У Венесуелі нинішнє Різдво стало святом не для всіх. Багато сімей не змогли купити дітям подарунки, прикрасити будинок і навіть приготувати святкову вечерю. Тривала економічна криза спричинила дефіцит продуктів і гіперінфляцію. Труднощів додала й пандемія.
Венесуельці зазвичай готують на Різдво традиційну страву альяку, але зараз багатьом це не по кишені.
[Ейсон Мартінес, житель Каракаса]:
«Такої зарплати не вистачає на (різдвяну) вечерю із сім’єю. Але треба жити далі».[Каріні Мартінес, жителька Каракаса]:
«Є проблеми з водою, з газом. Скрутно, але Різдво проходить важко для всіх».
У деяких сім’ях ситуація трохи ліпша. Наприклад, ці венесуельці мають родичів за кордоном. Вони допомогли з продуктами.
Альяку готують всією сім’єю. Її роблять із ніжного кукурудзяного тіста з начинкою. Додають м’ясо, родзинки, оливки, каперси та цибулю. Пиріжок загортають у бананове листя, перев’язують нитками й варять.
[Норбеліс Рієра, жителька Каракаса]:
«В умовах нинішньої економічної кризи не можна забувати традицію (приготування альяки), бо її джерела лежать у нашій культурі. Не можна допустити, щоб у нас забрали культуру й наші традиції».
Походження альяки точно невідоме. Але є легенда, що її придумали раби в колоніальну епоху. Вони готували різдвяні страви для господарів, а із залишків продуктів робили частування для себе. Дочка одного рабовласника попросила альяку й покуштувала разом із сім’єю. Їжа їм так сподобалася, що вони попросили приготувати її на вечерю.
Відтоді альяку вважають різдвяною стравою у всіх прошарках суспільства.
Коротке посилання на цю сторінку: