24.09.2024
Телеканал NTD

У Туреччині бабуся зайнялася боксом, щоб нокаутувати хворобу Паркінсона

У Туреччині бабуся зайнялася боксом, щоб нокаутувати хворобу Паркінсона

На цей ринг у турецькій Анталії тричі на тиждень виходить боксувати бабуся Ненсі. У кожен удар..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

На цей ринг у турецькій Анталії тричі на тиждень виходить боксувати бабуся Ненсі. У кожен удар вкладає бажання нокаутувати свою хворобу.

[Ненсі ван дер Страктен, бабуся-боксер]:
«Привіт. Мене звуть Ненсі. Я боксую, щоб перемогти хворобу Паркінсона. Мені поставили діагноз дев’ять років тому, і за шість років я випила багато ліків, але зрозуміла, що тільки це не допоможе. Треба постійно рухатися, і бокс підходить ідеально».

Бабусю тут звуть тіткою Насіє. Їй 75 років, вона бельгійка, але живе в Туреччині. До боксерського залу прийшла три роки тому. Каже, що всі здивувалися.

[Ненсі ван дер Страктен, бабуся-боксер]:
«Коли тобі за 50, на тебе так і дивляться: “Ви навіщо сюди прийшли?” Але турки добрі душею. Тому вони дозволили мені займатися, і тут, на рингу, вони приймають мене на рівних».

[Мухаммед Алі Кардас, тренер]:
«Направду, ми гадали, що це невдалий жарт. Коли вона лише прийшла, через хворобу й вік була вельми незграбною. Спочатку ми сказали їй, що з цього нічого не вийде, але потім вона показала нам, що немає нічого неможливого».

Бабуся починає тренування з бігової доріжки. Бігає не довше, ніж пів години, і хоче зупинитися вже на 20-й хвилині. Каже, що треба велика витримка, але зусилля окупаються завжди.

[Ненсі ван дер Страктен, бабуся-боксер]:
«Замість того щоб страждати весь тиждень, встаєш і кажеш: “Сьогодні бокс. Устань, приготуйся і йди боксуй”. І після боксу, після двох годин тренування, почуваєшся значно ліпше».

Ненсі знає, що бокс не зупинить хвороби Але вірить, що він може сповільнити регрес. Лікарі згодні.

[Гейсу Карлікая, невролог]:
«Дослідження показали, що бокс корисний для мозку, тому він корисний і за хвороби Паркінсона. Чи він вилікує? Найімовірніше, ні, бо це нейродегенеративне захворювання. Ми не знаємо його причини, лікування немає, і воно прогресує, але бокс поліпшує якість життя пацієнтів».

Бабуся-боксер за професією дизайнер меблів і художниця. Хвороба Паркінсона спричинює тремор і скутість у рухах, також можуть виникнути проблеми з мовленням. Але завдяки боксу Ненсі тепер легше справляється з домашніми справами і, як і раніше, пише картини.
Коротке посилання на цю сторінку:

У Туреччині бабуся зайнялася боксом, щоб нокаутувати хворобу ПаркінсонаПолювання за яйцями: великодню розвагу підготували для мешканців зоопарку в НімеччиніСтамбул: як собаки-терапевти допомагають в аеропортуУ Мексиці жираф здійснить 50-годинну подорож до свого нового домуУ Парижі відновили легендарний забіг офіціантівВ Австралії названі бабусі простягають руку допомоги молодим мамамДесятки аеростатів літали над швейцарським містечком в альпійській долиніДанські кондитери змагаються у створенні найсмачніших «карнавальних булочок»Фестиваль у Стамбулі: мільйони тюльпанів прикрасили містоЕкзотичному Мадагаскару присвятили фестиваль орхідей у Садах К’ю в Лондоні

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: