25.11.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 26 грудня по 30 грудня)

Огляд світових подій (з 26 грудня по 30 грудня)

1. У Хорватії п’ять землетрусів за три дні, є загиблі Потужні землетруси У Хорватії розбирають завали..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

1. У Хорватії п’ять землетрусів за три дні, є загиблі

Потужні землетруси
У Хорватії розбирають завали

Щонайменше сім осіб загинуло внаслідок землетрусів у Хорватії. З початку тижня їх сталося аж п’ять. Найсильніший був у вівторок, до того ж він був найпотужніший за всю історію спостережень у країні — магнітудою 6,2 бала.

Значно постраждала центральна частина країни.

[Дамір Трут, офіцер служби цивільного захисту]:
«Пошкодження справді значні, можна сказати — катастрофічні. Багато матеріальних пошкоджень. На жаль, ми також утратили кілька життів. Користуючись нагодою, висловлюю свої співчуття».

За даними Німецького науково-дослідного центру геонаук, підземні поштовхи виникли на глибині 10 кілометрів біля міста Петриня, що за 50 кілометрів від столиці Загреб.

У Петрині розбирають завали. Допомагають і військовики.

[жителька Петрині]:
«Це просто жахливо. Я була з дитиною у квартирі. Почало трохи трясти. Я думала, воно заспокоїться, але потім на нас упала шафа. На щастя, дитина була на мені. Я зсунула шафу і спробувала вибратися через двері. У коридорі все було перевернуто, жах… Я ледве пробралася через усе це, і виявилося, що двері застрягли. Мені ледь удалося вибратися з квартири. Я вибігла босоніж».

[житель Петрині]:
«Будівлю повністю зруйновано — стіни впали, котел упав, нічого не вціліло. Там тепер просто неможливо жити… Але тієї миті мене хвилювало лише те, як нам вибратися звідти живими — моїй дружині, мені самому й дітям».

Підземні поштовхи відчували й у Загребі, й навіть у столиці Австрії — Відні. А в сусідній Словенії про всяк випадок зупинили роботу єдиної атомної електростанції.

2. Сенат США не ухвалив підвищення виплат постраждалим від пандемії американцям

Підвищення виплат не ухвалили
Вашингтон, США

Лідер більшості в сенаті США республіканець Мітч Макконнелл відхилив голосування щодо пропозиції президента збільшити грошову допомогу американцям, які постраждали від пандемії.

Одноразову виплату заклали в новий пакет допомоги обсягом 900 мільярдів доларів. Трамп підписав його з умовою, що Конгрес збільшить виплати із 600 до 2000 доларів. Нижня палата законодавчого органу, де більшість мають демократи, пропозицію про підвищення ухвалила. Однак законопроєкт застряг у сенаті, де більшість у республіканців.

Замість цього Макконнелл подав свій законопроєкт, у якому об’єднав підвищення виплат із двома іншими вимогами президента. Це скасування розділу № 230, який надає захист технологічним гігантам, а також розслідування всіх махінацій на виборах.

Також Макконнелл закликав республіканців за прикладом нижньої палати подолати вето, яке Трамп наклав на оборонний бюджет 2021 року.

Президент заблокував його минулого тижня частково тому, що до нього, як і раніше, входив розділ № 230. Також, за словами президента, у бюджеті не було прописано критично важливих заходів у галузі національної безпеки, і що це був подарунок для Китаю і Росії.

Раніше Дональд Трамп розкритикував республіканців у сенаті, які блокують ухвалення його пропозицій. На своїй сторінці у твіттері він написав:

«Якщо республіканці чимшвидше не затвердять виплати обсягом 2000 доларів, їм слід буде подумати про останнє бажання. 600 доларів недостатньо. Також позбудьтеся розділу № 230 — не дозволяйте технологічним гігантам красти в нас країну, а також не дозволяйте демократам красти президентські вибори. Станьте жорсткішими».

Водночас багато американців почали критикувати Макконнелла, звинувачуючи його в зраді й у тому, що він став на протилежну від президента сторону.

3. У Євросоюзі почалася вакцинація проти COVID-19

Масова вакцинація проти COVID-19
Європейський Союз

101-річна Гертруда Газе стала першою людиною в Німеччині, якій зробили щеплення проти COVID-19. Жінка народилася в лютому 1919 року. У будинку для людей похилого віку в Берліні проживає з 2011-го. Спочатку вона боялася робити укол. Та останньої миті передумала. Разом із нею вакцину ввели й іншим мешканцям.

[Гертруда Газе, 101-річна жителька Берліна]:
«Іноді уколи відчуваються, але тут жодних відчуттів. Вірус дуже небезпечний. Ми чуємо й читаємо, що багато людей помирає вдома. Це жахливо. Ось чому так чудово отримати вакцину».

У Євросоюзі в неділю почалася масова вакцинація проти COVID-19. Перші в черзі — люди за 70, а також лікарі.

В Італії, яка на початку пандемії була осередком спалаху на континенті, першою укол зробили медсестрі Клаудії Аліверніні. Їй ввели препарат компаній Pfizer і BioNTech.

Медики в лікарні Флоренції кажуть, що сьогодні протистояти коронавірусу лише за допомогою масок, антисептиків і соцдистанціювання неможливо.

[Елена Берті, медсестра]:
«Очевидно, що цих заходів треба дотримуватися й далі, але лише поти, поки достатня кількість людей не отримає вакцину».

Це будинок для людей похилого віку іспанського регіону Каталонія. Тут щеплення теж спочатку роблять стареньким.

А в Греції серед перших вакцинованих виявилися державні та релігійні діячі. У країні також використовують вакцину Pfizer/BioNTech. Щеплення вже зробили, зокрема, прем’єр-міністр та президент країни. Свою дозу отримав і голова генерального штабу армії.

[Константінос Флорос, голова генерального штабу армії Греції]:
«Наука й науковці виконали свій обов’язок. Тепер ми маємо виконати свій. Саме це я і зробив кілька хвилин тому».

У Євросоюзі проживає коло 450 мільйонів осіб. До кінця року сюди планують доставити приблизно 12,5 мільйона доз вакцини. Цього має вистачити, щоб зробити щеплення понад шістьом мільйонам осіб.

Водночас компанії поки насилу справляються з міжнародним попитом. Їхня мета — наступного року виробити 1,3 мільярда доз.

У ЄС уклали контракти на постачання відразу кількох препаратів. Серед них також вакцини від компаній Moderna й AstraZeneca.

4. Мороз і пандемія: сирійські біженці в таборах зіткнулися з подвійним лихом

Зимові холоди й пандемія
Ідліб, Сирія

Сирійці, які втекли від воєнного конфлікту й живуть у наметових таборах, у 2020-му зіткнулися з подвійним лихом. До зимових холодів і дощів додалася пандемія коронавірусу.

Це табір «Зухур», що поблизу північного міста Ідліб, неподалік від турецького кордону. Тут уже виявили кількох хворих на COVID-19. Водночас про якісь санітарні норми нічого й говорити. Люди навіть не мають доступу до чистої води й туалетів.

[Кассем Ахмад Шаррак аз-Зейт, сирієць]:
«Обігрівач не захищає нас від холоду. Зима настає щороку, і пережити її складно. Щоразу нас заливає дощем. Цього року в нас ще пандемія коронавірусу. Тут виявили п’ять заражених, але намети не можна використовувати для карантину. Надіюся, коли розподілятимуть вакцини, нас не забудуть, бо поки наша країна про нас не пам’ятає».

[Ахмад Мустафа Соуф, сирієць]:
«Ми вже десять років тиняємося. Переїжджаємо з одного місця до іншого, з одного села до іншого. Усі країни зайняті пандемією коронавірусу. Та нас вона не дуже хвилює, бо нас непокоять інші речі. Найважливіше для нас — безпечно повернутися додому».

Лікарі побоюються, що випадків зараження тут більше, ніж показують тести.

Місцева гуманітарна організація будує біля табору бетонні споруди. Їх планують використовувати як карантинний центр.

[Бараа Бабулі, директор програми допомоги біженцям]:
«У брезентових наметах про приватність, захист та ізоляцію можна лише мріяти. Ось чому ми будуємо понад 1000 кімнат. Сподіваємося, що країни-донори та організації дадуть вакцину й допоможуть більш ніж чотирьом мільйонам сирійських біженців на півночі Сирії».

За даними міністерства охорони здоров’я тимчасового уряду на півночі Сирії, у регіоні реєструють понад 100 хворих за день. Усього ж у Сирії за офіційними даними вже виявили понад десять із половиною тисяч інфікованих.

5. Жительці Уханя дали чотири роки в’язниці за повідомлення про епідемію

Вирок за повідомлення про COVID-19
Шанхай, Китай

Китайський суд виніс вирок 37-річній громадянській журналістці Чжан Чжань. Їй дали чотири роки тюрми за те, що вона однією з перших почала публікувати повідомлення з міста Ухань на початку епідемії.

Місто стало центром і місцем походження пандемії. Жінка намагалася розповісти, що насправді там відбувається, бо центральна влада контролювала всю інформацію і намагалася заглушити тих, хто був не згоден з офіційною статистикою.

Як сказав адвокат жінки, формальне звинувачення звучить як «поширення чуток і створення неприємностей».

Біля будівлі суду в Шанхаї посилили охорону. Та це не злякало прихильників Чжан Чжань.

[Шан Шенчжао, прихильник Чжан Чжань]:
«Я прийшов, щоби спробувати її побачити. Я щойно туди ходив, але співробітники мені сказали, що побачити її не вийде, зокрема через кримінальну справу».

Чжан Чжань була не єдиною, хто казав правду. Однак стала першим громадянином Китаю, кому публічно винесли за це вирок.

А першим, хто відкрито заявив про можливу епідемію, був офтальмолог з Уханя Лі Веньлян. У грудні 2019 року він помітив у своїх пацієнтів схожі симптоми респіраторного захворювання й написав про це колегам у чат. Після цього його викликали до поліції і змусили написати зізнання, що він нібито поширював брехню, щоби порушити громадський порядок. Пізніше лікар сам помер від коронавірусу.

6. У Коста-Риці будують екологічний вітрильник для перевезення вантажів

Екологічний вантажний вітрильник
Пунта-Моралес, Коста-Рика

На тихоокеанському узбережжі Коста-Рики в селищі Пунта-Моралес майструють екологічний вантажний парусник під назвою «Сейба». Його спроєктувала канадська компанія, яку надихнула старовинна фінська торгова шхуна «Інгрід».

Дерев’яний вітрильник, завдовжки 45 метрів, будують із дерев, що впали, а ще із тих, які виросли знову на місцях вирубки. На судно поставлять два електродвигуни, які працюють на енергії сонця й вітру. Електромотори допоможуть маневрувати в портах. Корабель зможе перевозити 350 тонн вантажу.

На будівництво приїхало 200 робітників із 27 країн.

[будівельник зі США]:
«Добре бути частиною такого масштабного проєкту. Чудове і саме судно, і його вплив на природу. Дуже сподіваюся побачити, як це відіб’ється на судноплавстві й на експорті товарів із Коста-Рики. Я приїхав сюди частково через це. Але мені ще цікаво будувати таке величезне судно».

На реалізацію проєкту треба чотири мільйони 200 тисяч доларів. Компанія планує повернути витрати за шість років. Вітрильник уведуть в експлуатацію у 2022 році.

Мета проєкту — довести, що у XXI столітті теж можна перевозити вантажі на суднах і не забруднювати природу.

7. Зоологи несподівано виявили в Західній Австралії популяцію сипух

Популяція австралійських сипух
Маргарет-Ривер, Австралія

Серед чагарників на околиці австралійського міста Маргарет-Ривер сипуха шукає здобич. На іншому кінці міста її чекають дитинчата, які видають характерні звуки.

[Бойд Вайкс, природозахисник]:
«Вони так вимагають їжу. І так усю ніч».

Виявити хижих птахів у цій місцевості допомогли волонтери. Раніше тут австралійських сипух ніколи не бачили.

Але щоб помітити їх, довелося провести довгі й холодні ночі в засідці.

[Бойд Вайкс, природозахисник]:
«Ми просто мріяли про те, щоб одного разу прийти додому й розповісти, що бачили щось, чого ніколи не бачили в Західній Австралії».

Наразі в районі Маргарет-Ривера вдалося помітити вже кілька сипух. Головна загроза для них — це отрута, якою знищують пацюків. Місцеві жителі взяли це до уваги, щоб не нашкодити.

[Джон Маккіні, житель Маргарет-Ривера]:
«Ми додали це до контракту з дезінсекторами. Ми вказали, які отрути можна використовувати».

А один місцевий виробник вина пішов ще далі. Він узагалі відмовився від отрути й тепер створює умови для проживання сипух, щоб вони самі полювали на щурів і мишей.

[Стів Джеймс, власник виноробні]:
«Було б дивовижно, якби в нас оселилася родина сипух, яка справді забезпечила б природний контроль над чисельністю гризунів».

Про популяцію австралійських сипух на континенті відомо недостатньо. У різних районах вони мають різний статус: від вразливих до таких, що під загрозою зникнення.

Та в Маргарет-Ривері вони, схоже, оселилися надовго.

8. Житель Срінагара переобладнав свій човен для потреб швидкої допомоги

Човен ― швидка допомога
озеро Дал, Індія

Житель індійського міста Срінагар переобладнав свій човен під потреби швидкої допомоги. Такого на озері Дал дуже бракувало.

[Тарік Ахмад Патлу, власник човна швидкої допомоги]:
«Швидка допомога на воді дуже потрібна. Вона може дістатися в усі куточки, де немає доріг. Ми дамо людям номер безплатного виклику, і якщо хтось захворіє, можна зателефонувати, і до них припливе “швидка”».

Площа озера Дал — коло 20 квадратних кілометрів. Це окраса віддаленого індійського штату Джамму і Кашмір. Його береги густонаселені. Водночас дорогами до лікарень дістатися складно.

Ідея обладнати водну швидку допомогу в Таріка виникла після того, як він сам захворів на Covid-19 і заледве добрався до медзакладу. Йому довелося позичити човен у друга. Чоловіку врятували життя.

[Білал Ахмед, житель Срінагара]:
«Лікарі часто кажуть, що якби пацієнта привезли на кілька хвилин раніше, то його можна було б урятувати. До цього пацієнтів везли на човнах-шикарах, потім — на машинах, далі — на швидкій. Але тепер буде пряма послуга, і це добре. Туристам теж може стати в пригоді».

Наразі завершуються останні приготування, і незабаром швидка допомога на воді почне працювати. Тарік упевнений, що вона допоможе врятувати десятки життів.

9. Венесуельці зустріли Різдво без традиційної святкової страви альяки

Різдво без традиційної страви
Каракас, Венесуела

У Венесуелі нинішнє Різдво стало святом не для всіх. Багато сімей не змогли купити дітям подарунки, прикрасити будинок і навіть приготувати святкову вечерю. Тривала економічна криза спричинила дефіцит продуктів і гіперінфляцію. Труднощів додала й пандемія.

Венесуельці зазвичай готують на Різдво традиційну страву альяку, але зараз багатьом це не по кишені.

[Ейсон Мартінес, житель Каракаса]:
«Такої зарплати не вистачає на (різдвяну) вечерю із сім’єю. Але треба жити далі».

[Каріні Мартінес, жителька Каракаса]:
«Є проблеми з водою, з газом. Скрутно, але Різдво проходить важко для всіх».

У деяких сім’ях ситуація трохи ліпша. Наприклад, ці венесуельці мають родичів за кордоном. Вони допомогли з продуктами.

Альяку готують всією сім’єю. Її роблять із ніжного кукурудзяного тіста з начинкою. Додають м’ясо, родзинки, оливки, каперси та цибулю. Пиріжок загортають у бананове листя, перев’язують нитками й варять.

[Норбеліс Рієра, жителька Каракаса]:
«В умовах нинішньої економічної кризи не можна забувати традицію (приготування альяки), бо її джерела лежать у нашій культурі. Не можна допустити, щоб у нас забрали культуру й наші традиції».

Походження альяки точно невідоме. Але є легенда, що її придумали раби в колоніальну епоху. Вони готували різдвяні страви для господарів, а із залишків продуктів робили частування для себе. Дочка одного рабовласника попросила альяку й покуштувала разом із сім’єю. Їжа їм так сподобалася, що вони попросили приготувати її на вечерю.

Відтоді альяку вважають різдвяною стравою у всіх прошарках суспільства.

10. Як у Німеччині стареньким допомагають упоратися із самотністю в умовах пандемії

Допомога стареньким під час карантину
Німеччина

Від віртуальної реальності до відеодзвінків і уроків зумби. У Німеччині стареньким допомагають упоратися із самотністю й депресією в умовах карантину.

Багато з них довгі місяці проводять в ізоляції, бо, саме вони належать до особливо вразливої перед коронавірусом категорії.

81-річна Аннеліза з будинку для людей похилого віку в Кельні за допомогою окулярів віртуальної реальності відвідує екскурсію в Кельнському соборі.

[Аннеліза Ріхманн, жителька будинку для людей похилого віку]:
«Цікаво було подивитися. Тільки-но зможу виходити, відвідаю цей собор. Не думаю, що він дуже змінився, але мені просто хочеться туди сходити».

Працівники цього закладу кажуть, що такі розваги підіймають постояльцям настрій. Особливо перед Різдвом, коли їх зазвичай відвідували родичі.

[Александра Каспер, соціальна працівниця]:
«Це своєрідні посередники, які стимулюють спілкування між працівниками, родичами й постояльцями. Дуже допомагає. З’являються речі, яких в іншій ситуації не було б. І краще пізнаєш людей. Вони розповідають про дитинство, діляться досвідом».

А це будинок для людей похилого віку міста Шпаєр. Замість різдвяної вечірки із рідними, тут влаштували ярмарок зі смаженими сосисками, вафлями й лотереєю.

[Гудрун Вольтер, директор будинку для людей похилого віку]:
«Зазвичай на Різдво ми влаштовуємо свято в каплиці й у кафе, запрошуючи всіх родичів. Однак тепер зробити це неможливо. Ми спробували знайти альтернативу, щоб створити потрібну атмосферу».

У будинках для людей похилого віку також спілкуються з родичами за допомогою відеодзвінків. Однак настрій це поліпшує не всім.

[Крістель Гальнайс, дружина жителя будинку для людей похилого віку]:
«Це катастрофа. Ми були разом 55 років і одружені 51 рік. І це перше Різдво, яке ми проводимо окремо. Нелегко».

Жителів будинків для людей похилого віку в Німеччині проти коронавірусу вакцинуватимуть найпершими. Робити щеплення у країні планують почати 27 грудня.

А поки такі заклади докладають усіх зусиль, щоб їхні підопічні були веселими. Наприклад, у місті Кайзерслаутерн пропонують уроки зумби. Їх відвідують навіть ті, хто пересувається на інвалідному кріслі.

11. Санта-Клауси влаштували прогулянку на SUP-бордах в Адріатичному морі

Санти на SUP-бордах
Пула, Хорватія

Півтора десятка Санта-Клаусів ковзають на SUP-бордах по водній гладі Адріатичного моря. Вони здійснюють різдвяну прогулянку біля західного узбережжя півострова Істрія в Хорватії.

Сапсерфінгісти вважають, що це найкращий спосіб провести свято. До того ж під час прогулянки вони збирають гроші для нужденних.

[Тіхана Тшурович, організаторка]:
«Ми зібралися тут, бо це наша традиція. Ми надаємо гуманітарну допомогу літнім людям у місті Пула. Ми поєднуємо свою любов до SUP-бордів із благодійністю, бо свята — це час подарунків. Не всі можуть дозволити собі добре провести Різдво й Новий рік».

Заплив Санта-Клаусів на SUP-бордах проводять уже третій рік. Цього разу його планували скасувати через пандемію, але все ж дозволили. Веслярі тримаються один від одного на відстані, тому не бояться підхопити вірус.

12. Замість авіарейсу — намет: в аеропорту Сінгапуру обладнали гламурний кемпінг

Гламурний кемпінг
Сінгапур

Сінгапурський аеропорт «Чангі» перетворив верхній поверх свого торгового центру на гламурний кемпінг. Серед прикрашених ялинок тепер тут стоять намети класу люкс. У них можна із шиком переночувати, замінивши таким чином авіамандрівки.

[Фадліна Муса, жителька Сінгапуру]:
«Зазвичай на кожне свято ми виїжджаємо з країни, та зараз майже неможливо подорожувати, а шкільні канікули настали. Тому я вирішила придумати для дітей щось незвичайне. Мені здається, що їм подобається туризм. Вони завжди споруджують удома намети».

У кожному наметі є велике ліжко, засоби гігієни, бокси-холодильники і, звісно ж, різдвяні гірлянди.

[Хайріл Ануар Малек, житель Сінгапуру]:
«Ви знаєте, як нам усім було важко цього року, тому ми захотіли побути разом в іншій обстановці».

Ніч у розкішному наметі коштує 270 американських доларів. Щоправда, багаття тут не розкладеш, а прийняти душ можна лише в залі очікування або в готелі, що біля аеропорту. Та є й бонус — знижки на покупки в торговому центрі.

[Серен Бех, жителька Сінгапуру]:
«Гадаю, це чудова пригода для дітей, які ніколи не ночували в наметі».

Усі місця в гламурному кемпінгу заброньовано до кінця грудня.

13. Порцеляновий посуд із лялькового будиночка королеви продадуть на аукціоні

Аукціон рідкісного посуду
Лондон, Велика Британія

Рідкісний мініатюрний обідній сервіз, створений для лялькового будиночка королеви у Віндзорському замку, став центральним лотом аукціону фарфору в Лондоні.

Подарунок зробили для королеви Марії — бабусі британської королеви Єлизавети II. Він містить три сервізи для їдальні, дитячої та кухні будиночка.

[Джонні Санделсон, голова компанії – власниці сервізу]:
«На початку 20-х років минулого століття вдячна нація хотіла подарувати королеві ляльковий будиночок. Люди звернулися до відомого в той час архітектора Лаченса, щоб він зробив будиночок. Вони також пішли до всіх великих компаній, щоб ті зробили предмети. Там були столи, стільці, водопровід із гарячою й холодною водою. До нас вони прийшли по посуд».

Елементи лялькового будиночка загалом створювало понад 1500 художників і майстрів. Там було все: від 600 мініатюр реальних книг і 774 реплік творів мистецтва до винного льоху зі справжнім вином та спиртними напоями, грамофона, що грає гімн, і гаража з крихітним ролс-ройсом.

Набір із білого фарфору складається зі 76 предметів, зокрема є тарілки, супниці, миски, обідні й бічні тарілки. Усі з позолоченими деталями, монограмою й емблемою корони.

Сервіз виставила на аукціон компанія, яка вже майже 200 років продає вишуканий посуд у всій Європі. Набір зберігався в її архіві із часу його виготовлення в 1922 році. Зазначимо, що це не оригінал, а його копія. Компанія завжди виробляла по дві версії своїх виробів.

Очікується, що вінтажну колекцію продадуть на аукціоні за 26-40 тисяч доларів.

Онлайн-аукціон стартував 22 грудня й завершиться 8 січня.

14. Італійські реставратори рятують середньовічні фрески Джотто

Порятунок фресок Джотто
Ассізі, Італія

Середньовічні фрески Джотто та його учнів рятують від руйнування в базиліці святого Франциска в італійському місті Ассізі. На них зображено сцени з життя Марії Магдалини, а також воскресіння Лазаря.

[Серджіо Фусетті, керівник реставраційних робіт]:
«Ми стоїмо в капелі Марії Магдалини, у нижній частині базиліки святого Франциска в Ассізі. Джотто розписав її відразу після капели Скровеньї (в Падуї) в 1307 році. Капелу Скровеньї було завершено в 1305-му. Джотто прибув сюди в 1307-му, щоб створити серію прекрасних фресок».

Кілька років тому фахівці з’ясували, що тиньк разом із розписом відшаровується від стін. У цій місцевості періодично стаються землетруси, і фрески можуть розсипатися навіть за слабких поштовхів. Вирішили провести реставрацію — першу за півстоліття.

[Серджіо Фусетті, керівник реставраційних робіт]:
«Очистивши поверхню, ми переходимо до ущільнення. Ми пробиваємо крихітні отвори, використовуючи пластиковий шприц. Такими ж роблять ін’єкції. А ми вводимо сполучний матеріал з акрилової смоли».

Джотто ді Бондоне — італійський художник та архітектор. Він став основоположником епохи Проторенесансу. Замість плоских іконописних зображень майстер створював об’ємні та реалістичніші.

Реставратори мають роботу з фресками за велику честь.

[Сара Панціно, реставратор]:
«Ми усвідомлюємо це щодня. Водночас це велика відповідальність, бо ми безпосередньо контактуємо з творами мистецтва й можемо розуміти й відкривати їх для себе».

Базиліку святого Франциска звели в період з 1228 по 1253 рік. Її прикрашають десять тисяч квадратних метрів фресок, написаних майстернею Джотто, а також художниками Чімабуе, Сімоне Мартіні та П’єтро Лоренцетті.

[Серджіо Фусетті, керівник реставраційних робіт]:
«Кожен, хто називає себе художником, має приїхати до базиліки, бо тут зібрано всю історію середньовічного мистецтва».

Базиліку разом із монастирем Сакро-Конвенто в Ассізі внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

15. У Нью-Йорку попрощалися з поганими спогадами 2020 року

Позбутися поганих спогадів
Нью-Йорк, США

На Таймс-сквер у Нью-Йорку люди шикуються в чергу, щоб позбутися поганих спогадів року. Вони записують найнеприємніше для себе на спеціальний бланк, а потім урочисто опускають його в подрібнювач паперу. Так вони сподіваються почати новий рік із чистого аркуша.

[Джонатан Беннетт, ведучий]:
«Найбільш хвилююче те, що в порівнянні з іншими новорічними святами цей Новий рік особливий. Це тому, що всі люди, увесь світ має потребу в цьому новому році. Тож, гадаю, навіть якщо на Таймс-сквер не прийдуть тисячі людей, у повітрі однаково витатиме радісне хвилювання».

Люди хочуть попрощатися зі спогадами про пандемію, заходи соцдистанціювання, відеоконференцзв’язок та про віддалену роботу. Утім, деякі бачать і користь у подіях 2020 року.

[жителька Нью-Джерсі]:
«Гадаю, усі дістали гарний урок, який полягає в тому, щоби більше цінувати все, що маєте, і свою сім’ю. Наша родина під час цих подій ще більше зблизилася. Це, безперечно, хороший досвід».

Церемонію проводять на Таймс-сквер із 2007 року. А 31 грудня за хвилину до півночі тут по флагштоку з 23-метрової висоти зісковзне новорічна куля, прикрашена кришталевими пластинами.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: