19.11.2024
Телеканал NTD

Рецесії, спади й кризи: яким був 2020 рік для світової економіки

Рецесії, спади й кризи: яким був 2020 рік для світової економіки

У 2020 році світова економіка пережила масштабний спад через пандемію коронавірусу. Початок був обнадійливим. У середині..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

У 2020 році світова економіка пережила масштабний спад через пандемію коронавірусу.

Початок був обнадійливим. У середині січня США й КНР підписали угоду про першу фазу домовленостей про врегулювання двосторонніх торговельних суперечок. І на 50-му економічному форумі в Давосі багато хто висловлював надію, що це допоможе зростанню світової економіки.

Та потім ударила пандемія. І вже в серпні президент Дональд Трамп відмовився від переговорів із китайською стороною, звинувативши Пекін у поширенні вірусу в усьому світі.

Загалом пандемія боляче вдарила по багатьох сферах, зокрема по авіаперевезеннях, готельному й курортному бізнесу, туризму, експорту та інших. Тисячі компаній були змушені закритися, десятки тисяч людей утратили роботу.

Найдужче спад відчули в другому кварталі, коли майже весь світ був на карантині. Так, Німеччина занурилася в найгіршу рецесію із часів Другої світової. ВВП Великої Британії скоротився на 20,4 %. Австралія пережила першу рецесію за 30 років. У Японії рецесія сталася вперше за 4 із половиною роки, а в середині серпня ВВП країни впав до рекордно низьких показників за 40 років.

Інфляція в Аргентині ще на початку року була найвищою за 28 років. А восени майже половина жителів країни опинилася за межею бідності.

У Венесуелі різко зросли ціни на харчі. Там уперше за 20 років подорожчав бензин, а обсяги нафтовидобутку знизилися до 80-річного мінімуму. На Кубі через дефіцит люди перейшли на бартер.

Пандемія також призвела до того, що країни-члени ОПЕК і держави-партнери в середині березня затвердили рекордне скорочення видобутку нафти — найбільше в історії. Після цього було історичне падіння цін на нафту.

Яких же заходів уживали, щоб упоратися з кризою?

Наприкінці березня й квітня в США затвердили два пакети фінансової допомоги постраждалим від пандемії. Обсяг першого був два трильйони доларів, другого — 484 мільярди.

У ЄС обговорення тривали довше. Пакет допомоги вдалося ухвалити лише влітку. Його обсяг становив 750 мільярдів євро. Також ще у квітні ЄС пообіцяв 20 мільярдів євро фінансової підтримки бідним країнам і країнам, що розвиваються, які постраждали від пандемії.

У середині квітня «Велика двадцятка» заморозила боргові виплати для найбідніших країн, щоб допомогти їм упоратися з кризою.

І наостанок про позитивні прогнози. У вересні Організація економічного співробітництва й розвитку сказала, що світова економіка відновлюється швидше, ніж прогнозували раніше. А в жовтні Міжнародний валютний фонд повідомив, що спад світової економіки буде не таким катастрофічним.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: