25.02.2024
Телеканал NTD

Спеціальна маска вимірюватиме температуру й дихання

Спеціальна маска вимірюватиме температуру й дихання

У Нідерландах лікарі та інженери розробляють маску, сенсори якої стежать за важливими показниками життєдіяльності людини. Наприклад,..

Дата завантаження: 2024-04-24

video

У Нідерландах лікарі та інженери розробляють маску, сенсори якої стежать за важливими показниками життєдіяльності людини. Наприклад, температурою тіла й диханням. Датчик вологості також може повідомити, коли маску слід замінити.

[Ашок Срідар, дослідник Центру Голста]:
«Люди, які купують маску, часто носять її довше, ніж це передбачено. Вимірюючи вологість фільтра, можна дізнатися, коли маску носити вже не можна».

Учені також хочуть удосконалити свій пристрій. Наприклад, щоб маска стежила за багатьма параметрами, такими як насичення киснем і ритм дихання, а ще аналізувала це за допомогою штучного інтелекту.

У майбутньому ці пристрої зможуть виконувати важливі функції спостереження за хворими й пацієнтами, які одужують.

А поки ж функції маски обмежені.

[Ашок Срідар, дослідник Центру Голста]:
«Вона може повідомити, що втратила свою ефективність. Тобто вона не забезпечує захисний механізм, який здатний зупинити віруси чи бактерії. Її завдання просте — показати, чи вона ефективна».

Команда також сподівається зробити маски не лише для медичних цілей. Їхній пристрій третього покоління зможуть використовувати пожежники чи хіміки. Він надсилатиме попередження, якщо людина вдихає токсичні речовини.
Коротке посилання на цю сторінку:

Спеціальна маска вимірюватиме температуру й диханняНауковці придумали, як шум від машин перетворити на біопаливоБезпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочимЯк за 200 років розвинулася наука про динозаврівЗ олії — біопальне: новий завод у ДубаїУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаМорозильні камери з відходів роблять у кенійському місті МомбасаЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлян

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: