26.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 4 по 8 жовтня)

Огляд світових подій (з 4 по 8 жовтня)

1. Члени компартії не зможуть отримувати посвідку на проживання в США Заборона для членів компартії У..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

1. Члени компартії не зможуть отримувати посвідку на проживання в США

Заборона для членів компартії
У США видали нову постанову

Служба громадянства та імміграції США оприлюднила інструкцію, згідно з якою будь-яку людину, що збирається іммігрувати до Америки, «якщо вона є членом компартії або будь-якої іншої тоталітарної партії чи її філії, заборонено впускати до Сполучених Штатів Америки».

Така вимога не нова. Подібні закони було ухвалено в 1918 й 1950 роках. У них комуністів класифікували як загрозу нацбезпеці США.

Згідно з новою постановою, шукачі притулку повинні припинити своє членство в компартії принаймні за п’ять років до того, як подадуть прохання, й активно виступати проти комуністичної ідеології.

Наступного дня після ухвалення цих правил, кількість людей, що в пошуковій системі набирали поєднання «вийти з компартії» китайською мовою, зросла в 100 разів.

Китайська комуністична партія — найбільша компартія світу. Таким чином нова постанова стосується 90 мільйонів її членів.

Водночас у всьому світі триває активна кампанія виходу з компартії Китаю. Вона стартувала 2004 року, коли було опубліковано книгу, яка докладно описує історію злочинів комуністичного режиму Китаю. Її назва «Дев’ять коментарів про комуністичну партію».

На сьогодні понад 360 мільйонів китайців уже вийшли з компартії, а також її двох молодіжних організацій, використовуючи справжні імена або псевдоніми. Щоб люди могли це довести, вони отримують спеціальний сертифікат. Його визнає й імміграційна служба США.

2. У Європі через COVID-19 посилюють обмеження, а в Індії не вистачає місця для могил

COVID-19 і далі поширюється
Уряди посилюють карантин

У Європі й далі набирає силу друга хвиля пандемії. Влада Італії збирається зобов’язати жителів носити на вулиці маску на всій території країни. Поки це правило діє лише в Римі, у Лаціо та деяких інших регіонах.

Ось уже два місяці кількість заражених коронавірусом неухильно зростає. 3 жовтня було зареєстровано понад 2800 нових випадків захворювання. Це найвищий показник із квітня. Загалом в Італії виявлено більш як 330 тисяч заражених, і понад 36 тисяч осіб померло.

[жителька Рима]:
«Не слід жартувати зі смертельно небезпечним вірусом. Я юрист, а не лікар, і довіряю тим, хто знає більше за мене. Якщо вони радять носити маску, я так і робитиму».

Наростає друга хвиля й в Іспанії. Це перша країна Західної Європи, де загальна кількість заражених перевищила 850 тисяч. За час епідемії тут померло понад 32 тисячі осіб.

У Мадриді та його дев’яти містах-супутниках із 2 жовтня посилили карантинні обмеження. Іспанці на тлі цих подій намагаються пройти тестування на коронавірус.

[жителька Мадрида]:
«У нас усе гаразд — результат негативний. Отримали його 15 хвилин тому — ми обидві здорові. Але ситуація жахлива, особливо це стосується фінансової допомоги. Нас залишили без роботи й підтримки».

У Росії також спостерігається зростання добової кількості випадків зараження коронавірусом. Так, 6 жовтня цей показник досягнув найвищого рівня за останні чотири місяці. Загальна ж чисельність заражених у країні перевищила мільйон двісті тисяч осіб, померло близько 22 тисяч.

Значний сплеск епідемії відбувається й в Індії. Там щодня реєструють від 60 до 90 тисяч нових хворих. Загалом виявлено понад 6 мільйонів 750 тисяч випадків зараження. За цим показником країна незабаром може наздогнати США.

Індійці зазвичай померлих спалюють, але 200 мільйонів мусульман ховають тіла в могилах, і через епідемію на їхніх кладовищах уже бракує місця.

[працівник кладовища]:
«Уся територія на цьому кладовищі вже зайнята. Влада дала нам ще трохи землі, тому трактор розчищає її для майбутніх могил».

У всьому світі коронавірусом заразилося понад 36 мільйонів осіб. Померло вже більш як мільйон.

3. Шторми та повені: Італія і Мексика постраждали від розгулу стихії

Стихія забирає життя
Італія і Мексика

Італійські рятувальники евакуюють жителів північних регіонів на кордоні з Францією. Шторм «Алекс», що налетів на цю місцевість наприкінці минулого тижня, приніс зливи та сильні вітри. В Італії стихія забрала щонайменше дев’ять життів, безвісти пропало 20 осіб.

Затяжні дощі йшли в П’ємонті, Ломбардії та Лігурії. Місцями за добу випала піврічна норма опадів. Як наслідок, почалася повінь і зсуви.

Постраждали тисячі будинків, зруйновано дороги, мости й лінії електропередачі. Вулиці деяких міст заповнені сміттям, брудом і перевернутими автомобілями. Збиток може становити мільйони євро.

Італійські екстрені служби провели вже 5000 операцій, зокрема рятувальних.

А це Мексика. У суботу узбережжя штатів Чіапас, Табаско та Веракрус досяг тропічний шторм «Гамма». Після сильних дощів почалися повені. Загинуло щонайменше десятеро осіб. Будинки більш як 600 тисяч жителів постраждали, деякі було затоплено.

У столиці штату Табаско вийшла з берегів річка Гріхальва, але вода підіймається поступово.

[житель Вільяермоси]:
«Оскільки вода прибуває повільно, ми можемо вивезти деякі речі. Усе, звичайно, не забереш. Це неможливо. Ми візьмемо матраци, одяг і посуд».

За даними Національного ураганного центру США, «Гамма» — 24-й шторм нинішнього сезону в Атлантиці, який дістав ім’я. Досягнувши берега, він ослаб до тропічної депресії.

4. Протестувальники захопили будівлю уряду Киргизстану

Протестувальники захопили парламент
Бішкек, Киргизстан

Центральна виборча комісія Киргизстану скасувала результати виборів, які спричинили протести в усій країні, а президент оголосив про спробу державного перевороту. Проте він обіцяє зустрітися з опозицією і провести переговори.

[Гульнара Джурабаєва, член ЦВК]:
«Було вказано політичні причини. Але два члени ЦВК, серед яких і я, казали про те, що було дуже багато правових підстав. Перед днем голосування надходило чимало скарг на факти підкупу та використання адміністративного ресурсу».

Водночас протестувальники захопили в Бішкеку Білий дім. У будівлі розташована адміністрація президента й парламент. Під час заворушень почалася невелика пожежа, але її швидко загасили.

На тлі протестів із себе склав повноваження й прем’єр-міністр Кубатбек Боронов. Новим головою уряду опозиція призначила Садира Жапарова. Його та ще кількох політиків, зокрема й експрезидента, демонстранти звільнили із СІЗО та інших місць позбавлення волі.

Попередні результати голосування ЦВК оголосила в понеділок. Згідно з ними з 16 партій, які брали участь у виборах, необхідну кількість голосів набрало лише чотири. І три з них пов’язані з чинною владою. Жодна велика опозиційна партія до парламенту не пройшла.

Тож владу звинуватили в масових фальсифікаціях, а на вулиці столиці та інших міст вийшли тисячі людей. Для розгону протестів міліція застосовує водомети й сльозогінний газ. Як повідомляють, під час сутичок постраждало 700 осіб, одна людина загинула.

Чи пройдуть повторні вибори поки невідомо.

[Гульнара Джурабаєва, член ЦВК]:
«Ми бачимо, що зараз у багатьох регіонах відбувається зміна місцевої влади. І немає такої легітимної влади, яка взяла б на себе відповідальність за збереження нашого обладнання».

У Киргизстані за останні 15 років скинули вже двох президентів. А попереднього очільника держави Алмазбека Атамбаєва засудили за звинуваченням у корупції.

5. Нобелівську премію з фізики присудили за вивчення чорних дір

Нобелівська премія з фізики
Стокгольм, Швеція

Нобелівську премію з фізики вручать за дослідження такого таємничого явища Всесвіту, як чорні діри. Половину премії одержить британський фізик і математик Роджер Пенроуз. Він виявив, що утворення чорних дір підтверджує загальну теорію відносності.

Другу половину премії поділять німецький астрофізик Райнгард Генцель і американська науковиця-астроном Андреа Гез. Вони незалежно один від одного довели, що в центрі нашої галактики міститься гігантська чорна діра, яка в чотири мільйони разів масивніша за Сонце.

[Андреа Гез, лауреатка Нобелівської премії]:
«Що таке чорна діра? Ми не знаємо. Ми не маємо уявлення, що міститься всередині неї. Тому це явище дуже загадкове. Воно перевертає наші уявлення про закони фізики».

Утім, завдяки дослідженням у цій галузі можна зрозуміти, що відбувається з об’єктами, які поглинаються чорними дірами. Фізик-теоретик Ульф Даніельссон наочно показує цей процес за допомогою чорного м’яча й власного пальця.

[Ульф Даніельссон, член Нобелівського комітету]:
«Якщо я піднесу палець трохи ближче й дам його кінчику пройти через горизонт і ввійти всередину чорної діри, то зроблю дивовижне й дещо тривожне відкриття. Час змінює напрямок, і кінчик пальця опиняється в далекому майбутньому. Витягнути його назад так само важко, як здійснити подорож у часі».

Цього разу Нобелівську премію з фізики присудили за абстрактні дослідження. Але експерти вважають, що вони мають і практичне значення.

[Аріель Губар, член Нобелівського комітету]:
«Це та ж теорія, без якої не можна обійтися, створюючи навігаційні системи. Приміром, без загальної теорії відносності від GPS не було б жодної користі. Завдяки їй ми точно можемо знайти свій будинок. Тож усе це не так уже й абстрактно».

Для лауреатів номінація стала несподіванкою. Наприклад, Райнгард Генцель отримав звістку за роботою.

[Райнгард Генцель, лауреат Нобелівської премії]:
«Я втратив дар мови й навіть зронив сльозу».

Лауреати отримають нагороду — один мільйон доларів.

6. У Франції випробують нове безпілотне аеротаксі VoloCity

Прем’єра аеротаксі VoloCity
Сержі, Франція

Безпілотне аеротаксі Volocopter четвертого покоління показали у французькому місті Сержі, що біля Парижа. Модель називається VoloCity й призначена для міських польотів. Транспорт майбутнього розробила німецька компанія з Карлсруе.

[Флоріан Ройтер, директор компанії E-Volo]:
«Сьогодні ми хочемо використати цю особливу нагоду для світової прем’єри, щоб усі ви побачили аеротаксі Volocopter. Воно безпечне, електричне й неймовірно тихе».

Тестувати VoloCity почнуть в аеропорту «Понтуаз» у червні наступного року.

[Флоріан Ройтер, директор компанії E-Volo]:
«Маємо ще близько двох років до завершення сертифікування. Очікуємо, що до кінця 2022-го з’являться перші комерційні маршрути. Сподіваюся, це станеться в Парижі».

Volocopter має дев’ять електричних батарей. Дальність польоту — 35 кілометрів, швидкість — 110 кілометрів за годину. У аеротаксі поміщається дві людини.

Компанія також розробляє вантажний Volocopter.

[Флоріан Ройтер, директор компанії E-Volo]:
«За його допомоги можна вдосконалити міські перевезення. Мова йде про новий світ транспорту як пасажирського, так і вантажного».

Розробник також планує 2022 року розпочати роботу служби повітряного таксі в Дубаї.

7. Ферма й ставок у вантажних контейнерах: екобізнес у Гонконзі

Ферма в контейнерах
Гонконг, КНР

Порт Гонконгу — один із найбільших у світі. Десятки старих контейнерів, що стоять біля нього, — звична картина. Саме їм місцевий житель Артур Лі вирішив подарувати друге життя. 30 із них він переобладнав під ферму.

У Гонконзі дуже не вистачає родючої землі. Харчі здебільшого імпортують. Ось чому ферма Артура привернула загальну увагу.

Усе життя чоловік пропрацював у галузі вантажоперевезень. Фермерувати почав шість років тому, коли вийшов на пенсію.

[Артур Лі, власник ферми]:
«Ці контейнери призначені для сухих вантажів. У них неможливо регулювати температуру, не можна, щоб було волого. Доводиться докладати багато зусиль, щоб це виправити. Потрібно робити гідроізоляцію, а також дбати, щоб вони не руйнувалися під тиском води».

Артур також облаштував тут рибну ферму. У штучному ставку — нефритовий окунь. Його ніжне жирне м’ясо — джерело рекордної кількості амінокислот. В Азії його вважають делікатесом. Мальків цього окуня завозять з Австралії.

[Артур Лі, власник ферми]:
«Ця риба не зможе пережити зиму, від морозу вона загине. Але якщо її розводити в контейнері, то такої проблеми вже не буде. Вона живе тут цілий рік, бо ж ми можемо регулювати всередині температуру».

Рослини вирощують у фільтрованій воді зі ставка. Добрива — лише органічні. Температура, вологість, рівень вуглекислого газу, кількість поживних речовин і світла — під пильним контролем.

[Артур Лі, власник ферми]:
«Вантажні контейнери — як деталі Лего. Вони стандартного розміру. Їх легко складати в конструкцію. Можна навіть поставити один на одного 8-10 контейнерів. Їх зручно використовувати й легко адаптувати під потреби ринку».

Усі овочі продають на місцевому ринку. Екопродукція має попит. Пучок крес-салату коштує від 2,5 до 4 доларів США. А нефритових окунів продають по 10 доларів за кілограм.

8. Ділянка землі в подарунок: іранський шейх допомагає тим, кому тісно

Земля в подарунок
Дуліджан, Іран

Це не зовсім звичайне іранське село. Тут ділянки не продають, а віддають задарма. Однак не всім, а молодятам, які дуже того потребують.

На таку щедрість пішов заможний шейх Зейд Зебарі. Він уважає, що власний дім із ділянкою — відмінний початок щасливого сімейного життя.

[Зейд Зебарі, шейх]:
«Ми робимо це заради людей, їхнього спільного життя, заради милосердя і справедливості, для того, щоб поліпшити наше життя й внести радість і щастя в наші серця».

Сотні акрів землі в селі Дуліджан, що біля міста Бардараш, щедрий господар одержав у спадок.

Він уже роздав 102 ділянки, і на 32 із них триває будівництво.

Махмуд Расул — один із тих, хто одержав такий подарунок. Він одружився на початку року, але мешкав у батьківському домі. Потім зрозумів, що хоче жити окремо.

[Махмуд Расул, житель села]:
«Шейх дав мені цю землю безкоштовно, і він дає ділянку кожному, хто одружується».

Однак шейх Зейд допомагає не лише молодятам. Він також дарує землю тим, хто живе в обмежених житлових умовах.

Ця пара одружена давно. Раніше жила в одній кімнаті з братом чоловіка. Зараз і вони мають свій дім.

[Бахтіяр Абдул-Джаббар, житель села]:
«Коли я відчинив двері цього будинку, мої очі наповнилися слізьми, і я сказав: “Невже це мій дім?” Насправді я зовсім не міг у це повірити».

[Кубра Халід, жителька села]:
«Ми жили в тісноті, бо брат Бахтіяра мешкав із нами. Але відтоді, як ми переїхали в цей будинок, ми дуже щасливі».

Крім того, шейх виділив Бахтіяру ще одну меншу ділянку землі, щоб той побудував магазин.

Усього в цьому селі вже поставили 239 будинків.

9. Повітряні кулі й гігантські жуки: як людей заманюють назад до офісів

Незвичайні офіси
Лондон, Велика Британія

Ця іграшкова залізниця стоїть там, де зазвичай їй не місце — у кімнаті для ділових нарад.

Саме такі незвичайні кабінети з’явилися в одній з офісних будівель Лондона. Тут упевнені, що після карантину повернути людей на звичні робочі місця буде непросто, адже багато компаній знайшли чимало переваг у віддаленій роботі.

Яскраві кольори, веселощі й дитячі спогади. Дизайнери інтер’єру роблять усе можливе, щоб нагадати людям про радісні миті минулого.

[Сем Копш, дизайнер]:
«Спочатку, коли ми розробляли дизайни, ми провели дослідження й запитали людей, що для них означає щастя і від яких кольорів зринають щасливі думки».

Як з’ясувалося, це прогулянки на вулиці, відпочинок на пляжі, походи в гори та дитячі спогади. У такому стилі й оформили всі офісні приміщення.

[Сем Копш, дизайнер]:
«Маємо кімнату з Лего, є кімната з повітряною кулею, є підводна тема з русалкою, космічний зал. І в кожному з приміщень величезна кількість різних елементів».

Компанії чи окремі люди можуть орендувати приміщення помісячно або на тривалий термін. Надають і додаткові послуги. У тій самій будівлі є спортзал і студія йоги. Також є бар і ресторан.

Це ще один такий офіс, що стоїть неподалік від Темзи. Тут зовсім інша тематика — річкова.

Орендарі приміщень мають змогу відвідати ексклюзивний бар. Також тут є манікюрний салон і готельний номер для тих, хто працює допізна.

[Джайлс Фукс, директор компанії, що здає в оренду офіси]:
«Лише 61 % приміщень — це офіси. Решта — це бари, зали для зустрічей. Є манікюрний салон, спортзали, є тераса на даху та спальні».

На думку власників таких офісів, після пандемії, коли люди почнуть повертатися на робочі місця, вони захочуть більше зручних приміщень. Настільки зручних, щоб відмовитися від домашнього комфорту.

10. Останнє село Сінгапуру стало популярним серед місцевих туристів

Останнє село
Сінгапур

Тихі вулички, одноповерхові будинки, зелень і спів птахів. Це Кампонг Лоронг Буангкок — останнє традиційне село Сінгапуру, яке ще не поглинули кам’яні джунглі. Під час пандемії воно стало дуже популярним серед місцевих туристів.

Екскурсія для трьох осіб коштує 145 доларів. Сінгапурці, які скучили за подорожами, уважають ціну прийнятною.

[туристка]:
«Моя дитина ніколи не була в сінгапурському селі. Хай знає, що таке буває не лише в Малайзії, на Таїланді чи Філіппінах. Це є і прямо тут, у Сінгапурі. Село, перш ніж воно зникне, треба побачити».

До пандемії сюди вже кілька років постійно приїжджали іноземні та місцеві туристи. Тутешнім жителям спочатку це не подобалося, але згодом вони стали радо приймати гостей.

[місцевий житель]:
«Нам було ніяково, бо туристи приходили й на нас дивилися. Вони думали, що ми частина об’єктів екскурсійного маршруту. Тому ми взяли ініціативу у свої руки й почали з ними розмовляти. Ми сказали, що для нас це такий самий дім, як для них їхні квартири».

У селі 26 будинків. До них можна заходити й ознайомлюватися з місцевим побутом. Господарі охоче показують, що росте на їхньому городі. Маршрут екскурсії залежить від того, з яким жителем зустрінеться туристична група.

[К’янті Яп, гід]:
«Дедалі більше людей або приїжджають сюди, або шукають у Сінгапурі щось ще, бо їм більше нікуди подорожувати. Ми пояснюємо, що тут дуже багато цікавих місць, і можна дізнатися про багату історію й культуру».

Екскурсії проходять вихідними днями. Частина отриманих грошей іде на підтримку економіки села. Та місцеві жителі кажуть, що це не головний їхній дохід.

Водночас уряд Сінгапуру теж сприяє розвитку внутрішнього туризму. Мандрівникам видають разову грошову допомогу — 70 доларів, яку можна витратити на проживання в готелі чи на екскурсії.

11. Унікальні шедеври китайського живопису виставлять на аукціон у Гонконзі

Шедеври живопису виставлять на торги
Гонконг, Китай

Аукціонний дім Sotheby’s уперше демонструє цілісний шедевр китайського живопису, створений 300 років тому. Твір називається «Імператор Кансі подорожує півднем. Сувій VI». На початку минулого століття його вивезли за кордон і згодом розділили на частини.

[Ніколас Чоу, співробітник аукціонного дому Sotheby’s]:
«Цей сувій понівечили 1938 року. Його розрізали на чотири частини, а потім знову розділили. Вийшло сім частин. Відтоді вони були розкиданими по всьому світу. І вперше завдяки наполегливим пошукам приватного колекціонера вони зібрані тут, щоб їх побачив увесь світ».

На шовкових сувоях зображено поїздку імператора Кансі 1689 року. Він перевіряв, яких заходів вжито проти повеней на річці Хуанхе й у Великому каналі. За час правління Кансі здійснив шість подорожей півднем Китаю.

Після смерті імператора в 1722 році сувої понад 200 років зберігалися в Забороненому місті. Разом вони коштують мільйони доларів США.

[Ніколас Чоу, співробітник аукціонного дому Sotheby’s]:
«2010 року першу частину продали на аукціоні приблизно за чотири мільйони доларів США. Остання частина з’явилася на торгах 2016 року. Її продали за десять мільйонів доларів. Унікальність твору в тому, що він належить до найважливіших та найцінніших класичних китайських картин, які будь-коли показували публіці».

Полотно «Імператор Кансі подорожує півднем. Сувій VI» виставлять на торги разом з іншими шедеврами китайського живопису. Одним із лотів буде картина «П’ятеро п’яних принців, які повертаються верхи на конях». Її написав китайський художник Жень Женьфа, що жив у XIII-XIV століттях.

[Саллі Фон, співробітниця аукціонного дому Sotheby’s]:
«На цій картині історія п’ятьох принців. Вони добре провели час, потім багато випили й повертаються додому. Один із них — майбутній імператор (Сюань-цзун)».

За картину планують уторгувати від 10 до 15 мільйонів доларів.

12. Онлайн-формат Фестивалю маріачі відкрив для музикантів нові можливості

Фестиваль маріачі
Гвадалахара, Мексика

Ансамбль мексиканської народної музики виконує серенади для медичних працівників у Гвадалахарі. Концерт дають у межах Міжнародного фестивалю маріачі. Цього року через карантинні заходи свято проходить в іншому форматі й присвячене медикам.

[Хав’єр Орендайн, організатор Міжнародного фестивалю маріачі]:
«Ми не скасували фестиваль, бо світ його заслуговує. Це вже традиція, і ми маємо шанувальників, які чекають його щороку. І ми хочемо всім сказати, що в штаті Халіско ми й далі граємо».

Зазвичай тисячі музикантів зі всієї Мексики їдуть до штату Халіско, щоб узяти участь у фестивалі. У такі дні місто занурюється в чарівну атмосферу.

Нині ж масштабні процесії тут заборонені, великі скупчення людей — теж. Але точкові концерти проходять, і їх транслюють по місцевому телебаченню, а ще в соціальних мережах.

[Хуан Пабло Альвеар, директор академії маріачі]:
«Віртуальна частина фестивалю відкрила для нас цілий, зовсім інший світ. Говорячи мовою мистецтва, ми підняли завісу сцени, яка повністю відрізняється від тієї, що ми знали раніше».

Як і багатьом іншим музикантам, Едуарно Церні цього року було непросто знайти роботу. Онлайн-концерти відкрили для нього нові можливості.

[Едуардо Церна, музикант]:
«Ми вже гадали, що жодних фестивалів не буде, тож для нас дуже важливо брати участь».

[Хав’єр Орендайн, організатор Міжнародного фестивалю маріачі]:
«Наша мета — охопити більше сімей і дітей, які не знають про Міжнародний фестиваль маріачі й ніколи не були у Гвадалахарі. Зараз вони можуть насолоджуватися ним у комфорті прямо вдома».

Жанр маріачі — це суто мексиканська традиція. Деякі музиканти грають в одному й тому ж оркестрі цілими поколіннями понад сто років.

[Хав’єр Орендайн, організатор Міжнародного фестивалю маріачі]:
«За радикальних змін, що сталися через ковідну кризу, новим поколінням дуже важливо знати нашу музику, її основи, традиції та цінності. І ми дивимося в майбутнє, маючи намір триматися наших мексиканських, латиноамериканських коренів. Нині саме час заявити: маріачі тут, і ми живі як ніколи».

Фестиваль маріачі проводять у Гвадалахарі ось уже 27 років.

13. Показ Chanel у Парижі: класика Голлівуду 60-х років

Показ Chanel у межах Тижня моди
Париж, Франція

Показ Chanel — один із найбільш очікуваних на Тижні Моди в Парижі. Цього разу, попри пандемію та карантинні обмеження, він відбувся фізично, а не в онлайн-форматі, як багато інших.

Натхнення весняно-літньої колекції 2021 року — кінодіви Голлівуду 50-60-х років минулого століття.

Це сучасна інтерпретація гардероба легендарних акторок: вуалетки, подовжені кардигани, широкі штани в смужку й вечірні сукні простого крою. Також можна побачити твідові жакети, але оверсайз і ніжно-рожевих і блакитних відтінків.

Образи завершують ретро-укладки, біжутерія яскравих кольорів і насичений макіяж очей — ще один тренд 60-х.

Показ традиційно проходить у Гран-Пале — палаці, який звели 1897 року для Всесвітньої виставки.

Водночас перед дефіле показали тизер фільму, присвячений таким акторкам, як Жанна Моро й Ромі Шнайдер. На сцені й у повсякденному житті вони одягалися у Коко Шанель. Причому знімалися і в Голлівуді, і в класиків французького кіно.

До списку гостей увійшла співачка й акторка Ванесса Параді та її дочка Лілі-Роуз Депп. Зазвичай Дім моди запрошує на покази набагато більше клієнтів з усього світу. Але цього разу багато хто не приїхав через обмеження на поїздки.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: