28.11.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 24 по 28 січня)

Огляд світових подій (з 24 по 28 січня)

1. Найбільше кладовище Північної Америки не справляється з напливом тіл померлих від COVID Кладовище переповнене Віттіер,..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

1. Найбільше кладовище Північної Америки не справляється з напливом тіл померлих від COVID

Кладовище переповнене
Віттіер, Каліфорнія, США

Кладовище Роз-Гіллс у Каліфорнії вважають найбільшим у Північній Америці. Його площа перевищує 566 гектарів. Від початку пандемії роботи тут додалося. Працівники докладають усіх зусиль, але черга на похорони розтяглася вже приблизно на місяць.

[Патрік Монро, директор кладовища Роз-Гіллс]:
«Від Дня подяки різко збільшився попит на наші послуги, майже вдвічі. І відтоді він не спадав».

Кладовище вже закупило холодильні камери для зберігання тіл померлих. Воно також рекомендує родичам ховати близьких відразу, без звичних церемоній, оскільки інакше доведеться чекати.

Директор кладовища Патрік Монро каже, що в цей період атмосфера на похоронах особливо трагічна.

[Патрік Монро, директор кладовища Роз-Гіллс]:
«На жаль, багато сімей уперше бачать померлих особисто, бо не могли відвідати їх у лікарні. І це вже дуже важко. Наші співробітники їм справді дуже співчувають».

Також, зі слів директора, усі церемонії намагаються проводити особисто, хоч і є небезпека заразитися.

[Патрік Монро, директор кладовища Роз-Гіллс]:
«Під час похорону неможливо замінити обійми. Є давня приказка, що якщо скорботу розділити, то стане легше. Родичі й друзі збираються разом. І неможливо все це зробити через Zoom, ось чому ми робимо все можливе, щоб надати сім’ям послуги».

Монро також уважає, що працівники кладовищ заслуговують такого ж визнання, як і медики.

[Патрік Монро, директор кладовища Роз-Гіллс]:
«Працівники похоронних бюро й кладовищ — такі самі герої, як і медики. Вони їздять у лікарні, будинки для людей похилого віку. Є ризик заразитися. Я просто хочу відзначити заслуги цих людей».

У США виявили понад 26 мільйонів хворих на COVID. Померло приблизно 444 тисячі осіб.

2. До Африки прийшов циклон «Елоїза» — є загиблі

Наслідки циклону «Елоїза»
Африка

В Африці зростає кількість загиблих від тропічного циклону «Елоїза». Він ударив у вихідні по Мозамбіку, після чого, рухаючись углиб континенту, ослаб. У регіоні почалися повені.

У Мозамбіку втратило життя шість осіб. Пошкоджено понад 5 тисяч будинків. Тисячі людей були змушені тікати. У сусідньому королівстві Есватіні, раніше відомому як Свазіленд, двоє загиблих. Також троє в Зімбабве й один на Мадагаскарі.

У ПАР пошкоджено інфраструктуру. Це провінція Лімпопо. Тут обвалився міст.

[жителька провінції ПАР Лімпопо]:
«Ми переходили річку по цьому мосту, ходили до іншого села в магазин».

[житель провінції ПАР Лімпопо]:
«Мені дуже-дуже сумно. І я дуже злий, бо ми більше нічого не можемо вдіяти».

У регіоні йдуть рясні дощі. Метеорологи попереджають, що це може спричинити нові великі повені. «Елоїза» також принесе зливи на південний захід Ботсвани.

Нагадаємо, у Мозамбіку й Зімбабве люди досі не оговталися від циклону «Ідай», який налетів на регіон у 2019 році. Тоді загинуло понад 1200 осіб.

3. Після трьох днів погромів у Нідерландах відновили порядок

Поліція зупинила протести
Нідерланди

У Нідерландах три дні тривали заворушення, але тепер поліція взяла ситуацію під контроль. У вівторок о дев’ятій вечора, коли почалася комендантська година, натовпи молоді знову вийшли на вулиці Амстердама й Гілверсума. Та правоохоронці швидко їх розігнали. Жодних ексцесів не сталося.

Протести почалися в Нідерландах у неділю — наступного дня після запровадження комендантської години. Однак мирне вираження невдоволення переросло в насильство.

Радикально налаштовані люди почали грабувати магазини, перевертати машини й підпалювати сміття. Та згодом їх стали розганяти водометами, сльозогінним газом і за допомогою собак. У багатьох містах поліції допомагали спецсили. Під час заворушень затримали 500 осіб.

Від погромів постраждало багато міст, зокрема й Гертогенбос, який також називають Ден Босом. На ранок місцеві жителі вийшли наводити лад. Вони прибрали сміття й допомогли власникам розгромлених магазинів.

[власниця магазину]:
«Я дуже вдячна за вашу допомогу, слова підтримки та квіти. <…> Терор не схвалюють у цій країні, у нашому місті теж».

Бургомістр Гертогенбоса сказав, що учасники протесту вдерлися й до лікарні та налякали медиків.

[Джек Міккерс, бургомістр Гертогенбоса]:
«Ми пережили важку ніч. Нам було дуже боляче, тому що ми бачили, як це прекрасне місто, яким ми так пишаємося, громили натовпи бунтівників, мародерів і злодіїв. Тоді як у нинішній ситуації ми повинні триматися один одного й разом боротися з коронавірусом».

Комендантську годину в Нідерландах запровадили вперше з часів Другої світової війни. І хоч третій спалах епідемії в країні йде на спад, та влада хоче уникнути нової хвилі. Її може спричинити поширення британського штаму коронавірусу, який набагато заразніший, ніж початковий варіант.

У Нідерландах від початку пандемії виявили майже мільйон хворих на COVID-19, померло понад 13 500 осіб. У країні поки діє жорсткий карантин.

4. У Португалії переобрали президента Марселу Ребелу де Созу

Президента переобрали
Лісабон, Португалія

У Португалії на тлі пандемії відбулися президентські вибори. На них знову обрали чинного голову держави Марселу Ребелу де Созу. Він набрав понад 60 % голосів.

Водночас явка становила менше ніж 40 %. Частково це пояснюють тим, що до списків виборців уперше додали понад мільйон осіб, що живуть за межами країни. Однак основною причиною став карантин, через який сотні тисяч людей уважали за краще не виходити з дому.

Своїм головним завданням на посаді 72-річний політик назвав протистояння пандемії.

[Марселу Ребелу де Соза, президент Португалії]:
«Головна відповідь, яку дають ці вибори, тільки одна: усе починається з боротьби з пандемією. Якщо пандемія продовжиться й посилиться, усе, що ми любимо, занепаде ще більше й надовго. Знайти вихід буде складно».

Друге місце за результатами виборів посіла кандидат від Соцпартії Ана Гомеш, а третє — лідер ультраправої партії «Досить!» Андре Вентура. Вони набрали 12,9 та 12 відсотків голосів відповідно.

Для Вентури, який називає себе «кандидатом поза системою», це великий стрибок. На парламентських виборах 2019 року його партія набрала коло 1,3 % голосів.

Вибори проходили на тлі нової хвилі епідемії коронавірусу в Португалії. З 15 січня тут знову ввели жорсткий карантин. Він діятиме щонайменше 15 днів, але прем’єр-міністр країни сказав, що обмеження, найімовірніше, триватимуть місяць.

Загалом ситуація з COVID-19 у країні, де живе 10 мільйонів людей, украй важка. За даними трекера даних Оксфордського університету, у Португалії фіксують найвищий у світі семиденний середній показник нових випадків зараження і смертей на душу населення.

5. Байден оголосив про низку заходів для вирішення кліматичної кризи

Новий кліматичний план Байдена
Вашингтон, США

Президент Джо Байден розкрив деталі низки кліматичних указів. Відповідно до заяви нової адміністрації, клімат має бути в центрі внутрішньої і зовнішньої політики США, а також її правил національної безпеки.

З іншого боку, цілі Байдена наразилися на різку критику, бо як припускають, заходи призведуть до великих витрат, і до того ж мільйони людей утратять роботу. І це тоді, як через пандемію вже відбувається економічний спад і зростає рівень безробіття.

Сам Байден і його кліматична команда кажуть, що їхній пакет заходів створить робочі місця у сфері «зеленої» енергетики.

[Джо Байден, президент США]:
«Ми маємо намір дати людям роботу. Ми не збираємося втрачати робочі місця в цих галузях — ми хочемо створювати робочі місця. Вони матимуть гарну зарплату, і ми закриємо понад мільйон свердловин».

Опоненти радикальних змін зазначають, що якщо різко відмовитися від викопного палива, то це призведе не тільки до звільнення мільйонів людей, а й до втрати енергетичної незалежності країни.

Кліматичну команду Байдена очолили ексдержсекретар США в адміністрації Обами Джон Керрі й Джина Маккарті — радник Байдена з питань клімату.

З їхніх слів, нові укази Байдена спонукають усіх, хто працює з президентом, використовувати будь-які можливості, щоб вирішити «кліматичну кризу». Також буде створено консультативний комітет, який працюватиме над питанням «екологічної справедливості».

Як каже Маккарті, Байден припинив видавати ліцензії на видобуток нафти й газу на федеральних землях, щоб удвічі збільшити в країні площу вітряних ферм уже до 2030 року.

Плани Байдена розкритикували представники обох партій. Так, демократичний сенатор Джо Манчін сказав, що розпорядження президента знищать мільйони робочих місць. А республіканка з нижньої палати Кеті Макморріс застерегла, що обмеження на видобуток корисних копалин вплине на енергетичну безпеку й незалежність США.

Генеральний прокурор штату Західна Вірджинія також зазначив, що це радикальні заходи, і що політика Байдена зменшить кількість робочих місць, тоді як економіка й так ослаблена.

6. МВФ оновив прогноз економічного зростання на 2021 рік

Новий прогноз МВФ
Вашингтон, США

Згідно з новим прогнозом Міжнародного валютного фонду, глобальне економічне зростання у 2021 році буде вищим, ніж гадали раніше. Шеф-економіст МВФ Гіта Гопінат ще сказала, що спад у 2020 році становитиме 3,5 %. Це на 0,9 процентного пункту нижче за жовтневий прогноз.

[Гіта Гопінат, головний економіст МВФ]:
«Згідно з нашою найсвіжішою оцінкою глобального економічного зростання, у 2021 році він становитиме 5,5 %. Це на три десятих відсотка вище за попередній прогноз. У 2022-му зростання буде помірнішим і, як очікується, досягне 4,2 %. Підвищення пояснюється позитивним ефектом вакцинації в багатьох країнах, а також фіскальною підтримкою, яку надають деякі уряди, наприклад у США та Японії».

Водночас, за словами Гіти Гопінат, підсумкові показники дуже нестабільні, бо залежать від того, як найближчим часом розвиватимуться події.

[Гіта Гопінат, головний економіст МВФ]:
«Якщо буде уповільнення вакцинації, якщо передчасно припинять фінансову підтримку, а вірус і далі мутуватиме, то результати можуть погіршитися».

Зі слів Гопінат, коли карантинні заходи знімуть, найімовірніше, зросте кількість збанкрутілих компаній, і це може вплинути на вразливу банківську систему.

[Гіта Гопінат, головний економіст МВФ]:
«І тому зараз дуже важливо створити спеціальні правила позасудової реструктуризації, щоби впоратися з проблемою збільшення прострочених кредитів у багатьох країнах».

Через пандемію мільйони людей утратили роботу чи пішли в неоплачувану відпустку. За прогнозом МВФ, унаслідок цього коло 90 мільйонів осіб опиняться за межею крайньої бідності вже до кінця 2021.

7. Гонконгська компанія запустить масове виробництво медичних гуманоїдів

Масове виробництво роботів
Гонконг, КНР

Робота «Софія» розробили в Гонконзі у 2016 році. Відтоді він став зіркою інтернету. А тепер компанія планує до кінця цього року почати масове виробництво тисяч таких андроїдів.

«Софія» вже бувала на вечірніх шоу, з’являлася на обкладинках модних журналів і стала першим у США «чемпіоном з інновацій». У 2017 році їй навіть жартома дали громадянство Саудівської Аравії.

Гонконгська компанія, яка її розробила, спочатку зосереджувалася на тому, щоб наділити робота чимось схожим на людські емоції. Тепер же вона ставить собі за мету масове виробництво, бо такі роботи будуть дуже доречними під час пандемії.

[Девід Генсон, директор компанії – розробника робота «Софія»]:
«Вони повторюють людське тіло, фігуру й рухи. Це може бути дуже корисно в період, коли люди самотні й соціально ізольовані».

«Софія» може підтримувати розмову й відтворювати на своєму роботизованому обличчі кілька емоцій. Тепер інженери вчать її вимірювати людям температуру й показувати, як робити прості гімнастичні вправи.

Утім, такі андроїди стануть у пригоді й в інших сферах, приміром можуть бути продавцями, консультантами, працювати в авіакомпаніях.

[Йоган Горн, експерт із робототехніки]:
«Пандемія насправді допоможе нам доставити роботів на ринок раніше, бо люди зрозуміють, що в якомусь сенсі іншого шляху немає».

Цього року гонконгська компанія випустить ще одного робота — під назвою «Грейс». Його готують спеціально для сфери охорони здоров’я.

8. Новий сайт доставляння пов’язує римлян із місцевими магазинами

Доставляння з місцевих магазинів
Рим, Італія

Італійський стартап допомагає жителям Рима перечекати карантин і водночас не відмовлятися від купівлі товарів в улюблених крамничках та кіосках.

Він створив онлайн-платформу, яка віддає перевагу не великим супермаркетам, а невеличким торговим точкам. До того ж товари доставляють не довше ніж за добу.

[Маттео Проєтті, співзасновник онлайн-платформи з доставляння]:
«Ми вирішили спробувати дати цим магазинам можливість працювати організованіше. З одного боку, ми хотіли, щоб вони вижили в умовах, коли на вулицях стало вкрай мало людей. А з іншого, хотілося зберегти зв’язок між людьми та їхніми улюбленими продавцями».

Одним замовленням клієнт може оформити доставлення хліба з улюбленої пекарні, м’яса з крамниці по сусідству, фруктів з іншого кіоску чи навіть товарів для тварин зі спеціалізованого магазину.

Спочатку платформа охоплювала лише один район столиці. Потім покриття розширилося. Сьогодні в базі вже 120 магазинчиків.

[Марко Міццоні, торговець м’ясом]:
«Вона добре мене розрекламувала у фейсбуці, де я не маю сторінки. Помітив, що став більше працювати. Вона допомогла під час карантину, коли роботи було дуже мало».

Засновники стартапу кажуть, що планують зберегти послугу й після закінчення пандемії.

[Якопо Гамбуті, співзасновник онлайн-платформи з доставляння]:
«У цей період люди не виходять із дому через COVID-19. А потім вони будуть зайняті роботою в офісах та іншими справами. Ми пропонуємо життєздатну альтернативу великим мережам. Якщо ви хочете якісних продуктів, то їх слід купувати на ринку. І ми хочемо забезпечити саме цю якість, яку великі мережі не гарантують».

Коли стартап тільки заснували, там працювало три людини. Тепер їх 15.

9. Сам собі режисер: як через пандемію дизайнери опановують нові професії

Дизайнер став режисером
Париж, Франція

Французький модельєр Жюльєн Фурньє донедавна умів лише створювати вишуканий одяг. Однак пандемія змусила його знову вчитися. І тепер він опановує режисерське ремесло.

До епідемії на Тижні високої моди в Парижі було багато велелюдних показів і сотні глядачів. Цього року через COVID більшу частину «живих» заходів скасували. Багато дизайнерів, щоб продемонструвати свої колекції, почали створювати відео.

[Жюльєн Фурньє, дизайнер]:
«Так, я дизайнер високої моди. Так, я можу шити неймовірні жіночі сукні. Але під час COVID-кризи я раптом дістав можливість розкритися заново й стати режисером своєї долі, управляти своїм усесвітом. Це дивовижно».

45-річний Фурньє має свій Дім моди. Він три дні знімав 9-хвилинний і 30-хвилинний фільми у своїй паризькій майстерні. У роликах головними героями був він, його співробітники, а також три моделі.

Наряди нової колекції прикрашено гусячими перами й різнобарвною органзою. Жінки подорожують фантастичним світом із близькосхідним колоритом. Клієнти Дому моди Фурньє здебільшого з Близького Сходу.

За словами дизайнера, через пандемію покупці шукають менш екстравагантний одяг.

[Жюльєн Фурньє, дизайнер]:
«Вечірки, весілля досі проводять, але через дистанціювання ці заходи стають приватнішими, стриманішими. Самі жінки, щоб виділитися, тепер хочуть, щоб одяг був якіснішим і вишуканішим. Вони шукають не такі блискучі й менш екстравагантні сукні для невеликих зустрічей».

Цього року в колекції Фурньє особливе місце посідає пір’я. До створення образів залучають відомого художника по пір’ю Жюльєна Вермелена.

[Жюльєн Вермелен, художник по пір’ю]:
«Мода, й особливо висока мода, робить пір’яну промисловість стійкою. У 60-70-х роках ця галузь почала занепадати. Мало молоді хотіло вчитися цього ремесла, бо воно вважалося старомодним і вигадливим».

Загалом свої колекції на онлайн-заході покаже коло 30 відомих дизайнерів.

10. В Австралії хлопчик посадив сад і отримав премію за людяність

Національна премія за сад
Канберра, Австралія

12-річний австралійський школяр Чарлі Дерен отримав національну премію за людяність імені Фреда Голлоуса. Хлопчик посадив сад біля своєї школи в передмісті Канберри. Для цього вибрав ті рослини, які використовували як їжу та ліки австралійські аборигени племені нгуннавал.

[Чарлі Дерен, школяр]:
«У нашій школі ми поважаємо народ нгуннавал і хочемо зберегти його дух. Люди цього племені з’явилися тут давно, і вони дбали про цю землю. Ми теж мусимо про неї дбати».

Раніше на цьому місці ріс звичайний сад, та з часом він занепав. Висадити нові квіти й кущі хлопчика надихнула книга про те, як використовувало рослини плем’я нгуннавал.

На здобуття премії кандидатуру Чарлі висунув його вчитель.

[Метью Гаррат, учитель]:
«Я дуже пишаюся тим, що Чарлі таке придумав. Він перетворив досить сумний сад на щось по-справжньому корисне й цікаве».

Доглядати за садом допомагають однокласники та інші школярі.

[Емма Ашенбергер, директор школи]:
«Дуже важливо, коли є можливість, нагороджувати дітей і визнавати їхній внесок у громадське життя».

В одній частині саду Чарлі висадив квіти й трави, а в іншій ростимуть плодові кущі.

Хлопчик отримав премію — 5000 доларів. Усі гроші пожертвував фонду, який допомагає корінним народам Австралії.

[Чарлі Дерен, школяр]:
«Доброту не купиш за гроші. Вона безкорислива. Тому просто й далі творіть добро, піклуйтеся про природу й свою країну».

Премію за людяність імені Фреда Голлоуса заснували в Австралійській столичній території у 2012 році. Через п’ять років її почали присуджувати школярам із різних регіонів країни.

11. У Києві найсильніша людина планети встановила новий рекорд

Рекорд із перенесення вантажів
Київ, Україна

Найсильніша людина планети — українець Олексій Новіков. Він став переможцем найпрестижнішого турніру серед стронгменів «World’s strongest man — 2020». Тепер же він установив новий рекорд у Києві.

Спортсмену вдалося пронести суперйок, на якому було шестеро дівчат, на відстань 10 метрів за 12 секунд. Уся конструкція важила 490 кілограмів.

Досягнення зафіксували представники Книги рекордів України.

Олексій і раніше переносив такі снаряди, але без людей.

[Олексій Новіков, найсильніша людина світу]:
«”Живий” йок і звичайний — це велика різниця, бо жива вага нестабільна, і мої м’язи повинні повністю стабілізувати всю вагу, а це вже дуже складно. Ти можеш бути дуже сильним, але стабілізатори можуть не працювати — і ти дістанеш травму й надовго випадеш зі спорту».

Силач каже, що до рекорду особливо не готувався, інакше б зміг пронести й більшу вагу.

[Олексій Новіков, найсильніша людина світу]:
«Запас сили достатній, щоб нести й більше. Але національний рекорд такий. Ми його перебили з великим запасом. Я думаю, що зараз в Україні немає спортсменів, які б могли його легко побити або взагалі побити».

Майже на кожних змаганнях Олексій переносить вантажі масою по 500‒550 кг, а максимальна вага, яку він переніс — 600 кг.

У свої 24 роки Олексій — наймолодший атлет, який завойовував статус найсильнішої людини світу. Також спортсмен — перший після Василя Вірастюка українець, якому вдалося стати володарем цього титулу.

І хоч Олексій здобув перемогу на такому престижному конкурсі, від української влади уваги він так і не дочекався. Однак каже, що прості люди його дуже підтримують.

[Олексій Новіков, найсильніша людина світу]:
«Багато українців, які бачили мою перемогу, пишуть мені листи: “Спасибі за перемогу. Спасибі, що ти українець”. Я дуже радий, що своєю роботою, своїм хобі можу радувати простих людей. Я від цього щасливий».

Стронгмен — досить травмонебезпечний вид спорту. Олексій і сам мав чимало тілесних ушкоджень, але кидати спорт не збирається.

[Олексій Новіков, найсильніша людина світу]:
«Щоб виступати, спортсменові не треба мотивація. Ми змагаємося, бо це нам подобається».

Атлет уже готується до нових змагань, що відбудуться в лютому, а також до встановлення нового рекорду.

12. Сенатори Франції відстояли право півнів кукурікати, а качок — крякати

Сенатори захистили звуки села
Франція

Французькі півні й качки можуть вільно кукурікати та крякати й не боятися, що хтось подасть на них за це до суду. Хай би як комічно це звучало, та права сільської живності довелося відстоювати в парламенті країни.

Сенатори проголосували за законопроєкт, який узяв під охорону так звану «звукову спадщину» сіл.

[П’єр-Антуан Леві, сенатор]:
«Сільська місцевість — це музика: шелестять гілки й листя, лунають голоси тварин. Коли заплющуєш очі, то чуєш її».

Розробити такий закон спонукала низка судових позовів, поданих на власників ферм. Їхнім сусідам заважав шум, який видають свійські тварини.

[Монік де Марко, сенатор]:
«Цей закон спрямований на визнання в законі про охорону довкілля того факту, що звуки й запахи, характерні для сільської місцевості, — це відчутна нематеріальна спадщина, яка заслуговує реєстрації, вивчення й захисту. Закон також побічно спрямований на боротьбу з неправомірними судовими позовами, поданими відпочивальниками чи людьми, які нещодавно переїхали в село, і вважають село яскравою фотографією без звуку й запаху».

Найгучнішим виявився судовий процес над власницею півня з кличкою Моріс, яка живе на південному заході Франції. Її сусіди подали до суду позов зі скаргою на те, що Моріс кукурікає надто голосно. У вересні 2019 року суд став на бік господині птаха, дозволивши півню й далі виконувати свої прямі обов’язки.

Кілька місяців по тому суд на півдні Франції розглядав скаргу на фермера, який розводить качок і гусей. Сусідові також не сподобалися звуки, які видають птахи. І цього разу суд теж виніс рішення на користь відповідача.

Водночас сенатори зазначили, що новий закон також захищатиме право цикад скрекотати, жаб — квакати, тракторів — гуркотіти, а церковних дзвонів — калатати.

13. Як інженери Boston Dynamics «навчили» роботів красиво танцювати

Танець роботів
Волтгем, США

Це відео танцю роботів, що випустили наприкінці минулого року, стало дуже популярним. За тиждень воно набрало понад 23 мільйони переглядів. Деякі глядачі захоплювалися ним, а деякі не вірили власним очам, гадаючи, що це комп’ютерна графіка.

Однак роботи реальні. Їх розробила американська інженерна компанія Boston Dynamics. А півтора року тому фахівці вирішили «навчити» роботів танцювати, причому групою.

Спочатку найняли хореографа й танцюристів, щоб зрозуміти техніку рухів. Потім придумали концепцію танцю. А далі за справу взялися інженери.

[Марк Рейберт, засновник компанії Boston Dynamics]:
«Ми створили програму для різних рухів, таких як “картопляне пюре”, твіст, “людина, що біжить”. Потім ми постаралися зробити так, щоб вони танцювали разом і це було схожим на виставу».

Інженери намагалися зробити так, щоб танець роботів був максимально схожим на танець людей.

[Марк Рейберт, засновник компанії Boston Dynamics]:
«Ми постаралися відтворити всі ці рухи і їх скоординувати, щоб робот танцював у такт музиці».

Роботи орієнтуються в просторі за допомогою відеокамер і датчиків. Також їх обладнали гіроскопами, які допомагають зберігати рівновагу. Роботи мають по 28 механізмів, що виконують роль м’язів. А мозок високотехнологічних машин — це три чотириядерні комп’ютери. Один відповідає за сприйняття всього, що навколо, два керують рухами.

[Марк Рейберт, засновник компанії Boston Dynamics]:
«Ми багато років зосереджувалися на створенні функціональних роботів. Функціональність — це здатність ходити, пересуватися нерівною місцевістю, підіймати предмети руками й сприймати навколишній світ. Та ми ніколи не пробували “навчити” робота виконувати рухи, які сприймаються глядачем як щось особливе. Це було для нас щось нове».

Компанію Boston Dynamics засновано майже 30 років тому. Вона розробила кілька видів чотириногих роботів, одного шестиногого, а також кілька двоногих, які схожі на людей.

14. Не можу відпустити: відео з дитинчам панди й доглядачем набрало 4 млн переглядів

Відео з пандою стало вірусним
Йонін, Південна Корея

Це відео з дитинчам великої панди в корейському зоопарку набрало на ютубі понад чотири мільйони переглядів. Також під ним залишили понад 7000 коментарів.

Піврічна самичка з кличкою Фу Бао після зважування обняла ногу доглядача й не захотіла її відпускати. Співробітникові зоопарку довелося самому розчепити лапи бамбукового ведмедика.

Фу Бао з’явилася на світ торік у липні в зоопарку міста Йонін. Її батьків звати Ай Бао й Ле Бао. Мамі 17 років. Тато на рік старший. Вони прибули до Південної Кореї з Китаю понад чотири роки тому.

Народившись, дитинча важило 200 грамів. Ведмежаті дали ім’я, коли йому виповнилося 100 днів. А на початку січня Фу Бао офіційно дебютувала на публіці.

Маля житиме в Південній Кореї чотири роки. Потім її відправлять до Китаю, бо за умовами оренди великих панд усе потомство належить йому.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: