20.04.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 31 січня по 4 лютого)

Огляд світових подій (з 31 січня по 4 лютого)

1. Нові випробування: чи допоможе змішання вакцин захиститися від штамів SARS-CoV-2 Змішані вакцини Нові випробування у..

Дата завантаження: 2024-04-20

video

1. Нові випробування: чи допоможе змішання вакцин захиститися від штамів SARS-CoV-2

Змішані вакцини
Нові випробування у Великій Британії

Світу загрожує до 4000 варіацій SARS-CoV-2. І британські вчені розпочали дослідження, щоби знайти захист від усіх можливих штамів.

На першому етапі вони перевірять ефективність змішаних доз вакцин. Так, групі добровольців вводитимуть спочатку вакцину Pfizer, а потім через 4‒12 тижнів — препарат AstraZeneca. Потім подивляться, яку імунну відповідь це дає. Також планують експериментувати у зворотному порядку.

[Меттью Снейп, експерт із вакцин]:
«Такі змішані дози застосовують і до інших хвороб, таких як Ебола, ВІЛ і гепатит В».

Як припускають, перші результати досліджень буде відомо вже в червні.

Відколи почалася пандемія, уже знайшли тисячі мутацій вірусу. Серед них особливо небезпечними виявилися британський, південноафриканський і бразильський штами. Вони заразніші, тому швидше поширюються. Також смертність від них серед пацієнтів, що входять до групи ризику, вища.

Водночас уряди в усьому світі вивчають можливість запровадження паспортів імунізації. Деякі вважають, що це дасть змогу відновити економічну діяльність. Однак є побоювання, що це також може призвести до соціальної ізоляції великої кількості людей.

Біометрична компанія iProov, а також фірма з кібербезпеки Mvine вже отримали фінансування від британського уряду для розроблення паспорта імунізації.

[Ендрю Бад, голова компанії iProov]:
«Є дуже багато спірних питань, питань дискримінації. І на це треба дивитися з двох сторін. По-перше, існує проблема привілейованості. Також проблема поділу за віком. Тобто найперше щеплення зроблять літнім, таким як я. Тому молодь не матиме доступу до послуг».

Водночас у деяких країнах уже почали запроваджувати щось схоже на паспорти імунізації. Наприклад, у США людей із ними пропускають на спортивні заходи.

2. Поліція висунула проти Аун Сан Су Чжі нові звинувачення

Звинувачення проти Аун Сан Су Чжі
Янгон, М’янма

Поліція М’янми висунула звинувачення проти фактичного лідера країни Аун Сан Су Чжі. Їй закидають незаконне ввезення радіообладнання. Як вказано в протоколі, на час розслідування — до 15 лютого вона буде під арештом.

Раніше армія М’янми здійснила державний переворот, не захотівши визнати перемогу партії Су Чжі на виборах, які пройшли торік у листопаді. Під арешт узяли не тільки лідера опозиції, а також президента країни й кількох інших політиків.

Водночас у найбільшому місті країни, Янгоні, загриміли сковорідки й каструлі, а ще загули клаксони автомобілів. Так люди виражають невдоволення переворотом і звинуваченнями на адресу Аун Сан Су Чжі.

А в середу 70 лікарень і медичних центрів у всій М’янмі на знак протесту припинили роботу.

Висловили занепокоєння і в ООН.

[Стефан Дюжаррік, прессекретар Генерального секретаря ООН]:
«Ми закликаємо й закликатимемо далі до негайного звільнення її, президента та інших осіб, яких військовики затримали за останні кілька днів. Я думаю, що звинувачення, висунуті проти неї, ще більше підривають верховенство закону й демократичних норм у М’янмі».

Аун Сан Су Чжі — лауреат Нобелівської премії миру. На виборах торік у листопаді її партія «Національна ліга за демократію» перемогла з великим відривом. Але армія не визнала результатів голосування, звинувативши Су Чжі в махінаціях. Після цього військовики захопили владу і запровадили в країні режим надзвичайного стану.

У протоколі обшуку будинку Аун Сан Су Чжі йдеться, що у неї вилучили шість незаконно ввезених до країни рацій. Щодо президента, то його звинувачують у порушенні карантинних правил під час виборчої кампанії.

Аун Сан Су Чжі помістили під домашній арешт у столиці Найп’їдо. Вона здорова, перевозити її кудись поки не планують.

3. Ізраїль і Косово встановили дипломатичні відносини

Встановлення дипломатичних відносин
Ізраїль – Республіка Косово

Ізраїль і Республіка Косово офіційно встановили дипломатичні відносини. Під час онлайн-зустрічі сторони підписали договір, згідно з яким буде відкрито посольство цієї республіки в Єрусалимі.

Для Ізраїлю це черговий крок до нормалізації відносин з арабськими й мусульманськими країнами. Раніше він підписав низку інших таких угод. Це стало можливим завдяки посередництву адміністрації Дональда Трампа.

[Габі Ашкеназі, міністр закордонних справ Ізраїлю]:
«Встановлення відносин між Косовом та Ізраїлем — це ще один важливий, дивовижний та історичний крок. Сьогодні вранці я отримав ваш формальний запит, пані міністр, відкрити посольство в Єрусалимі. І я, звичайно, його затвердив. Нетерпляче чекаю можливості відкрити його разом з вами».

[Меліза Харадинай-Стубла, міністр закордонних справ Косова]:
«Косово чекало дуже довго, щоби встановити дипломатичні відносини з Ізраїлем. Цього важливого дня ми відкриваємо нову сторінку у відносинах між двома країнами, кожна з яких пройшла довгий і важкий шлях до створення своєї держави».

Дональд Трамп оголосив про встановлення дипломатичних відносин між Ізраїлем і Косовом торік у вересні. Про договір домовилися в межах іншої економічної угоди між Косовом і Сербією. До речі, Сербія, яка в той час уже мала дипломатичні відносини з Ізраїлем, за умовами цього договору також погодилася відкрити посольство в Єрусалимі.

Як очікують, Косово відкриє своє дипломатичне представництво в столиці Ізраїлю вже до кінця березня. Поки в Єрусалимі працюють посольства тільки двох країн: США та Гватемали. Інші розташовані в Тель-Авіві. Також відкрити свої представництва обіцяє кілька інших країн, зокрема Малаві та Гондурас.

Статус Єрусалима залишається чутливим питанням для палестинців. Вони сподіваються зробити частину міста столицею своєї майбутньої держави. Водночас Ізраїль називає місто своєю неподільною столицею.

Косово оголосило незалежність від Сербії у 2008 році. Республіку поки визнано частково.

4. Байден підписав три укази, що скасовують міграційну політику Трампа

Нова міграційна політика
Три укази Джо Байдена

Президент США Джо Байден підписав три укази про нелегальну міграцію. Вони передбачають послаблення критеріїв надання притулку в США, створення нової стратегії роботи з нелегальними мігрантами на південному кордоні, а ще об’єднання дітей із сім’ями, які були розділені через попередні правила.

Один з указів зобов’язує створити робочу групу, яка буде возз’єднувати сім’ї мігрантів. Зараз від 600 до 700 дітей живуть окремо від батьків, яким висунули звинувачення в незаконному перетині кордону.

З 2018 року в США діяло правило, згідно з яким обвинувачення висувалися всім людям, які порушили правила перетину кордону США, незалежно від того, чи є з ними діти.

Проте якщо сім’я потрапляла на територію країни через офіційні КПП і подавала заявку на статус біженця, то здебільшого її не розділяли. Винятки робили тільки тоді, коли треба було впевнитися, що дитина перебуває в безпеці.

Тут мається на увазі практика, коли мігранти «орендували» дітей на мексиканському кордоні. Робили це для того, щоб їх гарантовано впустили на територію США. Вони користувалися лазівкою в законі, яка дозволяла впускати сім’ї з дітьми.

Варто зазначити, що адміністрації Обами й Буша також розділяли сім’ї на кордоні через ті ж причини. Однак хвиля критики за таку політику вдарила тільки по Дональду Трампу. Після цього він у червні 2018 року скасував правило розділення сімей. А пізніше підписав нове розпорядження, згідно з яким усі мігранти, які подають документи, щоб дістали притулок у США, повинні були чекати рішення по інший бік кордону — на території Мексики. Таким чином проблема розділення сімей не виникала.

Утім, в одному із трьох указів Байдена сказано, що це правило також переглянуть.

За часів президентства Трампа ЗМІ також критикували ексміністра внутрішньої безпеки США Кірстен Нільсен. Її звинувачували в тому, що вона депортує дорослих без дітей. Однак Кірстен зазначила, що перед депортацією всіх мігрантів по кілька разів запитували, чи хочуть вони забрати дітей із собою. Багато хто відмовлявся.

Загалом розпорядження Байдена, найімовірніше, повернуть США в еру Обами, коли було значно розширено критерії надання притулку. До 2014 року право залишитися в США надавали тим, хто довів, що зазнав репресій або така загроза неминуча в майбутньому. Однак, коли прийшов Обама, притулок почали надавати навіть тим, хто став жертвою домашнього насильства.

5. Human Rights Watch звинувачує Китай в порушенні прав людини напередодні Зимової Олімпіади-2022

HRW про Олімпіаду-2022
Китай і далі порушує права людини

Через рік у Китаї мають пройти зимові Олімпійські ігри. Вони знову дадуть панівній у країні компартії можливість продемонструвати світу свої нібито великі досягнення. Водночас правозахисні організації стурбовані тим, що з часів Олімпіади 2008 року ситуація з правами людини в КНР погіршилася.

[Софі Річардсон, голова китайського відділення Human Rights Watch]:
«Немає змін у жодному питанні, через які ми висловлювали стурбованість під час Олімпіади у 2008 році. Серед них обмеження свободи ЗМІ та право на протест, і навіть нормальну зарплату будівельникам комплексів. За ці 12 років з’явилися численні центри ув’язнення для уйгурів, і держава стала ще більше стежити за людьми».

Голова китайського відділення Human Rights Watch розкритикувала Міжнародний олімпійський комітет за те, що він, як і у 2008 році, розхвалює Китай, замість того, щоб закликати його дотримуватися прав людини.

[Софі Річардсон, голова китайського відділення Human Rights Watch]:
«Ця організація й далі стверджує, що Олімпіада — це сила на благо. Кілька тижнів тому голова МОК Томас Бах сказав китайським ЗМІ, що підготовка до ігор схожа на диво. Знаєте, дивом буде, якщо припинять незаконні арешти в Сіньцзяні, руйнування культурних пам’яток, мови, релігій, звільнять правозахисників, дозволять у країні свободу слова, забезпечать гідну зарплату працівникам».

Річардсон зазначила, що її організація закликає не бойкотувати ігри, а висловлювати свої побоювання й тиснути на Пекін. Водночас вона попередила країни про небезпеку для спортсменів.

[Софі Річардсон, голова китайського відділення Human Rights Watch]:
«Країни посилатимуть своїх громадян у середовище, де за атлетами стежитимуть, де не буде гарантовано їхнє право на свободу слова, і де навіть не гарантовано право на чесний суд. Згадаймо двох канадців Майкла Ковріга й Майкла Спейвора, яких багато місяців тримали без жодних чітких звинувачень, і вони були позбавлені права на чесне розслідування».

Нещодавно понад 180 правозахисних організацій опублікували спільний відкритий лист, у якому закликали країни бойкотувати Олімпіаду, а також назвали Китай одним із найбільших порушників прав людини у світі.

Британський міністр закордонних справ Домінік Рааб ще в жовтні сказав, що не виключає можливості бойкоту Ігор Великою Британією. А прессекретар Білого дому повідомила, що адміністрація Джо Байдена це питання поки не розглядає.

Тим часом в індійському місті Дармсала відбувся протест тибетців у вигнанні. Вони теж незадоволені проведенням Олімпіади в Китаї.

Зимова Олімпіада має початися 4 лютого 2022 року.

6. Гонконжці можуть подавати на візу, яка потім дасть їм змогу стати британськими громадянами

Нова віза для гонконжців
Гонконг, КНР

Жителі Гонконгу з 31 січня можуть подавати документи на нову візу, яка дає їм змогу згодом стати громадянами Великої Британії.

Полегшити процес отримання громадянства Лондон вирішив після того, як китайська комуністична влада ухвалила в автономному регіоні закон про національну безпеку. Пізніше в Гонконзі почали арештовувати продемократичних активістів і дисидентів, звинувачуючи їх у тероризмі, сепаратизмі чи у зв’язках з іноземними силами.

Про таку візу Велика Британія оголосила торік. Вона повідомила, що всім жителям регіону, які мають британський заморський паспорт Гонконгу, дозволено впродовж п’яти років жити й працювати у Великій Британії, після чого вони зможуть подати документи на здобуття громадянства.

[Чжоху Ху, експерт із міграційної політики]:
«Раніше, щоб емігрувати до Великої Британії, треба було загалом щонайменше два мільйони фунтів (стерлінгів), або потрібно було відкрити бізнес у Великій Британії відповідно до умов підприємницької візи. Але з цією візою легше, бо вона не вимагає жодних інвестицій».

Влада Великої Британії каже, що таким чином виконує перед народом регіону свої історичні та моральні зобов’язання, бо до 1997 року Гонконг був британською колонією.

Як очікують, нова візова програма може привабити до Великої Британії до 300 тисяч гонконжців.

[житель Гонконгу]:
«Я розгляну можливість переїзду. Хоча деякі аспекти економіки Великої Британії не вельми хороші, але вони порівняно ліпші, ніж у Гонконзі. Наприклад, молодь не знає, як тут вижити, тому я розгляну цей варіант».

Тим часом Пекін називає власників заморських британських паспортів громадянами «другого сорту», а також звинувачує Лондон у втручанні у внутрішні справи країни. До того ж він оголосив, що з 31 січня перестав визнавати ці документи дійсними. Тобто тепер їх не приймають, наприклад в аеропортах, для ідентифікації особи.

Останнім часом Пекін дедалі жорсткіше критикують за його політику в Гонконзі. А Вашингтон у зв’язку із законом про національну безпеку позбавив Гонконг статусу особливого торгового партнера США, а також запровадив санкції щодо осіб, які ухвалювали цей закон.

7. У Японії випустили окуляри, що визначають тон шкіри обличчя

Окуляри для визначення тону шкіри
Токіо, Японія

Один японський інтернет-магазин показав свій новий винахід — окуляри, які вміють точно визначати тон шкіри обличчя. Вони особливо потрібні під час пандемії, коли багато хто постійно перебуває вдома й купує речі через інтернет.

[Масахіро Іто, виконавчий директор компанії – розробника окулярів]:
«Зазвичай у Японії ви йдете до великого універмагу, підходите до стійки й потім пробуєте товари. Ми намагаємося замінити цей процес за допомогою технологій і дати змогу впевнено купувати онлайн».

Окуляри працюють разом із застосунком на смартфоні. Він має функцію доповненої реальності. Тобто клієнти можуть побачити, який вигляд матиме косметика на обличчі.

[Масахіро Іто, виконавчий директор компанії – розробника окулярів]:
«Просканувавши обличчя, ви знатимете свій тон. Потім на сторінці з товаром ви побачите, що він буде підсвічений. Тобто ваш колір виділятиметься, і ви зможете вибрати або його, або світліший чи темніший».

Окуляри ще доступні для попереднього замовлення. Їх випустять обмеженим тиражем.

[Масахіро Іто, виконавчий директор компанії – розробника окулярів]:
«Дуже складно купити косметику, якщо не знаєте, який колір вибрати. Ми з’ясували, що найважче вибрати основу під макіяж. Ми ж можемо дати інструмент для тих, хто лише починає купувати онлайн та досліджує всілякі бренди».

Раніше компанія випустила костюм, який допомагає визначити розміри одягу, а також килимок, за допомогою якого можна точно з’ясувати розмір стопи.

Усі ці інновації створили на тлі зростання популярності інтернет-продажів. А за часів пандемії вони можуть стати незамінним інструментом онлайн-шопінгу.

8. В австралійському заповіднику Нітмілук облаштовують гірські велотраси

Гірські траси для велосипедистів
Північна територія, Австралія

Національний парк Нітмілук, що в Північній території Австралії, — найпопулярніше туристичне місце серед любителів природи. Тепер же гості можуть не лише гуляти заповідником, але і їздити тут на велосипедах.

[Еван Роде, власник компанії-підрядника]:
«Віддалені місця були важкодоступними, пересуватися ними було складніше й небезпечніше».

Заповідник Нітмілук виник 30 років тому. Уряд Північної території виділив понад сім мільйонів доларів США на упорядкування нацпарку. У роботі беруть участь і представники корінного народу, які здавна живуть у цих місцях.

[Грегорі Мароні, робітник]:
«Тут приємно працювати. Я пишаюся своєю роботою. Під час роботи я думаю про природу й тварин».

Робітники не лише облаштовують гірські траси для велосипедистів, а й асфальтують доріжки для пішоходів, а також підтримують чистоту.

[Кіран Панч-Алан, робітник]:
«Ми просто наводимо лад і піклуємося про ці місця. Гадаю, це необхідно для всіх значущих пам’яток».

Проєкт дає багато робочих місць. Новачків готують досвідчені фахівці.

[Тоні Берто, співробітник компанії-підрядника]:
«Я навчаю молодих. Раніше я працював із їхніми батьками. Більша частина з них уже відійшла від справ».

Заповідник розкинувся майже на 3000 квадратних кілометрів. Серцем парку вважають гірський хребет Катерайн, що ділиться на 13 дрібних хребтів. Незабаром там завершать облаштовувати всі велосипедні траси.

9. Безпритульним собакам Косова знаходять господарів у ЄС та США

Собак відправляють новим господарям
Приштина, Косово

Поневіряння в пошуках їжі засніженими вулицями Приштини. Бездомні собаки в столиці Косова явище звичне. І часто їхнє життя закінчується сумно.

Однак один притулок, що розкинувся на 20 гектарів біля підніжжя Балканських гір, намагається змінити ситуацію. Собак сюди звозять із 2014 року. Тоді менеджер Ментор Гаші й три його друга вирішили присвятити своє життя рятуванню тварин.

[Ментор Гаші, засновник притулку]:
«На вулицях ставалося занадто багато сумних випадків, занадто багато собак, занадто багато страждань. Це головна причина появи в Приштині притулку. Ми беремося за важкі випадки, рятуємо собак. Лікуємо їх і відправляємо в сім’ї».

Нових господарів шукають не в Косові, а в ЄС та США. Там попит значно вищий. За час існування притулку вдалося прилаштувати вже понад 700 тварин.

Щоб відправити собаку до якоїсь країни ЄС, треба оформити багато документів. Також тварина мусить провести три місяці на карантині. Сполучені Штати Америки вимагають лише документ про стан здоров’я. Але притулок віддає перевагу європейцям, бо до США доставляти тварин доволі складно. Для цього потрібно знайти волонтера, але через карантин і обмеження на перельоти це зробити непросто.

Зараз власник притулку спілкується з можливою господинею цього цуценяти. Вона з американського штату Огайо. Жінка вже готова забрати собаку, але поки невідомо, як її доставити.

[Енніш Білулі, жителька Огайо]:
«Можливість узяти собаку з Косова просто унікальна. Я залюбки розповідатиму про це людям, а також подарую цій собаці хороші умови життя».

Притулок для собак, який утримує Гаші та його партнери, існує коштом спонсорів. Утім, труднощі їх не лякають, оскільки вони відчувають від собак велику вдячність і любов.

10. В Іраку через пандемію молодь захопилася скейтбордингом

Нове захоплення після карантину
Басра, Ірак

У парках іракського міста Басра віднедавна можна часто зустріти скейтбордистів. Місцева молодь захопилася цим видом спорту через пандемію.

Студент Мустафа, сидячи вдома під час карантину, став переглядати в інтернеті відео зі скейтбордистами. Коли обмежувальні заходи пом’якшили, він із кількома друзями почав опановувати нову майстерність на вулиці.

[Мустафа Ібрагім, скейтбордист]:
«Спочатку було дуже важко, бо нас, скейтбордистів, було мало. Раніше я катався сам і бачив, що на мене дивляться з осудом. Це для нас новий вид спорту. Мало хто про нього знає».

Друзі знімали, як катаються на скейтах, на відео й викладали ролики в соціальних мережах. Поступово до них почали долучатися інші юнаки. Зараз скейтбордистів уже 70 осіб. Вони зустрічаються тричі на місяць і катаються в парках чи на площах, де немає машин.

Скейтери кажуть, що це допомагає їм легше переживати часи пандемії.

11. Парад ретромашин у Парижі: на вулиці виїхало 700 автомобілів і мотоциклів

Парад ретроавтомобілів
Париж, Франція

Вінтажні «ягуари», «лінкольни», американські військові позашляховики й навіть спорткар DeLorean. У паризькому параді ретроавтомобілів бере участь майже 700 машин.

Їхній шлях починається біля Венсенського замку й пролягає через такі пам’ятки, як базиліка Сакре-Кер, кабаре «Мулен Руж» та Ейфелева вежа.

[Жан-Люк Тіксьє, власник ретроавтомобіля]:
«Це “джип” Willys, побудований у 1943 році. Він брав участь у висадці в Нормандії. Після війни армія США продала його в Ендрі. Машину купив мій батько. Я навчився на ній їздити, і вона досі належить нашій сім’ї».

Парад вінтажних авто проходить у Парижі у 21-е.

[П’єр Морель, власник ретроавтомобіля]:
«Тут панує атмосфера любові до старовинних автомобілів і дружби (між власниками). Ми робимо багато відкриттів, бо в параді бере участь 700 машин. У нас тут є друзі, але ми спілкуємося і з іншими людьми».

Крім авто, у параді беруть участь вінтажні автобуси, мотоцикли, мопеди та навіть трактори.

12. Колекцію неоціненних брошок уперше показали в Києві

Виставка брошок
Київ, Україна

Унікальну колекцію брошок ювелірного дому Van Cleef & Arpels уперше показали на виставці в Києві. Прикраси створили в період з 1910 по 1970 рік. Тут вони розташовані в хронологічному порядку. Таким чином, відвідувачі можуть простежити події і тенденції, які були в той час.

[Тетяна Іванова, генеральний директор Van Cleef & Arpels в країнах СНД і в Туреччині]:
«Суть [виставки] полягає в тому, щоби показати історію світу, історію людства за допомогою всього однієї-єдиної речі, однієї-єдиної символічної мови — брошки».

Усього в експозиції під назвою «Art of Clip» понад 80 брошок найрізноманітніших форм і тематик.

[Тетяна Іванова, генеральний директор Van Cleef & Arpels в країнах СНД і в Туреччині]:
«Наприклад, 1922 року відкрили гробницю Тутанхамона, і людство охопила єгиптоманія. Ви це можете дуже добре бачити в мові брошки».

Тоді ж були популярними брошки з вбудованими годинниками. У той час, якщо жінка носила годинника, це вважалося поганим тоном. А маючи такий аксесуар, вона могла непомітно дізнаватися час.

А ось уже вироби 50-х років. Рубіни оброблено за допомогою особливої ​​техніки.

[Тетяна Іванова, генеральний директор Van Cleef & Arpels в країнах СНД і в Туреччині]:
«Техніка mystery set являє собою особливе закріплення каменя, коли сама оправа не проглядається, а видно тільки камінь. Завдяки цій техніці можна робити будь-який об’єм, створювати спеціальні форми. Тут кожен камінь гранують окремо. Створюється така чудова ювелірна мозаїка. На обробку одного каменя йде від 4-х годин роботи».

А створити прикраси у вигляді цих казкових істот надихнули твори Шекспіра.

[Тетяна Іванова, генеральний директор Van Cleef & Arpels в країнах СНД і в Туреччині]:
«Узагалі Шекспір ​​дуже часто стає джерелом натхнення для дому Van Cleef & Arpels. Його чудова п’єса “Сон літньої ночі” наповнена феями, ельфами та всілякими чарівними істотами».

Серед експонатів є колекція брошок 1954 року — фігурки кумедних, грайливих тварин. Їх виготовлено із золота й прикрашено дорогоцінними й кольоровими каменями.

А 60-ті відзначилися впливом перської, а також китайської культури. Водночас багато брошок були натхнені Індією.

Один із визначних експонатів колекції — кольє, що належало акторці Елізабет Тейлор. Це був подарунок її чоловіка Річарда Бертона з нагоди народження першого онука. Така прикраса може трансформуватися у два браслети й брошку.

Van Cleef & Arpels входить до п’ятірки найкращих всесвітньовідомих ювелірних брендів. Його було засновано 1906 року в Парижі.

Виставка пересувна. Вона вже побувала в Лондоні, Парижі, Сінгапурі, Пекіні, Гонконзі, Сіднеї та Нью-Йорку. У Києві вона триватиме до 28 лютого.

13. День бабака: зима затримається ще на шість тижнів

День бабака
Панксатоні, США

У Пенсільванії урочисто розбудили знаменитого панксатонського бабака Філа. Спочатку за традицією його покликали на ім’я. Потім доглядач дістав звіря з нори, після чого Філ зробив щорічне передбачення погоди. Його зачитав віцепрезидент Клубу панксатонського бабака.

[Том Данкел, віцепрезидент Клубу панксатонського бабака]:
«Це чудовий ранок. Я бачу це разом зі своїми шанувальниками, які спостерігають за церемонією онлайн. Зараз усі ви в безпеці, але наша традиція Дня бабака має зберегтися. Ми всі опинилися в нічному мороці, але тепер бачимо надію і яскраве ранкове світло. Однак, озирнувшись, я помітив прекрасну тінь. Зима триватиме ще шість тижнів».

У США День бабака відзначають 2 лютого. Згідно з повір’ям, цього дня треба спостерігати за бабаком. Якщо звір вибереться з нори й не злякається своєї тіні, то весна настане рано. Якщо ж злякається, то зима пануватиме ще півтора місяця.

У пенсільванському місті Панксатоні з XIX століття передбачення робить бабак Філ. Місцеві жителі стверджують, що це один і той самий звір. Його довге життя пояснюють тим, що бабакові періодично дають еліксир, який продовжує життя. Цього року Філ зробив 135-й прогноз.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: