20.02.2024
Телеканал NTD

Науковці: смартфони спричиняють у підлітків депресію, тривожність та безсоння

Науковці: смартфони спричиняють у підлітків депресію, тривожність та безсоння

Сучасне суспільство, безумовно, залежне від смартфонів. Цим фактом уже нікого не здивуєш. Але нові дослідження вказують..

Дата завантаження: 2024-09-19

video

Сучасне суспільство, безумовно, залежне від смартфонів. Цим фактом уже нікого не здивуєш. Але нові дослідження вказують на ризики психічного здоров’я підлітків.

Як з’ясували вчені Королівського коледжу у Великій Британії, надмірне сидіння зі смартфоном або залежність від нього може спричиняти тривожність, депресію та безсоння.

Загалом провели два дослідження. В одному опитали 657 підлітків віком від 16 до 18 років, а в іншому протягом чотирьох тижнів обстежили 69 дітей віком від 13 до 16 років.

[Нікола Калк, співавторка дослідження]:

«Утрата контролю над користуванням, верховенство смартфона в їхньому житті, тобто вони проводять час у своєму смартфоні замість інших занять чи сну, і роблять це попри усвідомлення шкоди».

За словами авторів дослідження, є зв’язок між рівнем залежності та серйозністю проблем із психічним здоров’ям.

[Нікола Калк, співавторка дослідження]:

«Ті, у кого була залежність від смартфона, удвічі частіше страждали від тривожності та втричі частіше — від депресії».

Водночас існує відмінність між залежністю та просто часом, проведеним зі смартфоном. У першому випадку частіше розвивається депресія, а в другому — безсоння.

Автори дослідження зазначають, що їхні відкриття можуть призвести до того, що смартфони можуть визнати небезпечними для підлітків.

Експерти радять батькам частіше обговорювати з дітьми це питання, а також виробляти здорові навички користування телефонами.
Коротке посилання на цю сторінку:

Науковці: смартфони спричиняють у підлітків депресію, тривожність та безсонняПожежа в торговому центрі в Китаї — 16 загиблихСотні мігрантів з Марокко вплав добираються до іспанської СеутиТурецьким бездомним собакам знаходять господарів за кордономГолова ВООЗ: «Світ має прокинутися та допомогти Судану»Кубу чекає важка боротьба з маловивченою гарячкою ОропушЯкі загадкові симптоми змушують жінок видаляти грудні імплантиВиснажлива спека знову мучить мільйони людей у ​​ЄвропіЯпонське фехтування на мечах стає популярнішим в АвстраліїОбмеження на рідини в 100 мл повертаються до аеропортів ЄС

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: