадами про цей період життя, що проходить у важкий час».

Свою другу професію Акіко вважає теж важливою. Вона керує роботою піротехніків, які готують масштабні шоу феєрверків. На деякі з них збирається більш як мільйон глядачів.

12. Зумба в парку просто неба дарує щастя жителям Нью-Йорка

Зумба рятує від стресу
Нью-Йорк, США

Коло ста осіб безтурботно стрибають і танцюють у парку Нью-Йорка. Тут просто неба проходить заняття із зумби.

Інструктор Сол Альберіон, коли почали діяти карантинні заходи, спочатку давала уроки онлайн. Потім зрозуміла, що не може без очних зустрічей. Тож щойно стало можливо виходити в парки, вона одразу ж організувала заняття просто неба.

[Сол Альберіон, інструктор із зумби]:
«Я чую найзворушливіші історії, які лишень можна уявити. До мене ходять люди, що борються з раком, безробітні, ті, хто все втратив під час пандемії і навіть до пандемії. Тому, коли вони вже йдуть додому, то відчувають, що присвятили час собі, що почували щастя та радість, забули про хаос».

Такі тренування багатьом припали до душі. Люди кажуть, що забувають про свої проблеми й просто насолоджуються рухом і природою.

[відвідувачка занять]:
«В ізоляції я не була зовсім сама. Але заняття дали відчуття, що все як і раніше, допомогли подолати непростий час».

[відвідувачка занять]:
«Це чудо. Чекаю цього щотижня. Це поліпшує настрій. Я виходжу на природу. Раніше займалася лише в залі, але тепер не хочу туди повертатися. Мені дуже подобається бути під деревами, просто неба».

Тим часом інструктор каже, що саме час готуватися до періоду після пандемії. У липні в Нью-Йорку планують зняти майже всі карантинні обмеження.

[Сол Альберіон, інструктор із зумби]:
«Після пандемії треба буде просто зібратися, набратися сил, вийти на вулицю і проживати день за днем. Сьогодні буде складно, завтра буде ліпше, а післязавтра — ще ліпше».

Зумба — це танцювальна фітнес-програма на основі популярних латиноамериканських ритмів. Її придумали 20 років тому.

13. Найдовший у світі підвісний пішохідний міст побудували в Португалії

Найдовший підвісний пішохідний міст
Арока, Португалія

Ось такий найдовший у світі підвісний пішохідний міст. Його щойно відкрили на півночі Португалії, поблизу містечка Арока.

Довжина мосту — 516 метрів. Він розташувався на висоті 175 метрів над річкою Пайва в геопарку, який внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Мостом уже гуляють місцеві жителі. Утім, ступити на нього наважуються не всі. Конструкцію закріплено сталевими тросами, тож вона трохи погойдується від кожного кроку.

[Уго Ксав’єр, місцевий житель]:
«Я трохи боявся, але воно того варте, бо це незвично. Це справді неймовірний вибух адреналіну».

Міст будували два роки. На нього пішло майже три мільйони доларів. Місцеві жителі сподіваються, що новий туристичний об’єкт привабить до регіону більше мандрівників.

[Еммануель, гід]:
«Для нашого краю це ковток свіжого повітря, бо міст привабить більше інвестицій, більше людей. <…> Це додасть Ароці нової динаміки».

Населення цих місць старіє, оскільки молодь часто їде жити до великих міст. Підвісний міст має «омолодити» інфраструктуру регіону.

14. У Колізеї побудують високотехнологічну арену вартістю майже 20 млн євро

Колізею повернуть арену
Рим, Італія

Давньоримському Колізею повернуть арену. Це буде високотехнологічна конструкція із сотень вологостійких дерев’яних дощечок. Їх зроблять рухомими, і вони зможуть повертатися, щоб пропускати природне світло до підвальних приміщень.

До кінця XIX століття в Колізеї була підлога. Її розібрали археологи, які хотіли ліпше дослідити підземелля. Там у давні часи чекали боїв гладіатори й дикі тварини.

Реконструкцію підлоги виконуватиме інженерна компанія з Мілана. Вартість робіт оцінюють майже у 20 мільйонів євро. Завершити будівництво планують до 2023 року.

Після цього люди зможуть заходити на арену. Вони побачать амфітеатр із того ж ракурсу, з якого його бачили давньоримські гладіатори.

Колізей зведено на світанку нашої ери. Це найвідоміша споруда Стародавнього Риму, яка збереглася до цього часу. Амфітеатр вміщав 50 тисяч глядачів. Припускають, що до того як було збудовано підвальні приміщення, Колізей заливали водою і проводили морські битви.

До пандемії архітектурну пам’ятку щорічно відвідували мільйони туристів.

15. У Києві відкрився найбільший в Україні парк динозаврів

Парк динозаврів
Київ, Україна

У Києві відкрився найбільший в Україні парк динозаврів. Він складається з 50-ти рухомих фігур, багато з яких натуральної величини. Засновники парку кажуть, що надихалися відомими іноземними аналогами.

[Сергій Боярко, співзасновник парку динозаврів]:
«Ми створюємо атракціони. Подорожуємо по всьому світу, дивимося, запозичуємо. “Діснейленди”, “Юніверсал студіо” та інші парки. Звідти запозичили цю ідею. Експонати, тобто динозаврів, розробляють наші інженери, інженери з Китаю. Кожна модель — індивідуальне замовлення, наша розробка».

Щоб створити таких правдоподібних ящерів, організаторам парку довелося опрацювати відомості про них із багатьох джерел.

[Сергій Боярко, співзасновник парку динозаврів]:
«Уся інформація — з інтернету. Переглядаємо мультики, передачі, статті. Дивимося, як в інших парках».

Виставку розділено на тематичні зони. Є тут і водоплавні ящери, і птеродактилі, і, звичайно ж, найпопулярніший серед дітей тиранозавр рекс.

[Сергій Боярко, співзасновник парку динозаврів]:
«У кожному разі повинні бути птеродактилі та тирекси — і вже парк будуть відвідувати, бо це подобається всім, усі їх знають. <> Радує те, що діти знають їх усіх за назвами, знають хто, як, чим харчується, як жив, хто на кого полював».

Є також не такі відомі, але не менш цікаві експонати: маязавр, тоцзянозавр, диметродон, платеозавр та багато інших. Тут можна пройти через гігантський скелет і побачити, як вилуплюється малюк-динозавр.

На вигляд прості й витончені фігури насправді є складними механізмами.

[Сергій Боярко, співзасновник парку динозаврів]:
«Це взагалі аніматроніка. Механізм усередині весь металевий. Там редуктори, двигуни, ланцюгові передачі. Сам корпус виготовлено із щільного поролону й обшито силіконом, потім оздоблено — виходить такий природний вигляд. Дуже приємний на дотик, як справжній. М’який, як реальне тіло».

Дино-парк уже побував у Буковелі, Дніпрі, Харкові, Рівному та Вінниці. Організатори планують і далі розвивати виставку.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: