20.03.2024
Телеканал NTD

Надмірний туризм: мешканцям чорногорського міста набридли круїзні лайнери

Надмірний туризм: мешканцям чорногорського міста набридли круїзні лайнери

Чорногорський курорт Котор, об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО, лежить біля мальовничої затоки Адріатичного моря. Але останнім часом..

Дата завантаження: 2024-09-20

video

Чорногорський курорт Котор, об’єкт Світової спадщини ЮНЕСКО, лежить біля мальовничої затоки Адріатичного моря. Але останнім часом саме через свої переваги він потерпає від надміру туристів. Так, на дорогах утворюються багатогодинні затори, а вузькими вуличками не пройти через величезну кількість людей.

[жителька Котора]:

«У місті багато людей. Скрізь великі юрби, багато екскурсоводів, які ведуть групи туристів. До того ж немає парковань, і це спричинює величезні затори».

Котор відомий і тим, що його показали у фільмі про Джеймса Бонда 2006 року «Казино Рояль».

І вже ось як десять років до місцевої гавані прибуває дедалі більше круїзних суден. Як очікують, цьогоріч їх буде коло 500.

[Йован Рістич, директор туристичної компанії]:

«Це дуже багато. Часто одночасно пришвартовано по три-чотири судна. Ми стикаємося з великою кількістю туристів на невеликому просторі. Плюс ще туристи, які прибувають через турагентства чи автобусами із сусідніх країн та міст».

Непокоїть наплив і морських біологів. Кажуть, що це може зашкодити місцевому біорізноманіттю.

[Міліця Мандич, морський біолог]:

«Краса затоки — наш найцінніший ресурс. І саме тому люди, круїзні судна й туристи приїжджають до Котора. Це те, що ми маємо зберегти. Але ми також не можемо набути сумної слави через масовий туризм і погану якість води».

Зазначимо, що в сусідній Хорватії курорт Дубровник, що теж є в списку Світової спадщини ЮНЕСКО, у 2017 році розпочав програму «Поважайте місто». Відповідно до неї, у місті одночасно може перебувати щонайбільше 4000 туристів з круїзних лайнерів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Надмірний туризм: мешканцям чорногорського міста набридли круїзні лайнериКитай: переробити мільйони тонн текстильних відходівВенесуелка започаткувала фонд, щоб рятувати дітей від голодуНема де жити: ринок іспанської нерухомості переорієнтувався на туристівМоцарела з буйволиного молока — горда традиція італійської КампаніїУ Сеулі тисячі лікарів знову вийшли на протестБджоли жалять лісорубів, охороняючи мангрові ліси Кенії4000 рідкісних видів: прогулянка унікальним ботанічним садом у КаїріЗцілення отрутою: житель Іраку використовує бджіл, щоб лікувати хворихМасаї в Кенії почали розводити бджіл замість худоби

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: