28.01.2024
Телеканал NTD

Поширення коронавірусу SARS-CoV-2 світом: огляд 2020 року

Поширення коронавірусу SARS-CoV-2 світом: огляд 2020 року

Уже в середині 2020 року в інтернеті був популярним жарт, що цей рік треба викреслити з..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Уже в середині 2020 року в інтернеті був популярним жарт, що цей рік треба викреслити з календаря й не додавати до свого віку. Головною причиною стала, звісно ж, пандемія коронавірусу SARS-CoV-2.

Перші повідомлення про нову хворобу з’явилися у КНР наприкінці 2019-го. Уважають, що першим про вірус написав китайський офтальмолог Лі Веньлян у чаті з колегами. Тоді його викликали до поліції і попередили про неприпустимість поширення чуток. Пізніше лікар і сам помер від COVID-19.

Дехто каже, що клінічні прояви у хворих почали з’являтися ще 8 грудня.

1 січня в місті Ухань закрили ринок морепродуктів, який називали місцем, звідки вірус почав уперше поширюватися.

А вже 13 січня зареєстрували перший випадок зараження за межами КНР. Це була жінка, яка прилетіла з Уханя до Бангкока. В аеропортах світу почали посилювати перевіряння китайських мандрівників. І дедалі більше країн почали виявляти перших хворих.

Проте Китай увесь цей час заперечував, що вірус передається від людини до людини, бо, мовляв, свідчень цього не було. Визнав він це тільки 20 січня. І лише 30 січня на засіданні комітету з надзвичайних ситуацій ВООЗ спалах нової епідемії назвали надзвичайною ситуацією в галузі охорони здоров’я, що має міжнародне значення.

У лютому 2020 коронавірус почав швидко поширюватися світом. А 11 березня ВООЗ оголосила пандемію. Ще два дні потому вона заявила, що центром спалаху стала Європа, зокрема Італія, Іспанія, Франція та Німеччина. У другій половині березня вірус особливо швидко почав поширюватися в США. Країни одна за одною вводили карантин.

У травні розвідки США, Великої Британії, Канади, Австралії та Нової Зеландії оприлюднили доповідь, у якій звинуватили Китай у навмисному приховуванні даних про вірус. Зокрема, у тому, що Пекін змушував замовкнути лікарів, а також знищував дані досліджень і відмовлявся надати зразки іноземним ученим.

Наприкінці травня Дональд Трамп оголосив, що США припиняє співпрацю з ВООЗ. Він звинуватив організацію в тому, що та допомагала Китаю приховувати інформацію про небезпеку коронавірусу. Так, вона повторювала всі офіційні заяви китайських чиновників і хвалила КНР за нібито ефективні заходи в боротьбі з епідемією.

Улітку поширення вірусу трохи сповільнилося. При цьому в США група вчених висунула припущення, що SARS-CoV-2 міг почати поширюватися в Китаї ще в серпні 2019.

Перший мільйон хворих на COVID-19 зареєстрували на початку квітня. А до кінця 2020 року виявили вже коло 80 мільйонів. Кількість померлих швидко наближається до двох мільйонів.

Восени почалася друга хвиля пандемії. Багато країн знову стали відновлювати карантинні обмеження.

Варто відзначити цікаву ситуацію на Тайвані — частково визнаній острівній державі поблизу Китаю. За перші місяці епідемії там фіксували вкрай мало випадків зараження, а потім упродовж восьми місяців — узагалі жодного. Усе завдяки тому, що ще в січні-лютому на острові не повірили заявам влади КНР і відразу заборонили в’їзд із материкового Китаю, а також запровадили масковий режим.

Тепер про вакцини. Станом на грудень у світі розробляли понад 200 препаратів. Проте більша частина країн віддала перевагу вакцинам Moderna та Pfizer-BioNTech. На початку грудня їх схвалили у США, Великій Британії та Канаді.

Коротке посилання на цю сторінку:

Поширення коронавірусу SARS-CoV-2 світом: огляд 2020 рокуМистецтво допомагає людям із деменцією поліпшити якість життяУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямШезлонги замість засніжених схилів: французький курорт виживає в умовах теплої зимиНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуТисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протестуТуніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоУ Кенії люди гинуть від повеней

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: