26.08.2024
Телеканал NTD

Австралійський стоматолог зробив перший у світі протез лапи для коали

Австралійський стоматолог зробив перший у світі протез лапи для коали

В Австралії зробили перший у світі протез лапи коали. Його отримав самець із кличкою Тріумф, який..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

В Австралії зробили перший у світі протез лапи коали. Його отримав самець із кличкою Тріумф, який народився з недорозвиненою кінцівкою.

Маля врятувала у 2017 році ветеринар Марлі Крістіан із міста Лісмор. Вона знайшла його біля мами, яка помирала, і відвезла до реабілітаційного центру для коал.

[Марлі Крістіан, ветеринар]:
«Коли я наділа на лапу протез, і коала, спираючись на нього, стрибнула й залізла на дерево, я розплакалася».

Без протеза Тріумф не спирався на недорозвинену лапу. Тиск на неї, мабуть, створював коалі дискомфорт. Допомогти намагалася американська компанія, яка робить протези для тварин. Однак зазнала невдачі.

Зрештою протез зробив місцевий стоматолог-ортопед. Марлі розповіла йому про коалу, і лікар захотів допомогти. Та успіх здавався примарним.

[Джон Доулман, стоматолог-ортопед]:
«Знадобилося трохи нестандартного мислення, щоб розробити дизайн протеза. А виробничий процес був дуже схожим на мою повсякденну роботу. І те, що я зміг допомогти коалі, мене дуже порадувало».

Тріумф тепер легко лазить по деревах.

[Марлі Крістіан, ветеринар]:
«Протез допомагає йому дертися. Він також може трошки стрибати й значно ліпше ходить».

Зараз стоматолог намагається вдосконалити штучну лапу.

[Джон Доулман, стоматолог-ортопед]:
«Я розробляю кілька видів протеза. Побачимо, чи вдасться мені зробити його дещо зручнішим».

Коали належать до вразливих видів. В Австралії працює організація, яка турбується про збереження коал і їхніх місць існування.

А Тріумф проведе все життя в неволі. Дбатиме про нього здебільшого Марлі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Австралійський стоматолог зробив перший у світі протез лапи для коалиНирки — у центрі нової кризи в НепаліНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьУ Пуерто-Рико оголосили надзвичайну ситуацію через лихоманку денгеНеочищені стічні води щодня скидають у річки СербіїУ Мексиці на тлі нестачі води розгоряється суперечка через приватні штучні озераДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиПольські діти раді скасуванню домашнього завдання, а ось батьки спантеличеніЗнаменитий рибний ринок у Токіо приваблює відвідувачів ресторанами та СПА-центромСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителям

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: