19.11.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 17 по 21 січня)

Огляд світових подій (з 17 по 21 січня)

1. Борис Джонсон відвідав постраждалий від повені північний захід Англії Шторм призвів до повеней Дідсбері, Велика..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

1. Борис Джонсон відвідав постраждалий від повені північний захід Англії

Шторм призвів до повеней
Дідсбері, Велика Британія

В Англії та Уельсі внаслідок шторму «Крістоф» почалися повені. Евакуювали жителів близько двох тисяч будинків.

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон відвідав містечко Дідсбері, що біля Манчестера.

Місцева річка Мерсі вийшла з берегів і затопила вулиці й поля.

Джонсон подякував Агенції з охорони довкілля за евакуацію місцевого населення та за вжиті заходи проти повені.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Як ви знаєте, відразу сотні людей отримали повідомлення про те, що повинні покинути свої домівки через ризик розливу річки Мерсі. Агенція з охорони довкілля працює відмінно. Вони пускають у дію шлюзи. Гадаю, що вжиті вночі заходи захистили 10 000 будинків у Манчестері й Дідсбері».

У різних регіонах Англії та Уельсу було випущено понад 200 попереджень про можливі повені. Вода в багатьох річках досягла небезпечно високих позначок. І, зі слів прем’єра, це ще не кінець.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Наступного тижня дощі триватимуть. Тому важливо, щоб люди в потенційно небезпечних районах дослухалися до попереджень Агенції з охорони довкілля. Ви можете отримувати їх через застосунок і бути в курсі того, що відбувається».

Джонсон також зазначив, що британський уряд повністю готовий до подвійної кризи — повеней і пандемії. В евакуаційних центрах дотримано всіх норм коронавірусної безпеки.

2. Джо Байден склав присягу: якими були його перші укази

Перші укази Байдена
Вашингтон, США

У Вашингтоні відбулася церемонія інавгурації 46-го президента США Джо Байдена. Разом із ним присягу склала й віцепрезидент Камала Гарріс. На церемонії була обмежена кількість глядачів. Пояснили це пандемією. Замість людей галявина перед Білим домом була заповнена американськими прапорами.

Нова президентська адміністрація вже оголосила низку указів. Першого дня Байден підписав 17 розпоряджень, зокрема про обов’язкове носіння масок і повернення США до Паризької кліматичної угоди.

Тепер маски й соціальне дистанціювання будуть обов’язковими на території федеральних установ. Байден також призначив координатора з питань пандемії, який створить команду при Раді національної безпеки США.

За Трампа цю функцію виконував віцепрезидент Майк Пенс, який очолював оперативну робочу групу протистояння коронавірусу.

Байден також підписав указ, згідно з яким США впродовж 30 днів повинні повернутися до Паризької кліматичної угоди. Трамп вивів країну з цього договору в листопаді 2020 року. Він зазначив, що він був справжньою катастрофою для економіки США й надто поблажливим до комуністичного Китаю і його обсягів викидів СО2.

Президент ще скасував дозвіл на будівництво нафтопроводу Keystone XL і видачу дозволів на добування нафти й газу в Арктиці.

Також Байден вирішив повернути США до Всесвітньої організації охорони здоров’я. Раніше Трамп вивів країну з ВООЗ, розкритикувавши її за те, що вона допомагала Китаю приховувати масштаби епідемії.

Серед інших указів Байдена — замороження будівництва огородження на південному кордоні США й зняття обмежень на в’їзд, які Трамп ухвалив, щоби протистояти тероризму. Вони діяли щодо громадян Еритреї, Ірану, Киргизстану, Лівії, М’янми, Нігерії, Північної Кореї, Сомалі, Судану, Сирії, а також Танзанії, Венесуели та Ємену.

А ще Байден ужив заходів, щоби просувати «расову рівність». Його ініціатива спирається на марксистську критичну теорію, яка передбачає рівність результатів.

Концепція ділить суспільство на групи на основі раси, статі, сексуальної орієнтації та інших ознак. Водночас теорія визначає, які групи під гнітом, а які є гнобителями.

Дональд Трамп же і його дружина Меланія записали звернення до своїх прибічників і поїхали до своєї приватної резиденції у Флориді. На інавгурації Байдена вони не були.

3. У Франції комендантська година тепер починається з 18:00

Посилення карантинних заходів
Франція

У Франції діють нові правила комендантської години. Тепер вона починається о 6 годині вечора, а не о 8, як було раніше, а закінчується о шостій ранку. Крім того, усі, хто в’їжджає до Франції з-за меж Євросоюзу, мають пред’явити довідку про негативний тест на коронавірус. По приїзді людина мусить самоізолюватися на тиждень.

У країні добовий рівень заражень коронавірусом стабілізувався, і кількість нових випадків не перевищує 22 тисяч за день. Однак до лікарень, зокрема до відділень інтенсивної терапії, надходить дедалі більше пацієнтів.

Навантаження може зрости, якщо почне поширюватися «британський» штам коронавірусу. Він заразніший. У Франції вже підтверджено випадки інфікування цим вірусом.

Французи здебільшого з розумінням поставилися до збільшення комендантської години.

[жителька Парижа]:
«Тим, хто має дітей, піти додому о шостій вечора, як на мене, не проблема. Уже темно, пора приймати ванну перед сном, тому ми підемо додому».

[житель Парижа]:
«День закінчується трохи раніше. Ми просто раніше зустрічаємося з друзями, це не велика переміна. Просто потрібно все робити раніше».

А ось для власників магазинів це проблема. У будні основний потік покупців був саме після шостої вечора.

[Мікаель Леві, власник салону оптики]:
«Ми з полегшенням дізналися, що нам не доведеться закриватися на вихідні. Це важливо для власників магазинів, бо наслідки були б ще гіршими. Запровадили ще одне обмеження, і маю надію, що воно буде ефективним. Ми довіряємо уряду, але це новий удар по наших доходах».

З початку пандемії у Франції виявили понад два мільйони 900 тисяч заражених коронавірусом. Померло більш як 70 тисяч осіб. За цим показником країна — на сьомому місці у світі.

4. Новий держсекретар США назвав політику Китаю в регіоні Сіньцзян геноцидом

Заява нового держсекретаря
Вашингтон, США

Держсекретар США Ентоні Блінкен підтримав політику щодо Китаю. Він каже, що жорсткіший підхід Дональда Трампа до Пекіна був правильним рішенням.

І хоча Блінкен не погодився з усіма методами Трампа, він сказав, що компартія КНР здійснює геноцид уйгурського населення в регіоні Сіньцзян. Таку ж думку висловлював нинішній держсекретар США Майк Помпео.

[Ентоні Блінкен, держсекретар США]:
«Щодо уйгурів, гадаю, що ми багато в чому згодні. Я маю на увазі насильницьке утримання чоловіків, жінок і дітей по суті в концентраційних таборах, а також спроби їх перевиховати, щоб вони стали прихильниками ідеології китайської компартії. Це прояв геноциду. Тобто я згоден із цим твердженням».

Блінкен сказав, що вважає Китай найбільшою загрозою для США серед усіх інших країн. Він також зазначив, що дуже ймовірно, що стосовно Пекіна буде вироблено таку політику, яку підтримають обидві партії Конгресу.

[Ентоні Блінкен, держсекретар США]:
«Маємо упевнитися, що не імпортуємо продукцію, яку зроблено із застосуванням рабської праці в Сіньцзяні. Також ми не повинні експортувати технології та засоби, які можуть бути використані для подальших репресій. З цього ми й почнемо».

Упродовж останніх чотирьох років адміністрація Трампа протистояла китайській компартії в цілій низці питань, серед яких несправедливі торговельні практики, шпигунство, зловмисний вплив, загрози безпеці, порушення прав релігійних меншин і жителів Гонконгу.

Помпео сказав, що Пекін здійснює геноцид і злочини проти людяності стосовно уйгурських мусульман. Він також висловлював стурбованість щодо переслідування в Китаї таких релігійних меншин, як християни, тибетці та прихильники духовної практики Фалуньгун.

5. Понад 1,4 мільйона жителів Мадагаскару потребуватиме продовольчої допомоги

Люди голодують
Мадагаскар

Приблизно мільйону чотирьомстам тисячам жителів південної частини Мадагаскару цього року бракуватиме харчів. Такі дані наводить Світова продовольча програма ООН (СПП ООН).

Багатьом доводиться щодня вирушати на пошуки їжі. Серед них Ікемба, яка має семеро внуків.

[Ікемба, бабуся сімох онуків]:
«Ми ще маємо овочі. Коли я не можу піти жебракувати до сусіднього села, ми мусимо копати, не знаючи, чи щось знайдемо. Учора й сьогодні я не змогла піти, бо почуваюся дуже слабкою. Якщо ми не знаходимо нічого в землі, то п’ємо морську воду. Це погано для здоров’я, проте вибору немає, бо інакше шлунок буде порожнім».

Згубні наслідки посухи посилює пандемія коронавірусу. Люди втратили сезонні заробітки. Багато хто на них розраховував, щоб пережити період безробіття, апогей якого триває із січня по квітень.

За даними СПП ООН, дуже потерпає молоде покоління мадагаскарців.

[Лола Кастро, регіональний директор СПП ООН]:
«Кількість дітей, які страждають від нестачі їжі, і тих, що голодують, зростає навіть зараз, поки ми тут розмовляємо. Нам потрібне фінансування, треба ресурси, щоб Світова продовольча програма змогла посилити заходи й знизити ризики на півдні Мадагаскару».

За оцінкою СПП ООН, цього року продовольча допомога знадобиться понад третині жителів південної частини Мадагаскару. Це майже вдвічі більше, ніж торік.

6. У людей, які перехворіли на COVID-19, на п’ять місяців виробляється імунітет

Імунітет на п’ять місяців
Дослідження у Великій Британії

Люди, які перехворіли на COVID-19, виробляють імунітет до коронавірусу як мінімум на п’ять місяців. Однак навіть ті, хто вже має антитіла, можуть бути переносниками та заражати інших. Такого висновку дійшли учені Інституту громадської охорони здоров’я Великої Британії.

За даними дослідження, із 6614 пацієнтів, які перехворіли на COVID, повторно заразилося лише 44 людини.

[Сьюзен Гопкінс, дослідниця]:
«Ми можемо бути цілком упевненими в тому, що п’ять-шість місяців після першого зараження переважна більшість людей захищена від важкого захворювання, від симптоматичної інфекції».

Водночас дослідники попередили тих, хто перехворів на COVID під час першої хвилі на початку 2020 року, що, на їхню думку, такі люди не захищені від того, щоб захворіти знову. Утім, науковці впевнені, що перша хвиля відіграла певну позитивну роль.

[Сьюзен Гопкінс, дослідниця]:
«Попереднє інфікування діє подібно до вакцини, принаймні зараз. І це чудова новина для населення. Це разом із вакциною допоможе зміцнити імунітет людей, завдяки чому поширення вірусу сповільниться».

Дослідження називається SIREN. Учені опрацювали дані десятків тисяч медиків у всій Великій Британії. З червня їм регулярно робили тести, а ще перевіряли на наявність антитіл.

Як з’ясувалося, під час другого зараження ризик виникнення ускладнень у багатьох знизився.

Водночас дані не містять інформації про те, як на імунітет упливають вакцини. Дослідити це питання планують пізніше цього року.

7. Паризький ресторан зберіг зірку Мішлен, попри карантин

Ресторан зберіг зірку Мішлен
Париж, Франція

Паризький ресторан шеф-кухаря Сільвена Сендри вже кілька місяців зачинений, а персонал у відпустці. Та нещодавно надійшли добрі новини: заклад зберіг свою зірку в щорічному списку Мішлен.

Знаменитий путівник у понеділок опублікував своє щорічне французьке видання.

Готуючи фірмову закуску із цвітної капусти у вершках і ванільній заправці у своєму порожньому ресторані «Флер де Паві», Сільвен каже, що рішення путівника має величезне значення для індустрії, яка дуже постраждала від пандемії COVID-19.

Сьогодні єдиний дохід цього ресторану — приватні обіди, які готують для деяких постійних клієнтів.

[Сільвен Сендра, шеф-кухар]:
«Для людей, які в цей період здобувають свою першу зірку, це буде своєрідною розрадою».

Ресторан «Флер де Паві» нагадує японські перекусні, де готують на відкритій кухні. Він запрацював у липні 2019 року й через шість місяців здобув свою першу зірку Мішлен. Його дочірній заклад «Ітінерер» теж дістав зірку. Але потім його довелося закрити.

[Сільвен Сендра, шеф-кухар]:
«Шкода, що поки не змогли розкрутити цей бізнес, але зірка Мішлен — це вже велика радість».

У Франції це вже другий «локдаун». До цього ресторани працювали з липня по жовтень, але кількість місць у закладах зменшили.

[Сільвен Сендра, шеф-кухар]:
«Ми виконуємо всі гігієнічні норми, але поки все зачинено. Це руйнує нашу культуру й засмучує людей».

Загалом путівник Мішлен дав одному ресторану третю зірку, двом ресторанам — по другій зірці, а також по одній зірці — 54 закладам.

8. В Австралії досвідчені фермери вчать новачків розводити худобу

Програма допомоги фермерам-початківцям
штат Вікторія, Австралія

Пандемія кардинально змінила життя австралійця Майка Боудрі. Карантинні обмеження підштовхнули його виїхати з Мельбурна й оселитися в сільській місцевості штату Вікторія.

[Майк Боудрі, фермер]:
«Ми завжди хотіли поміняти міське життя на менш звичне (на фермі)».

Зараз в Австралії багато містян переїжджають до сіл і селищ. Та без досвіду вести сільське господарство непросто. Мелісса Коннорс започаткувала програму допомоги новим фермерам.

[Мелісса Коннорс, авторка проєкту допомоги фермерам-початківцям]:
«У містах ми бачимо багато колишніх фермерів, яким довелося покинути своє господарство. Вони мають цінні знання. Водночас є багато фермерів-початківців, попередня кар’єра яких зайшла в глухий кут. І їм потрібні ці знання».

Майку знайшли наставника, який фермерує вже півстоліття. Дерріл щиро допомагає підопічному.

[Дерріл Шерідан, фермер]:
«Значно легше розводити худобу й щось вирощувати, коли маєш добру пораду. Тому я завжди цінував людей, які мені допомагали, і мені хочеться якось за це віддячити».

Майк став одним із найкращих учнів програми, і він тепер теж має підопічного. Фермер також постачає свою продукцію на міжнародний ринок. Чоловік каже, що насолоджується новою роботою й можливістю проводити багато часу на свіжому повітрі.

9. У кенійському заповіднику вивели понад 70 рідкісних лісових антилоп бонго

Порятунок рідкісних лісових антилоп
Кенія

Ці полохливі лісові антилопи належать до виду бонго. Вони живуть у Центральній Африці. А цей східний більший підвид водиться лише в Кенії. Причому він під загрозою зникнення. У національному парку Маунт-Кенія вже 17 років намагаються врятувати популяцію.

[Мордехай Огада, еколог]:
«У дикій природі залишилося менш як 100 особин. Тому дуже важливо зберегти цей вид».

Популяція бонго зменшилася через надмірне полювання, вирубування лісів і сусідство з фермами, яке виявилося небезпечним. Антилопи паслися там само, де й корови. Як наслідок, диких тварин почала косити чума великої рогатої худоби.

2004 року в межах програми розведення до заповідника доставили 18 бонго із зоопарків США.

[Мордехай Огада, еколог]:
«Тварини, яких сюди повернули, здебільшого народилися від спійманих тут бонго. Їх розводили в США, щоби показувати в зоопарках і навіть щоб на них полювати».

Антилопам довелося довго звикати до нових умов.

[Філіп Ков’єр, директор нацпарку Маунт-Кенія]:
«Бонго повернулися із зоопарків, де середовище дуже відрізняється від того, що в заповідниках. Тому їм треба дуже багато часу для акліматизації — має народитися кілька поколінь».

У національному парку побачило світ вже понад 70 бонго. 25 із них планують випустити в дику природу. Але це буде охоронювана територія на схилі гори Кенія. Під заповідну зону виділять понад 300 гектарів. Потім бонго переселятимуть до звичайних лісів у всій Кенії.

Водночас фахівці зазначають, що важливо відновлювати середовище проживання антилоп. Воно меншає через вирубування дерев та іншу діяльність людини.

10. Купання за -17 градусів: київські «моржі» не поступаються традиціями

Водохресні купання
Київ, Україна

Купання в холодній воді на Водохреще вже стало традицією. Цього дня сотні відважних українців у всій країні кидають виклик крижаній воді річок і озер.

Це християнське свято знаменує собою хрещення Ісуса Христа в річці Йордан.

Люди занурюються в ополонки, вірячи, що холодна вода може їх зцілити й змити гріхи.

[учасник купання]:
«По-перше, це свято здорового духу, і здоров’я перш за все. По-друге, це гарний настрій, різдвяний настрій, тому що Хрещення — це продовження новорічних різдвяних свят. І, по-третє, це виховання себе».

Температура повітря сьогодні -17 градусів Цельсія.

[учасник купання]:
«Це здоров’я. Те, що треба. Це завжди дає настрій, бадьорість, заряд на весь рік».

Але деякі кияни занурюються в крижану воду не лише на Водохреще. Наприклад, члени клубу «Нептун» це роблять регулярно впродовж багатьох років.

[Людмила Тимощук, член клубу «Нептун»]:
«Це здоров’я, це насолода, це якийсь зв’язок із природою, це очищення, обмивання, це чудовий настрій, це чудове самопочуття. Усе прекрасно для тіла, для душі, для здоров’я».

На кожне заняття збирається від 10 до 15 осіб. Вони проходять кілька разів на тиждень. Голова клубу Роман купається в крижаній воді ось уже 43 роки. Він каже, що популярність таких занурень зростає.

[Роман Тимовчак, голова клубу «Нептун»]:
«У клубі “Нептун” було понад 200 осіб, потім 300 було. Моржування було поетапне. Спочатку був бум у 60-х роках, потім у 75-му, потім у 90-х і тепер знову відроджується».

Лікар Наталя Носко підтверджує, що плавання в холодній воді корисне для здоров’я.

[Наталія Носко, лікар]:
«Для людини, яка постійно загартовується, користь у тому, що нервова й серцево-судинна системи постійно тренуються, й організм знає, що буває і тепло, і холодно, і сухо, і мокро. Тоді людина загалом міцніша й добре переносить хвороби й стресові ситуації».

Проте лікар попереджає, що таке купання може бути небезпечним для непідготовлених.

11. 10-річний японський сумоїст важить 85 кг і перемагає суперників старших за себе

Юний борець сумо
Токіо, Японія

Борцю сумо Кюті Кумагаю десять років, але він уже важчий і сильніший за ровесників. Хлопчик тренується шість днів на тиждень то в клубі сумо в Токіо, то в місцевому храмі, де з ним займається батько.

Зараз Кюта має титул чемпіона світу із сумо серед хлопців до десяти років. Він так швидко просунувся на цьому шляху, що бореться із суперниками-підлітками й навіть перемагає.

[Кюта Кумагай, борець сумо]:
«Весело перемагати старших за себе».

Хлопчик займається сумо змалку.

[Тайсуке Кумагай, батько хлопчика]:
«Коли він ходив до дитячого садка, я записав його на турнір із сумо. Хоча я зовсім його не вчив, у нього все виходило саме собою. Він здібний. Він виграв той турнір».

Батько хлопчика Тайсуке раніше захоплювався сумо, тому знає, як тренувати сина. Юному сумоїсту на цих заняттях досить важко. Іноді, борючись із батьком, він задихається й плаче. Але Тайсуке вважає, що лише через важкі тренування можна досягти успіху.

Кюта ще ходить до басейну й на легку атлетику. Сумоїстам важлива гнучкість і швидкість.

[Тайсуке Кумагай, батько хлопчика]:
«Звісно, він не тренується цілодобово шість днів на тиждень. Гадаю, у нього є час і для себе, і для ігор із друзями. Я не вважаю, що це занадто велике навантаження».

Борець також має щодня вживати висококалорійну їжу. Готує мама. Його улюблена страва — стейк. Хлопчик важить 85 кілограмів. За наступні два роки він повинен набрати ще 20. Тоді його, можливо, візьмуть у престижний сумоїстський клуб.

[Сініті Тайра, тренер]:
«Він дуже обдарований і працьовитий, а його батьки сповнені ентузіазму».

Кюта скромний і неговіркий.

[Кюта Кумагай, борець сумо]:
«Тренування сумо ніяк не можна назвати задоволенням».

У найважчі хвилини хлопчик навіть хотів кинути боротьбу, але все ж тренується далі. Він мріє колись досягти найвищого звання сумо — йокодзуни.

12. Східні солодощі на рожні: у Йорданії по-новому готують кнафе

Традиційний десерт готують по-новому
Амман, Йорданія

Йорданська сім’я з Аммана незвичайно готує традиційну східну солодку страву кнафе. Зазвичай її запікають у вигляді пирога, але за новим рецептом десерт засмажують на рожні, як шашлик. Ця ідея прийшла з Туреччини.

[Асіл Аввад, жителька Аммана]:
«Ми не хочемо відхилятися від наших традицій і звичаїв, та ми вирішили за допомогою цієї турецької ідеї привнести щось нове. Комусь подобається, а хтось висловлюється проти — мовляв, не можна змінювати традиційний десерт. Але, на нашу думку, виходить добре».

Сімейний бізнес відкрило шість сестер та їхній дівер. Вони продають кнафе біля свого дому.

[покупець]:
«Мені подобається, що люди вигадують щось нове. Раніше ми бували в Туреччині, бачили, як готують (смажені) каштани. Нам траплялися й інші незвичні явища. Ми були готові вирушити в подорож лише заради того, щоб покуштувати незнайомі страви».

Утім, деякі йорданці залишаються консервативними.

[Моханнад Хабіба, співвласник кафе]:
«Традиційні страви, такі як мансаф і кнафе, не повинні змінюватися, бо вони існують уже коло ста років. Багато хто знає їх саме такими. Ось така ситуація. І зміни заради змін не завжди добра ідея, особливо в їжі».

[житель Аммана]:
«Змінювати (спосіб приготування кнафе) неправильно. Не можна міняти те, до чого всі звикли. Смак кнафе вже узвичаївся. Наші батьки й діди знали його. Якщо смак змінити, то ніхто не їстиме».

Однак клієнтів у йорданської сім’ї багато.

Кнафе готують із домашньої вермішелі й козячого сиру. Подають із цукровим сиропом.

13. «Ламання четвертої стіни»: нова виставка в Римі

«Ламання четвертої стіни»
Нова виставка в Римі

«Дівчина в картинній рамці» нідерландського художника Рембрандта. Здається, що ще мить, і вона покине межі цієї рами.

Цей твір став частиною нової виставки в Національній галереї стародавнього мистецтва в Римі. Називається вона «Час глядача».

Усе на експозиції виконано в техніці, яку нерідко використовують і в інших видах мистецтва. Вона називається «ламання четвертої стіни». Тобто персонажі й герої ламають невидиму стіну, яка відділяє їх від глядачів, і звертаються до них безпосередньо.

За іронією долі на цій виставці немає жодного глядача. Вона мала відкритися 2 грудня, однак цього не сталося через карантинні обмеження.

6 листопада уряд закрив усі музеї країни. І поки жоден не відновив роботу.

Утім, на виставку запросили журналістів.

[Мішель ді Монте, куратор виставки]:
«Такий захід можна назвати парадоксом, адже глядачі для нього — це невіддільна частина. Головне, чого нам не вистачає, — це глядачів. Сподіваємося, зможемо запросити їх якнайшвидше».

Ще один яскравий приклад «ламання четвертої стіни» — картина Гверчіно 1644 року під назвою «Венера, Марс і Купідон».

Марс відсуває завісу, щоб побачити оголену Венеру, однак її не цікавить великий полководець. Вона вказує на глядача за межами картини. Туди ж направляє свою стрілу й Купідон.

А це юдейська царівна Саломея пензля Гвідо Рені. Вона дивиться на глядачів, тримаючи на блюді голову страченого Іоанна Хрестителя.

Як очікують, експозицію можна буде оглянути вже наприкінці січня.

14. Як мешканці Талліннського зоопарку насолоджуються зимовою погодою

Мешканці зоопарку радіють снігу
Таллінн, Естонія

Мешканці Талліннського зоопарку насолоджуються зимовою погодою. Білі ведмеді катаються по снігу, перш ніж поїсти. Деякі ласощі для них ховають серед гілок маленьких ялинок.

Такі деревця зараз є майже в кожному вольєрі. Естонці щороку віддають зоопарку вже непотрібні новорічні ялинки.

Слони куштують колючу хвою, а верблюдів більше цікавить холодний сніг. Мавпи знаходять у ялинових гілках хрусткі яблука. Хижі кішки мають іншу розвагу. Зелена красуня для них перетворюється на іграшку.

Носорогів ялинки, схоже, розчарували. Зате зубри навіть спробували побитися за право підійти до деревець.

Талліннський зоопарк засновано у 39-му році минулого століття. Тут тримають понад 350 видів тварин. Зоосад розділено на експозиції: південноамериканську, арктичну, альпійську, тропічну та інші.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: