27.03.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 10 по 14 січня)

Огляд світових подій (з 10 по 14 січня)

1. Пандемія посилюється: понад 90 мільйонів хворих і новий штам Хворих — понад 90 млн Новий..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

1. Пандемія посилюється: понад 90 мільйонів хворих і новий штам

Хворих — понад 90 млн
Новий штам коронавірусу

Загальна кількість виявлених випадків захворювання на COVID-19 у світі перевищила 90 мільйонів осіб. Країни світу намагаються почати масову вакцинацію та вводять повторний карантин.

Водночас світом дуже швидко поширюється новий штам коронавірусу. Спочатку його виявили у Великій Британії. Попри те, що багато країн поспішили закрити свої кордони з Туманним Альбіоном, новий варіант вірусу вже виявили в 30 державах, зокрема в Німеччині, Франції, Італії, Іспанії, Китаї, Японії, Індії, Австралії, США та Канаді.

Цей штам значно заразніший. Так, третину з 90 мільйонів випадків зараження виявили за останні 48 днів. Також є свідчення, що він небезпечний не тільки для літніх, а й для молоді, підлітків і дітей.

У Європі вже виявили понад 25 мільйонів хворих. Це найбільш постраждалий від епідемії регіон світу. За ним іде Північна Америка, де зареєстрували понад 22 мільйони 400 тисяч хворих, а потім — Південна Америка, де інфіковано понад 16 мільйонів осіб.

Загалом у світі від COVID-19 померло понад мільйон 950 тисяч осіб. Більш як третина припадає на Європу.

Там найбільше постраждала Велика Британія: понад 80 тисяч смертей і більш як три мільйони випадків зараження. До середини лютого Лондон хоче вакцинувати вразливі групи населення, а до осені зробити щеплення всім дорослим жителям країни.

У Німеччині канцлер Ангела Меркель і голови федеральних земель домовилися обмежити подорожі в найбільш постраждалих районах. У Франції влада посилила комендантську годину в Марселі, бо там виявили новий штам.

США оголосили про сумний рекорд смертності. За добу від вірусу померло понад 4100 осіб. Загалом у країні виявили більш як 23 мільйони випадків. Водночас за останній тиждень реєстрували в середньому по 245 тисяч хворих на добу.

В Індії кількість смертей перевищила 150 тисяч. За цим показником країна на третьому місці після Бразилії і США. Делі вже закупило дві вакцини. Щеплювати населення починають із 16 січня. У пріоритеті будуть 30 мільйонів медиків та всі, хто на передовій протистояння вірусу.

У Китаї про різке збільшення кількості випадків зараження оголосила провінція Хебей, Ляонін, Хейлунцзян, Хенань і Нінся, а також Внутрішня Монголія і Пекін. Кілька регіонів переходять на режим воєнного часу. Вводять обмеження на те, коли жителі можуть виходити з дому; закрито майже всі об’єкти громадського користування, такі як школи, магазини, стадіони та парки.

Україна посідає 17-те місце у загальній світовій статистиці за кількістю виявлених випадків зараження. З 8 по 24 січня в країні діє «локдаун».

2. Сенат США не розглядатиме питання про імпічмент Трампа

Імпічменту не буде
Заява лідера більшості в сенаті

Лідер більшості в сенаті США Мітч Макконнелл сказав, що другий розгляд питання про імпічмент Дональда Трампа не зможе завершитися до інавгурації Джо Байдена, яку запланували на 20 січня.

Своєю заявою він формально відхилив заклики повернути сенат раніше, щоб розглянути питання. Зараз той на канікулах до 19 січня. Раніше нижня палата Конгресу США, де більшість мають демократи, проголосувала за початок процедури імпічменту, звинувативши президента в провокуванні бунтівних настроїв, які призвели до насильства в Капітолії 6 січня.

Макконнелл написав у письмовій заяві: «З огляду на правила, процедури й прецеденти в сенаті щодо розгляду питань імпічменту немає жодних шансів провести чесне розслідування до того, як наступного тижня Байден складе присягу. У сенаті імпічмент розглядали тричі. І це тривало 83, 37 і 21 день відповідно».

У нижній палаті за імпічмент проголосувало 232 законодавці. Серед них майже всі демократи й 10 республіканців. 197 виступило проти. Вони також сказали, що прагнення оголосити Трампу імпічмент ще більше розколе країну на два табори.

Деякі ЗМІ, законодавці та колишні держпосадовці звинуватили Трампа в тому, що під час вирішального засідання в Конгресі до будівлі ввірвалися протестувальники. Унаслідок хаосу загинуло п’ятеро людей, зокрема й поліціянт. Десятки правоохоронців було поранено.

Коли невелика група агресивних людей почала вриватися до будівлі, Трамп ще виступав перед людьми, що зібралися на мирну акцію протесту проти результатів виборів. У промові він повторив свої звинувачення щодо фальсифікації виборів, а також висловив невдоволення ЗМІ та кількома законодавцями. І хоча він надихав своїх прихильників домагатися того, щоб їхні голоси було почуто, але наполягав, що протест повинен бути мирним.

Незабаром після початку заворушень президент став публікувати у твіттері заклики відмовитися від насильства, не порушувати закону й поважати правоохоронців. Пізніше у відеозвернені попросив людей іти додому.

Після інциденту Трамп засудив насильство й сказав, що «демонстранти, які проникли до Капітолія, осквернили трон американської демократії».

3. Садир Жапаров здобув упевнену перемогу на виборах президента Киргизстану

Вибори президента й референдум
Киргизстан

Націоналістичний політик Садир Жапаров здобув упевнену перемогу на виборах президента в Киргизстані. Він набрав майже 80 % голосів.

[Садир Жапаров, переможець виборів президента в Киргизстані]:
«Шановний киргизький народе, шановні журналісти, я глибоко вдячний вам за підтримку моєї кандидатури. Ваші голоси, віддані за мене, додали мені ще більше сил і впевненості. Я зроблю все, що зможу, щоб виправдати вашу довіру».

Усього у виборах брало участь 17 кандидатів. За даними Центрвиборчкому, на другому місці — лідер партії «Єдиний Киргизстан» Адахан Мадумаров. Його підтримало майже 7 % виборців.

Одночасно в Киргизстані пройшов референдум про форму правління. Згідно з попередніми підрахунками, понад 80 % громадян обрало президентську форму правління, і приблизно 11 % — парламентську. Проти обох варіантів проголосувало більш як 4 % громадян.

Водночас опоненти Жапарова не визнають результатів президентських виборів, які пройшли достроково. Необхідність їх проведення виникла після того, як торік у жовтні президент Сооронбай Жеенбеков подав у відставку. Перед цим півтора тижня тривали протести, які виникли через невдоволення результатами парламентських виборів.

На них із 16 партій тільки чотири пройшли до парламенту, і з них лише одна була опозиційною. Потім ЦВК скасувала результати голосування.

Під час протестів опозиціонери звільнили з тюрми Садира Жапарова. Він відбував термін за звинуваченням в організації протестів у Караколі й спробі взяти в заручники губернатора.

Депутати парламенту призначили Жапарова на посаду прем’єр-міністра країни. А після відставки Жеенбекова він почав виконувати обов’язки президента.

У листопаді Жапаров вирішив брати участь у президентських виборах, тому склав із себе повноваження тимчасового голови Киргизстану й призупинив виконання обов’язків прем’єра.

Жапаров обіцяє боротися з корупцією, створювати робочі місця та збільшувати добробут людей.

4. Новий звіт: дипломатів США в Китаї справді атакували випромінюванням

Атаки випромінюванням у Китаї
Нові докази

Чиновники Держдепартаменту США нещодавно повідомили журналістам, що в Китаї справді здійснюють атаки на мозок американських дипломатів. 2017 року працівники дипмісії в КНР серйозно постраждали, імовірно, від звукового чи електромагнітного випромінювання.

Симптоми, зокрема, включали шум і біль у вухах, пульсування й тиск у голові, запаморочення, проблеми із зором та слухом і порушення когнітивних здатностей.

Національна академія наук США підготувала звіт, де вказала, що під час атак, найімовірніше, використовували направлене мікрохвильове випромінювання.

Є й інші свідчення використання цієї нової форми зброї. Так, того ж 2017 року 73 китайці подали владі в Пекіні скарги на електромагнітні атаки.

Людина, яка очолила групу потерпілих, сказала, що таких жертв у Китаї значно більше. Однак влада ігнорує їхні скарги й стверджує, що ці люди просто душевнохворі.

Також про атаки електромагнітним випромінюванням заявили сестри Чи Гуеймін і Чи Гуейся. Вони мешкають в одному й тому ж домі в Харбіні. Чиновники, імовірно, використовували електромагнітні хвилі, щоб переслідувати сестер.

[Ірен Ван, дочка Чи Гуейся]:
«Члени бюро національної безпеки їздять на машині, яка випромінює сигнали й електромагнітні хвилі. Ці сигнали було спрямовано на мою маму й тітку, бо вони займаються Фалуньгун. Раніше їх також переслідували за їхню віру».

Фалуньгун, ще відомий як Фалунь Дафа, — це духовна медитативна практика, яка ґрунтується на принципах: істина, доброта, терпіння, — і вчить, як керуватися ними в житті. Китайський режим репресує прихильників Фалуньгун з 1999 року, коли їх стало більше, ніж членів компартії.

[Ірен Ван, дочка Чи Гуейся]:
«Вони почувалися так, ніби хтось стискає їхній череп. Вони не могли спати, навіть покласти голову на подушку було боляче. Їм було дуже складно заснути».

Сестрам також було важко дихати. Коли вони переїхали до родичів, усі симптоми одразу зникли. Утім, довго там залишатися змоги не було. За сестрами постійно стежили, і вони вирішили не наражати рідню на небезпеку.

Вони повідомили про атаки випромінюванням поліцію. Однак та не відреагувала.

[Ірен Ван, дочка Чи Гуейся]:
«Китайська компартія репресує людей невидимими способами. Сподіваюся, що про ці атаки дізнається більше людей».

5. У Греції взимку настало літо: люди кинулися на пляжі

Літо взимку
Греція

У Греції взимку настало літо. Теплі повітряні маси прийшли з Африканського континенту. Попри карантин, на грецьких пляжах з’явилися відпочивальники.

[житель Афін]:
«Погода зводить нас з розуму! У Європі, в Іспанії сніг, холод і катаклізми, а в нас теплі сонячні дні».

Люди кажуть, що температура повітря для цієї пори року ненормальна.

Зазвичай у січні тут трохи нижче за нуль чи не більш як п’ять градусів Цельсія. У прибережних районах — до 10 градусів.

А зараз на Криті — 26-градусна спека, а, наприклад, в Афінах на сонці термометр показує 31 градус.

[житель Афін]:
«Це порятунок, бо люди сидять удома під замком і хочуть кудись вийти, щоб зняти напругу. Важко постійно бути вдома».

За останні 50 років аномально теплий січень у Греції був лише двічі — у 1987 і 2010 роках.

Карантин у Греції діє до 18 січня. Поліційні патрулі стежать, щоб люди дотримувалися соцдистанціювання й носили маски.

6. На саміті в Парижі обговорили «Велику зелену стіну»

Саміт із біорізноманіття
Париж, Франція

У Парижі відбувся віртуальний саміт світових лідерів із проблем біорізноманіття. Його відвідали президенти й голови урядів, а також Генеральний секретар ООН, голова Європейського центробанку та інші.

Учасники закликали ефективніше захищати біорізноманіття на планеті.

[Крістіан Сампер, голова Товариства охорони природи]:
«Заповідні зони мають критично важливе значення для екологічних цілей ООН. Ці природні осередки допоможуть зберегти життя на планеті».

Водночас банки розвитку й окремі країни пообіцяли загалом 14 мільярдів 320 мільйонів доларів протягом наступних чотирьох років на створення так званої «Великої зеленої стіни». Проєкт допоможе стримати спустелення в північному регіоні Сахель в Африці.

[Антоніу Гутерреш, Генеральний секретар ООН]:
«За даними Всесвітнього економічного форуму, пов’язані з природою бізнес-можливості до 2030 року створять 191 мільйон робочих місць. Однак світ не досяг цілей біорізноманіття, установлених на 2020 рік. І нестача ресурсів для цього проєкту до 2030 року становить 711 мільярдів доларів на рік».

[Юссу Н’Дур, співак із Сенегалу]:
«Африка сьогодні потребує більшої підтримки, бо забруднення й такі інші речі приходять не з наших країн, а із заможних. Слід продумати багато питань, і я абсолютно згоден із пропозицією пробачити найбіднішим країнам Африки їхні борги, звісно, на певних умовах».

[Девід Малпасс, голова Світового банку]:
«Я радий повідомити, що до 2025 року Група Світового банку інвестує понад п’ять мільярдів доларів у поліпшення умов життя й запобігання занепаду в регіонах Сахелю, таких як Чад та Африканський Ріг».

Проєкт передбачає, зокрема, висаджування дерев та створення лук на смузі протяжністю 8000 км від Атлантичного океану до Червоного моря, а також інші заходи для забезпечення стійкості екосистем.

7. Новинки GM на CES-2021: електропікап Hummer і футуристичний Cadillac Lyriq

GM показав електричні новинки
Онлайн-виставка CES-2021

Американський автомобільний гігант General Motors показав електричні новинки на онлайн-виставці споживчих технологій CES. Список техніки з нульовими викидами відкриває пікап Hummer.

Електропікап найдорожчої модифікації розганяється до 97 кілометрів за годину впродовж трьох секунд. А якщо ввімкнено функцію Watts to Freedom, то ще скоріше.

Авто оснащено трьома електромоторами загальною потужністю 1014 кінських сил. Крутний момент перевищує 15 тисяч ньютон-метрів. Заявлений запас ходу на одній зарядці — 560 кілометрів.

Пікап має систему кругового огляду з 18 камер, дві з них розташовані під днищем. Шасі в «хаммера» повнокероване. Пневматична підвіска з адаптивними амортизаторами дає змогу збільшувати й зменшувати дорожній просвіт.

[Тім Стівенс, головний редактор видання Roadshow]:
«Електрифікація корисна для позашляховиків. З нею виникає миттєвий крутний момент за будь-яких обертів за хвилину. Це означає, що можна їхати по камінню на дуже низьких швидкостях із повною потужністю. Можна навіть рухатися по діагоналі в режимі “краба”, щоб обійти перешкоду».

Самостійний бренд Hummer припинив існування у 2010 році. Тепер модель випускатиме підрозділ GMC.

General Motors також продемонстрував новий кросовер Cadillac Lyriq. Екстер’єр і внутрішній простір салону виконано у футуристичному стилі. На передній панелі розміщений 33-дюймовий широкий екран. На ньому висвітлюються показники приладів і навігація.

[Кендіс Віллетт, дизайнер бренду Cadillac]:
«До вашої уваги нове обличчя Cadillac. Lyriq — це безкомпромісний кросовер, втілення інновацій і технологій марки Cadillac, які ви побачите в наших майбутніх електромобілях».

Цей розкішний електричний шатл теж розробив підрозділ Cadillac. Поки він лише прототип. Ще одна концептуальна новинка — безпілотний дрон, призначений для перевезення одного пасажира.

GM обіцяє випустити 30 нових електричних моделей до 2025 року. На їх розроблення витратять 27 мільярдів доларів.

8. Південнокорейський «розумний» нашийник перекладає господарям гавкіт собак

«Розумний» нашийник
Сеул, Південна Корея

На шестирічну бордер-колі надягають новий «розумний» нашийник, розроблений південнокорейським стартапом. Він має функцію штучного інтелекту й може розпізнавати до п’яти емоцій вихованців. Для цього він аналізує гавкіт тварин.

[Ендою Джил, дослідник]:
«Petpuls дає собакам голос, який можуть зрозуміти люди. З цим пристроєм ми, люди, зможемо їх зрозуміти й ліпше, точніше й ефективніше з ними спілкуватися».

Коли собака гавкає, звук через нашийник передається на головний сервер, де міститься унікальна система розпізнавання.

[Ендою Джил, дослідник]:
«Вона проаналізує гавкіт. Потім у реальному часі результат буде відправлено на застосунок. Ви зможете побачити, які емоційні стани передає гавкіт: злість, нетерпіння, смуток, щастя тощо. Власники одразу зможуть зрозуміти, що почуває собака».

Нашийник буде корисним і для тих собак, які не люблять часто гавкати.

[Ендою Джил, дослідник]:
«У комплекті є трекер активності й трекер відпочинку. За допомогою трекера активності нашийник покаже, скільки собака витратив калорій. А трекер відпочинку показує, скільки йому треба відпочивати або наскільки він утомився».

Відколи почалася пандемія коронавірусу, жителі Південної Кореї стали частіше брати собак із притулків. Однак, як кажуть розробники пристрою, недосвідчені власники не можуть зрозуміти своїх вихованців і розшифрувати їхній гавкіт чи поведінку. Нашийник має розв’язати цю проблему.

[власниця собаки]:
«Я гадала, що вона була щасливою, коли грала, і що їй було сумно й тривожно, коли мене не було вдома. Та після аналізу зрозуміла, що іноді вона злилася, коли програвала, навіть коли грала зі мною. Це схоже на людей: ми відчуваємо всілякі почуття, наприклад, коли граємо в ігри. До того ж вона не завжди непокоїться, коли залишається сама. Іноді вона навіть почувається в безпеці».

Наразі в базі компанії є понад 10 тисяч зразків гавкоту собак 50 різних порід. Нашийники продають приблизно за 100 доларів США.

9. У Великій Британії розробили оригамі-одяг, що ніби росте разом із дитиною

Одяг, який «росте»
Лондон, Велика Британія

Цей незвичайний дитячий одяг має зменшити відходи індустрії моди, а також заощадити гроші батьків.

Лондонський стартап створює штани й кофти, у яких використовує системи складок на кшталт оригамі. Такий одяг, розширюючись у довжину й у ширину, може «рости» одночасно з їхніми власниками.

[Раян Ясін, засновник стартапу]:
«Індустрія моди — другий за масштабами забруднювач довкілля світу. Й одне з рішень — подовжити термін служби одягу».

Перші два роки життя діти активно ростуть. За цей період їхній одяг може збільшитися аж на сім розмірів. Тож багато речей викидають майже новими. А такі гофровані кофти й штани не тільки прослужать кілька років, але їх ще можна буде передати молодшим братам і сестрам.

[Раян Ясін, засновник стартапу]:
«Коли я вперше показав своїй племінниці цей одяг, їй було коло трьох років. Одяг у стислому стані здавався дуже маленьким. А потім, коли я розтягнув його, то вона аж зойкнула від подиву».

Ідея створити одяг зі складок виникла в засновника стартапу завдяки колишньому досвіду роботи. Він був авіаційним інженером і спеціалізувався на розгорнутих конструкціях для наносупутників.

Ще одна перевага оригамі-одягу в тому, що він не сковує рухів малюків.

[Раян Ясін, засновник стартапу]:
«Діти можуть абсолютно вільно рухатися й досліджувати світ так, як і повинні, а не у вузьких джинсах, які насправді для цього не призначені».

Пара оригамі-штанів для дітей від 9 місяців до 4 років коштує 80 доларів США, кофта — від 95 доларів. Бренд також виробляє одяг для малюків від перших днів життя до 12 місяців.

Тим часом компанія вже продумує варіанти подібного гардероба й для дорослих.

10. Які фітнес-тенденції диктує 2021 рік

Майбутнє спортивних тренувань
США

Пандемія коронавірусу змінила в житті людей багато чого, зокрема і способи підтримувати спортивну форму. Відомий фітнес-експерт Джилліан Майклс із Каліфорнії вважає, що цього року в моді буде гібрид із занять просто неба, у тренажерному залі та вдома.

[Джилліан Майклс, фітнес-експерт]:
«Імовірно, люди ходитимуть до тренажерного залу один чи два рази на тиждень. Але деякі вправи, як і раніше, виконуватимуть на свіжому повітрі чи стануть тренуватися вдома за допомогою дорогих спортивних снарядів».

Зі слів фітнес-експерта, люди почали частіше купувати дорогі домашні тренажери й «розумні» дзеркала для тренувань. Та вона гадає, що це необов’язково. Можна успішно займатися і за допомогою безплатних застосунків чи по відео в інтернеті.

Тим часом деякі американці вважають за краще бігати чи кататися на велосипеді далеко від людей. Є й ті, хто приходить на вуличні групові заняття. У відкритому просторі легше дотримуватися соцдистанціювання. Останніми місяцями в Каліфорнії стала популярною йога на SUP-бордах.

[Сара Тіфенталер, тренер із йоги]:
«Ми дуже раді, що змогли в цій ситуації досягти успіху, бо можемо створювати людям безпечні умови. Вони можуть перебувати на свіжому повітрі й одночасно підтримувати форму».

[учасниця занять йогою]:
«Мені дуже сподобалося. Ці заняття розслаблюють і заспокоюють. Я не лише виконала фізичні вправи, але й під час них помедитувала».

Новий вид занять дістав назву «йогаква». На пляжі «Веніс-Біч» у Каліфорнії до пандемії тренування проходили тричі на тиждень. Тепер їх проводять удвічі частіше.

11. 7-річний угандієць уже тричі літав на літаку другим пілотом

7-річний пілот
Ентеббе, Уганда

Семирічний Грем Шема став в Уганді справжньою сенсацією. Він уже тричі літав як стажист на легкому літаку «Сессна-172», виконуючи обов’язки другого пілота.

[Грем Шема, семирічний пілот]:
«Я хочу стати пілотом і космонавтом. Я вивчаю астрономію, бо мрію побувати на Марсі та Місяці».

Грем зацікавився авіацією, коли в трирічному віці побачив, як над будинком його бабусі пролетів поліційний вертоліт і потоком повітря зірвав дах.

За словами мами хлопчика, після цієї події він став постійно запитувати, як влаштовані літальні апарати. У 2019 вона звернулася до авіаційної академії. Грему дали завдання додому. Він п’ять місяців вивчав будову авіаційних двигунів і теорію польотів. Торік у січні його допустили до практики.

Новина про талановитого хлопчика з’явилася на угандійському телебаченні та в соцмережах. Журналісти прозвали його Капітаном.

[Саймон Бруно, інструктор]:
«Капітан Шема — видатний пілот. Він надихне весь світ і все нинішнє покоління дітей».

Грем має кумира — Ілона Маска. Хлопчик мріє злітати зі знаменитим мільярдером у космос, а також потиснути йому руку.

Зараз юний угандієць і далі вивчає теорію авіації вдома й подорожує космічним простором за допомогою шолома віртуальної реальності.

12. Римський музей скористався карантином і реставрує картини

Реставрація шедеврів живопису
Рим, Італія

У лабораторії Національного музею старовинного мистецтва Палаццо Барберіні в Римі реставратор акуратно витирає пил і бруд із картини «Годувальниця», яку написав олією Бартоломе Естебан Мурільйо приблизно в 1675 році.

[К’яра Меруччі, керівник реставраційної лабораторії]:
«Тут ми наближаємося до початкового кольору. Безумовно, бачимо його зараз без лаку, тому він не такий насичений і здається трохи тьмяним. Після завершення реставрації яскравість кольору буде розкрито ще більше».

В іншій частині лабораторії реставратори усувають тріщину на дерев’яному полотні олійної картини італійського художника XV століття Джироламо Дженги. Також працюють над складною золотою рамою.

Команда з дев’яти реставраторів вирішила скористатися затишшям під час нового карантину.

На кілька поверхів вище над реставраційною лабораторією порожніми коридорами бродить директор музею. Вона розглядає шедеври Рафаеля, Караваджо, Гвідо Рені, П’єро ді Козімо й Тінторетто.

Каже, що зали без відвідувачів викликають у неї меланхолію.

[Фламінія Дженнарі Санторі, директор музею]:
«Ми тут для людей. Музеї існують, бо є відвідувачі. Без гостей їхнє існування не має сенсу».

13. Молодильне молоко: під Києвом працює осляча ферма

Осляча ферма
Великі Дмитровичі, Україна

Під Києвом розташувалася єдина в Україні осляча ферма. Тут живе понад 30 тварин. Заснував її трохи більше як рік тому підприємець Володимир Васильєв. Каже, що тварин любив завжди й раніше мав невеликий зоопарк.

[Володимир Васильєв, засновник ослячої ферми]:
«Я хоч ніколи й не займався фермерством, але ми дуже любимо тварин. Якщо людина не любить тварин, то їй складно й людину полюбити. Тому що тварина, у принципі, слова поганого не скаже й ніяк не образить».

Ослів купували у чабанів, підприємців і власників приватних зоопарків.

Сьогодні на фермі виробляють осляче молоко, яке, як уважають, дуже корисне. Воно підходить для годування немовлят, зокрема й завдяки низькій алергенності.

[Володимир Васильєв, засновник ослячої ферми]:
«Осляче молоко прирівнюють до жіночого материнського молока. Це факт. Гіппократ ще давним-давно написав у своїх працях, що це ліки проти усіх хвороб. Грубо кажучи, ми весь імунітет отримуємо з молоком матері».

Володимир каже, що ослики також дуже заспокоюють і запрошує переконатися в цьому особисто.

[Володимир Васильєв, засновник ослячої ферми]:
«Їх прирівнюють за біоритмами й за вібраціями до дельфінів. Вони дуже відновлюють нервову систему, вирівнюють психіку. Якщо є якісь внутрішні переживання, то спілкуєшся хвилин 15‒20 із віслюками — і все минає».

Сир з ослячого молока — найдорожчий у світі. Для одного кілограма потрібно близько 40 літрів молока, а кілограм готового сиру коштує 1000 і більше євро.

Водночас одна особина може дати не більш як пів літра молока за день. Але молоко — не єдина перевага цих тварин. Ослів здавна цінували за їхню інтуїцію.

[Володимир Васильєв, засновник ослячої ферми]:
«Уважається, що вони дуже вперті. Але вони вперті не через те, що дурні. Вони вперті через інтуїцію. Або вони не йдуть, коли відчувають небезпеку. Або коли не довіряють людині чи ситуації, вони теж зупиняться й не йтимуть. Або просто банально від утоми».

На ферму часто приїжджають гості. Тут можна осликів погодувати, купити їхнього молока, а ще навчиться їздити на них верхи.

[відвідувачка]:
«Вони дуже милі, хочеться їх відразу помацати, погладити — дуже здорово. Раніше я їх не годувала».

[відвідувач]:
«Я не перший раз спілкуюся з віслюками, але ось із цими вперше. Чудово. Якась теплота всередині. Дуже подобаються ці тваринки».

Володимир планує збільшити кількість тварин, обладнати сироварню та відкрити біля ферми фірмовий магазин.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: