26.11.2024
Телеканал NTD

Єгипетських сиріт стали частіше забирати в сім’ї

Єгипетських сиріт стали частіше забирати в сім'ї

Єгиптянка Ясміна завжди мріяла взяти дитину з притулку. Але зважилася на це лише торік, коли влада..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

Єгиптянка Ясміна завжди мріяла взяти дитину з притулку. Але зважилася на це лише торік, коли влада країни послабила правила усиновлення. Уряд також хоче змінити ставлення до дітей, яких прийняли в сім’ю.

[Ясміна аль-Хаббаль, названа мати]:
«Як мати-одиначка я вирішила взяти сироту, бо діти мають жити в сім’ї, а не в притулках чи установах. Кожній дитині треба дім, треба той, хто про неї піклуватиметься. І неважливо, хто її батьки чи як вона народилася».

Для мусульманських країн це питання непросте. У Єгипті не можна формально усиновити сироту, дати їй своє прізвище і зробити своїм офіційним спадкоємцем. Іслам цього не дозволяє через повагу до родоводу дитини. Людей заохочують спонсорувати дітлахів чи просто їх ростити.

Через складні процедури раніше дітей брали в сім’ї не часто. Багато хто просто давав гроші на їхнє утримання.

Однак у січні 2020 року влада зменшила обмеження щодо того, хто може взяти дитину. Це дозволили робити самотнім жінкам, яким за 30 років, і розлученим. Також знизили вимоги до мінімального рівня освіти.

40-річна Хаббаль незаміжня. Вона зважилася взяти дівчинку попри те, що друзі її відмовляли й запитували, що вона казатиме, коли та поцікавиться своїм походженням, і як реагуватиме, якщо хтось ображатиме дівчинку.

[Ясміна аль-Хаббаль, названа мати]:
«Я скажу їй, що вона вже змінила цей світ, що її життя важливе незалежно від того, звідки вона прийшла. Важливі лише позитивні зміни, які вона привнесла в життя інших людей».

А ця пара з Каїра спочатку не могла народити власну дитину. Та коли взяла з притулку, у них це вийшло. Тепер подружжя ростить і свого сина, і нерідного.

[Мохамед Абдулла, батько]:
«Зі свого досвіду скажу, що важливо пам’ятати про те, що ти хочеш зробити, а не про те, що кажуть інші. Я зустрічав людей, яким не подобається усиновлення через громадську думку. Але я вважаю, що це привід для гордості, навіть якщо в суспільстві цього не приймають».

За даними влади Єгипту, із січня 2020 року коло 11 600 сімей узяли сиріт. Ще приблизно 11 тисяч дітей потребують нової сім’ї. Водночас у другій половині 2020 року, коли карантинні обмеження почали послаблювати, надійшло коло 1000 запитів від сімей, які бажають спонсорувати сиріт.
Коротке посилання на цю сторінку:

Єгипетських сиріт стали частіше забирати в сім’їСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немаєШтат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропуООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняЯк в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїЗнаменитий рибний ринок у Токіо приваблює відвідувачів ресторанами та СПА-центромЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНСрібло в Єгипті — нове золото

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: