08.03.2024
Телеканал NTD

Давньоримська Аппієва дорога претендує на внесення до списку ЮНЕСКО

Давньоримська Аппієва дорога претендує на внесення до списку ЮНЕСКО

Понад 2000 років тому давні римляни проклали Аппієву дорогу. І вже тоді її називали «королевою доріг»...

Дата завантаження: 2024-09-08

video

Понад 2000 років тому давні римляни проклали Аппієву дорогу. І вже тоді її називали «королевою доріг». Вона простяглася майже на 500 кілометрів і сполучила Рим із Бріндізі. Тепер це одна з 28 пам’яток, які цього року претендують на внесення до списку ЮНЕСКО.

[Сімоне Квілічі, директор археологічного парку]:

«Зараз давня Аппієва дорога — це не лише великий музей просто неба, заснований у XIX столітті, а й величезна зелена зона. Тут жителі Рима відпочивають, катаються на велосипедах, гуляють і, звичайно ж, оглядають пам’ятки. Тож це один із найбільших приміських парків у Європі».

Дорогу збудували 312 року до нашої ери за наказом цензора Аппія Цека. Вона мала важливе воєнне, торговельне та культурне значення. Місцями досі збереглася кам’яна кладка, на якій видно колію для римських колісниць.

Уздовж дороги є низка стародавніх пам’яток. Це колумбарії для зберігання урн із прахом, гробниці, вілли, катакомби та вежі.

[Сімоне Квілічі, директор археологічного парку]:

«Уздовж Аппієвої дороги переважно розміщали гробниці знатних родів. Найважливішим був мавзолей Цецилії Метелли. Також є великі археологічні пам’ятки, такі як вілла Квінтіліїв — це понад 30 гектарів упорядкованої, добре охоронюваної території, де збереглися залишки величезної імператорської вілли, яка належала спочатку братам Квінтіліям, а потім імператору Коммоду».

Руїни чергуються зі сільськими пейзажами. У XVIII столітті Аппієва дорога надихала письменників і поетів та давала їжу для роздумів багатим вельможам. А зараз сюди приїжджає багато туристів з усього світу.

Керолайн з Австралії бачила Аппієву дорогу на чорно-білих фотографіях, які зробив її батько пів століття тому. Тепер вирішила побувати тут сама.

[Керолайн, туристка з Австралії]:

«Це дивовижно усвідомлювати, що дорогу, якою ми їхали на велосипедах, прокладено 2000 років тому, і вона досі існує. Але мені, мабуть, не сподобалося б їхати в екіпажі чи колісниці аж до Бріндізі. Тут багато вибоїн».

[Дейв, турист з Австралії]:

«Тут спокійно й цікаво. Я з Австралії, де є лише трохи будівель віком понад 200 років. Тож бачити споруди, яким тисячі років, просто дивовижно».

Сесія Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО пройде з 21 по 31 липня в Нью-Делі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Давньоримська Аппієва дорога претендує на внесення до списку ЮНЕСКОПарк розваг у Дубаї пропонує поринути у світ світла та барвЯк кочували стародавні киргизи, показали на фестиваліЖартівливу регату ванн улаштували в БельгіїНайбільший і найповніший: рідкісний скелет стегозавра виставлять на торги в Нью-ЙоркуЯк ресторанчик у Хорватії несподівано прославився своїми чевапамиВ Іспанії відроджують дзвонарствоДубай створив найглибший у світі басейн у вигляді затонулого містаПрованська гра петанк, як і раніше, популярна у ФранціїМашини-амфібії востаннє пройшли каналами Амстердама

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: