13.03.2024
Телеканал NTD

Штат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропу

Штат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропу

Ласкаво просимо до американського штату Нью-Джерсі, відомого в усьому світі завдяки мафіозі Тоні Сопрано, казино, платним..

Дата завантаження: 2024-04-13

video

Ласкаво просимо до американського штату Нью-Джерсі, відомого в усьому світі завдяки мафіозі Тоні Сопрано, казино, платним трасам, хімічним заводам і… тепер кленовому сиропу.

Якщо програма, яку науковці реалізовують на півдні штату, матиме успіх, то солодка приправа для млинців може стати характерною продукцією і Нью-Джерсі. Сироп тут намагаються робити із соку червоних кленів. У ньому цукру вдвічі менше, ніж у тому, що добувають у Вермонті, відомому кленовим сиропом.

Стоктонський університет отримав на цей проєкт грант — мільйон доларів.

[Джудіт Фогель, директор проєкту]:

«Звісно, кленовий сироп на півдні Нью-Джерсі продавати складно. На півночі штату ростуть цукрові клени, що робить виробництво реальнішим».

Для порівняння, у соку цукрового клена міститься близько 2 % цукру, а в соку червоного клена — близько 1 %.

Тобто для виготовлення літра сиропу з першого клена треба коло 40 літрів соку. А якщо це червоні клени, то на літр сиропу піде майже 60 літрів соку.

Ще одна перешкода — клімат півдня Нью-Джерсі. Він переважно тепліший, ніж у Новій Англії. Це впливає на те, коли та як тече сік.

У Стоктоні сезон зазвичай відкривають у другому тижні січня. У деревах просвердлюють крихітні отвори та вставляють металеві крани.

Система шлангів з вакуумним приводом допомагає перекачувати сік у відра вдвічі швидше, ніж природним способом.

Сік, що виходить прямо з дерева, на смак як вода.

Тільки коли його готують у дров’яній печі, уміст цукру різко зростає, а колір стає коричневим.

[Раян Хегарті, помічник директора проєкту]:

«Тут, на півдні Нью-Джерсі, ми отримуємо темніший сироп. Думаю, що в ньому більше кленового смаку. А ще ми варимо його на дров’яній печі, тому він пахне димом».

Університет також створює із сиропу нові заправки для салатів і соуси-барбекю.
Коротке посилання на цю сторінку:

Штат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропуЧерез посуху на півдні Іспанії затвердили нові обмеження та заходиЯрмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»Як кавові фермери допомагають Панамському каналуВирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спадБізнесмен у Беніні отримує з відходів біогаз, який забезпечує сотні будинківВсесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в ГаїтіУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшеніНапередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленимиКоли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачити

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: