28.04.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 12 по 16 липня)

Огляд світових подій (з 12 по 16 липня)

1. Нові обстріли на кордоні між Азербайджаном і Вірменією після нетривалого спокою Обстріли на кордоні Азербайджан..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

1. Нові обстріли на кордоні між Азербайджаном і Вірменією після нетривалого спокою

Обстріли на кордоні
Азербайджан — Вірменія

Азербайджан і Вірменія звинуватили одне одного в обстрілі військових позицій і сіл. Це сталося після доби відносного спокою на кордоні між двома країнами. До цього кілька днів там тривали сутички й артобстріли.

Це найсерйозніший прикордонний конфлікт між двома державами з 2016 року. Він розгорівся між Товузьким районом Азербайджану й Тавушською областю Вірменії. Це за 300 кілометрів від Нагорного Карабаху — території, на яку вже тридцять років претендує і Баку, і Єреван.

Міністерство оборони Азербайджану повідомило про загибель одного армійця. Оборонне відомство Вірменії сказало, що в одному із сіл було поранено мирного жителя.

Раніше з обох сторін загинуло ще 15 військових і один цивільний.

Цей конфлікт може порушити стабільність у регіоні, який використовують як коридор для постачання нафти й газу від Каспійського моря на міжнародні ринки.

Навіть більше, Азербайджан попередив Вірменію, що може вдарити по Вірменській АЕС, якщо буде завдано удару по його Мінгечаурському водосховищу та інших стратегічних об’єктах.

Вірменія звинувачує Азербайджан у використанні мирних жителів як живого щита. Сусід відповідає такими ж звинуваченнями. Журналістам вдалося побачити деякі руйнування в кількох азербайджанських селах.

[Іззат Азізов, житель Товузького району Азербайджану]:
«Вони регулярно відкривали вогонь біля кордону з важкої артилерії. Звуки пострілів було чутно до минулої ночі. Потім якийсь час була тиша. Учора вони знову почали стріляти».

Етнічні вірмени оголосили про відділення Нагірного Карабаху під час конфлікту, який розгорівся після розпаду СРСР у 1991 році. Попри те, що в 94-му було підписано угоду про припинення вогню, сусіди часто звинувачують один одного в обстрілах у цьому та інших прикордонних регіонах.

Десятки раундів переговорів конфлікт так і не залагодили.

2. Трамп затвердив заходи щодо Пекіна за його політику в Гонконзі

Санкції та позбавлення преференцій
США — КНР

Президент США Дональд Трамп оголосив про два історичні рішення, які його адміністрація ухвалила щодо Китайської Народної Республіки. По-перше, він затвердив санкції щодо осіб й організацій, які порушують права жителів Гонконгу. Це стало відповіддю на недавнє ухвалення в автономному регіоні нового закону про нацбезпеку.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Цей указ дає моїй адміністрації новий потужний механізм. Він уможливлює притягнення до відповідальності осіб та організації, які позбавляють Гонконг його свобод. Ми всі бачили, що сталося. Ситуація погана. Їх позбавили волі. У них забрали права. Уважаю, що для Гонконгу це означатиме, що він більше не зможе конкурувати з вільними ринками».

Другий указ, який підписав Дональд Трамп, позбавляє Гонконг статусу особливого торгового й фінансового партнера США.

[Дональд Трамп, президент США]:
«Тепер до Гонконгу ставитимуться так само, як до материкового Китаю. Жодних особливих привілеїв, жодного особливого фінансового статусу, жодного експорту особливо важливих технологій. Також ми запроваджуємо щодо Китаю величезні мита. Таке відбувається з Китаєм уперше».

Раніше за заходи щодо КНР переважною більшістю проголосували обидві палати Конгресу США.

Згідно з новим законом про нацбезпеку, незаконними стали будь-які дії чи заходи, які закликають до незалежності Гонконгу. Максимальне покарання згідно з документом — довічне ув’язнення.

Закон ухвалили на тлі продемократичних протестів, які тривають у регіоні вже приблизно рік. Перерва була лише під час піку епідемії коронавірусу.

Експерти кажуть, що документ безпосередньо спрямований на протестний рух. Тепер поліція може проводити обшуки без ордера, а також вимагати від інтернет-платформ видаляти небажаний контент.

3. З п’ятої спроби РБ ООН продовжила доставляння гуманітарної допомоги до Сирії

Резолюцію затвердили
Постачання гумдопомоги до Сирії

Рада Безпеки ООН 12 липня затвердила резолюцію, яка на 12 місяців продовжила постачання гуманітарної допомоги до Сирії через турецький кордон. Напередодні закінчилася шестирічна така гуманітарна операція, через що мільйони людей опинилися під загрозою.

Через пандемію голосування проходило в онлайн-режимі.

[Крістоф Гойсген, постійний представник Німеччини в ООН]:
«Результат голосування такий: 12 голосів за, жодного голосу проти. Троє країн утрималося. Резолюцію, яку подала Бельгія й Німеччина, ухвалено».

В ООН називають постачання допомоги на північний захід Сирії життєво необхідним. Але Рада Безпеки чотири рази не могла ухвалити відповідний документ через вето Китаю та Росії. Останнього, п’ятого, разу ці країни, а також Домініканська Республіка, утрималися.

Москва й Пекін вимагали скоротити термін дії місії до пів року, а також зменшити кількість КПП, через які провозять гумдопомогу, до одного. На їхню думку, ситуація в країні стабілізувалася й тепер у межах національних кордонів продовольство стало доставляти легше.

Зрештою документ ухвалили з терміном на 12 місяців. Однак кількість КПП усе ж зменшили до одного.

[Джонатан Аллен, постійний представник Великої Британії в ООН]:
«Якщо Китай справді хоче побачити максимум гуманітарної допомоги, яку доставлятимуть до Сирії, то, можливо, він повинен припинити зменшувати кількість КПП, які дають змогу це зробити. Дякую, пане голово».

Коли 2014 року Рада Безпеки ООН затвердила гуманітарну операцію, то допомогу доставляли також через Йорданію та Ірак. Однак пізніше ці КПП видалили з резолюції теж через тиск Росії та Китаю.

4. Президента Польщі Анджея Дуду переобрали на новий п’ятирічний термін

Анджея Дуду переобрали
Варшава, Польща

Президента Польщі Анджея Дуду переобрали на другий термін. Як показали результати недільного голосування, він набрав понад 51 % голосів. Його суперником був ліберал і мер Варшави Рафал Тшасковський, який здобув підтримку 49 % виборців.

Дуда, який підтримує консервативну партію «Право і справедливість», обстоює традиційні цінності, а також програми соціальної допомоги бідним жителям Польщі.

Під час виступу після оголошення результатів Дуда закликав поляків об’єднатися й не звертати уваги на нападки опонентів.

[Анджей Дуда, президент Польщі]:
«Слова можуть поранити, можуть дуже поранити. Я прошу постаратися й пробачити, якщо такі слова спрямовані на вас. Сприймайте їх спокійно, не відповідайте такими самими грубощами. Я знаю, що це важко, особливо коли зачеплено почуття».

Свого суперника Дуда звинувачував у тому, що той служить інтересам іноземних сил замість національних. Сам кандидат, що програв, обіцяв зміцнити відносини Польщі з ЄС, а ще блокувати закони, які не узгоджуються з демократичними нормами.

Анджея Дуду вже привітав президент США Дональд Трамп. Він написав, що надіється на продовження важливої спільної роботи в галузі оборони, торгівлі та енергетики.

5. У КНР засудили до 8 років в’язниці канадського мільйонера

8 років в’язниці
У Китаї винесли вирок мільйонерові

До 8 років в’язниці в Китаї засудили канадського мільйонера китайського походження Сунь Цянь. Жінка вже провела в ув’язненні в Китаї три роки.

За кілька днів до винесення вироку прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо відхилив прохання Пекіна про звільнення генерального директора Huawei Мен Ваньчжоу в обмін на повернення двох канадців, затриманих у Китаї.

На думку китайського адвоката й правозахисника Чень Гуанчена, вирок Сунь — це помста Пекіна за Мен Ваньчжоу.

Сунь є засновником і віцепрезидентом біохімічної компанії Beijing Leadman Biochemistry Co., Ltd. Її статки оцінюють у 300 мільйонів доларів.

Сунь арештували 2017 року, коли поліція знайшла в неї вдома книги, пов’язані з медитативною практикою Фалуньгун, якою вона займається. Це система вдосконалення душі й тіла, яка завоювала прихильність десятків мільйонів людей у всьому світі. Водночас комуністичний режим Китаю переслідує практикувальників Фалуньгун із 1999 року. Причина — надзвичайна популярність цього вчення..

Перше слухання у справі підприємниці відбулося у вересні 2018 року. І лише недавно оголосили остаточний вирок.

У в’язниці її катували, заковували в кайдани, не давали спати й міняти одяг. Більша частина адвокатів, яких вона наймала, відмовлялися від її справи під тиском влади. Одного з них навіть позбавили ліцензії.

Канадське громадянство Сунь набула у 2007 році. Її адвокати кажуть, що китайська влада неодноразово намагалася змусити підприємницю від нього відмовитися.

6. Велика Британія відмовиться від устаткування Huawei для створення своїх мереж 5G

Відмова від обладнання Huawei
Лондон, Велика Британія

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон розпорядився повністю відмовитися від обладнання китайського телекомунікаційного гіганта Huawei для створення нових мереж 5G. Лондон зайняв позицію Вашингтона й визнав, що співпраця з цією компанією може загрожувати національній безпеці країни. Раніше США заявили, що Huawei шпигує і збирає чутливу інформацію для китайської комуністичної партії.

[Олівер Доуден, міністр цифровізації Великої Британії]:
«Уряд погоджується з Національним центром кібербезпеки в тому, що найліпший спосіб захистити ці мережі — припинити використовувати обладнання Huawei під час створення мережі 5G у Великій Британії. Якщо сказати зрозуміліше, з кінця цього року телекомунікаційні оператори не зможуть купувати обладнання для мереж 5G у Huawei. Це стане нелегальним щойно закон про телекомунікаційну безпеку набере чинності».

Також упродовж кількох років у Великій Британії замінять уже наявне обладнання Huawei.

[Олівер Доуден, міністр цифровізації Великої Британії]:
«Ми вирішили, що треба встановити часовий ліміт відмови від обладнання Huawei для наших мереж 5G. І це 2027 рік. Цю вимогу буде вказано в законі про телекомунікаційну безпеку. Його ухвалять до наступних виборів, він встановить безповоротний механізм повного видалення обладнання Huawei з наших мереж 5G».

Відтермінування на сім років заспокоїло британських телекомунікаційних операторів. Вони побоювалися, що будуть змушені провести заміну за більш стислий термін, що призвело б до різкої втрати мільярдів фунтів.

Раніше в січні цього року Лондон надав Huawei обмежену роль у створенні національної мережі 5G. Однак пізніше переглянув своє рішення на тлі того, як Китай відреагував на епідемію коронавірусу й продемократичні протести в Гонконзі.

Дональд Трамп похвалив розпорядження Бориса Джонсона. Він також зазначив, що вже переконав багато країн світу відмовитися від обладнання цієї китайської компанії.

7. Перша фаза випробування вакцини проти коронавірусу показує гарні результати

Тестування нової вакцини
У США оприлюднили результати

Американська компанія Moderna оприлюднила результати перших клінічних випробувань своєї нової вакцини проти коронавірусу. Препарат виявився безпечним і викликав позитивну імунну реакцію у всіх 45 здорових волонтерів.

Серйозних побічних ефектів від нової вакцини ні в кого з учасників випробувань не виникло. Але більш як половина добровольців скаржилася на втому, головний біль, біль у м’язах чи навколо місця уколу, а також що їх морозить.

Здебільшого така реакція проявлялася після другої дози, а ще в тих, кому ввели більше препарату, ніж іншим.

Волонтерів віком від 18 до 55 років розділили на групи по 15 осіб і вводили по три дози вакцини. Інтервал між уколами становив 28 днів. Різним групам вводили різну кількість препарату: 25, 100 і 250 мікрограмів.

Згідно з результатами, у волонтерів, яким укололи по дві дози вакцини, рівень антитіл в організмі був навіть вищим, ніж такий же показник в організмі людини, яка перехворіла на COVID-19.

Вакцину зроблено на основі фрагмента РНК вірусу. Коли він потрапляє в організм, то змушує клітини виробляти білок, який копіює зовнішню оболонку вірусу. Тіло сприймає його як чужорідного агента й провокує імунну відповідь.

Moderna першою серед інших компаній почала тестувати свій препарат проти коронавірусу на людях, ще 16 березня. Федеральний уряд США підтримав проект, виділивши приблизно пів мільярда доларів.

Експерти кажуть, що пандемія припиниться лише після того, як буде розроблено вакцину.

8. Lamborghini демонструє гібридний родстер Sian — перший в історії марки

Дебют родстера Lamborghini
Сант-Агата-Болоньєзе, Італія

У Сант-Агаті-Болоньєзе дебютував новий родстер італійської марки Lamborghini. Модель — майже точна копія гібридного суперкара Sian, лише без даху. Це перший в історії компанії родстер із гібридною силовою установкою.

Серія обмежилася 19-ма екземплярами. Ціна — два з половиною мільйони євро.

[Стефано Доменікалі, директор компанії Lamborghini]:
«Це для дуже впевнених у собі клієнтів — шанувальників нашого бренду. І всі 19 екземплярів уже продано».

Sian Roadster оснащено атмосферним 12-циліндровим двигуном й електромотором, сукупна потужність яких — 819 кінських сил. Максимальна швидкість суперкара — 350 кілометрів за годину.

Замість тягового акумулятора в авто стоїть суперконденсатор. Він може накопичувати вдесятеро більше енергії, ніж літій-іонні батареї.

[Стефано Доменікалі, директор компанії Lamborghini]:
«Наша стратегія виробництва гіперкарів у тому, щоб додавати до нових проектів те, чого раніше ще не було. І суперконденсатор — це новий етап розвитку гібридизації».

Lamborghini поки не планує випускати електричні автомобілі, проте обіцяє, що за наступні два роки повністю перейде на виробництво гібридних двигунів.

Компанія також почала завойовувати ринок суден. Наприкінці червня вона показала обмежену серію моторних яхт, створених спільно з Italian Sea Group.

[Стефано Доменікалі, директор компанії Lamborghini]:
«Ми вже присутні на трасах і міських дорогах, скоро будемо й на морі, і чому б нам не опинитися в небі? У майбутньому ми побачимо, що ще привабливого є для нашого бренду».

Виробник люксових авто під час пандемії майже не постраждав. Проблемою стало лише те, що через карантин у всьому світі тимчасово закрилися дилерські центри.

9. Обід у теплиці: у Лос-Анджелесі працює незвичайне кафе

Обід у теплиці
Лос-Анджелес, США

Ці маленькі теплиці призначені не для рослин, а для людей. Саме так у цьому кафе в Лос-Анджелесі пропонують дотримуватися соціального дистанціювання.

[Місті Мансурі, власниця кафе]:
«Я просто вжила додаткових заходів, щоб люди почувалися комфортніше. Багато наших відвідувачів уперше вийшли перекусити поза домом. І тут їм максимально безпечно».

Кабінки прибирають і дезінфікують після кожного гостя.

Власниця кафе створила мініоранжереї, використавши європейський досвід. Як от нідерландського ресторану, який пропонує пообідати у скляних кабінках.

І багатьом такий незвичайний спосіб провести час сподобався.

[відвідувачка кафе]:
«Чудово. Нам уже давно треба було вирішити проблему і безпеки, і всіх побоювань щодо соціальної взаємодії».

Утім, такі кабінки мають і недоліки. Попри те, що на даху відкривається віконце, а всередині є вентилятор, у них буває задушно.

[Місті Мансурі, власниця кафе]:
«Ми радимо нашим клієнтам не приходити вдень, коли дуже жарко, а відвідувати нас уранці чи ввечері, наприклад після 16:30».

Через епідемію в Каліфорнії тимчасова не можна обідати поза домом у закритих приміщеннях, але перебувати на відкритих терасах дозволено. Такі невеликі теплиці під заборону, схоже, не підпадають.

10. Центр реабілітації на Балі готує до життя в природі врятованих із неволі дельфінів

Центр порятунку дельфінів
Балі, Індонезія

Дельфін Рембо ще рік тому плавав у невеликому басейні індонезійського готелю й розважав туристів. Його змогли визволити з неволі, після чого доставили в реабілітаційний центр на острові Балі.

Тут врятованим дельфінам допомагають відновити здоров’я й готують до повернення в дику природу. Це перший у світі такий центр реабілітації. Його відкрила влада Балі й зоозахисні організації.

[Рік О’Беррі, засновник організації Dolphin Project]:
«Цю модель можна дублювати. Ми намагаємося впровадити її й у таких європейських країнах, як Італія, а також на Криті. Там, де дельфінарії закрилися, має бути багато невеликих центрів, де можна розмістити дельфінів».

Рік О’Беррі замолоду дресирував дельфінів, а потім став їх захищати. Цьому він присвятив останні 50 років.

Згідно зі звітом Світового товариства захисту тварин, 2019 року понад 330 розважальних закладів у всьому світі тримали в неволі щонайменше 3000 дельфінів.

[доглядачка центру]:
«У звичайних басейнах вода хлорована. Сама вона теж не підходить (для дельфінів), бо не морська. Водночас воду змінюють лише раз на кілька днів. Дельфіни в неволі страждають від подразнення шкіри й очей».

У реабілітаційному центрі дельфіни плавають у морській воді, тут подразнення минають швидко.

У дику природу повернуться лише ті тварини, які зможуть самостійно добувати їжу, орієнтуватися в океані й спілкуватися з родичами.

[Фемке ден Гаас, співробітниця організації Dolphin Project]:
«Ми випустимо дельфінів там, де їх колись зловили. Ми знаємо, що цих тварин виловили біля острова Ява. Тому хочемо відпустити їх там, де вони виросли».

За випущеними дельфінами спостерігатимуть за допомогою GPS-трекерів.

Уряд Балі має намір створити такі проекти допомоги й для інших тварин.

11. Дайвінг та пляжний відпочинок: греки повертаються до нормального життя

Туристи повертаються на пляжі
острів Ангістрі, Греція

Португальський дайвер Марсіу, що живе в Греції, колись занурився без акваланга на глибину 70 метрів. Зараз він знову пірнає в морські води біля острова Ангістрі. Марсіу прибув сюди одразу після того, як скасували карантин.

[Марсіу Фернандіш, дайвер]:
«Під час карантину я дуже скучав не лише за людьми, а й за природою. Плавати під водою чи займатися іншим видом водного спорту — добрий спосіб відпочити на свіжому повітрі».

Раніше Греція відкрила кордон для більшої частини держав Євросоюзу й для 14 країн, що до нього не входять. Але поки тут пірнають здебільшого місцеві жителі.

[Маноліс Дімакареас, дайвер-початківець]:
«Карантин уже закінчився, і ми можемо насолоджуватися всілякими захопленнями. Є велика різниця: сидіти вдома чи бути на вулиці».

Оскільки пандемія не закінчилася, інструктори з дайвінгу дотримуються запобіжних заходів.

[Харалампос Гказінакіс, власник школи дайвінгу]:
«Дайвінг, як правило, безпечний, навіть попри коронавірус. Ми вживаємо всіх заходів, робимо все, що треба».

Для шанувальників підводних пригод проводять екскурсії до затоплених кораблів.

[Ефтіміос Гкантіс, інструктор із дайвінгу]:
«Вони загадкові й візуально вражають. Тут, біля острова Ангістрі, усього за годину їзди від Пірейського порту, є чудове місце аварії корабля Avantis Three. Його рештки лежать на глибині від 14 до 47 метрів. Це чудово, бо можна занурюватися на різні рівні».

На Ангістрі потроху повертаються й любителі пляжного відпочинку. У готелях постійно дезінфікують приміщення, а на поромах можна перебувати лише в масках.

Міністерство туризму Греції очікує, що курорти та інші місця відпочинку цього року відвідає п’ять мільйонів мандрівників. 2019-го їх було понад 30 мільйонів. А грецькі підприємці надіються, що за літо їм вдасться хоча б трохи поліпшити своє становище.

12. У Бельгії стає дедалі популярнішим відпочинок у коконах

Відпочинок на дереві
Борглон, Бельгія

Такі намети у формі краплі — винахід не новий. Але цього року вони стали особливо популярними. Через епідемію коронавірусу влада Бельгії радить не виїжджати за кордон. І багато хто шукає незвичайні способи відпочити всередині країни.

Цій бабусі з онукою тут вельми сподобалося.

[відпочивальниця]:
«Я побачила їх, коли проїжджала із чоловіком на велосипеді, а тепер я тут зупинилася з онукою на три дні. Коли ми сюди приїхали, то не знали, чого очікувати, але тепер дуже раді. Тут, справді, затишно».

Ніч у цьому двомісному коконі коштує 70 євро. Сюди входить і користування ванною кімнатою і барбекю.

[відпочивальник]:
«Мені подобається, як вони зроблені. Вони не схожі на звичайні намети. І що вони такі маленькі й красиві».

«Краплі» розробив нідерландський дизайнер Дре Вапенаар у 90-х роках минулого століття. Для багатьох такі намети — утілення дитячих фантазій.

[Дре Вапенаар, розробник намету]:
«Такий намет вільно висить у повітрі й нагадує про дитячі мрії, про будиночок на дереві. Це усамітнення в громадському місці. Можна прикріпити до чого завгодно».

Крім Борглона, ще чотири такі намети встановлено в іншому бельгійському місті, що недалеко від Антверпена, один розташований в парку скульптур у США, й один — у готелі у Франції. Ще три можна знайти в туристичному таборі в Нідерландах.

13. На пляж — як у космос: навіщо бразильська пара ходить у костюмах астронавтів

Костюм астронавта — проти коронавірусу
Ріо-де-Жанейро, Бразилія

Пандемія й вихід у космос однаково небезпечні. Так вирішило бразильське подружжя Терсіу й Алісії і придбали комбінезони астронавтів. Тепер чоловік і дружина в такому вбранні виходять прогулятися на пляж Копакабана в Ріо-де-Жанейро.

Подружжю вже за 60, і в Терсіу проблеми з легенями, тому вони хочуть захиститися від коронавірусу. Бразилець купив готові костюми, а шоломи зробив сам.

[Терсіу Галдіну, житель Ріо-де-Жанейро]:
«Я запитав дружину, чи зважиться вона вийти зі мною на вулицю. Вона трохи вагалася, але все ж погодилася».

[Алісія Ліма, жителька Ріо-де-Жанейро]:
«Ми і самі почуваємося захищеними, і про інших дбаємо. Якщо під час пандемії користуєшся захисними засобами, отже, думаєш і про себе, і про людей навколо».

А перехожі охоче фотографуються з подружжям.

14. У Києві показали нові марки, які пахнуть жасмином і лавандою

Марки із серії «Садові квіти»
Київ, Україна

У київському ботанічному саду відбулася церемонія спецпогашення двох нових поштових марок. Вони належать до серії «Садові квіти». Кожна вийде тиражем 100 тисяч примірників. Їхня особливість у тому, що вони пахнуть жасмином і лавандою.

[Ігор Смілянський, генеральний директор Укрпошти]:
«Деякі люди через те, що були закриті ботанічні сади, парки, пропустили час (цвітіння) лаванди й жасмину. А зараз вони матимуть можливість отримати лист із маркою і насолоджуватися не тільки тим, яка вона на вигляд, але і як пахне».

Марка має і незвичайну форму — вона кругла. Надруковано її на самоклейному папері. А щоб відчути аромат квітів, їх зображення потрібно потерти.

Коштує одна така тринадцять із половиною гривень. З нею можна відправити в межах країни простий лист масою до 250 грамів. В Україні ароматні знаки поштової оплати випускають уперше. Усього ж у світі, за даними організаторів, існує дев’ять запашних марок.

Укрпошта також планує доповнити серії «Транспорт» і «Маяки України».

Водночас на церемонії показали картини, на яких зображено квіти. Намалювали їх учні художньої школи. За словами організаторів, у майбутньому одна з цих картин теж може з’явитися на одній із поштових марок.

15. Паризький «Діснейленд» готується приймати відвідувачів, але за новими правилами

Паризький «Діснейленд» відкривається
Ослаблення карантину у Франції

Обов’язкове носіння масок і попереднє бронювання. Паризький «Діснейленд» планує знову відкритися 15 липня, і нині розробляє нові правила. Понад чотири місяці він не працював через карантин.

Як й інші великі визначні місця Франції, такі як Версальський палац і Лувр, найбільш відвідуваний тематичний парк Європи обмежить кількість відвідувачів, щоби запобігти можливому зараженню.

[Даніель Делькур, представник парку]:
«Ми не вказали кількості гостей, ми просто визначили максимальний час очікування у хвилинах, щоб забезпечити дотримання соціального дистанціювання та інших заходів».

Парк не повідомляє, наскільки скоротиться кількість гостей, але відвідувачів, безсумнівно, поменшає. На вході квитки не продаватимуть. Ті місця, де не вдасться забезпечити необхідну дистанцію, зачинять. Також поки не влаштовуватимуть і нічних шоу.

Персонал парку й відвідувачі віком від 11 років муситимуть постійно носити маски. Там, де це можливо, казкових героїв і гостей розділятиме оргскло.

А ось у чому не обмежуватимуть, так це в можливості вдосталь покричати на американських гірках.

[Марко Берніні, представник парку]:
«Єдине правило, яке в нас є, це носити маску. Якщо відвідувач хоче кричати, ми не збираємося йому казати: “Ні, вам не можна кричати”. Це ж тематичний парк — люди можуть веселитися, але, звісно, у цілковитій безпеці».

Однак із Мікі-Маусом та іншими героями просять усе ж не обійматися, а фотографуватися на певній відстані.

Паризький «Діснейленд» відкрили 1992 року. Відтоді його відвідало понад 320 мільйонів осіб. Парк забезпечує 6,2 % доходу Франції від туризму.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: