27.07.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 7 по 11 лютого)

Огляд світових подій (з 7 по 11 лютого)

1. У Франції повені затоплюють житлові будинки Затоплено будинки Есблі, Франція У Франції затопило східне передмістя..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

1. У Франції повені затоплюють житлові будинки

Затоплено будинки
Есблі, Франція

У Франції затопило східне передмістя Парижа — Есблі. Річка Марна, яка впадає в Сену, через тривалі зливи вийшла з берегів. Помаранчеве попередження про небезпеку випустили ще в п’ятницю.

Вода зайшла до житлових будинків.

[місцевий житель]:
«Я з третього будинку. Думаю, у мене там до півтора метра води».

2018 року в Есблі була ще більша повінь, і місцеві жителі не були до нової готовими.

[місцевий житель]:
«Раніше таке було раз на 10-15 років, а тепер — щороку».

У місцевій ратуші організували евакуаційний центр. Працівники мерії розвозять нужденним воду і хліб.

[Марі, співробітниця мерії]:
«Уранці ми змогли відвідати всіх жителів. Ми з ними на зв’язку, щоб знати, якщо їм щось треба».

Влада каже, що рівень води більше не підвищується й за тиждень повинен поступово спасти.

Загалом метеорологічна служба Франції попередила про загрозу повеней сім департаментів.

2. У сенаті США почалися слухання щодо імпічменту Трампа

Сенат почав слухання про імпічмент
Вашингтон, США

Сенат США почав слухання щодо імпічменту Дональда Трампа, який просуває Демократична партія. Попри те, що Трамп уже склав із себе повноваження президента й тепер є приватною особою, демократи наполягли на процесі. До них долучилося й кілька республіканців. Вони намагаються звинуватити ексголову Білого дому в тому, що він нібито навмисно провокував насильство в Капітолії 6 січня.

Обвинувальна сторона багато годин показувала на слуханнях кадри зі штурмом Капітолія групою протестувальників. Проте адвокати Дональда Трампа кажуть, що демократи не змогли пов’язати інцидент з експрезидентом.

[Девід Шоен, адвокат Дональда Трампа]:
«Вони просто знімають фільм, але вони не пов’язали це з Дональдом Трампом. І це, якщо чесно, образливо. Це повна протилежність процесу зцілення. Вони й далі демонструють нам трагедію, яку Дональд Трамп засудив. І це по суті розколює американське суспільство».

Конгресмен Джим Джордан зі штату Огайо сказав в інтерв’ю Fox, що, хоч демократи неодноразово показували відео, на яких Трамп закликав «щосили боротися», щоб обстояти перемогу на виборах, вони ніразу не продемонстрували іншу частину промови, де президент сказав протестувальникам бути мирними.

Він сказав: «Мирно й патріотично донесіть ваші голоси».

Ще один адвокат із команди Трампа Брюс Кастор повідомив, що за час восьмигодинної сесії демократи не надали жодних нових фактів. Він також ще раз наголосив, що, згідно з конституцією США, експрезиденту не можуть оголосити імпічмент, бо він уже залишив цю посаду.

Варто зазначити, що після виборів демократи мають більшість і в нижній палаті Конгресу США, і в сенаті. Однак для оголошення імпічменту необхідна підтримка не менше як двох третин голосів конгресменів.

3. МАГАТЕ підтвердило, що Іран почав виробляти металевий уран

Виробництво металевого урану
Тегеран, Іран

Іран почав виробляти металевий уран. Цей матеріал можна використати для створення атомної бомби.

Початок виробництва підтвердило МАГАТЕ. Згідно з його доповіддю, Тегеран на своєму об’єкті в місті Ісхафан уже добув близько 3 грамів металевого урану.

Матеріал не збагачений. Проте, за даними МАГАТЕ, Іран планує його збагачувати до 20 %. Для атомної бомби потрібен рівень 90 %.

Торік Іран ухвалив резолюцію, що закликає відкрити завод, де вироблятимуть металевий уран для створення ядерної зброї. Так влада відповіла на вбивство провідного ядерника країни, що сталося в листопаді.

Країна й далі порушує умови договору, який уклала з шістьма державами: Великою Британією, Німеччиною, Китаєм, Росією, США та Францією.

Уперше піти проти умов угоди Тегеран вирішив у 2019 році, коли колишній президент США Дональд Трамп вивів свою країну з договору й повернув санкції щодо Ірану.

Так Тегеран уже у 12 разів перевищив ліміти накопичення ядерного палива. Він також збагачує уран до рівня 4,5 %, хоча угода допускає лише рівень 3,67 %.

Водночас Іран завжди заперечував, що прагне виготовити ядерну зброю. Виробництво металевого урану він пояснює тим, що розробляє поліпшений вид палива.

4. ООН закликала 57 країн повернути на батьківщину жінок і дітей із таборів у Сирії

Жінки й діти в сирійських таборах
ООН закликає країни репатріювати громадян

Експерти ООН із прав людини закликали 57 країн репатріювати своїх громадян, яких утримують у таборах «Аль-Хол» і «Рож» на північному сході Сирії. За словами правозахисників, там перебуває майже 9500 іноземних жінок і дітей, які, як припускають, були членами сімей бойовиків-ісламістів.

Загалом у таборах живе понад 64 тисячі осіб — здебільшого, громадяни Іраку й Сирії. Це переважно жінки й діти.

[Фіннуала Ні Елан, спеціальний доповідач ООН]:
«Ці діти й жінки живуть в умовах, які можна описати лише як жахливі, нелюдські. І нас непокоїть, що, згідно з міжнародним правом, умови в цих таборах скоро можна буде прирівняти до тортур і нелюдського й принизливого поводження».

У списку з 57 країн, зокрема, є Велика Британія, Китай, Франція, Україна та США. Міжнародне право зобов’язує уряди репатріювати своїх громадян. Якщо ж є докази того, що дорослі вчинили воєнні злочини, то їх треба справедливо судити.

[Фіннуала Ні Елан, спеціальний доповідач ООН]:
«Там утримують людей без жодного судового розгляду. Це триває нескінченно, без перспективи вийти на свободу. Ніхто, особливо демократичні країни, що дотримуються верховенства закону, не хоче, щоб за згодою уряду їхніх громадян тримали в таких умовах».

Експерти повідомляють, що в таборах «Аль-Хол» і «Рож» майже гуманітарна криза. Людям не вистачає води, їжі та медичної допомоги. Щодня вмирає від 10 до 20 осіб, зокрема діти.

Крім того, у таборах процвітає насильство. У першій половині січня в «Аль-Холі» було вбито 12 сирійців та іракців.

5. Через наплив мігрантів Чилі загрожує гуманітарна криза

Наплив мігрантів
Чилі

Через наплив мігрантів у Чилі побоюються, що почнеться гуманітарна криза. Місцеві ЗМІ повідомляють, що сотні людей прибувають із сусідньої Болівії. Вони йдуть пішки через важкопрохідні райони, щоб минути контрольно-пропускні пункти. Більша частина мігрантів — з Венесуели.

Так, один венесуельський мігрант дорогою помер через нестачу кисню. Підозрюють, що в нього був коронавірус. Водночас багато хто намагався зробити йому штучне дихання рот у рот.

[Еріка Барріос, невістка померлого мігранта з Венесуели]:
«Я не вірю. Я була з ним. Усе було добре. Ми перейшли кордон. Аж раптом він упав і помер».

Також у важкодоступній місцевості нещодавно помер мігрант із Колумбії.

Місцеві скаржиться, що біженці вдираються до їхніх будинків.

[Хав’єр Гарсія, мер селища Кольчане]:
«Тепер мігранти зазіхають на власність індіанців аймара і в Чилі, і в Болівії. Шукаючи їжу та одяг, заходять до їхніх жител».

[місцева жителька]:
«Сумне видовище. І люди й далі прибувають. Ми не знаємо, що з цим робити. Я закрилася вдома. Що ще тут зробиш?».

Самі мігранти кажуть, що вони не мають вибору, окрім як тікати зі своєї країни.

[мігрантка]:
«В умовах, що склалися у Венесуелі, я жити не можу. Там справді неможливо жити. Як би це сказати… Заробляєш 2 долари 70 центів на місяць…»

[мігрантка]:
«Я багато чим пожертвувала й дісталася сюди. Я бігла, ішла пішки».

Влада Чилі намагається запобігти незаконному перетину кордону з Болівією, проте в гірських районах зробити це важко.

За даними ООН, за останні роки з Венесуели втекло понад 4 мільйони осіб. І Чилі стає дедалі привабливішим місцем для тих, хто шукає ліпшого життя.

6. Вакцина AstraZeneca не дає повного захисту від південноафриканського штаму коронавірусу

Вакцина не дає повного захисту
Лондон, Велика Британія

Британська фармацевтична компанія AstraZeneca оголосила, що вакцина, яку вона розробила разом з Оксфордським університетом, захищає від штаму коронавірусу, виявленого в ПАР, лише частково.

Такі перші дані, які отримали під час нових досліджень. Їх одночасно проводять у ПАР і Великій Британії. За повідомленнями Financial Times, під час тестів виявили, що ефективність вакцини проти південноафриканського штаму значно знижується.

У дослідженнях бере участь понад 2000 осіб. Як повідомляє AstraZeneca, ніхто з них поки не потрапив до лікарні й не помер. Водночас серед піддослідних переважно молоді здорові люди. І хоча в компанії кажуть, що вакцина захищає від важкого протікання хвороби, спричиненої новими штамами, гарантовано підтвердити це поки не вдалося.

Наразі серед сотень мутацій вірусу особливо виділилися бразильська, британська й південноафриканська варіації. Як уважають, вони заразніші, тому швидше поширюються й спричинюють вищу летальність.

Варто також зазначити, що, за даними British Medical Journal, не всі з тисяч мутацій вірусу призводять до серйозних змін у протіканні хвороби чи стійкості вірусу до вакцин. Зазвичай виділяється лише кілька варіацій, які мають критичні відмінності від оригіналу.

Тим часом дедалі більше країн починає масштабну вакцинацію від COVID-19.

7. Прибирання й пісні: робот розважає медиків і пацієнтів лікарні в Мюнхені

Робот підіймає настрій лікарям
Мюнхен, Німеччина

Цього робота звуть Франциска. Він миє підлогу в мюнхенській лікарні, а заодно підіймає настрій медикам і пацієнтам. Франциска вміє співати пісні, розповідати веселі історії і любить поговорити про життя.

[робот Франциска]:
«Мала дуже продуктивний день. Я відмінно впоралася з усіма своїми завданнями. Зараз я збираюся ще трохи поприбирати».

Франциска миє лікарняні коридори. Вона може це робити десять годин поспіль без підзаряджання.

[Констанца Реттлер, співробітниця клінінгової компанії]:
«Під час пандемії робототехніка стала для нас великою підмогою. Поки робот миє підлогу, наші співробітники дезінфікують інші поверхні».

Під час прибирання робот використовує менш як літр води за годину. Тоді як звичайна підлогомийна машина витрачає до 50 літрів. Однак Франциску цінують не лише за економію.

[Констанца Реттлер, співробітниця клінінгової компанії]:
«Вона відмінна прибиральниця, але найліпше те, що вона підіймає людям настрій».

Медики вранці вітаються з Францискою, а часом, проходячи повз, гладять її по голові.

[Таня Цахер, співробітниця лікарні]:
«Персонал і пацієнти здебільшого дуже добре сприймають Франциску. Іноді стаються кумедні випадки. Гадаю, вона багатьох підбадьорює».

Робот важить 200 кілограмів і коштує 43 тисячі євро. Університетський медичний комплекс «Шаріте» в Берліні також замовив такого помічника.

8. Європейці тікають від локдаунів у Дубай

Європейці тікають від локдауну
Дубай, ОАЕ

Деякі європейці цієї зими залишилися в Дубаї, щоб уникнути запроваджених удома суворих карантинних правил. Тут вони можуть працювати, учитися, ходити до ресторанів і розслаблятися біля басейнів.

Британець Зейн Скотленд раніше був професійним гольфістом, а тепер працює тренером. У Дубай приїхав із сім’єю, щоб тиждень відпочити. Та потім вирішив лишатися доти, доки на батьківщині не послаблять обмеження.

Його дитина вчиться онлайн. Та й самому Зейнові роботи не бракує, бо тут дуже багато курсів, де тренуються професійні гольфісти.

[Зейн Скотленд, тренер із гольфу]:
«Я б сказав, що ніхто додому не їде. Усі вирішили залишатися якнайдовше. Тут можна багато чого зробити, тут працювати набагато вільніше. Ті, хто може собі дозволити тут бути, продовжили перебування».

Дубай — один із небагатьох напрямків, який із липня відкрився для іноземних відвідувачів. Проте тут теж посилили деякі правила, бо в Об’єднаних Арабських Еміратах кількість хворих на коронавірус різко підскочила.

Крім обов’язкового носіння маски в громадських місцях і соцдистанціювання, тут обмежили можливу кількість відвідувачів у ресторанах, а ще тимчасово не проводять розважальних заходів.

Скотленд каже, що добре обмірковує, те що збирається опублікувати в соцмережах, щоб не викликати в інших заздрість чи засудження.

[Зейн Скотленд, тренер із гольфу]:
«Я пишу про ту роботу, яку роблю. Слід усе обдумувати, бо деякі люди справді опинилися в скруті. Але критики на свою адресу я не чув. Гадаю, це тому, що я з повагою ставлюся до інших і роблю те, що й завжди цієї пори року».

Для італійського венчурного інвестора Паоло Піо, який зазвичай живе в Лондоні, Дубай теж став ідеальною альтернативою.

[Паоло Піо, венчурний інвестор]:
«Якби я весь цей час жив у своїй квартирі в Лондоні й не бачив би нікого, то, напевно, з’їхав би з глузду. Так я можу бути продуктивнішим. Я вибрав місце, де можу бути найбільш ефективним».

Варто зазначити, що деякі країни, серед яких і Велика Британія, скасували прямі авіаперельоти до ОАЕ, зокрема до Дубаю.

9. В Іспанії облаштували найбільший у Європі критий вертикальний сад

Вертикальний сад
Сантандер, Іспанія

Ось така покрита зеленню стіна оживила інтер’єр відреставрованої будівлі в іспанському місті Сантандер. Цей критий вертикальний сад став найбільшим у Європі. Він не лише освіжає повітря, але й заміщає собою відсутні вікна. Ця будівля стоїть у порту й колись була тютюновим складом.

На думку творців саду, останнім часом люди ще більше потребують близькості з природою.

[Луїс Фернандес дель Арко, співробітник компанії FDA Arquitectos]:
«Гадаю, пандемія змусила нас інакше поглянути на довкілля, на те, яке воно, з чого складається. І ми помітили, що нашому міському ландшафту бракує природи».

Основою вертикальному саду служить металевий каркас із водонепроникною тканиною. Ширина конструкції — 32 метри, висота — 17. У каркас вмонтована зрошувальна система, рослини висаджено в спеціальні горщики у вигляді кишень.

[Луїс Фернандес дель Арко, співробітник компанії FDA Arquitectos]:
«Через тканинні кишені проходить прихована іригаційна система з датчиками, які регулюють температуру, вологість і подачу води. Вони стежать за станом кожної рослини, бо деяким вологи потрібно більше, ніж іншим».

У вертикальному саду понад 22 тисяч рослин 26 видів. Вони отримують світло через скляний дах. У похмурі дні автоматично вмикається світлодіодне підсвічування. Ботаніки підібрали рослини, які ростуть не надто швидко. Раз на два місяці сюди навідуватиметься садівник.

[Сезар Діас, радник відділу міського розвитку Сантандера]:
«Колишній тютюновий склад, який довго не використовували, тепер стане місцем, де жителі Сантандера чи інші гості зможуть добре провести час. І завдяки не тільки всіляким заходам, але й цьому дивовижному вертикальному саду».

У відремонтованому складі розміститься громадський центр. Його відкриють навесні. Тут проходитимуть майстер-класи, а деякі приміщення здадуть в оренду місцевим художникам. У будівлі також працюватиме телерадіостудія.

10. У Великій Британії за час карантину втричі зріс попит на пазли

Пазли стали популярнішими
Вілтшир, Велика Британія

Ця машина з лазерною точністю розділяє картину на сотні пазлів. На таку роботу йдуть лічені хвилини. Проте британська компанія з Вілтширу однаково ледве справляється із замовленнями.

У Великій Британії під час карантину попит на пазли просто злетів.

[Сара Вотсон, співробітниця компанії – виробника пазлів]:
«Карантин майже не слабшав, що багато в чому дало добрі плоди. Буквально одночасно з початком локдауну попит на головоломки в нас зріс у три чи чотири рази».

Для багатьох британців складання пазлів стало майже постійним заняттям. Трейсі Філліпс збирає картини одну за одною. Для неї це вже серйозне хобі. Жінка також створила групу у соцмережі, до якої приєднуються її однодумці. За словами Трейсі, спілкування на тему головоломок зараз теж дуже жваве.

[Трейсі Філліпс, шанувальниця головоломок]:
«Зараз психіка людей дуже потерпає, це зачепило багатьох. Та вас би здивувало те, скільки людей кажуть, що головоломки допомагають підтримати психічне здоров’я. Їм потрібні пазли. Це для них порятунок».

На думку психологів, ігри-головоломки розвивають увагу, логічне мислення, образне сприйняття та дрібну моторику. Також заведено вважати, що складання картинок відриває від повсякденних проблем і допомагає заспокоїтися.

11. Збірна України «Ігор нескорених» провела відкрите тренування

«Ігри нескорених»
Київ, Україна

У Києві вперше пройшло відкрите тренування національної збірної України, яка братиме участь в «Іграх нескорених» 2022 року в Гаазі.

Через пандемію організаторам довелося вже вдруге перенести змагання.

[Оксана Горбач, координаторка проєкту «Ігри нескорених» в Україні]:
«Фонд “Ігор нескорених” хоче зробити захід у такому форматі, у якому він завжди відбувався, — без соціального дистанціювання, з можливістю обійматися, цілуватися й добре проводити час разом».

Для заохочення всім учасникам вручили унікальні медальйони. Їх виготовили ювеліри британського королівського двору.

«Ігри нескорених» — це міжнародні спортивні змагання серед військовиків, яких було поранено під час бойових дій. Їх 2014 року заснував принц Гаррі. За словами організаторів, це не просто спорт, а також і реабілітація.

[Сергій Конюшок, головний тренер української національної збірної]:
«Тут складнощі не тільки в їхніх фізичних особливостях і обмеженнях опорно-рухового апарату, ще є посттравматичний стресовий розлад».

Ветерани змагаються в шістьох видах спорту: паверліфтинг, веслування на тренажерах, плавання, легка атлетика, велоспорт і стрільба з лука. Цього року додали також і баскетбол.

[Іван Рудий, капітан української національної збірної]:
«Командна гра — це аналогія повернення до зграї. Для ветерана, як і для кожної людини, дуже важливо бути в зграї, відчувати свою потрібність. Тут командні види спорту допомагають це все вирішити».

Правила майже такі ж, як і у звичайних іграх.

[Володимир Мусяк, член української національної збірної]:
«Я його почав підіймати, бо це мій побратим. Але коли будуть змагання, ніхто гри не зупинятиме. Є певні способи, як самому піднятися. Якщо не можеш сам піднятися, то чекаєш, коли м’яч вийде».

[Артем Лукашук, член української національної збірної]:
«Така класна атмосфера. Ти забуваєш про біль, забуваєш про все, поринаєш туди повністю».

Українська команда вірить у перемогу на майбутніх іграх, хоча багато хто зізнається, що бере участь не заради медалей.

[Іван Рудий, капітан української національної збірної]:
«Тут головне дух, і він зашкалює. З таким потенціалом, з такими амбіціями, з таким настроєм гори перевертаються».

На «Іграх нескорених» 2018 року українська команда виборола 20 медалей.

12. Сніг, сонце й млини: нідерландці радіють погоді й виходять гуляти

Сніг, сонце й прогулянки
Зансе-Сханс, Нідерланди

У нідерландському районі Занстад спочатку випав сніг, а потім розпогодилося. Завдяки таким змінам люди забули про карантин і вийшли на прогулянку. Багато хто приїжджає до мальовничого села Зансе-Сханс. Тут можна помилуватися старовинними голландськими вітряними млинами.

[туристка]:
«Мені дуже подобається. Я не люблю дощ і не люблю сидіти вдома, тому зараз радію сонцю та снігу».

[туристка]:
«Через карантин люди були трохи сумними, нічого не відбувалося, а тепер хоч якісь зміни!»

У музеї просто неба можна побачити млини й будинки, зведені в XVII-XVIII століттях. Загалом тут приблизно 30 будівель. Їх перевезли сюди в 60-х роках минулого століття.

У селі є майстерня, де виготовляють голландське взуття, старовинна сироварня, а ще працюють відреставровані млини.

13. У Копенгагені в умовах карантинних заходів проходить фестиваль світла

Фестиваль світла
Копенгаген, Данія

У Копенгагені, попри пандемію, проходить щорічний фестиваль світла. Інсталяції розташовані здебільшого в центрі данської столиці.

[Єспер Конгсгеуг, організатор фестивалю]:
«Ми дуже раді. І пишаємося тим, що у нас проходить, імовірно, єдиний фестиваль світла в цьому році. Дуже багато людей докладало зусиль, щоб цей захід відбувся».

У місті встановлено коло 30 світлових інсталяцій. Через карантин екскурсії з гідом скасували. Проте організатори підготували інтерактивну мапу. За її допомогою можна знайти всі сяйні фігури й проєкції.

[туристка з Великої Британії]:
«Цього холодного лютого фестиваль світла в Копенгагені просто чудовий. Треба чимось приваблювати до міста туристів. І хоча зараз холодно, але дуже приємно, що є привід прогулятися».

Фестиваль світла в Копенгагені проходить четвертий рік поспіль. Він триватиме весь лютий.

14. Сирійський художник прикрашає каліграфією будинки й інтер’єри ресторанів

Картини з арабської каліграфії
Дамаск, Сирія

Сирійський художник Хазем прикрашає картинами будівлі Дамаска. Одна з його робіт розмістилася на стіні будинку в Старому місті. Тут Хазем зобразив Саладина — засновника династії Аюбідів. Цей правитель жив у XII столітті.

Він також малює в ресторанах та інших закладах. Хазем спеціалізується на арабській каліграфії та за її допомогою створює усілякі образи.

[Хазем Курдалі, художник]:
«Арабська каліграфія має великий потенціал завдяки плавним вигинам, які можна застосовувати в багатьох видах образотворчого мистецтва, зокрема і в скульптурі».

Майстер висвітлює й інші теми.

[Хазем Курдалі, художник]:
«(Художники) пишуть те, що їм до душі. Іноді ми використовуємо фрази з Корану, іноді вірші поетів-богословів, таких як Джалаледдін Румі й Мансур аль-Халладж, а іноді використовуємо просто літери. Картина також може бути візуальною інсталяцією, за допомогою якої я хочу показати певний образ».

Сирієць надіється, що його праці відродять популярність мистецтва арабської каліграфії.

[Хазем Курдалі, художник]:
«Людям до вподоби арабська каліграфія. І якби не цифрові технології, нею більше б цікавилися».

Художник поки не має своєї студії. Тому він часто малює в громадських місцях на очах у публіки. Каже, що це допомагає йому вдосконалювати майстерність. Люди відразу вказують на хиби, і він може їх швидко виправити.

15. 106-річна піаністка: «Мої пальці не можуть без клавіш»

106-річна піаністка
Париж, Франція

Колетт Маз спритно перебирає пальцями по клавішах піаніно, виконуючи знаменитий твір Клода Дебюссі «Місячне сяйво». У Франції триває карантин. Однак це не завадило 106-річній Колетт записати свій шостий альбом. Його вихід заплановано на квітень.

Колетт живе на 14 поверсі 15-поверхового будинку недалеко від Ейфелевої вежі. Каже, що музика для неї важливіша, ніж будь-яка вишукана їжа.

[Колетт Маз, 106-річна піаністка]:
«Я запитую вас: навіщо ви п’єте вранці лате чи навіщо їсте стейк? Для мене стейк не має жодної цінності, але я ціную музику, розумієте? Це моя їжа, — моя їжа для душі й серця».

Колетт грає із чотирьох років. Батько керував заводом із виробництва добрив, а вона проводила час із матір’ю вдома.

Кілька років Колетт здобувала домашню освіту. Потім, коли сім’я переїхала до Парижа, її віддали до музичної школи. Закінчивши її, усе життя пропрацювала за фахом. Піаністка каже, що черпає натхнення, дивлячись на небо.

[Колетт Маз, 106-річна піаністка]:
«Необхідно милуватися світом. Без цього ми просто плутаємося між двома дверима. Він прекрасний. Уранці я дивлюся на хмари й думаю: “Нам слід любити одне одного”».

Записувати альбоми Колетт почала в 1998 році. Перший вийшов у 2001-му.

Син каже, що його мати — натхнення для всіх, хто її знає.

[Фабріс Маз, син Колетт Маз]:
«Просто чудо. Я такого не очікував. Ми відсвяткували її 100-річчя на кораблі, там було багато друзів, усе пройшло добре. Та я й гадки не мав, що вона продовжуватиме кар’єру. Роки йдуть, а в неї, як і раніше, міцне тіло й дух. Вона й далі працює, а ми й далі її записуємо. Це дивовижно».

Сама 106-річна піаністка зазначає, що вже не зможе жити без музики.

[Колетт Маз, 106-річна піаністка]:
«Що буде, якщо я більше не зможу грати? Треба буде замінити гру чимось іншим. Але мені треба чогось торкатися. Ви не можете без цукерок, а мої пальці не можуть без клавіш».

16. У бельгійському зоопарку панди-близнюки вперше граються на снігу

Панди-близнюки вперше побачили сніг
Брюжлет, Бельгія

Двоє дитинчат великої панди вперше граються на снігу в бельгійському зоопарку «Пайр Дайза». Малюки народилися півтора року тому, але досі не знали таких зимових забав.

[Ян Лю, доглядачка зоопарку]:
«Дитинчат звуть Бао Ді й Бао Мей. Це брат і сестра. Маленькі панди вперше граються на снігу, але їхня мама зазвичай щороку має таку можливість».

У дикій природі великі панди живуть у горах китайської провінції Сичуань. Узимку там багато снігу.

[Ян Лю, доглядачка зоопарку]:
«У цьому снігу пандам зовсім не холодно. Вони насолоджуються такими розвагами».

Батьків панд-близнюків звуть Хао Хао й Сін Хуей. Вони живуть у «Пайр Дайза» понад шість років.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: