19.12.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 20 по 24 вересня)

Огляд світових подій (з 20 по 24 вересня)

1. В Аргентині лісові пожежі загрожують житловим будинкам Лісові пожежі провінція Кордова, Аргентина В Аргентині палають..

Дата завантаження: 2024-04-19

video

1. В Аргентині лісові пожежі загрожують житловим будинкам

Лісові пожежі
провінція Кордова, Аргентина

В Аргентині палають лісові пожежі. Вогонь охопив пагорби й сільські райони центральної провінції Кордова.

Пожежники працюють щосили — гасять як із землі, так і з повітря. Навіть навмисне випалюють ділянки вздовж автомобільних доріг, намагаючись таким чином запобігти поширенню вогню. Однак поки взяти пожежі під контроль не вдається.

Водночас вдалося врятувати від полум’я кілька жител.

[Дієго Конча, голова служби цивільного захисту Кордови]:
«Ми попросили повністю закрити трасу 34, яка за горами сполучує Пунілью з Міна-Клаверо. Ми переміщаємо сюди, до Лас-Харільяса, важку техніку. Тут треба захистити багато жителів. На щастя, не згоріло жодного будинку. Деяких мешканців евакуювали».

Як повідомляють аргентинські ЗМІ, за останні дні в провінції Кордова вигоріло близько 16 тисяч гектарів території. Найближчим часом в регіоні прогнозують дощі. Пожежники сподіваються, що негода допоможе впоратися з вогнем.

2. Генасамблея ООН: Дональд Трамп закликав притягнути Китай до відповідальності за коронавірус

Генеральна Асамблея ООН
Нью-Йорк, США

Попри те, що цього року основні дебати в Генеральній Асамблеї ООН проходять в онлайн-режимі, на вулицях Нью-Йорка багато поліції.

У залах ООН не зовсім порожньо. Гості є, проте їх через пандемію набагато менше. У засіданні дозволили брати участь тільки по одному представнику від 193 країн-членів. Усі мають бути в масках і триматися необхідної дистанції. А виступи світових лідерів було заздалегідь записано і їх транслюють перед присутніми.

Дебати стартували 22 вересня. Першим виступив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерриш. Він запропонував оголосити глобальне припинення вогню, щоб у всіх країн виникла можливість упоратися з епідемією коронавірусу.

[Антоніу Гутерриш, Генеральний секретар ООН]:
«Я закликав прискорити міжнародні зусилля Ради Безпеки, щоб до кінця року досягти мети припинення вогню. У нас залишається 100 днів. Як я сказав, годинник цокає. Світові потрібне глобальне припинення вогню, щоб зупинити всі масштабні конфлікти».

Пандемія коронавірусу — одна з головних тем виступів. Так, президент США Дональд Трамп закликав притягнути Китай до відповідальності за поширення вірусу в усьому світі.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Китай зупинив внутрішні переміщення, проте дозволив вилітати з країни й заражати світ. Китай засудив мою заборону на в’їзд для його громадян, навіть попри те, що він скасував внутрішні перельоти й замкнув людей в будинках. Китайська влада й Всесвітня організація охорони здоров’я, яку фактично контролює Китай, брехливо заявили, що свідчень, що вірус передається від людини до людини, немає. Пізніше вони сказали неправду, що ніби люди без симптомів не поширюють вірусу».

Президент Туреччини закликав усі середземноморські країни зустрітися, щоб залагодити регіональні суперечки через поклади нафти й газу. Президент ПАР попросив виділити африканським країнам кошти, щоб допомогти впоратися з пандемією, а президент Південної Кореї наголосив на важливості регіональної співпраці в боротьбі з пандемією.

Загалом з віртуальної трибуни виступить рекордна кількість спікерів: 119 очільників держав і 54 голови уряду.

Дебати завершаться 26 вересня.

3. Влада автономної спільноти Мадрид посилила карантин у деяких районах

Обмеження знову посилюють
Мадрид, Іспанія

Влада автономної спільноти Мадрид посилила карантинні заходи у 37 зонах, 26 із яких лежать у столиці. Причиною додаткових обмежень стало швидке поширення коронавірусу. За останні три дні в Іспанії виявили понад 30 тисяч нових випадків COVID-19, третина з них припадає на Мадрид.

Нові обмеження набули чинності в бідних районах, де мешкає чимало емігрантів. Загалом там проживає близько 850 тисяч осіб. Регіональна влада пояснює посилення заходів тим, що в цих районах на кожні 100 тисяч жителів припадає понад 1000 заражених. Водночас дії уряду Мадриду спричинили десятки протестів.

У рамках обмежень установлено поліційні пости. Із заблокованого району можна виїхати лише на роботу, на навчання чи до лікарні. Заборонено збиратися групами чисельністю понад шість осіб, а всі комерційні заклади мусять зачинятися не пізніше ніж о десятій вечора.

МОЗ Іспанії не виключає, що карантинні заходи запровадять і в інших районах Мадриду.

[Фернандо Сімон, представник міністерства охорони здоров’я Іспанії]:
«У мадридському регіоні порівняно високий рівень захворюваності, і тому є необхідність запроваджувати обмеження. Цього тижня ми обговоримо, чи потрібно це робити й в інших районах».

Епідеміологічну ситуацію в автономній спільноті обговорили голова регіонального уряду Ісабель Діас Аюсо й прем’єр-міністр країни Педро Санчес.

Аюсо запропонувала залучити військовиків. Їм доручать дезінфекцію. А ще вони допомагатимуть поліції стежити за дотриманням обмежень.

Санчес повідомив, що адміністрації регіональних влад і уряду країни створять робочу групу з питань протидії епідемії в Мадриді.

[Педро Санчес, прем’єр-міністр Іспанії]:
«Багато що робить спільноту Мадрид унікальною. І тому, гадаю, важливо реалізувати спеціальний план для Мадриду. На цій зустрічі і регіональний лідер, і я показуємо, що ми одностайні й маємо намір змінити епідеміологічну ситуацію. Наша мета чітка й тверда: рятувати життя, захищати здоров’я людей, співпрацювати й допомагати».

Тим часом зростає тиск і на мадридські лікарні. Деякі мусили скасувати планові операції, а десь повідомляють про переповнені відділення інтенсивної терапії. За даними міністерства охорони здоров’я, у лікарнях зайнято понад 20 % місць. Ісабель Діас Аюсо заявила, що треба знову відкривати польові госпіталі.

В Іспанії виявлено найбільшу кількість випадків захворювання на COVID-19 з усіх держав Західної Європи. Коронавірус у країні забрав життя понад 30 тисяч осіб.

4. Дональд Трамп оголосив про нові санкції щодо Куби

Нові санкції щодо Куби
Вашингтон, США

Президент США Дональд Трамп оголосив про нові санкції щодо Куби. Зокрема, до острова заборонять ходити американським пасажирським і круїзним кораблям.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Сьогодні, на тлі постійного протистояння комуністичним репресіям, я оголошую про те, що міністерство фінансів заборонить американським мандрівникам зупинятися в об’єктах нерухомості, якими володіє влада Куби. Ми також ще більше обмежимо імпорт кубинського алкоголю й тютюнових виробів».

За словами Трампа, його адміністрація хоче, щоб гроші йшли безпосередньо жителям острова, а не на фінансування соціалістичної влади Куби. Також Вашингтон за допомогою санкцій намагається домогтися звільнення політичних в’язнів, дотримування права на зібрання й самовираження, легалізації всіх політичних партій, а також проведення на острові вільних виборів.

Президент також додав, що запроваджує жорсткі санкції щодо диктаторських режимів у Нікарагуа й Венесуелі.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Ветерани в цьому залі стали свідками того, як соціалізм, банди радикалів і жорстокі комуністи руйнують нації. Сьогодні Демократична партія розгортає соціалізм прямо в нашій прекрасній країні. Я оголошую, що Америка ніколи не буде соціалістичною або комуністичною країною. Я додам це слово “комуністичною”».

Про нові санкції президент оголосив під час заходу, присвяченого Операції в бухті Кочинос, яку також називають висадкою в затоці Свиней. Це була воєнна операція 1961 року, у якій за підтримки уряду США брала участь так звана бригада 2506, що складалася з кубинських емігрантів. Її метою було повалення режиму Фіделя Кастро. Операція зазнала невдачі.

У червні 2019 року адміністрація Дональда Трампа запровадила жорсткі обмеження на подорожі до Куби. Як заявив Білий дім, такий крок був потрібний, щоб чинити тиск на комуністичну владу острова, яка підтримує президента Венесуели Ніколаса Мадуро.

5. Єврокомісія планує зменшити викиди СО2 європейських літаків на 10 %

Зменшення викидів вуглекислого газу
Єврокомісія реформує галузь авіації

Європейська комісія сподівається зменшити викиди СО2 в авіаційній галузі на 10 %. З такою заявою виступила єврокомісар з питань транспорту Адіна Валян.

[Адіна Валян, єврокомісар з питань транспорту]:
«Сьогодні Єврокомісія запропонувала вдосконалити ініціативу “Єдиного європейського неба”, щоби модернізувати управління європейським авіаційним простором».

За словами єврокомісара, з’явиться більше прямих перельотів, що дасть змогу зменшити затримки через перевантаженість повітряного простору. Також це допоможе знизити витрати.

[Адіна Валян, єврокомісар з питань транспорту]:
«2019 рік був перевантаженим, а 2020-й, навпаки, приніс крах повітряній індустрії. Нам потрібна система авіації, яка може впоратися з цими двома крайностями найбільш ефективно».

Комісія пропонує визначати розмір аеронавігаційного збору залежно від впливу польоту на довкілля, а також посилити роль Євроконтролю — європейської організації з безпеки повітряної навігації. Також вона закликає створити загальноєвропейську базу даних повітряного руху.

[Адіна Валян, єврокомісар з питань транспорту]:
«Іноді в перевантаженому повітряному просторі літаки змушені літати зигзагами, а іноді — знижувати висоту, створюючи непотрібні викиди СО2 і затримуючись у дорозі».

За даними Комісії, торік неефективні маршрути й затримки коштували блоку більш як сім мільярдів євро.

Водночас коронавірусна криза змусила уряди задуматися про більшу гнучкість повітряного трафіку. Так, за перші дні вересня авіапасажирів у Європі зареєстрували на 73 % менше, ніж у той самий період торік.

Якщо реформи схвалять, то їх також повинен буде затвердити Європарламент і всі 27 країн-членів блоку.

6. Туристична галузь Єгипту через малу кількість гостей готується до важкої зими

Туризм потерпає через пандемію
Єгипет

Біля пірамід у Гізі туристів можна побачити лише зрідка, а першого дня відкриття Луксорського храму оглянути його прийшло всього 12 осіб.

[Самір, місцевий житель]:
«Вірус прийшов і все знищив. Раніше був туризм, усе працювало, усе було добре. А після епідемії залишилися самі руїни».

Пандемія боляче вдарила по туристичній галузі Єгипту. Так, на курортах Червоного моря гостей набагато менше, ніж у минулі роки.

Це каїрський базар Хан аль-Халілі, популярний серед туристів. Однак поки багато магазинів зачинені.

[Саїд Абдель Халек, власник магазину]:
«Іноді вдається вмовити зайти іноземців, що працюють у Каїрі чи Єгипті, наприклад працівників консульств, посольств та культурних центрів. А загалом людей немає».

[Реда Мохамед, власник магазину]:
«Раніше в нас було багато туристів. Приходили німці, американці, італійці, китайці, японці, англійці. А тепер нікого з них немає».

Попри те, що Єгипет відчинив двері для іноземних відвідувачів, зокрема аеропорти й туристичні місця, працівники індустрії очікують, що зимовий сезон буде важким.

А це дуже погано позначиться на економіці Єгипту, адже 15 % ВВП країни припадає на туризм. Відтоді як у березні запровадили карантин, галузь щомісяця втрачає близько мільярда доларів США.

Зазвичай країну відвідують із жовтня по березень, коли не так спекотно, як улітку. Поки ж сектор працює менш ніж на половину своїх можливостей, а основні туристичні місця порожні.

Так, з 1 липня Південний Синай відвідало коло 220 тисяч туристів. Це менш ніж 10 % торішньої кількості.

Єгипетські чиновники кажуть, що докладають усіх зусиль, щоб переконати туристів, що країну відвідувати безпечно.

7. «Аеропорт-катастрофу» тестують перед урочистим відкриттям

Тестування аеропорту
Берлін, Німеччина

Цей німецький аеропорт став майже легендарним. Але не в позитивному, а в негативному розумінні. ЗМІ його навіть прозвали «аеропортом-катастрофою».

Повітряна гавань «Берлін-Бранденбург» імені Віллі Брандта мала відкритися ще 2012-го року. Однак за кілька тижнів до урочистої дати з’ясувалося, що цей об’єкт не має повного комплекту дозволів, щоби почати працювати. Зокрема, знайшли проблеми із системою вентиляції.

Далі було вісім років дорогих перебудов, а також кілька перенесень дати відкриття.

Утім, зараз адміністрація аеропорту стверджує, що цього разу 31 жовтня він точно запрацює.

Поки ж тут тривають дорогі тестування. Тисячі волонтерів відіграють роль пасажирів, щоби перевірити функціонування всіх систем і процедур.

[Роланд Бем, представник аеропорту]:
«Дуже багато процесів треба протестувати й налагодити. Нам треба набратися досвіду, а персоналу — потренуватися».

Загалом тестування триватиме майже 50 днів. Перший етап перевіряння почався ще в липні.

[Патрік Мюллер, представник аеропорту]:
«Дуже багато співробітників проявляють нетерпіння. Вони кажуть: “Ми можемо відкритися вже завтра”. У процесі підготовки таких проектів часто буває така реакція. Ми вже стільки тренувалися. Хочеться швидше відкритися».

Щодня в тестуванні бере участь приблизно 450 волонтерів. А загалом до нього залучили до 9000 осіб.

[волонтер]:
«Усе гаразд. Він сучасний і добре обладнаний. Тепер треба подивитися, як усе працює. Та перше враження добре».

Новий аеропорт розташувався прямо під Берліном на території громади Шенефельд.

Після того, як його введуть в експлуатацію, планують закрити останній аеропорт столиці «Берлін-Тегель». А аеропорт, який нині діє у Шенефельді, перетворять на термінал нової повітряної гавані.

Пасажиропотік аеропорту становитиме приблизно 100 тисяч осіб на день. Утім, через пандемію коронавірусу перші місяці після відкриття він працюватиме лише на чверть своїх можливостей.

8. Модні аксесуари з риб’ячої шкіри: французький стартап позбавляє планету від відходів

Риб’яча шкіра на службі в моди
Сен-Фон, Франція

Ці ремінці, браслети й обкладинки для документів — модні аксесуари на ринку товарів класу люкс. Їхня особливість у тому, що вони виготовлені з риб’ячої шкіри. Її вичинює французька компанія.

Це старовинне ремесло відроджується в багатьох країнах. Водночас воно допомагає позбавити планету від великого обсягу відходів.

[Бенжамен Малатре, голова компанії — обробника риб’ячої шкіри]:
«Наше завдання — дати цьому матеріалові друге життя, перетворивши його на шкіру для виробництва предметів розкоші, таких як аксесуари, одяг та взуття».

Співробітники компанії збирають шкіру лосося в ресторанах. Потім її очищують від жиру й луски. Після цього починається процес дублення. Він триває майже два тижні. За один раз обробляють 1000 риб’ячих шкірок.

[Бенжамен Малатре, голова компанії — обробника риб’ячої шкіри]:
«Шкіра лосося має особливі властивості. Вона еластична й тонка. Її товщина — менша ніж пів міліметра. Водночас вона майже така ж міцна, як шкіра великої рогатої худоби. Це вражає».

Зовні риб’яча шкіра схожа на ту, що в ящірок. За рік компанія збирає 10-12 тонн матеріалу з лососів, з яких виходить десять тисяч вичинених шкірок. Також не оминають увагою матеріал із коропів і осетрових.

Французький стартап працює майже рік, і вже має 250 замовників. Серед них — знані модні бренди й ремісничі компанії.

Риб’яча шкіра зносостійка й довговічна завдяки щільно розташованим колагеновим волокнам. Водночас вона дихає, м’яка й водонепроникна. У процесі вичинення використовують мало хімічних речовин, тому цей матеріал ще й екологічний.

9. У Кенії через пандемію школи перетворюються на ферми

Ферма в школі
Кенія

Це одна з приватних шкіл Кенії. Через карантин діти сюди не ходять, і класи зайняли кури. Щоранку директор збирає тут яйця. І це не картина занепаду, а швидше — добрий бізнес-план. Так школа може не закриватися й частково зберігати штат працівників.

[Джеймс Кунгу, директор школи]:
«Ранками щоразу мене зустрічали порожні класи. Я думав, що ж робити, щоб їх пустити в дію. Першою прийшла ідея тримати тут курей».

Далі в хід пішов шкільний двір. Ще пів року тому діти тут грали у футбол. Тепер рядочками росте шпинат, помідори й капуста.

На господарстві працюють учителі. За пів року ця школа втратила понад 180 тисяч доларів, проте підсобне господарство дає можливість частково виплачувати заробітну плату.

[Мозес Вандера, завуч]:
«Це проект, який я хотів би вести й далі як додаткову роботу».

Загалом у країни ситуація погана. Усього в Кенії 11 тисяч приватних шкіл, де навчалося 2,6 мільйона дітей і працювало 158 тисяч учителів.

Через пандемію вони вже пів року в неоплачуваній відпустці.

[Джеймс Кунгу, директор школи]:
«Директори приватних шкіл змушені креативно мислити. Тепер ми не можемо залежати лише від дітей. Кожен із нас може придумати допоміжний проект. Якщо якісь двері зачинені, треба шукати інший вихід».

Як очікується, навчальні заклади Кенії будуть закритими як мінімум до січня.

10. Диригент у Будапешті придумав акустичну маску з двома пластиковими вушками

Маска з вушками
Будапешт, Угорщина

Це не маска клоуна, а інноваційний пристрій, щоб слухати музичні концерти. Винайшов його угорський диригент Іван Фішер. Ідея виникла, коли якось раз він подивився на концертний зал і побачив десятки глядачів у звичайних захисних масках.

[Іван Фішер, диригент]:
«Я відразу ж подумав, що це можливість поліпшити звук. Я вирішив, що треба зробити екран у формі долонь, бо, коли ми хочемо ліпше когось чути, то прикладаємо до вуха руку».

Звичайну захисну маску з двох сторін він обладнав пластиковими вушками у формі долоні. Каже, що так звук стає якіснішим.

[Іван Фішер, диригент]:
«Звук стає м’якшим, якщо до вуха він потрапляє з усіх боків залу, зокрема ззаду. Якщо акустика недостатньо добра, то ззаду звук не відбивається. А ці панелі відіграють роль стіни, яка створює якісніше відчуття звуку».

Фішер каже, що його винахід дає змогу відчути себе як у церкві, де акустика особлива: з теплішими відтінками й чіткіша.

Винахід диригента вже стає популярним. Його тестують десятки глядачів.

[глядачка]:
«У масці набагато ліпше. Вона дала мені зосередитися на музиці. Я спробувала її, далі зняла, а потім знову наділа. Різницю відчула одразу».

[глядач]:
«Акустика була чистішою й сильнішою. Хоча в залі було мало людей, через що акустика теж поліпшувалася, але в масці було ще краще».

Акустична маска коштує приблизно 27 доларів США. Можна замовити як мерехтливу, так і чорно-білу версію.

11. Летюча спальня: турецький парапланерист поспав у повітрі

Сон на летючому ліжку
Аланія, Туреччина

З вершини гори в Туреччині злітає спальний гарнітур, прикріплений до параплана. На ліжку готується до сну пілот Гасан Кавал. Тут усе як удома: тумбочки, лампа, будильник і навіть іграшка в головах.

Парапланерист поринає в сон на 15 хвилин. У цей час він літає над курортом Аланія. Дзвонить будильник, і пілот бере управління в руки. Тепер йому треба приземлитися на пляжі перед здивованими туристами.

Поспати на летючому ліжку Гасан вирішив, щоб відчути комфорт навіть у небі. Це не перший такий трюк парапланериста. У липні він політав на дивані з торшером і телевізором.

Пілот не лише сам відмінно керує парапланом, а й навчає інших. Парапланеризм — це політ на крилі за допомогою енергії висхідних потоків повітря. Навчатися цього самотужки небезпечно. Треба проходити курси в досвідчених інструкторів.

12. Брюссельський ресторан «Вечеря в небесах» знову працює

Вечеря на висоті
Брюссель, Бельгія

Так починається гастрономічна подорож в одному з найнезвичайніших ресторанів Брюсселя. Пристебніть ремені: обід буде на висоті. Гостей підіймають на 50 метрів. Це приблизно рівень 15-го поверху.

Проект «Вечеря на небесах» повернувся до роботи після вимушеної паузи через пандемію. Звісно, тепер тут виконують норми соцдистанціювання. Якщо раніше гості були за спільним довгим столом, то зараз сидять за окремими столиками на чотирьох. Зате загальна місткість збільшилася на десять осіб.

[Стефан Керкофс, генеральний директор ресторану]:
«Загалом маємо вісім столів — вісім островів, по чотири місця. Кожна компанія сидить ніби в кулі. Тут стовідсотковий захист від коронавірусу».

Підлоги немає, є лише прозорий дах від дощу й сонця. Крісла повертаються на 180 градусів. Головне від захвату не випустити з рук телефона.

Готують теж тут. У центрі платформи працюють кухарі, володарі зірок Мішлен.

За день проходить три сеанси: один обід і дві вечері. Попри значні ціни — приблизно 300 євро з людини й плюс ще 150 за післяобідні коктейлі — відбою від гостей немає.

[Ів Меттан, шеф-кухар]:
«Ми, як і раніше, працюємо лише в масках. Через ковід ми частіше миємо й дезінфікуємо руки, іноді доводиться носити рукавички. Залежно від того, що ми робимо. І все. Звісно, зараз вимоги до гігієнічної безпеки зросли. Але ми завжди були щодо цього дуже обережними».

Проект не має конкретного місця — це «мобільний ресторан». На замовлення клієнтів кран можна поставити в замку, у винограднику й навіть у полі. Головне, щоб був вільний майданчик завбільшки 500 квадратних метрів.

[Катрін, відвідувачка]:
«Це дуже вражає. Спочатку було страшнувато, але тільки-но звикаєш до висоти, розумієш, як тут красиво. Це справді те, що варто порекомендувати».

Проект стартував 2006 року. Сьогодні ресторани мережі працюють у 60 країнах світу.

13. На реставрацію скульптури Мікеланджело знову можна подивитися наживо

Реставрація скульптури Мікеланджело
Флоренція, Італія

Уперше за понад чотири з половиною століття цю мармурову скульптуру Мікеланджело ретельно очищують.

Працівники Музею Опера-дель-Дуомо почали реставрувати «Флорентійську П’єту» ще торік у листопаді. Задню частину скульптури вже очищено. Тепер вони переходять до лицьової сторони.

Через пандемію роботу тимчасово припиняли.

[Тімоті Вердон, директор Музею Опера-дель-Дуомо]:
«Реставрація вимушено перервалася під час першої фази епідемії COVID-19. Тепер уже кілька тижнів знову тривають роботи. Сподіваємося, процес завершиться восени до Різдва».

Тим часом майстерня, де відбувається реставрація, знову відчинила двері для відвідувачів. Однак через карантинні обмеження в приміщення одночасно допускають лише п’ять осіб.

Сама робота дуже копітка. Для неї використовують лише ватяні палички й гарячу воду, очищену від домішок іонів.

[Вільям Воллейс, професор історії мистецтв]:
«На щастя, ця скульптура все своє життя перебувала в приміщенні. Але протягом 200 років вона стояла на вівтарі кафедрального собору у Флоренції. Її оточували свічки, тому на ній багато свічкової сажі, воску й кіптяви».

Мікеланджело створив цю «П’єту» в середині XVI століття, коли йому було коло 80 років. Спочатку він планував, що її встановлять на його могилі. Скульптура зображує тіло Христа, яке тримають Діва Марія, Марія Магдалина й праведник Никодим. Його обличчя — автопортрет самого Мікеланджело.

[Вільям Воллейс, професор історії мистецтв]:
«Майстер, створюючи скульптуру, імовірно, зіткнувся з проблемою. Зрештою йому довелося прибрати ногу Христа. Гадаю, йому було важко і технічно, і психологічно, адже він робив власний надгробний пам’ятник».

У результаті Мікеланджело не закінчив скульптуру й навіть намагався її знищити. Пошкодження пізніше усунув його учень.

14. Берлін засіяв різнокольоровими вогнями світлових інсталяцій

Фестиваль світла
Берлін, Німеччина

Берлін на кілька днів перемінився. Столицю Німеччини в межах фестивалю світла прикрасило понад 100 інсталяцій. Вони спалахнули у 86 локаціях міста.

Цього року захід проходить під гаслом «Разом ми сяємо». Його присвячено солідарності берлінців під час пандемії.

Світлові інсталяції прикрасили головні визначні пам’ятки міста: Бранденбурзькі ворота, Університет імені Гумбольдта, колону Перемоги й палац Шарлоттенбург.

До того ж цього року фестиваль став ще й мобільним. Вечорами Берліном їздить вантажівка й проектує світлові інсталяції на будівлі в різних районах міста.

Барвисті вогники горять у столиці з восьмої вечора до півночі. Якщо в одному місці скупчується багато людей, інсталяцію тимчасово вимикають.

Фестиваль світла в Берліні проходить уже вшістнадцяте.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: