27.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 20 по 23 грудня)

Огляд світових подій (з 20 по 23 грудня)

1. Трамп наклав вето на закон про національну оборону Закон про національну оборону Президент США наклав..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

1. Трамп наклав вето на закон про національну оборону

Закон про національну оборону
Президент США наклав вето

Президент США Дональд Трамп наклав вето на Закон про національну оборону. Одна з причин у тому, що в ньому зберігся розділ № 230. Це своєрідний щит, який прикриває від відповідальності великі соціальні мережі й медіакомпанії, такі як Фейсбук і Твіттер.

Президент сказав, що закон не містить критично важливих заходів щодо захисту національної безпеки, не поважає військове минуле США, а ще суперечить позиції його адміністрації ставити на перше місце американців у питаннях національної оборони. «Це подарунок для Китаю і Росії», — зробив висновок Трамп.

Водночас раніше і республіканці, і демократи закликали скасувати розділ № 230. Перші казали, що він дозволяє соцмережам піддавати контент цензурі, а другі — що розділ не бере до уваги повідомлення, які розпалюють ворожнечу.

Сам президент уважає, що цей розділ потрібно скасувати, бо він дає змогу поширювати дезінформацію в мережі, що є загрозою національній безпеці й чесності виборів.

Утім, намагаючись заблокувати закон, президент, найімовірніше, зіткнеться з протистоянням не тільки демократів, а й своєї Республіканської партії. Так, лідер більшості в сенаті республіканець Мітч Макконнелл сказав, що готовий подолати вето президента. Раніше цього місяця закон про національну оборону ухвалили в обох палатах Конгресу переважною більшістю.

Макконнелл також казав, що закон збільшує боєздатність армії відносно таких сил, як Росія і Китай.

Однак президент уважає, що закон суперечить іноземній політиці його адміністрації, зокрема його спробам повернути назад американські війська з Афганістану, Південної Кореї та Німеччини.

Ще один пункт у законі, проти якого виступає президент, — це перейменування військових об’єктів, які носять назви, пов’язані з Конфедерацією. Трамп зазначив, що це неповага до історії країни і її основоположних принципів.

Кілька сенаторів-республіканців уже сказали, що також протидіятимуть ухваленню закону в такому вигляді.

2. Новий штам коронавірусу: країни ЄС не впускають британців

Новий штам коронавірусу
Країни закривають кордони

Європейські сусіди Великої Британії з 20 грудня почали не впускати британських мандрівників. На півдні країни почав поширюватися новий штам коронавірусу — заразніший за звичайний на 70 %.

Франція оголосила, що, починаючи з вечора неділі, забороняє в’їзд із території Великої Британії всім, зокрема вантажним перевізникам, які прямують дорогами, залізницями, повітрям чи морем.

Представник французького уряду зазначив, що заборона допоможе європейським країнам знайти шляхи розв’язання проблеми, а ще дасть змогу громадянам Франції, які хочуть покинути Велику Британію до кінця року, знайти спосіб повернутися.

Невдовзі після рішення Франції міністр транспорту Великої Британії закликав вантажоперевізників не їхати до портів графства Кент чи іншими шляхами в бік Франції.

Заборонила в’їзд із Великої Британії також Італія. Її уряд зачинив двері всім, хто останні 14 днів проїжджав через британську територію транзитом.

Однак пасажири в італійському аеропорту «Ф’юмічіно» налаштовані скептично.

[Рокко Форте, пасажир, який прибув із Великої Британії]:
«Уряд оголосив, що з’явився новий штам вірусу. Та це неправда. Це той же вірус, який поширюється в США з квітня й у Великій Британії з вересня. Вони кажуть це, щоб лякати людей».

[Мартін Ренен, пасажир, який прибув із Великої Британії]:
«Маємо надію, що повернемося. Нам треба повернутися 4 січня. Ми сподіваємося й аж надто не хвилюємося».

Німеччина й Нідерланди розпорядилися припинити польоти з Великої Британії, а Ірландія оголосила, що заборонить повітряне й поромне сполучення із сусідом.

Бельгія закриває кордони для літаків і поїздів із Великої Британії.

Австрія теж, імовірно, заборонить перельоти. Іспанія закликала Єврокомісію та Європейську раду розробити скоординовану відповідь, бо інакше вона обіцяє діяти з міркувань захисту інтересів своїх громадян.

Тим часом із 20 грудня в Лондоні та більшій частині півдня Англії посилили карантинні заходи. Запланованого на свята послаблення не буде. Обмеження стосуватимуться понад 16 мільйонів осіб. Одразу після посилення правил тисячі людей на поїздах поспішили до рідних міст, щоб устигнути до запровадження заходів.

До речі, такий же штам коронавірусу знайшли в Південно-Африканській Республіці.

3. Марокко та Ізраїль підписали меморандуми про взаєморозуміння

Меморандуми про взаєморозуміння
Марокко — Ізраїль

Марокко та Ізраїль на тлі відновлення дипломатичних відносин підписали кілька меморандумів про взаєморозуміння.

Ізраїльська делегація прибула до Марокко у вівторок. Чиновники зустрілися з королем, а також обговорили сфери співпраці.

Так, країни планують почати інвестувати в економічний розвиток, підтримку бізнесу й розроблення технологій.

[Нассер Буріта, міністр закордонних справ Марокко]:
«Це дуже важливий захід, який проходить за участі старшого радника президента США пана Джареда Кушнера й голови Ради національної безпеки Ізраїлю Меїра Бен-Шаббата. Він відбувається після телефонної розмови, проведеної 10 грудня між його величністю королем Мухаммедом XI і президентом США Дональдом Трампом. Під час неї було ухвалено історичні рішення, які стосуються визнання марокканської пустелі частиною території Марокко з боку США, а також ситуації на Близькому Сході й відновлення відносин між Марокко та Ізраїлем».

Ізраїльська делегація прибула з Тель-Авіва до Рабата першим прямим рейсом. Обидві країни очікують зростання туризму, переважно завдяки сотням тисяч ізраїльтян марокканського походження.

[Меїр Бен-Шаббат, голова Ради національної безпеки Ізраїлю]:
«Ми пишаємося тим, що я прибув сюди на чолі офіційної ізраїльської делегації для встановлення відносин із Марокко. Ми прибули сюди прямим комерційним ізраїльським рейсом. Це справді історичний візит. Ми приїхали, щоб перетворити ідеї на реальність».

[Джаред Кушнер, старший радник президента США Дональда Трампа]:
«Марокко та Ізраїль роблять великі успіхи в межах зобов’язань щодо відновлення повномасштабних дипломатичних відносин, розвитку економічної співпраці й дуже швидкого відновлення каналів зв’язку».

Крім Марокко, дипломатичні відносини з Ізраїлем також відновили Об’єднані Арабські Емірати, Бахрейн та Судан. Усі угоди було підписано за посередництва адміністрації Дональда Трампа. Водночас палестинці засуджують такі договори й наполягають, щоб Ізраїль спочатку задовольнив їхні вимоги про створення окремої держави.

4. У Конгресі США подали законопроєкти, які покликані зупинити примусове видаляння органів у Китаї

Зупинити видаляння органів у КНР
До Конгресу США подали два законопроєкти

Американські законодавці з обох палат Конгресу США подали законопроєкти, які покликані допомогти зупинити примусове видаляння органів у Китаї.

Перший подав сенатор-республіканець Том Коттон. Він заявив, що в Китаї за сприяння влади триває видаляння органів у в’язнів сумління та вірян.

Конгресмени Кріс Сміт і Томас Суоцці того ж дня подали до палати представників свій законопроєкт на ту саму тему.

Якщо обидва документи ухвалять, то уряд США зможе відмовляти у видачі американських паспортів і припиняти дію вже виданих усім, хто планує їхати до Китаю для пересадження органів. Президент США також матиме змогу запроваджувати санкції щодо іноземних чиновників, причетних до видаляння органів.

До того ж відповідно до цих законів іноземні громадяни та організації, відповідальні за видаляння органів, не зможуть імпортувати зі США хірургічне обладнання для трансплантацій.

Китай — одна з найпопулярніших країн світу, куди пацієнти приїжджають для пересадження органів. Пекін стверджує, що органи надходять через приватні пожертвування.

Однак це твердження спростовують висновки міжнародного трибуналу, який пройшов у Лондоні торік. За даними розслідування, у Китаї у великих масштабах примусово видаляють органи в незаконно ув’язнених уйгурів, а також у прихильників духовної практики Фалуньгун.

5. Південна Корея закриває лижні курорти

Зимові курорти закриють
Седжон, Південна Корея

Південна Корея закриває всі гірськолижні курорти та інші популярні наприкінці року місця зимового відпочинку, щоб зупинити третю хвилю коронавірусу. Влада закликала всіх бути обережними в різдвяні й новорічні свята. Заходи діятимуть до 3 січня.

[Юн Тхе Хо, працівник Управління НС Південної Кореї]:
«Ми заборонимо збиратися на об’єктах зимових видів спорту, таких як гірськолижні курорти, санні парки й ковзанки, бо в людних ресторанах і готелях на їхніх територіях ризик зараження зростає».

У Сеулі та околицях заборонили збиратися разом більш як учотирьох. Ресторани й кав’ярні будуть відкритими, проте муситимуть дотримуватися жорсткіших правил.

[Юн Тхе Хо, працівник Управління НС Південної Кореї]:
«Ми ще всім у країні настійно рекомендуємо утриматися від того, щоби збиратися в громадських місцях у групи з п’яти й більше осіб. З огляду на випадки зараження серед членів сім’ї і друзів, ресторани повинні заборонити бронювання та вхід для компаній із п’яти й більше осіб. У разі порушення їх оштрафують».

У понеділок у країні зафіксували найвищу добову кількість померлих від COVID-19. А у вихідні був рекорд добової кількості нових заражених — майже 1100 осіб.

6. У Данії заборонили розводити норок до 2022 року

Розводити норок заборонили
Данія

Данський парламент більшістю голосів ухвалив закон про заборону до 15 січня 2022 року розводити норок. Так законодавці заднім числом заклали правову основу під розпорядження влади знищити цих тварин на всіх звірофермах країни. Його видали на початку листопада.

Приспати всіх норок вирішили через мутований штам коронавірусу, який у них виявили. Як з’ясувалося, він передається людям.

У Данії понад 1100 норкових господарств. Ерік Ваммен досі не забивав своїх 5000 звірят, бо вони здорові.

[Ерік Ваммен, фермер]:
«Я сподівався зберегти норок живими, щоб і далі їх розводити в Данії. Але тепер, гадаю, через уряд це неможливо. Він зашкодив усім фермерам країни».

На норкових фермах працює коло трьох тисяч осіб. Тепер усі вони втратять роботу.

[Анна Малюта, працівниця ферми]:
«Мені вкрай важко, бо я люблю свою роботу. Це нелегко психологічно. Ми пропрацювали тут 12 років, а зараз утрачаємо свої місця».

[Франк Струнтсе, фермер]:
«Мені доведеться закритися, бо норок не залишилося. Звісно, я хотів би й далі працювати, та це неможливо».

За порушення закону передбачено великий штраф чи ув’язнення на термін до пів року. Водночас фермерам дадуть компенсацію, але наскільки велику, поки не відомо.

Данія була найбільшим у світі експортером норкових шкурок і виробів із них. Фермери кажуть, що після урядової заборони галузь уже повною мірою не відновиться.

7. Компанія — організатор велотурів стала службою доставляння

Доставляння на велосипедах
Барселона, Іспанія

Коли в березні до Іспанії проник коронавірус, Аріадна Сьєра зрозуміла, що її компанії, яка організовувала велоекскурсії, буде скрутно. Фірму вона відкрила 10 років тому для іноземних студентів. У ній працює шестеро жінок.

Тепер усі вони перейшли на доставляння товарів Барселоною. Під час пандемії обсяги онлайн-торгівлі дуже зросли.

[Марі Дуфульйор, співзасновниця компанії з доставляння]:
«Ніхто не припускав, що ми зробимо це так швидко. Ми закінчуємо дуже складний для нас рік, — катастрофічний 2020 рік із грошима на банківському рахунку, з проєктом, який не мав фінансування, але якому ми себе присвятили».

Водночас компанія закликає бойкотувати великі онлайн-магазини й купувати товари в місцевих продавців.

[Аріадна Сьєра, співзасновниця компанії з доставляння]:
«Магазини й бари — це культура нашої місцевості. Ми хочемо об’єднати наші зусилля, щоб вони утрималися на плаву й адаптувалися до змін. Очевидно, що часи змінюються, COVID змушує нас перебудовуватися, створювати нові альтернативи, рости економічно».

Клієнти вдячні компанії, особливо ті, хто не міг користуватися великими службами доставляння.

[Кончі Авіла, клієнтка компанії з доставляння]:
«Їхній проєкт унікальний і екологічний. Це доставляння від дверей до дверей. Ми, продавці подарунків, не можемо використовувати щось інше, бо наші товари дуже делікатні. А велосипеди нам підходять».

Тепер серед клієнтів компанії коло 50 постійних. Це здебільшого продуктові магазини, а також винні й квіткові крамниці.

8. Південнокорейський студент виготовляє табуретки з масок

Табуретки з масок для обличчя
Ийван, Південна Корея

Південнокорейський студент — дизайнер меблів Кім перероблює використані маски для обличчя на табуретки. Одноразові засоби захисту здебільшого зроблено із синтетичного матеріалу, що містить поліпропіленові волокна.

[Кім Ха Ниль, студент – дизайнер меблів]:
«Пластик можна переробляти, тож чому б не робити цього й з масками для обличчя, які з нього зроблені? Я не розумів, чому маски спалюють. Тому, як мебляр, я вирішив показати, що їх можна переробляти».

У червні Кім поставив контейнер для використаних масок у навчальному закладі міста Ийван. Відтоді зібрав десять тисяч засобів захисту. Місцева фабрика також пожертвувала понад тонну бракованих масок.

Студент три доби витримує використані маски у сховищі. Потім плавить їх за температури 300 градусів Цельсія. Далі починається процес виготовлення. На триногу табуретку потрібно 1500 масок і три години роботи.

[Кім Ха Ниль, студент – дизайнер меблів]:
«Я розплавив маски й дочекався затвердіння матеріалу. Я використовую ось цю форму й відливаю ніжки, а потім збираю табуретку».

Кім зробив уже 15 табуреток. Деякі виставили в місцевій галереї.

[студент]:
«У цих табуретках закладено глибокий сенс. Якби я їх купив, гадаю, вони стали б нагадуванням про ситуацію з коронавірусом у 2020 році. Вони також нагадають нам про необхідність піклуватися про природу, бо зроблені з перероблених масок для обличчя».

Утім, студент поки табуреток не продає. Він хоче створити з перероблених масок цілий меблевий гарнітур. А ще планує знайти велику компанію-партнера, яка дбає про чистоту довкілля.

9. Онлайн-платформа допомагає ремісникам Індії вижити під час карантину

Онлайн-платформа для ремісників
Алвар, Індія

Рам Соні — один із небагатьох майстрів санджі. Так називається індійське мистецтво вирізання з паперу картин, натхнених природою.

У його родині цю майстерність передають із покоління в покоління.

Але тривалий карантин в Індії у другому кварталі спричинив спад економіки на 24 %. Тож продажів поменшало й доходи Рама знизилися. Довелося звільнити працівників.

[Рам Соні, майстер санджі]:
«Якщо ринки не відкриються, як я зможу щось продати? Під час пандемії ми виживали на заощадження, хоч би як мало їх було».

Приблизно тоді, коли у Рама закінчувалися ідеї, як заробити, подружня пара з Нью-Делі запустила нову онлайн-платформу. На ній ремісники можуть демонструвати й продавати свої витвори.

Мета проєкту — безпосередньо зв’язати виробників і покупців, минаючи посередників.

Більша частина традиційних ремісників Індії контактувала з підприємцями та покупцями лише на фізичних ярмарках і виставках. Та під час пандемії їх не влаштовують.

[Шила Лункадс, засновниця платформи]:
«Завдяки Direct Create ми змогли зробити їх помітнішими, створивши широке маркетингове охоплення».

Санджай Чітара — майстер ручного розфарбовування тканини. Зазвичай на картинах зображує історії про індуїстських богів і богинь. Каже, що онлайн-платформа допомогла йому відновити роботу під час пандемії.

[Санджай Чітара, художник]:
«Відколи я почав викладати свої роботи на вебсайт, багато моїх давніх клієнтів почали їх переглядати. Це корисно, бо, якщо їм подобаються наші роботи, клієнти безпосередньо зв’язуються з художниками».

Зараз платформа розширилася й тепер на ній є понад 2500 майстрів з усієї країни.

10. В Австралії поруч із будинком для людей похилого віку з’явився дитячий центр

Нові сусіди
Веллінгтон, Австралія

Біля цього будинку для людей похилого віку міста Веллінгтон, що в Новому Південному Уельсі, з’явився дитячий центр. Старенькі раді таким сусідам — тепер вони постійно відвідують малюків, що робить їхнє життя цікавішим.

[Поліна Коркоран, мешканка будинку для людей похилого віку]:
«Ти почуваєшся живою людиною».

У цієї бабусі немає своїх онуків. Каже, така взаємодія дуже важлива.

[Поліна Коркоран, мешканка будинку для людей похилого віку]:
«Це в якомусь розумінні нас підтримує. Зберігає цікавість то того, що тут відбувається».

У цьому центрі старенькі грають, читають і співають разом із малюками. Це допомагає їм підтримувати добру пам’ять і уникнути депресії. І, звісно, ні про яку самотність не може бути й мови.

[Террі Фрост, директор будинку для людей похилого віку]:
«Багато хто, потрапляючи в заклад із догляду за старенькими, упадає в депресію, а якість їхнього життя гіршає».

Ідея організувати тут дитячий центр і проводити такі зустрічі виникла в директора будинку для людей похилого віку Террі Фроста.

[Террі Фрост, директор будинку для людей похилого віку]:
«Просто заглянути сюди після обіду зі своїми дітьми, посидіти на веранді й подивитися, як вони грають — це вже терапія».

Багато хто вважає, що за такими закладами майбутнє.

[Поліна Коркоран, мешканка будинку для людей похилого віку]:
«Дивлюся, як діти малюють, потім граються й усе таке, а потім хтось із малюків підходить і запитує: “Як тебе звуть?” Це справді чудово».

Такі зустрічі мешканців будинків для людей похилого віку з малюками влаштовують у низці країн. З одного боку, старенькі почуваються потрібними, а, з іншого, малюки раді великій увазі.

11. Прапор і нарти з експедиції Шеклтона передали двом британським музеям

Артефакти експедиції Шеклтона
Лондон, Велика Британія

Прапор і нарти, що належали супутникам англо-ірландського дослідника Антарктики Ернеста Шеклтона, передадуть двом британським музеям.

Ці артефакти привіз у середині минулого століття учасник експедиції Ерік Маршалл. Він подарував їх своїй колишній школі.

Тепер ці предмети викупив британський фонд «Національна спадщина» та інші спонсори.

Прапор і нарти використовували під час першої самостійної експедиції Шеклтона на судні «Німрод». Вона тривала з 1907 по 1909 рік.

[Джеремі Мічелл, куратор Національного морського музею]:
«Експедиція на “Німроді” маловідома, хоча сама собою стала досягненням і проклала шлях для спроби дослідника Роберта Скотта досягти Південного полюса. Зрештою від експедиції збереглося дуже мало».

Дослідникам до Південного полюса залишалося йти тиждень, та Шеклтон вирішив повертатися. Він зрозумів, що запасу продуктів і палива на зворотний шлях не вистачить.

[Джеремі Мічелл, куратор Національного морського музею]:
«Якщо прорахувався, то маєш учинити, як Шеклтон: повернути назад. Вони знали, що можуть досягти Південного полюса, але не зможуть повернутися. Потім Шеклтон сказав дружині: “Живий осел кращий за мертвого лева”».

Хоча Шеклтон і не підкорив Південний полюс, та доставив важливу наукову інформацію. Його маршрутом і транспортною стратегією потім скористався британець Роберт Скотт. Він досяг заповітної мети на тиждень пізніше, ніж норвезький мандрівник Руаль Амундсен, але на зворотному шляху загинув разом із командою від голоду, холоду й знемоги.

Нарти тепер стоятимуть у Національному морському музеї, а прапор — в Інституті полярних досліджень імені Скотта.

[Ейліш Макгіннесс, директор фонду «Національна спадщина»]:
«В інтернеті можна знайти зображення багатьох музейних експонатів. Але в деяких є щось таке, що потрібно побачити на власні очі. У цій галереї люди побачать нарти, зможуть уявити їхню історію і трохи до неї наблизитися».

Шеклтон зробив ще дві спроби досягти Південного полюса. Під час однієї його корабель роздавила крига. Дослідник не дістався полюса, але зумів врятувати свою команду. В останній експедиції Шеклтон також не досяг мети, бо дорогою помер від серцевого нападу. Його поховали на острові Південна Джорджія в Атлантиці.

12. Маски для обличчя — популярний подарунок на Різдво

Маски на Різдво
Лондон, Велика Британія

Різдво вже близько. Але тут у Лондоні виблискують не лише святкові прикраси. В одному з магазинів можна побачити блискучі маски для обличчя, які у 2020 році стали не просто основним засобом захисту, але й модним аксесуаром.

Понад тисяча незалежних дизайнерів демонструють тут свої варіанти. Ціна — від 20 до майже 135 доларів. Тож не дивно, що маски теж тепер купують як різдвяні подарунки.

[Наталія Гудзяк, співробітниця супермаркету]:
«Гадаю, це найпростіший спосіб заповнити різдвяний носок. Також це гарне доповнення до великого подарунка. Ми надихаємо людей купувати продукцію у дрібних виробників, щоб підтримувати їхній бізнес».

Деякі маски прикрашено кристалами Сваровські. Деякі — блискітками й вишивкою.

[Наталія Гудзяк, співробітниця супермаркету]:
«На початку пандемії пропонування було дуже обмеженим. Усі носили однакові маски. Тепер пропозицій просто сила-силенна. Є дуже стильні маски».

Деякі дизайнери почали робити маски з обрізків, зменшуючи обсяг відходів виробництва. А хтось, наприклад лондонська дизайнерка Аманда Райлі, надихає робити більш персональні подарунки. Тобто виробляти маски самостійно.

На її думку, цей аксесуар можна робити зі старих речей і біжутерії. Вона навіть розмістила на ютубі навчальне відео.

[Аманда Райлі, дизайнерка]:
«Весело різати старий одяг і створювати щось нове. Але якщо серйозно, треба задуматися про наші споживчі звички».

Згідно з опитуваннями, більш як п’ята частина британців планує купувати маски як подарунок друзям чи родичам.

13. ЮНЕСКО поповнила свій список нематеріальної спадщини

Нематеріальна культурна спадщина
ЮНЕСКО поповнила список

ЮНЕСКО поповнила свій перелік нематеріальної культурної спадщини. До списку з 32 позицій, зокрема, увійшла настільна киргизька й казахська гра тогуз коргоол.

У її основу покладено число 9, яке тюрки й монголи вважають священним. Гра розвиває математичне мислення й виховує витримку. Також вона допомагає розвивати усний рахунок, за що її ще називають «алгеброю чабанів».

[Камчібек Касимов, президент федерації тогуз коргоол Киргизстану]:
«Грі тогуз коргоол дуже багато років. І маємо факти, що мінімум 2400 років тому вже грали у цю гру. Фрагмент дошки зберігається в історичному музеї».

У подібні ігри грають ще в Туреччині й Монголії. У давнину замість кульок використовували камінці та шкаралупу горіхів.

У Киргизстані є коло 10 тисяч професійних гравців у тогуз коргоол дев’яти вікових груп. Загалом у світі в неї грають у 50 країнах. Міжнародні чемпіонати влаштовують не лише в Азії, але й у Європі.

Онлайн-засідання комітету ЮНЕСКО тривало з 14 по 19 грудня.

Під час нього поповнити список вирішили й давньою технікою виготовлення кераміки. Це унікальне ремесло невеликого села на заході Сербії. 25 років тому гончарство в Злакуші майже повністю зникло. Однак потім там провели міжнародне змагання. Тепер щодня свою продукцію тут виробляє коло 40 майстрів.

[Горан Савич, гончар]:
«Місцеві жителі не мали іншого способу заробити, крім як цим давнім ремеслом. Вони використовували коней і волів, щоби перевозити свою продукцію до центральної Сербії, до Бієліни та Сараєва в Боснії».

Унікальність цієї кераміки в суміші місцевої високоякісної глини й кальцитового каменю в пропорції один до одного. Також техніка включає пошарове укладання.

А це Італія. А точніше, Венеціанська лагуна. Місцеву традицію виробництва скляних намистин також додали до списку. Технологія складна й включає роботу з іншими матеріалами, такими як золото й срібло. Деяким стрижням, які використовують для виготовлення намистин у місті Мурано, сотні років.

Загалом до списку з 32 позицій увійшло три елементи, які потребують негайної охорони, і ще 29, які потрапили до Репрезентативного списку нематеріальної культурної спадщини.

14. Коти в костюмах Санти дарують різдвяний настрій гостям кафе в Сеулі

Коти дарують святковий настрій
Сеул, Південна Корея

Кото-кафе в Сеулі дарує гостям святковий настрій. У залі їх зустрічають мурчики в костюмах Санта-Клауса. Пухнастиків можна брати на руки й гладити.

[гостя кафе]:
«Приємно бачити тут котів, і дуже добре, що можна насолоджуватися святковою атмосферою навіть під час пандемії».

[гостя кафе]:
«Цього року важко відчути атмосферу свята, тому чудово, що можна помилуватися котами в костюмах Санта-Клауса й відчути наближення Різдва».

Кафе працює вже чотири роки. Зараз у ньому живе 130 котів. Власниця дає притулок бездомним і покинутим тваринам. Вона не приймає пожертвувань і утримує вихованців на гроші, зароблені в цьому ж закладі.

Увесь різдвяний сезон мурчиків годують святковою вечерею.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: