20.12.2024
Телеканал NTD

В Африці оголосили надзвичайну ситуацію через епідемію віспи мавп

В Африці оголосили надзвичайну ситуацію через епідемію віспи мавп

Надзвичайну ситуацію через епідемію віспи мавп, або mpox, оголосили в Африці. Про це повідомив гендиректор Африканських..

Дата завантаження: 2024-09-19

video

Надзвичайну ситуацію через епідемію віспи мавп, або mpox, оголосили в Африці. Про це повідомив гендиректор Африканських центрів з контролю та профілактики захворювань.

Спалах віспи мавп почався в Демократичній Республіці Конго. Спочатку поширювався ендемічний штам Clade 1. Потім з’явився новий варіант Clade 1b. Він легше поширюється за тісного контакту, особливо серед дітей.

З ДР Конго хвороба швидко перекинулася на сусідні країни. Загалом на континенті виявили вже понад 15 000 випадків зараження. 461 пацієнт помер. Це на 160 % більше ніж за аналогічний період торік.

[Жан Касея, гендиректор Africa CDC]:

«Це проблема не лише Африки. Віспа — це глобальна загроза, яка не знає кордонів, рас та віросповідань».

Водночас епідеміологи кажуть, що отримані дані відображають лише часткову картину поширення захворювання. У медиків обмежені можливості для проведення тестів та відстежування контактів пацієнтів.

[Салім Абдул Карім, епідеміолог]:

«Нині в Африці випадків захворювання багато. Їх набагато більше, ніж було у 2022 році, коли ВООЗ оголосила надзвичайну ситуацію в галузі громадської охорони здоров’я, що стосувалася всього світу. Якщо подивитися на дані того періоду, то можна побачити, що кількість випадків захворювання в Африці втричі більша, ніж була під час епідемії 2022 року».

Вірус віспи мавп генетично близький до вірусу натуральної віспи людей. Mpox передається від тварин, а за тривалого контакту з інфікованим — і від людини до людини.

Під час захворювання виникає гарячка, болить голова та м’язи, а ще збільшуються лімфовузли. Також у пацієнтів з’являється висип, після якого на шкірі залишаються рубці. Смертність становить від одного до десяти відсотків.
Коротке посилання на цю сторінку:

В Африці оголосили надзвичайну ситуацію через епідемію віспи мавпРуїни затопленого села оголилися на озері Морнос, що обміліло в ГреціїТурецьким бездомним собакам знаходять господарів за кордономПташиний грип виявили в працівника молочної ферми в американському штаті КолорадоГарячі тури знову мають попит у ЄвропіПрацівники Samsung у Південній Кореї оголосили триденний страйкСильна спека вбиває кажанів на півночі ІндіїАвстралійських поліціянтів і пожежників навчають на симуляціях вибухівБарселона змінить статус 10 000 квартир для короткострокової орендиЯк у Франкфурті змагалися водії трамваїв

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: