28.12.2024
Телеканал NTD

Як в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьми

Як в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьми

Це іберійські бурі ведмеді. Живуть вони на Піренейському півострові. 30 років тому ці тварини мало не..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Це іберійські бурі ведмеді. Живуть вони на Піренейському півострові. 30 років тому ці тварини мало не зникли. Тоді в Іспанії їх лишалося всього 60. Після цього розпочали програму збереження цих хижаків. Тепер їх 400, і популяція зростає. Але виникли інші проблеми.

У гірські села почали забрідати непрохані гості вагою по пів тонни. Марія вже не раз бачила їх у вікно. Каже, що страшно виходити надвір.

[Марія Фернандес, місцева жителька]:

«Вони величезні, у них великі голови й отакенні пазурі».

Але вихід є: до роботи став спеціальний патруль. У команді з дев’яти осіб ветеринари, біологи та рейнджери. Побачивши ведмедя, місцеві жителі одразу викликають допомогу. Телефонувати можна будь-коли.

Фахівці відлякують ведмедів, а іноді відловлюють і відвозять якомога далі від жител. Але на цьому місія патруля не закінчується.

[Девід Куберо, голова команди]:

«Мета полягає в тому, щоб розв’язати проблему збереження ведмедів, враховуючи події у місцях, де живуть люди. Ми хочемо в режимі реального часу бачити тварин, що наближаються до жител і садів, щоб ми мали змогу діяти швидко. Це дасть змогу співіснувати ведмедям та людям».

З 2021 року патруль використовує супутникову систему спостереження за ведмедями. Для цього на хижаків чіпляють GPS-трекер.

[Деніел Пінто, патрульний]:

«Ми зараз дамо ведмедю снодійне. Він замкнений усередині. Він спробує втекти, але потім заспокоїться. А далі просто лежатиме».

Деяким членам команди після такої роботи важко стримати емоції. Коли все скінчилося, ведмедя відвозять до лісу й випускають на волю.

Іберійський бурий ведмідь — це інша назва європейського бурого ведмедя. Він перебуває під охороною з 1973 року, але його досі вважають таким, що зникає.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як в Іспанії вирішують конфлікт між рідкісними ведмедями та людьмиАвстралія дозволила працівникам не відповідати на дзвінки начальства у вихідніЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»ООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНПрезидент Південної Кореї закликав лікарів-страйкарів шукати компромісМер Венеції пояснив, чому відвідування історичної частини міста стане платнимЗаборону на табори безпритульних хочуть розширити на всю КаліфорніюНеочищені стічні води щодня скидають у річки СербіїЧим пригощатимуть гостей «Оскара»

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: