26.03.2024
Телеканал NTD

Через 10 років після аварії на АЕС у жителів Фукусіми немає надії повернутися додому

Через 10 років після аварії на АЕС у жителів Фукусіми немає надії повернутися додому

Хісае Унума повернулася до селища Футаба префектури Фукусіма лише, щоб поглянути на свій покинутий будинок. Спогади..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Хісае Унума повернулася до селища Футаба префектури Фукусіма лише, щоб поглянути на свій покинутий будинок. Спогади про аварію на атомній електростанції відродив недавній сильний землетрус.

У середині лютого в префектурах Фукусіма й Міягі зафіксували потужні підземні поштовхи магнітудою 7,3. Однак атомні станції в цьому районі не постраждали. Але десять років тому землетрус спричинив цунамі, що призвело до аварії на «Фукусімі-1».

Тоді Хісае, як і багатьом іншим, довелося евакуюватися. А тепер уряд закликає жителів повертатися й обіцяє дезактивувати землі й допомогти фінансово. Але Хісае не бачить для себе такої можливості.

[Хісае Унума, колишня жителька Футаби]:
«Мені майже 70 років, не думаю, що зможу тут жити. Тут нічого не готово. Ні магазинів, ні лікарні. Не можу собі уявити, як тут будувати життя».

Жінка привезла із собою фотографію чоловіка. Він помер три роки тому. Тепер їй самотужки доводиться заробляти на життя. Грошової допомоги від влади приймати не хоче, тому вирощує овочі в Сайтамі й продає урожай.

[Хісае Унума, колишня жителька Футаби]:
«Тепер до мене приходять люди й купують овочі. Для мене це найпростіший спосіб заробити на життя. У мене виникла надія».

Під час приготувань до Олімпійських ігор у Токіо японський уряд перетворив відновлення Фукусіми на символ національного відродження. До пандемії планували, що естафета олімпійського вогню пройде через постраждалу префектуру, зокрема селище Футаба.

[Хісае Унума, колишня жителька Футаби]:
«Сподіваюся, що уряд спочатку демонтує АЕС, а потім проведе Олімпійські ігри й запропонує людям повернутися до Футаби. Тоді вони матимуть надію. Але влада просто каже, що все гаразд і що треба повернутися. А якщо знову станеться катастрофа?»

Аварія на «Фукусімі-1» сталася 11 березня 2011 року. У довкілля потрапили радіоактивні елементи. Влада евакуювала понад 160 тисяч осіб. На 2020 рік майже 40 тисяч жителів поки так і не змогли повернутися до своїх будинків.
Коротке посилання на цю сторінку:

Через 10 років після аварії на АЕС у жителів Фукусіми немає надії повернутися додомуВеличезне джерело природного водню знайшли в албанській шахтіЗруйнований міст у Балтіморі: кадри через 10 днів після аваріїЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриКенійські огієки борються порти виселення з прадавнього лісуШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаДвоє мігрантів померло, намагаючись дістатися з Африки до Канарських островів100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 рокуЧерез війну в Секторі Гази Ізраїль утратив тисячі палестинських робітниківШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропу

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: