28.11.2024
Телеканал NTD

ООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівня

ООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівня

У світі кількість дітей, які вмерли до досягнення п'ятирічного віку, досягла рекордно низького рівня. Про це..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

У світі кількість дітей, які вмерли до досягнення п’ятирічного віку, досягла рекордно низького рівня. Про це повідомляє Організація Об’єднаних Націй.

Водночас Малаві ввійшло до країн, де дитяча смертність за останні роки зменшилася суттєво.

Також до цього списку потрапила Камбоджа, Руанда та Монголія. З 2000 року їм удалося досягти зменшення смертності серед дітей віком до п’яти років на 75 %.

Це малавійське місто Намітете. Тут батьки стоять у черзі, щоб зробити дітям щеплення проти малярії. Таку програму розгорнули в країнах усього континенту.

[Сікрет Гібсон, місцева жителька]:

«Коли дитина отримує таку вакцину, це означає, що, коли виросте, вона буде здоровою і сильною. Це добрий фундамент».

2022 року діти до п’яти років у світі здебільшого помирали від хвороб, яким можна запобігти чи вилікувати, таких як пневмонія, діарея та малярія. Загалом смертність досягла 4,9 мільйона випадків.

Хоча це вдвічі менше за рівень смертності 2000 року, але все ж це одна смерть що шість секунд.

ООН попереджає, що світ відстає від своїх цілей зі зменшення смертності до 2030 року. До того ж прогрес сповільнився з 2015 року.

Загалом найбільше дітей віком до п’яти років у 2022-му вмерло в країнах Африки на південь від Сахари. На них припало 57 % загальної кількості у світі.

В ООН кажуть, що ситуацію допомагає змінювати те, що в людей поліпшується доступ до первинної медико-санітарної допомоги та лікарів. Однак експерти попереджають, що зміна клімату, воєнні конфлікти та довгострокові наслідки глобальної кризи в галузі охорони здоров’я можуть поставити прогрес під загрозу.
Коротке посилання на цю сторінку:

ООН: дитяча смертність у світі зменшилася до рекордно низького рівняНайбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у ШвеціїВ Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівляЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові ФіліппІндійські фермери-протестувальники збивають поліційні дрони повітряними зміямиТроє жителів Японії виступили проти «расової упередженості»Неочищені стічні води щодня скидають у річки СербіїОгляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Часті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиСтрілянина в техаській церкві: на зброї стрільця була наклейка «Палестина»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: