28.07.2024
Телеканал NTD

Туніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарство

Туніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарство

Відродити вирощування пшениці в Тунісі — таке завдання поставив перед собою фермер Хасан Четуї. 2000 років..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

Відродити вирощування пшениці в Тунісі — таке завдання поставив перед собою фермер Хасан Четуї. 2000 років тому цей регіон уважали житницею Стародавнього Риму. Він давав імперії понад половину всього зерна.

Нині Туніс пшеницю імпортує. Багаторічна посуха висушила водойми, і виростити зернові дуже важко.

Хасан вирішив провести експеримент. Він сіє старі сорти пшениці, які тут використовували сотні років.

[Хасан Четуї, фермер]:

«Це місцеве зерно пшениці під назвою “зінуба”. Воно придатне для їди. Зазвичай таке зерно добре переносить посуху й пристосовується до різної погоди».

Фермер каже, що цей сорт сіяли його пращури. Зерно передав йому батько. Таку пшеницю можна вирощувати щосезону, тобто чотири рази на рік. Це означає, що не доведеться покладатися лише на літній урожай.

Хасан також купив кілька сортів у туніському банку генів насіння. До того ж зібрав зерно старих сортів в інших фермерів, які теж отримали їх у спадок.

[Хасан Четуї, фермер]:

«Моя головна мета — повернути у використання місцеве зерно, якого більше немає ні в магазинах, ні деінде».

Деякі експерти поставилися до експерименту скептично. За їхніми словами, сучасні сорти пшениці дають урожаї набагато більші, ніж старі. Утім, фахівці не заперечують, що в деяких регіонах та за певних умов місцеві сорти ростимуть ліпше.

Хасан із цією думкою згоден і готовий ризикнути.
Коротке посилання на цю сторінку:

Туніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарствоРекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 рокуУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшеніЧим пригощатимуть гостей «Оскара»Габонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиЗнаменитий рибний ринок у Токіо приваблює відвідувачів ресторанами та СПА-центромЯпонія: як живеться людям через місяць після землетрусуТуристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у ВіндзоріШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаУ Південній Кореї лікарів-протестувальників збираються віддати під суд

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: