28.10.2024
Телеканал NTD

Венесуельці зустріли Різдво без традиційної святкової страви альяки

Венесуельці зустріли Різдво без традиційної святкової страви альяки

У Венесуелі нинішнє Різдво стало святом не для всіх. Багато сімей не змогли купити дітям подарунки,..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

У Венесуелі нинішнє Різдво стало святом не для всіх. Багато сімей не змогли купити дітям подарунки, прикрасити будинок і навіть приготувати святкову вечерю. Тривала економічна криза спричинила дефіцит продуктів і гіперінфляцію. Труднощів додала й пандемія.

Венесуельці зазвичай готують на Різдво традиційну страву альяку, але зараз багатьом це не по кишені.

[Ейсон Мартінес, житель Каракаса]:
«Такої зарплати не вистачає на (різдвяну) вечерю із сім’єю. Але треба жити далі».

[Каріні Мартінес, жителька Каракаса]:
«Є проблеми з водою, з газом. Скрутно, але Різдво проходить важко для всіх».

У деяких сім’ях ситуація трохи ліпша. Наприклад, ці венесуельці мають родичів за кордоном. Вони допомогли з продуктами.

Альяку готують всією сім’єю. Її роблять із ніжного кукурудзяного тіста з начинкою. Додають м’ясо, родзинки, оливки, каперси та цибулю. Пиріжок загортають у бананове листя, перев’язують нитками й варять.

[Норбеліс Рієра, жителька Каракаса]:
«В умовах нинішньої економічної кризи не можна забувати традицію (приготування альяки), бо її джерела лежать у нашій культурі. Не можна допустити, щоб у нас забрали культуру й наші традиції».

Походження альяки точно невідоме. Але є легенда, що її придумали раби в колоніальну епоху. Вони готували різдвяні страви для господарів, а із залишків продуктів робили частування для себе. Дочка одного рабовласника попросила альяку й покуштувала разом із сім’єю. Їжа їм так сподобалася, що вони попросили приготувати її на вечерю.

Відтоді альяку вважають різдвяною стравою у всіх прошарках суспільства.
Коротке посилання на цю сторінку:

Венесуельці зустріли Різдво без традиційної святкової страви альякиТримати незареєстрованих собак буллі XL в Англії — тепер кримінальний злочинУ Мексиці на тлі нестачі води розгоряється суперечка через приватні штучні озераНауковці: 2023 рік став найтеплішим за всю історію спостереженьСміття, що плаває на річці Дрина, шкодить туризму в БосніїДруга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинкиЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиРозкішні машини злочинців поповнили автопарк поліції СтамбулаКубинці поспішають заправитися перед різким стрибком цін на пальнеЯк пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові Філіпп

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: